fotohobby Opublikowano 24 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2019 W przyszły weekend będę rozlewał FAH, goryczka i whirpool na Marynce. Pytanie co wrzucić na cichą, mając do dyspozycji Marynkę, Perle i Lubelski ? Chciałbym uzyskać klasyczny, chmielowy aromat bez trawy, cytrusów itp. Faworytem jest chyba Perle... Pytanie 2 - ile gr/litr ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 24 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2019 Nic nie dawaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 24 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2019 (edytowane) Nic ? To skąd weźmie się to "full aroma" ? Edit: W sumie to na tym piwie chciałbym wypróbować (zamiast cichej) chmielenie na aromat herbatką ze składnikiem do refermentacji. Zagotować wodę z glukozą, schłodzić do 70C, dodać woreczek z chmielem, potrzymać 30min, wyciągnąć, rozlać syrop do butelek, zalać piwem, zabutelkować. Edytowane 24 Lutego 2019 przez fotohobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 24 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2019 Gotowaniem chmielu przez 15minut Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 24 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2019 (edytowane) Gotowanie chmielu przez 15 minut raczej nie daje mi pożądanego, chmielowego aromatu (tzn - w pillsach czy innych piwach o zrównoważonym profilu tak, ale tutaj oczekuję czegoś innego) Dałem porcję marynki na 20min, dodatkowo porcję na whirpool i 30-minutowy hop-stand w 74C No, ale w końcu po coś w przepisie na wiki znalazł się chmiel na zimno. Edytowane 24 Lutego 2019 przez fotohobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 24 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2019 Rzeczywiście, nie doczytałem:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Skwira Opublikowano 8 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2019 Witam. FAH zrobiłem jako 4 Warkę w moim wykonaniu, ściśle według receptury(oprócz chmielenia na cichą), piwko super polecam wszystkim na początek. Co niektórych na początku może przytłaczać mnogość stylow, a ta receptura jest w sam raz na start. Hanys93 i Robert87 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi