ekotechnika Opublikowano 19 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2013 Sito do gotowania na parze z IKEA, świetnie nadaje się do filtracji po chmieleniu. Pasuje idealnie do kadzi filtracyjnej z fermentora. Koszt 12 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 19 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2013 A jaki koszt z ciekawości ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomo33 Opublikowano 19 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2013 (edytowane) Edytowane 6 Czerwca 2014 przez tomo33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bambo-5 Opublikowano 19 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2013 jakis kod produktu czy jakas podpowiedz gdzie tego szukac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 19 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2013 Wydaje mi się, że to przykrywka chroniąca przed pryskaniem. Kod towaru to 101.125.30 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ekotechnika Opublikowano 20 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2013 http://m.ikea.com/pl/pl/catalog/functional/15922/15927/#/pl/pl/catalog/products/art/10112530/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 20 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2013 W sumie fałszywe dno by można było z tego zrobić jeśli idealnie by wchodziło w fermentor ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 20 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2013 Ja wczoraj nabyłem durszlak plus ściereczka z ikei. Twoje sitka fajne rozwiązanie, ale pytanie, na jaką głębokość zapada się w fermentorze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kerni Opublikowano 20 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2013 Podoba mi się to sito. Można by na spód dać płaskowniki z blachy grubości np. #1,5, poustawiane na krzyż (muszą mieć nacięcia - podobnie jak się oddziela bombki chionkowe). Do tego porobić nawet nacięcia w nich od spodu i filtrator "jak ta lala". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ekotechnika Opublikowano 20 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2013 Sito blokuję się ok.12 cm nad dnem, jego średnica jest większa od dna fermentora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 20 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2013 Jeżeli blokuje się 12 cm nad dnem, to jak tego używasz, bo chyba czegoś nie rozumiem. Wlewasz na to brzeczkę z chmielem, a potem wyciągasz? Jeżeli tak, to pewnie część chmielu ucieka bokiem w trakcie wyciągania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qxa Opublikowano 20 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2013 Nie no ma kranik pod spodem - przecież pisał że to do filtracji chmielin po warzeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 20 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2013 Jeżeli blokuje się 12 cm nad dnem, to jak tego używasz Nie no ma kranik pod spodem - przecież pisał że to do filtracji chmielin po warzeniu. Wychodzi na to że gotuje chińczyka z Ikei przez pełne 60'? Nie odważyłbym się... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ekotechnika Opublikowano 20 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2013 Znacie starą kadź filtracyjną ? Sito jest włożone do kadzi i brzeczka spływa dołem. http://www.browamator.pl/szczegoly.php?Kadz_filtracyjna_-_wklad&przedm=887545&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164395%2F165992%2F183123&sortuj=kod Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 20 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2013 Jeżeli blokuje się 12 cm nad dnem, to jak tego używasz Nie no ma kranik pod spodem - przecież pisał że to do filtracji chmielin po warzeniu. Wychodzi na to że gotuje chińczyka z Ikei przez pełne 60'? Nie odważyłbym się... Nie no, kadź jest założona na wiaderku, więc jej nie gotuje. Popraw mnie jeżeli się mylę, ale wygląda to chyba tak: kończysz gotować, chłodzisz w garze a następnie przelewasz zimną brzeczkę do wiaderka z założonym sitem. Z tego wiaderka kranikiem spuszczasz brzeczkę do fermentatora? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 20 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2013 Jeżeli blokuje się 12 cm nad dnem, to jak tego używasz Nie no ma kranik pod spodem - przecież pisał że to do filtracji chmielin po warzeniu. Wychodzi na to że gotuje chińczyka z Ikei przez pełne 60'? Nie odważyłbym się... Nie no, kadź jest założona na wiaderku, więc jej nie gotuje. Popraw mnie jeżeli się mylę, ale wygląda to chyba tak: kończysz gotować, chłodzisz w garze a następnie przelewasz zimną brzeczkę do wiaderka z założonym sitem. Z tego wiaderka kranikiem spuszczasz brzeczkę do fermentatora? A to nie lepszy w takim przypadku whirpool? Po co kombinować i zatrudniać kolejne sprzęty które trzeba dezynfekować, skoro są łatwiejsze sposoby. A jako fałszywe dno do fermentora to 12 cm nad dnem, trochę za wysoko do trzymania młóta na tym, w końcu to to minimum 8-12 kg miałoby się na tym opierać. Działało by to wtedy też bardziej jako torba do wysładzania, więc efekty gorsze niż oplot... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 20 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2013 A to nie lepszy w takim przypadku whirpool? Po co kombinować i zatrudniać kolejne sprzęty które trzeba dezynfekować, skoro są łatwiejsze sposoby. A to wężyka do dekantacji nie trzeba dezynfekować? Jako fałszywe dno podczas filtracji zacieru na pewno się nie nada - zbyt wątla konstrukcja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 20 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2013 (edytowane) Na allegro są mniejsze średnice: http://allegro.pl/li...szystkie działy nie wiadomo tylko z czego zrobiona jest obręcz i drut napinający siatkę. Edytowane 20 Września 2013 przez leech Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 20 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2013 Siatka z nierdzewki , obręcz nie wiadomo. Dezynfekcja rurki to chyba mniejszy kłopot niż tego całego sita. Może gdyby kolega opisał w miarę dokładnie jak tego używa , to nie trzeba byłoby się domyślać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ekotechnika Opublikowano 20 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2013 Wszystko pokazane i napisane ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 20 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2013 Nadal nie kumam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 20 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2013 A co tu kumać? Myjesz i dezynfekujesz to sito, wkładasz do wiadra z kranikiem, wlewasz tam gorącą brzeczkę, chmieliny zostają na sicie i część gorących osadów, kranikiem transportujesz do chłodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 20 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2013 Kombinacje, chmieliny mogą się schłodzić w brzeczce, po co marnować aromat. Potem dalej jak kolega Undeath napisał. Czasami przydatna jest dodatkowa filtracja wstępna nad rurką lub oplotem, ma coś leżeć, i tyle. Osobiście z pełnym skutkiem przeprowadziłem test słomy na oplocie lub rurce-nie pamiętam, niesłodków i pszenicy było sporo, słoma działała idealnie a piwa już nie ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qub Opublikowano 29 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2013 Co myślicie o użyciu tego sita do wysładzania ? Jakimś problemem jest to że blokuje się na wysokości około 12cm ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 29 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2013 (edytowane) Jeżeli to ma służyć do filtracji osadów gorących, to ja mam lepszy sposób, który stosuję. Dwie takie siatki zwinięte w rulon, na końcach zasklepiony, a w środku przymocowany do kranika (oczywiście od wewnątrz). Sprawdza się idealnie. http://allegro.pl/si...3555146907.html Edytowane 29 Września 2013 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się