redlum Opublikowano 16 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2017 Miałem zasyp ok 1kg wędzonego Steinbach I gęstwa nic nie przeniosła. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 16 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2017 41 minut temu, redlum napisał: gęstwa nic nie przeniosła Płukałeś czy nalewałeś bezpośrednio? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 16 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2017 Bezpośrednio. Tylko te pierwsze piwo jest mało wędzone, więc może temu w kolejnym nic nie czuć. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 16 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2017 (edytowane) Z mojego doświadczenia po użyciu gęstwy po mocniej wędzonym piwie (nawet niekoniecznie torfem) i gdy następne piwo nie jest jakieś bardzo intensywne sensorycznie (np Ris itp.) to przechodzi minimalna wędzonka, przy głębszej analizie piwa bez problemu wyczuwalna ale przy normalnym piciu bez większej refleksji to niekoniecznie. Czyli jak pod konkurs lub jak celem jest super stylowe piwo, to nie polecam, w pozostałych sytuacjach jak najbardziej. Edytowane 16 Listopada 2017 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bielo Opublikowano 16 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2017 Byłeś tego świadkiem? Przecież ilość gęstwy którą zadajemy [jeżeli jest świeża] to zazwyczaj mniej niż 1% objętości piwa :O a gęstwę zawsze można przepłukać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 16 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2017 Tak. Myślisz, że jak dodasz np. 30-40g torfu do jasnego, lekkiego piwa to nie wyczujesz torfowej fenolowości? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 16 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2017 W 100-150ml gęstwy będzie 40g torfu? Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 16 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2017 Skoro gęstwa w stosunku do piwa to około 0,5%-1,5% to tak jakbyś dodał z 1% zasypu z poprzedniego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bielo Opublikowano 16 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2017 To co innego. Gęstwa to w większości drożdże, trochę wody i śladowe ilości brzeczki. Po przepłukaniu już śladowo śladowe. U mnie nigdy nie pojawiły się żadne ślady dymu z gęstwy, ani nikomu ze znajomych piwowarów gdy ich o to pytałem. Tylko że ja też zawsze hołduję zasadzie zadawania gęstwy od piwa słabszego do mocniejszego więc to też może mieć znaczenie. Sugerowanie też ma znaczenie, trzeba zrobić serię ślepych testów aby stwierdzić z całą pewnością więc nie będę się upierał przy swoim. Jednak gdy robimy cokolwiek innego niż jasny lager to bym się przechodzenia dymu nie obawiał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 16 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2017 (edytowane) Może po prostu jestem zbyt wyczulony na fenole ale ja zwłaszcza w przypadku warzenia pod jakiś konkurs polecam ostrożność edit: Ja też zawsze bez płukania gęstwę zadaję, co oczywiście ma wpływ. Edytowane 16 Listopada 2017 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 17 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2017 Nie wiem czy torf, ale np. habanero na bank przechodzi dałem gęstwę kiedyś i i było habanero wee heavy, także wędzonka pewnie też przejdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 17 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2017 Zdarzyło mi się 2 razy po 100% Peated użyć gęstwy, piwa lekkie. Nie zauważyłem żadnych posmaków torfowych, 100-150 ml czystej oddzielonej gęstwy na 20-25l piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 17 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2017 (edytowane) Dziękuję za opinie i doświadczenia. Przepraszam za śmiecenie w wątku. Wniosek do przewidzenia - weź przepłucz i problem z głowy. Bonus: nie jedno a dwa wiadra da radę obdzielić. Edytowane 17 Listopada 2017 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 20 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2017 Cześć, jak 100% to 100%, postanowiłem zrezygnować z jęczmienia palonego i ewentualnie podprażyć jakąś część słodu. Ile % użyć aby uzyskać ciemniejszy bursztyn? Wiem, że praży się nieśrutowany słód ale mam tylko ześrutowane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 13 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2018 Wersja 6 - już od jakiegoś czasu jest w kegu i regularnie jej ubywa. Jak zwykle "mniam" markus383 i majlosz 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phob Opublikowano 24 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2018 myslalem, ze zagłębiając się w temat piwa moja sympatia do whisky zmaleje, ale po tym temacie narobiliście mi ochoty ide zaraz po jakiegos torfowca do sklepu (moja pierwsza butelka z torfowych rejonow więc trzymac kciuki :P) pytanie moje jest nastepujące, czy ktoś warzył piwo uzywajac slodu z viking malt, niestety z tego co widzę po sklepach u mnie na wsi, jest tylko słód z viking malta, który mógłby się nadawać czasu troche do podejścia do tematu mam, więc możliwe, że po prostu coś zamówie konkretnego, ale z czystej ciekawości pytam o viking malta swoją drogą, czy byłby ktoś chętny odsprzedać butelke swojego wyrobu ? jestem strasznie ciekaw tego piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 24 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2018 Możesz zrobić piwo na Viking malt, aromat torfu nie będzie tak intensywny ale piwo wyjdzie. Będziesz miał pogląd czego się spodziewać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phob Opublikowano 24 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2018 właśnie degustuje laphroaig 10yo i jak na pierwsze wrazenie z torfowcami i opiniami z nimi związanymi - nie jest źle wrażenie jakby mi ktos zabandażował język jest świetne hehe 42 minuty temu, WiHuRa napisał: Możesz zrobić piwo na Viking malt, aromat torfu nie będzie tak intensywny ale piwo wyjdzie. Będziesz miał pogląd czego się spodziewać. bardzo mi się podoba zamysł Twojej wersji nr 6 i będę probował użyć takiego zasypu jak Ty, no chyba, że będzie mi bardzo nie po drodzę z zamawianiem, to uwarze na vikingu. nie jestem fanem ciężkich piw więc takie sesyjne piwo będzie strzałem w dziesiątke żeby ugryźć temat PS dzięki za zmotywowanie do spotkania z Islay :)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 24 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2018 Oczywiście aromat torfu w piwie to tylko ułamek tego co w Laphroaig. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phob Opublikowano 16 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 Panowie trochę poczytałem w temacie, jednak za parę dni będę przymierzał się do warzenia i nie do końca wiem jak zrobić, żeby było dobrze, a nie chciałbym zepsuć tego wędzarza - dopiero za mną kilka warek (głównie pale ale'e i stout'y) i nie czuję się pewnie w tym stylu składniki jakie posiadam CM 30-45 ppm 5kg drożdże - US-05 chmiel - magnum Proszę o poradę jak zacierać oraz chmielić oraz w jakie blg celować - jak Wy byście to zrobili, żeby było dobrze z góry dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 16 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 Zacierać na wytrawnie, około 12-13 Blg. Chmiel tylko na goryczkę. Gotowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phob Opublikowano 17 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2018 Niestety jestem nowicjuszem i po przeczytaniu tematu wiem że trzeba zacierać na wytrawnie, ale jeszcze tak nigdy nie zacieralem, jestem po kilku warkach gdzie głównie wrzucałem słód i trzymałem go w temperaturze 68 przez godzinę. Powinienem zacierać jak np Twoja wersja 6? Co do chmielu rozumiem że dać go tylko na goryczke na 60minut ? Ile ?20g? 30g? Co do blg kalkulator podpowiada że z 5kg na 20 l wyjdzie koło 13,5 blg, więc zrobię trochę ponad 20l żeby wyjść koło 12-13. Jeszcze pytanie co do fermentacji, z tego co czytałem zalecacie żeby fermentowac w dolnej granicy, w tym momencie możliwości są dwie koło 18stopni albo 11-12stopni, jak to rozplanować ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 17 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2018 (edytowane) Wybacz ale ten wątek nie służy do nauki podstaw piwowarstwa. Na forum są wątki które będą dla Ciebie pomocne. Co do fermentacji - rozumie, że drożdże będą górnej fermentacji więc decydowanie 18°C. Edytowane 17 Lutego 2018 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 17 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2018 Pale Ale 3,5 kg Monachijski II 1 kg Brown 0,75 kg Crystal 160 0,4 kg Carafa 2 0,2 kg Palony jęczmień 0,1 kg do wysładzania Warka 20l Taki robust porter ostatnio stworzyłem, a teraz chcę uwarzyć jego torfową wersję zastępując 2 kg Pale Ale słodem medium peated 20 ppm z Bestmalz. Pytanie. Wystarczy 2 kg (tyle mam), czy może dokupić i cały pale ale zastąpić wędzonym. Pozostałe składniki też są elastyczne. Co zmienić zdecyduję przy rozlewie wersji pierwszej. Chcę, aby torf był zaznaczony, ale nie dominujący. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noxny Opublikowano 2 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2018 Witam! Podpinam się pod temat. Na wstępnie napiszę, że jestem mało doświadczony (6 warek) stąd prośba o wyrozumiałość. Podpinam się pod temat to bo marzy mi się zrobić podobne piwo coś w stylu whisky stout. Jestem fanem wędzonki w piwie i od jakiegoś czasu polubiłem stouty. Miałem swój plan na warkę i kupiłem już surowce a później natrafiłem na ten temat. Słowa uznania za te eksperymenty i długofalowe próby. Do rzeczy poniżej mój plan a na końcu pytania. Gorąca prośba o odpowiedź. zasyp: Słód Whisky 35ppm Castle Malting – 3 kg Słód Pale Ale Zero Viking - 1,50 kg Słód Monachijski Jasny Viking - 1 kg Jęczmień palony Viking - 0,20 kg Słód czekoladowy Ciemny Viking - 0,25 kg Słód Carafa III Special Weyermann - 0,25 kg płatki owsiane błyskawiczne - 0,40 kg Zacieranie : woda ilość słodu x 3 litry. Temp 64 – wsypujemy wszystkie słody i płatki i trzymamy 40’ w temp. około 61-62. Podgrzanie do 72 i trzymamy 20’. Na koniec podgrzanie do 78 i 5’. Przeniesienie do filtracji. Wysładzamy do 25 litrów chyba że wcześniej spadnie wydajność poniżej 2,5 blg. Gotowanie 65’ – w 55’ 60 gram chmiel Premiant CZ 2014 (10,5% wiem że stary dlatego dam go więcej innego nie mam na zamianę), w 25’ 12 gram Sybilla (6,3% z 2016 więcej nie mam) Chłodzenie i drożdże us-05 wcześniej zrehydratyzowane. Po fermentacji burzliwej X dni. Przelanie na cichą i dodanie płatków dębowych 60 gram średnio opiekane z USA. Refermentacja przy użyciu glukozy 110 gram na 20 litrów piwa. Moje pytania: 1. Jak z zasypem – czy coś ograniczyć? 2. Czy zacieranie planuje odpowiednio? 3. Czy ilość chmielu zwiększyć? Nie mam w zamyśle aby chmiel dominował raczej chce aby goryczka z chmielu przełamała lekko słodycz. 4. Czytałem w tym temacie, że płatki dębowe to zły pomysł – polecacie zrezygnować? 5. Dodatkowo proszę o inne cenne uwagi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się