GrzegorzG Opublikowano 12 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2016 Robiłem to piwo dwa razy, teraz chciałbym zamienić chmiele na iunge i zrobić SMASH, wystarczy przeliczyć wartości GPH z receptury i będzie ok? Iunga 12,5 % granulat chmielenie na 20 litrów 19 g na 90` 10 g na 15` 3 g na 5` i 3 g na zimno Takie proste przeliczenie ma sens i czy wyjdzie z tego sensowne piwo, bo że piwo wyjdzie to wiem robił ktoś coś takiego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 12 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2016 3g na zimno? Skąd wyszła taka wartość? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 12 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2016 pewnie alfakwasy z lubelskiego po przeliczeniu ba alfa z Iungi tyle dały. zle to policzyles, chmielu na aromat nie przeliczamy wg alfakwasow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GrzegorzG Opublikowano 12 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2016 Dokładnie tak przeliczone, jak to przeliczać? Jakieś propozycje ile chmielu dać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 12 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2016 Na aromat dajesz tyle chmielu, ile jest w przepisie. Wrzucasz w kalkulator (np. www.brewerfriends.com), patrzysz, ile IBU Ci wychodzi i uzupełniasz chmiel na 60 min w zależności od oczekiwanego IBU. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GrzegorzG Opublikowano 12 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2016 Czyli chmielić 60 minut a nie tak jak w recepturze 90 minut? Na 15 minut przed końcem ile chmielu tak jak w oryginalnej recepturze czy tak jak przeliczyłem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 12 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2016 (edytowane) Dokładnie tak przeliczone, jak to przeliczać? Jakieś propozycje ile chmielu dać?Zastanów się co mają alfakwasy do rzeczy przy chmieleniu na zimno, które nie daje IBU. Na aromat zostawiasz ilość chmielu tak jak jest, tak samo na 15', dodatek na 90' korygujesz tak żeby wyszło zakładane IBU, jak nie chce wyjść to zamiast 90 wrzuć na 60 albo i 45 minut. Edytowane 12 Grudnia 2016 przez dirk gently Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dpiast Opublikowano 18 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 W oryginalnym przepisie jest mowa o chmielu w szyszkach. Ja mam w granulacie. Jak będzie się to miało do podanej ilości w przepisie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 18 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 @@dpiast, http://www.wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg_(wersja_na_20l) Komentarz na końcu nad zdjęciem - sposób przeliczania ilości chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 18 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 Granulatu dajesz 10-20% mniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dpiast Opublikowano 18 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 Dzięki Panowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dpiast Opublikowano 27 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2017 (edytowane) . Edytowane 27 Lutego 2017 przez dpiast Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xanovich Opublikowano 28 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2017 Ktoś próbował kiedyś robić Full Aroma Hops na drożdżach hybrydowych? Będę warzył na K-97 za jakiś czas i szukam innych receptur żeby gęstwę móc spożytkować jak należy (a poza tym mam na stanie odpowiednią ilość słodów i chmieli) aopon 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 1 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 (edytowane) Ktoś próbował kiedyś robić Full Aroma Hops na drożdżach hybrydowych? Będę warzył na K-97 za jakiś czas i szukam innych receptur żeby gęstwę móc spożytkować jak należy (a poza tym mam na stanie odpowiednią ilość słodów i chmieli) Bardzo dobrze wspominam to piwo: http://www.piwo.org/topic/9948-zasadniczo-browar/?p=297523 jest też dobra opinia z zewnątrz. Dużo kwiatków, trochę owoców. Widzę, że nie ma T otoczenia nawet, więc nie wiem na ile z drożdży a na ile z chmielu, ale piwo było bardzo porządne. Edytowane 1 Marca 2017 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 1 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 Tydzień temu rozlalem coś podobnego w butelki na drożdżach California larger. Po nie całym tygodniu piwo już prawie nagazowane w smaku całkiem fajne podobne do FAH robione przeze mnie na us05. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xanovich Opublikowano 2 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2017 Ktoś próbował kiedyś robić Full Aroma Hops na drożdżach hybrydowych? Będę warzył na K-97 za jakiś czas i szukam innych receptur żeby gęstwę móc spożytkować jak należy (a poza tym mam na stanie odpowiednią ilość słodów i chmieli) Bardzo dobrze wspominam to piwo: http://www.piwo.org/topic/9948-zasadniczo-browar/?p=297523 jest też dobra opinia z zewnątrz. Dużo kwiatków, trochę owoców. Widzę, że nie ma T otoczenia nawet, więc nie wiem na ile z drożdży a na ile z chmielu, ale piwo było bardzo porządne. A w jakiej temperaturze fermentowałeś? Wstępnie planowałem zejść do 13-14 stopni żeby uniknąć nadmiernych estrów, przyznam szczerze, że nie jestem fanem kwiatków w piwie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 2 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2017 A w jakiej temperaturze fermentowałeś? Tak jak napisałem wyżej - nie mam tego zaznaczonego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xanovich Opublikowano 2 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2017 aaa, ok. nie skumałem co to T oznacza, a się zastanawiałem przez moment dłuższy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nidzwiadekk Opublikowano 15 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2017 (edytowane) Próbował ktoś zrobić Full Aroma Hops na samym słodzie Pale Ale albo pół na pół z pilzneński?Czy różnica będzie wyczuwalna? Edytowane 15 Marca 2017 przez nidzwiadekk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 16 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2017 Próbował ktoś zrobić Full Aroma Hops na samym słodzie Pale Ale albo pół na pół z pilzneński?Czy różnica będzie wyczuwalna? Na Pale Ale mniej roboty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glingorth Opublikowano 16 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2017 W niedziele robiłem na samym Pale Ale, po fermentacji dam znać jak wyszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 16 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2017 Czy ktoś mógłby mi przetłumaczyć nazwę "Full Aroma Hops"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 16 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2017 Pełne aromatu chmiele. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 16 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2017 To by było "Aroma-full hops". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 16 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2017 Może pomysłodawca był na bakier z angielszczyzną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się