jelcynek Opublikowano 23 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2014 W pierwszym piwie kombinowałem ze świeżą miętą (nie wiem jaka odmiana, z carrefoura z doniczki). Najpierw plan był by dodać do warzenia. Przy przelewaniu na cichą jak degustowałem piwo nie odczułem w smaku mięty, więc dorzuciłem drugą porcję na cichą. Ciężko mi odpowiedzieć jednoznacznie czy mięta to dobry pomysł. Z początku w połączeniu z mocną goryczką chmieli daje wrażenie chemicznych posmaków. Jak już byłem świadomy, że to mięta to był to smak nawet dość przyjemny. Mimo wszystko nie chciałbym powtórzyć takiego efektu, ale tematu mięty jeszcze nie porzucę. Drugą próbę zrobię z miętą suszoną dodaną tylko do cichej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 23 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2014 No właśnie ,efekt,taki sobie,szału nie ma, jak dla mnie mięta musi być tylko delikatnie zaznaczona,na granicy wyczuwalności,ale porzućcie mięte, idźcie w stronę herbaty,to jest dopiero rewelacja,robiłem raz i w następnym sezonie to pewniak,wrzuciłem jakieś 70 g na zimno na 2 dni (biała BAI MU DAN),efekt świetny,jak brzoskwinie,a właściwie to ten smak spod skórki,a może samej skórki,ciężko to wytłumaczyć,w każdym razie bardzo aromatyczne i przyjemne. Nie wiem jak będzie z innym gatunkiem (plan mam na nepalską),ale zawsze lubiłem pić piwo po wypiciu tej herbaty,fajnie się smaki uzupełniały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
takijiro Opublikowano 23 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2014 70 g na zimno na 2 dni Na warkę 20 L ? Jak mocny był aromat i co to było za piwo ? Zaparzałeś wcześniej czy suchą wsypałeś? Myślę o dodaniu do hefeweizena, który od razu po burzliwej trafi do kega i będzie spożywany po ok. 2 tygodniach. Tylko chyba należałoby zmniejszyć dawkę, no i co z garbnikami z herbaty, nie podwyższą goryczki / dadzą ściągające uczucie w ustach? ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 23 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2014 (edytowane) Jakieś 23 l,piwo to trochę ciemniejszy wit, sucha herbata do skarpety. Aromat to nie jakieś uderzenie jak od nowofalowych chmieli,taki dosyć delikatny,ale łatwo wyczuwalny, do tego daje herbata smak,goryczy nie podbija specjalnie,nic nie ściągą,oczywiście musi być to delikatna i dobra herbata,nie żaden zajzajer za 3 zł o smaku ryby . Możesz dać 50 g,różnicy nie będzie chyba widocznej,ale nie wiem czy więcej niż 2 dni to dobry plan,robiłem test w wodzie i po 3 zaczęła robić się mętna,pewnie z chmielem jest to samo,w końcu woda to nie piwo. Edytowane 23 Maja 2014 przez dziedzicpruski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeerGrill Opublikowano 25 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2014 @Jugulator - to Ty przyniosłeś do ZUP tego witka z miętą i trawką, bo właśnie o coś takiego mi chodziło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jugulator Opublikowano 25 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2014 Nie. Jeszcze nie udało mi się dotrzeć na zupowskie spotkania. 8 czerwca będę ale tylko ze zwykłą amerykańską pszenicą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikhil Opublikowano 25 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2014 Zrobiłem ostatnio piwo z dodatkiem przypraw przywiezionych z Indii, choć są one dostępne także u nas ale nie zawsze w takiej formie. Chmielu dałem niewiele, przyprawiłem cardamonem(chyba)sproszkowanym, cynamonem w laskach, anyżem gwiażdzistym i gożdzikami. Piwo ma piękny bursztynowy wpadający trochę w czerwień kolor i smakuje bardziej jak wino? Piłem kiedyś nieco podobne belgijskie ale nazwy nie pamiętam. Robiłem inne ciekawe eksperymenty ale z tego Piwa jestem najbardziej zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psh0 Opublikowano 26 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2014 A próbował ktoś uwarzyć piwo z dodatkiem melisy? świeża ma świetny aromat i właśnie zastanawiam się czy warto jej użyć jako dodatek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 26 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2014 A próbował ktoś uwarzyć piwo z dodatkiem melisy? świeża ma świetny aromat i właśnie zastanawiam się czy warto jej użyć jako dodatek. Na konkursie we Wrocławiu w kategorii wariacja na temat Witbiera było kilka z melisą i całkiem udane były Można dodać jej do piwa daje ona typowy jej zapach i do tego cytrusy Ale tak jak z kolendrą nie przesadzałbym bo może zdominować piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 26 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2014 Ja zrobiłem eksperyment z syropem malinowym, miodem, siemieniem lnianym i pestkami papai. Sfermentowałem to drożdżami Delecta Instant. Kłaczkowanie beznadziejne i nalewa się z osadem, ale poradziły sobie z fermentacją. Siemię nie zabiło piany (co niektórzy sugerowali przez olej). Jest jej wręcz bardzo dużo, bo ciut za mocno je nagazowałem. W smaku słodycz - dziewczyny uwielbiają. Zarówno moja Narzeczona jak i jej kolezanki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 26 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2014 Sfermentowałem to drożdżami Delecta Instant. Kłaczkowanie beznadziejne czego innego spodziewałeś się po drożdżach piekarskich ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 27 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2014 Ja jestem zdziwiony ze one w ogole daly rade Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 27 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2014 Ja ostatnio popełniłem dwa proste eksperymenty . Angielska IPA z pieprzem kolorowym . Wszystkim smakuje oprócz ...mnie Nie takiego efektu się spodziewałem . Są ziołowe posmaki , ostrości mało . Wysłodzinowy stout 10 blg po RIS-ie z wiśniami po likierze , mrożonymi i syropem do refermentacji . Do tego łyżeczka płatków chili i pół łyżeczki pieprzu seczuańskiego . Mnie bardzo smakuje . Jest ostre w sam raz , aromat wiśni niestety śladowy ( było za mało ) Do wita dałem nieco więcej kolendry niż w przepisach i chyba ...za dużo . Do tego trochę świeżej skórki z cytryny ale to żadne eksperymenty , raczej przekora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grabarz Opublikowano 21 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 (edytowane) Ktoś ma doświadczenia z dodawaniem jaśminu do piwa? Myślałem o uwarzeniu APA na Citrze i dorzuceniu czegoś ciekawego. Albo np. kardamon, pasowałby? Edytowane 21 Listopada 2014 przez Grabarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertJ Opublikowano 22 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2014 (edytowane) Mam następujące pytanie. Ile i w jakim momencie dodać herbatę do piwa, żeby była w miarę wyczuwalna, ale nie dominowała??? Ktoś robił takie testy? Dodam że piwem ma być bitter 10-12 blg , delikatnie chmielony na aromat sybillą. Edit. Proszę mnie nie odsylac do wcześniejszej strony, bo tam jest za malo konkretów jak dla mnie. Edytowane 22 Listopada 2014 przez RobertJ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 22 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2014 (edytowane) Kolega Dino robił dobre piwo z herbatą, na pewno pomoże. Edytowane 22 Listopada 2014 przez panta_rei Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 24 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2014 Ja ostatnio poniosłem porażkę przy próbie zrobienia z wysłodzin po Belgijskim Christmas Ale lekkiego stouta z kakao i chilli . Ponieważ po cichej stwierdziłem , że ilość aromatu czekoladowego jest znikoma dodałem do rozlewu "herbatki kakaowej" ... Liczyłem , że kakao ustoi się w butelkach i po prostu będę zlewał piwo do poziomu zanieczyszczeń kakaowych . Piwo długo było mętne , brzydkie , piana paskudna . Kompletnie nieapetyczne i poszło w kanał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 3 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2015 Na sobotę wymyśliłem sobie portera z wielkim kardamonem (large cardamom), z tego co czytam inna nazwa to czarny kardamon. Rozgniotłem w moździerzu ziarna z jednego "strączka" daje taką jakby kamforą. Czy ktoś próbował cokolwiek kombinować z tą przyprawą? I z jakim skutkiem? Wydaje mi się, że dodatek 1g/20l zdominuję piwo na amen i zastanawiam się czy chcę takiego kamforowego portera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 3 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2015 Indyjski albo bengalski, ciężka sprawa, bo jest bardziej trwały niż zwykły, zielony kardamon i w smaku ciągnie się przez parę miesięcy, najlepiej, jeśli już, daj w ilości takiej jak szafran czyli np. 0,05-0,1g. Zasadniczo zaprzyjaźnia się z nutami wytrawnymi, ciężkimi, a nie słodkimi, więc warto go czymś przełamać, czyli lekko dosłodzić-tutaj mógłby wkroczyć badian albo prawdziwy koper włoski i będzie luksus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 4 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2015 Indyjski albo bengalski, ciężka sprawa, bo jest bardziej trwały niż zwykły, zielony kardamon i w smaku ciągnie się przez parę miesięcy, najlepiej, jeśli już, daj w ilości takiej jak szafran czyli np. 0,05-0,1g. Zasadniczo zaprzyjaźnia się z nutami wytrawnymi, ciężkimi, a nie słodkimi, więc warto go czymś przełamać, czyli lekko dosłodzić-tutaj mógłby wkroczyć badian albo prawdziwy koper włoski i będzie luksus. 0,1g? aż tak? chciałem dać 1g. Zakryje wszystko? Koper włoski mam, ale tylko taki z herbatki. Podobno czysty i to to samo. Ile tego dać? Jak to przygotować do użycia? rozgnieść? Nie mam, aż tak dokładnej wagi, można ilość kardamonu jakoś w ziarenkach ogarnąć? Jak wczoraj otworzyłem jeden strąk, to było z 10 ziaren. Będzie za dużo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 4 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2015 Sprzedawany w Polsce koper włoski to jest odmiana, gdzie jest dużo fenchonu, czyli gorzki koper, a prawdziwy włoski, to odmiana dulce Foeniculum vulgare azoricum-mam trochę mogę podesłać. W odmianie włoskiej nie występuje fenchon w ogóle, ale w ilości minimalnej, więc koper składa się głównie z anetolu i jest bardzo słodki. Kardamony zawsze ważyłem jako całość w strąkach i np. w przepisie było 8g, to ważyłem 8g strąków, a potem łuskałem, naturalnie było tego mniej, ale w sam raz, najlepiej iść w tym kierunku, a przynajmniej najbezpieczniej. Ile jesteś w stanie strąków zważyć na swojej wadze? Zważ to minimum, a potem np. z wyłuskanych ziarenek weź 1/3 lub 1/5 nawet. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 4 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2015 Sprzedawany w Polsce koper włoski to jest odmiana, gdzie jest dużo fenchonu, czyli gorzki koper, a prawdziwy włoski, to odmiana dulce Foeniculum vulgare azoricum-mam trochę mogę podesłać. W odmianie włoskiej nie występuje fenchon w ogóle, ale w ilości minimalnej, więc koper składa się głównie z anetolu i jest bardzo słodki. Kardamony zawsze ważyłem jako całość w strąkach i np. w przepisie było 8g, to ważyłem 8g strąków, a potem łuskałem, naturalnie było tego mniej, ale w sam raz, najlepiej iść w tym kierunku, a przynajmniej najbezpieczniej. Ile jesteś w stanie strąków zważyć na swojej wadze? Zważ to minimum, a potem np. z wyłuskanych ziarenek weź 1/3 lub 1/5 nawet. Dzięki, ale warzyć chcę jutro, także nie dojdzie Co do kardamonu wezmę pewnie najmniejszy strączek i wezmę połowę ziarenek jakie tam znajdę. Jeśli nie słodkim to pomyślałem, żeby złamać to kwaśnym. Mam sproszkowane mango. Smakuje kwaskowato z lekkim posmakiem mango właśnie. Oprócz tego mam jeszcze kolendrę, ale nie jestem przekonany, czy to zagra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 4 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2015 czy ktoś się orientuje gdzie można kupić aromat bergamoty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 4 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2015 Na alledrogo widziałem olejek bergamotkowy cml 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 4 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2015 Kolendra pasuje do zielonego kardamonu, więc od biedy mogłaby do dużego, jak jesteś pewien mango, to działaj. A na kiedyś to koper mogę podesłać, nie ma problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się