wena Opublikowano 31 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2010 Cały czas myślę nad konstrukcją wędzarni. Musi to być ładne, funkcjonalne, i nie stwarzające problemów. Czyli trzeba zrobić raz, a dobrze. Poprzednia prowizorka wytrzymała z 6-8 lat i nadal jest sprawna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2010 (edytowane) No i stało się. Jest nowa wędzarnia. Edytowane 16 Sierpnia 2010 przez wena Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Ładne cacko. To teraz możesz sobie słód uwędzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Ładne cacko. To teraz możesz sobie słód uwędzić. A po co. Do lagerów nie używa się słodów wędzonych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Podoba mi się ten Twój nowy nabytek No to jest okazja żeby Was znowu odwiedzić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Ładne cacko. To teraz możesz sobie słód uwędzić. A po co. Do lagerów nie używa się słodów wędzonych. Do Rauchbiera używa. zapomniałem, że nie lubisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Do warzenia piwa przymierzałem się 5 lat, zanim mój browar ruszył, ale w końcu robię własne piwo. Do wędliniarstwa przymierzam się dopiero od lat 4, więc jest szansa, że za rok-dwa dorobię się wędzarni. W tym roku wpadło mi również do głowy, żeby robić sery, ale z mojego opóźnienia wynika, że na własny ser poczekam jeszcze ze 4 lata. I tylko żałuję, że moja żona przestała piec chleb, jakoś nie ma do tego serca. Wena, gratuluję wędzarni. Piwo jest, kiełbasa jest, chleba też pewnie nie zabraknie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Podoba mi się ten Twój nowy nabytek No to jest okazja żeby Was znowu odwiedzić Damian oprócz dymogeneratora, reszta to moje dzieło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Podoba mi się ten Twój nowy nabytek No to jest okazja żeby Was znowu odwiedzić Damian oprócz dymogeneratora' date=' reszta to moje dzieło.[/quote'] No przecież wiem że lubisz strugać w drewnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Widziałem już wędzarkę Weny - fajne sprzęcicho prawie bezobsługowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2010 a kto robił dymogenerator ? jak ci się ona sprawdza ? bo widzę ze wszystko nówka próbowałeś wędzić ryby ?...pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Cześć a kto robił dymogenerator ? Generator jest produkcji Borniaka. Szukaj info na wędlinach domowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Jeszcze żadnej produkcji nie było. Zadymiłem tylko wstępnie komorę, aby nabrała aromatu. Jak bedzie produkcja to i będą kolejne zdjęcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2010 no to czekam bo to ciekawa konstrukcja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2010 (edytowane) To czas najwyższy, aby się pochwalić nową produkcją w wędzarni. Edytowane 26 Sierpnia 2010 przez wena Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2010 łoooooo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Mieli już okazję piwowarzy kosztować tego pierwszego wyrobu i jeszcze żyją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Mniam. Ślinka leeeciiiii... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2010 wygląda ładnie , rozumiem ze poziom uwędzenia samemu się reguluje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2010 wygląda ładnie , rozumiem ze poziom uwędzenia samemu się reguluje Poziom wędzenia u Weny jest najwyższy z możliwych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 19 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2010 Jak długo trwa wędzenie takich kiełbasek ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 19 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2010 Przy tym sprzęcie zimnym dymem wędziłem ok 4 godzin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 21 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2010 Jak długo trwa wędzenie takich kiełbasek ? Mozna wedzic i cieplym dymem 2-3h a kielbaski cienkie 1-1,5 h wtedy szybciej przenika dym wedzarniczy. Wena czy dym rozchodzi sie po calej wedzarni ?czy musisz przekladac kije? Niedawno rozwazalem zakup samego dymogeneratora do mojej balkonowki a teraz bedzie wiekszy Borniak wiec to rowniez biore pod uwage niestety dosyc drogi. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 22 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2010 Moja skrzynia ma 76 cm długości i w części najbardziej oddalonej od dymogeneratora trochę było słabiej uwędzone. Więc chyba trzeba bedzie przekładać kije. Dymu nie jest bardzo dużo więc czas też trzeba trochę wydłużyć. Za to wygoda niesamowita, szczególnie przy długim wędzeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 29 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2010 (edytowane) Witam !!! Ja jak zaczynałam 4 lata temu wędzić mój młody nie chodził jeszcze teraz po 4 latach już mi pomaga. Myślę ze za kilka lat będzie też zacierał. W każdym razie polecam wyrób własnych wędlin bo tak jak własne piwo są lepsze od sklepowych bez porównania Edytowane 29 Września 2010 przez duduś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się