scooby_brew Opublikowano 17 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2013 (edytowane) To i ja się podepnę pod temat, bo sam teraz siedzę nad recepturą. Zasyp: 3,8 kg Pale Ale 1,3 kg Pszenicy 0,5 kg Wiedeńskiego 0,5 kg Carapils 0,3 kg Carared Chmiele: 50 g Zeus 60" 50 g Cascade 30" 10" 5" 50 g Citra 20" i 15" 50 g Simcoe na zimno Co do samego zacierania to jeszcze nad tym myślę, docelowo ma być AIPA, myślę nad: 62°C - 60min 72°C - 15min Mash Out Zasyp: 2.5 kg Pale Ale 2,5 kg Pils 100 g Carapils 0,3 kg Carared Chmiele: 25 g Zeus 60" 25 g Cascade 30" 25 g Cascade 15" 25 g Simcoe 5" 25 g Citra 0" 25 g Simcoe na zimno 25 g Citra na zimno Zacieranie: 66°C 60 min mash out drożdże US-05 Chmiele wpisz w program i ustaw sobie na ok 60-65 IBUs. Edytowane 17 Sierpnia 2013 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonZ Opublikowano 17 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2013 Zasyp: 2.5 kg Pale Ale 2,5 kg Pils 100 g Carapils 0,3 kg Carared Chmiele: 25 g Zeus 60" 25 g Cascade 30" 25 g Cascade 15" 25 g Simcoe 5" 25 g Citra 0" 25 g Simcoe na zimno 25 g Citra na zimno Zacieranie: 66°C 60 min mash out drożdże US-05 Chmiele wpisz w program i ustaw sobie na ok 60-65 IBUs. Wg. beersmith z tego zrobi mi się 13Plato 54IBU na 23l albo 15,5Plato 64IBU na 20l zacieranie 66C da mi zero kontry słodowej albo naprawdę minimum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 17 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2013 (edytowane) Wg. beersmith z tego zrobi mi się 13Plato 54IBU na 23l albo 15,5Plato 64IBU Recepture wpisz w program i ustaw sobie na ok 60-65 IBUs, 15-16 Plato. zacieranie 66C da mi zero kontry słodowej albo naprawdę minimum Amerykańskie IPAs zaciera się w 152 F (66-67°C) przez 60 min. Amerykański słód 2 Row Pale, z którego warzy się amerykańskie IPAs bardziej jest podobny do słodu Pils niż brytyjskiego Pale Malt, dlatego wymieszałem ci te 2 słody w recepturze. Edytowane 17 Sierpnia 2013 przez scooby_brew DonZ 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonZ Opublikowano 17 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2013 Wg. beersmith z tego zrobi mi się 13Plato 54IBU na 23l albo 15,5Plato 64IBU Recepture wpisz w program i ustaw sobie na ok 60-65 IBUs, 15-16 Plato. zacieranie 66C da mi zero kontry słodowej albo naprawdę minimum Amerykańskie IPAs zaciera się w 152 F (66-67°C) przez 60 min. Amerykański słód 2 Row Pale, z którego warzy się amerykańskie IPAs bardziej jest podobny do słodu Pils niż brytyjskiego Pale Malt, dlatego wymieszałem ci te 2 słody w recepturze. ok dzięki, zobaczę co mi z tego wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
earl Opublikowano 7 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2013 Mam w planach FES z takiego zasypu: 4,6 kg - Pale Ale 0.5 kg- płatki owsiane 0,2 kg - karmelowy 300 EBC 0,3 kg- karmelowy 600 EBC 0,25 kg - czekoladowy 900EBC I teraz moje pytanie, czy słód karmelowy ciemny dodać od początku zacierania, czy z czekoladowym na sam koniec? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 7 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2013 (edytowane) Jeśli nie robisz próby jodowej to wszystko od początku. Edytowane 7 Września 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Opublikowano 26 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2013 Witam, Podepnę się pod temat i również proszę o sprawdzenie receptury. Chodzi mi tylko o sprawdzenie chmielenia do AIPY, planowana objętość brzeczki 25 l, ekstrakt ok. 15 BLG. Chmiele: - chinook - 30 g, 60 min - simcoe - 10 g, 60 min - simcoe - 10 g, 30 min - mosaic - 20 g, 15 min - citra - 20 g, 1 min - magnum - 5 g, 1 min. Na zimno na fermentację cichą: - citra, 10 g - mosaic, 10 g - simcoe, 10 g - magnum, 5 g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 26 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2013 Witam, Podepnę się pod temat i również proszę o sprawdzenie receptury. Chodzi mi tylko o sprawdzenie chmielenia do AIPY, planowana objętość brzeczki 25 l, ekstrakt ok. 15 BLG. Chmiele: - chinook - 30 g, 60 min - simcoe - 10 g, 60 min - simcoe - 10 g, 30 min - mosaic - 20 g, 15 min - citra - 20 g, 1 min - magnum - 5 g, 1 min. Na zimno na fermentację cichą: - citra, 10 g - mosaic, 10 g - simcoe, 10 g - magnum, 5 g. A nie lepiej zamiast 10g Simcoe na 60 minut dać te 10g Magnum, a Simcoe dosypać na cichą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Opublikowano 26 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2013 Ok, tak zrobię . A czy dobra jest ilość chmieli w chmieleniu "na aromat"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 27 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 Kamil, zamiast wsypywać chmiel na 1 minutę, dodałbym je przy wyłączonym palniku i przetrzymał w garze (ok 40 min) aż temperatura spadnie do 88C (tzw. hop stand, można ewentualnie lekko podgrzewać brzeczkę). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 27 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 Ok, tak zrobię . A czy dobra jest ilość chmieli w chmieleniu "na aromat"? Wg. mnie powinno być ok. ale jak masz więcej chmielu to bez obawy można sypać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciu Opublikowano 29 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2013 (edytowane) Proszę o rzucenie fachowym okiem na plan mojej 3. Warki i o ewentualne uwagi. I czy pszenicę dać od razu do zacierania czy później, proszę o uwagi i wskazówki. Edytowane 14 Października 2013 przez Maciu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziajl Opublikowano 22 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 Zbliża się czas uwarzyć kolejną warkę. Wybór padł na coś mniej więcej w stylu Altbier. 5 kg słodu pilzneńskiego 100 g słodu karmelowego 300 EBC drożdże US-05 Chmiele: no właśnie jakie chmiele i ile ich dać? Mam do dyspozycji: Marynka, lubelski, sybilla, lomik, hallertau, tetnanger, taurus W jakich temperaturach najlepiej zacierać?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 22 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 (edytowane) Zbliża się czas uwarzyć kolejną warkę. Wybór padł na coś mniej więcej w stylu Altbier. Nie ma szans, żeby Altbier z tego wyszedł. Uwarz Polskie Ale. Edytowane 22 Października 2013 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziajl Opublikowano 23 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 Możesz bliżej o tym Polskim Ale? Mam tylko pilzneński słód, drożdże i chmiele jak wyżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 23 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 http://www.piwo.org/topic/8475-polskie-ale-opis/page__hl__%20polskie%20%20ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziajl Opublikowano 23 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 Super temat zainspirował mnie i stworzyłem coś takiego: 5 kg słodu pilzneńskiego 100g karmelowego jasnego drożdże US-05 zacieranie: 45 stopni - wsypanie słodu i ogrzewanie do temperatury 62 w czasie ok. 15 minut. 62 stopnie - 40 minut 72 stopnie - 35 minut chmielenie: 80' Marynka 30 g 60' Marynka 10 g 40' Marynka 10g 15' Lomik 30 g 5' Lubelski 10 g jak oceniacie powyższą recepturę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 23 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 Ja bym w zasypie zwiększył ilość karmelowego, aby podnieść treściwość piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiess Opublikowano 23 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 Wsyp słody przy temperaturze 55 stopni przetrzymaj 10` w 52 stopniach zrobisz przerwę białkową . Jeśli chciałeś zakwasić to 15 min to za mało musiałbyś przetrzymać przynajmniej z godzinę. Gotowanie Marynki powyżej godziny nie da za wiele. Proponowałbym Ci gotować 60 min. Na smak wystarczy 10-15g na 30 min. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 23 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 Jeśli chciałeś zakwasić to 15 min to za mało musiałbyś przetrzymać przynajmniej z godzinę. Ale przerwa zakwaszająca jest w 30-32°C i żeby lekko zakwasić brzeczkę należy ten słód przetrzymać minimum godzinę, więc lepiej w tym celu wykorzystać inne sposoby, np dodanie słodu zakwaszającego, kwasu mlekowego czy fosforowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziajl Opublikowano 24 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2013 (edytowane) zacieranie: 55 stopni - 10 minut 62 stopnie - 30 minut 72 stopnie - 40 minut -> lub do uzyskania negatywnej próby jodowej chmielenie: 70' Magnum 15 g 70' Marynka 20 g 50' Marynka 10 g 40' Perle 15g 15' Lomik 25 g 5' Lubelski 5 g Jak teraz podoba się receptura? Edytowane 24 Października 2013 przez Dziajl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziajl Opublikowano 26 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2013 Ostateczna wersja jest taka Czy takie chmielenie będzie dobre do piwa polskie ale? : -> wg kalkulatora wychodzi średnio ok 40 IBU 0' Marynka 13g → własny 0' Magnum 10g → własny 10' Magnum 10g → szyszki 50' Lomik 20g → granulat 65' Lubelski 4g → gralulat 65' Perle 10g → granulat 70' Lubelski 2g → własny jeżeli ktoś ma jakieś sugestie to bardzo proszę. Za ok 1h zaczynam chmielić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 26 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2013 Karmelowego 100g wystarczy. To piwo ma być lekkie. Wysłane z mojego E15i za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 26 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2013 Ja w tym piwie w ogóle unikam innych słodów niż pilzneński. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nezrok Opublikowano 28 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 Jestem przed pierwszym chmieleniem w swojej krótkiej karierze. Brzeczka z 2 puch ekstraktu, celuję w 11.5BLG startowego. Zamierzony cel, to miła dla kubków i podniebienia gorycz(ka) z nutą owocową. Mam poniższe chmiele (wszystko granulat), pytanie jak je dobrze ustawić? Połowa Magnum na goryczkę w 60' będzie wystarczająco? Magnum - 100g Citra - 50g Mosiac - 50g Cascade 50g z góry dziękuję za ukierunkowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się