wena Opublikowano 19 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2010 Moja wczoraj wędzona szynkowa wygląda tak: Następnym razem muszę jednak pokroić mięsko ręcznie bo na moim szarpaku w maszynce nr 5 mięso wychodzi za bardzo zmielone a w szynkowej powinno być widać kawałki mięska. Ja w takich wyrobach kroję jednach ręcznie. Wielkość kawałków uzależniam od wielkości osłonki. W Twoim przypadku po przekrojeniu nie widać dużych kawałków, tej struktury. Ale co najważniejsze - może troszeczkę gorzej wygląda, ale jednakowo dobrze smakuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 19 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2010 Dwie szynki obwiązane, powędrowały za kominek do obsuszenia. Jutro wędzenie. Zastanawiam się tylko czy suszenie bez dymu to dobry pomysł. Jak Ci dobrze obeschną przed wędzeniem to możesz od razu wędzić. Jeżeli nie to lepiej trochę osuszyć bez dymu. Chyba nie chcesz mieć okopconych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 19 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2010 Zawsze suszę, czyli dzień wcześniej wieszam w przewiewnym miejscu. Zacząłem kurs masarski u mojego brata Odbyła się pierwsza lekcja obróbki mięcha, czyli szyneczka do rozbiórki. Tym razem tylko obserwowałem, ale następną sztukę mięcha będę sam rozbierał. Kawałek kupiony w Selgrosie po chyba 9zł netto. Mięsko na szyneczki i kiełbasę już się pekluje, a został do zrobienia jeszcze smalec i wywar z kości do kiełbasy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 20 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2010 Szynki już się wędzą, a obok nich, w dwóch siatkach, 3 kg słodu pilzneńskiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 20 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2010 A u mnie jutro wędzenie pełną parą. 17 szynek, 6 baleronów, 6 polędwic, 4 boczki i 10 kg kiełbasy. Niestety wędzarnia będzie dymić cały dzień ( niestety nie umiem nadal odmówić znajomym ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 20 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2010 Niestety wędzarnia będzie dymić cały dzień ( niestety nie umiem nadal odmówić znajomym ) Ja pewnie podymię 6 godzin. Kurcze... Jak tak patrzę na moją beczkę to zaczynam, się zastanawiać jak ją przerobić by była wygodniejsza w obsłudze... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 20 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2010 Cześć. Jak tak patrzę na moją beczkę to zaczynam, się zastanawiać jak ją przerobić by była wygodniejsza w obsłudze... Przede wszystkim prostokątna komora wędzarnicza jest wygodniejsza. A drewniana lepiej trzymie temperaturę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 20 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2010 Przede wszystkim prostokątna komora wędzarnicza jest wygodniejsza. A drewniana lepiej trzymie temperaturę. Wiem. Niestety mieszkam w małym bloku i budowa stałej wędzarni odpada. Myślę nad czymś typu lokomotywa lub grillowędzarnia. Wiem, że to żadna rewelacja, ale niczego rozsądniejszego chyba nie wymyślę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 20 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2010 Cześć Tomek , masz łep i ch** to kombinuj Prostokątna wędzarnia wędzarnia drewniana może być składana. Będzie zajmować w piwnicy (gdziekolwiek) mniej miejsca niż okrągła beczka. P.S. A tory masz pod blokiem żeby lokomotywą zajeżdżać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 20 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2010 Haha Bielok! Muszę wybudować A tak poważnie coś składanego zmajstruję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 20 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2010 Tomek życzę powodzenia. Jak już zrobisz to się pochwal. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 21 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2010 Dzisiejsze zadymianie na Święta. Trochę się tego uzbierało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 21 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2010 Dzisiejsze zadymianie na Święta. Trochę się tego uzbierało Widać raz a dobrze Gratuluję, super wygląda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 21 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2010 duduś nie ma to jak duża rodzina . Tylko pozazdrościć wyrobów . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 22 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2010 dosłownie za chwile mam tę samą robotę ;0 idę rozpalać ...pozdr @ duduś piękne wyroby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
havran1 Opublikowano 22 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2010 Po prostu ślina mi pociekła na widok zdjęć, domyślam się, że zapach też niczego sobie, a smak... Zapraszacie, namawiacie, kurcze chyba trzeba w końcu spróbować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 22 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2010 Jak najbardziej zachęcam, na tym forum to ja chyba więcej przerabiam mięcha niż słodów. Teraz przez święta moja piwniczka bardzo schudnie więc po Nowym Roku biorę się za warzenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 22 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2010 DUDUŚ ładnie wyglądją Twoje wyroby. Przed chwilą skończyłem kolejne ozorki w galarecie. Tym razem, peklowane. Zobaczę co z tego wyszło dopiero jutro. Oczywiście będzie fotorelacja z wyniku końcowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 22 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2010 Super, ale się dzieje przed świętami. Zazdroszczę WAM. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 22 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2010 Nie zazdrość tylko coś rób. Bedzie z tego więcej pożytku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 22 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2010 Nie zazdrość tylko coś rób. Bedzie z tego więcej pożytku. Tu masz rację, tylko czasu brak (człowiek wszystkiego nie obskoczy). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 14 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2011 (edytowane) Dzisiaj zrobiliśmy z bratem małe wędzonko. Szynka , baleron , schab , boczek , kiełbasa cienka , kiełbasa gruba , frankfurterki. Edytowane 14 Czerwca 2011 przez bubuś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 14 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2011 (edytowane) Dzisiaj zrobiliśmy z bratem małe wędzonko. Szynka , baleron , schab , boczek , kiełbasa cienka , kiełbasa gruba , frankfurterki. Ależ smakowicie to wygląda... Mniam! Może będziesz w Żywcu? Edit: o! i jak ciekawie wykorzystane skrzynki po piwie. Edytowane 14 Czerwca 2011 przez Stasiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 14 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2011 Jakies wesele się szykuje? piękne kiełby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 14 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2011 Dzisiaj zrobiliśmy z bratem małe wędzonko. Szynka ' date=' baleron , schab , boczek , kiełbasa cienka , kiełbasa gruba , frankfurterki.[/quote']Ależ smakowicie to wygląda... Mniam! Może będziesz w Żywcu? Edit: o! i jak ciekawie wykorzystane skrzynki po piwie. Niestety w do Żywca się nie wybieram. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się