Skocz do zawartości

Grand Prix - American IPA Cz. Dziełak (25L)


ja2

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś mógłby przerobić poniższą recepturę pod ilość ok 25L?

 

Z zacieraniem nie będzie myślę problemu, wystarczy ilości zasypu podzielić na pół.

 

Podzielić na połowę natomiast raczej nie da się ilości chmielu na goryczkę (tak sądzę - może się mylę).

 

Proszę o podpowiedzi jak to zrobić aby wyszły podobne parametry w przypadku 25L.

 

 

Receptura oryginalna Grand Prix - American IPA Cz. Dziełak

 

 

53 litry / 15,4 Blg / ok. 64 IBU / ok. 14 EBC // goryczka i kolor liczone Beersmith 2. Realnie pewnie zupełnie inne //

Zasyp: 14,80 kg słodu

  • pilzneński - 11,84 kg (80%)
  • pszeniczny jasny - 1,48 kg (10%)
  • monachijski I - 1, 04 kg (7%)
  • cara gold (120 EBC) - 0,44 kg (3%)

Zacieranie: 1 h, 50 min.

Słód do 40 litrów wody o temp. 55 st.C. (spadło do 53 st.C.), podgrzewam 13 min,

  • 63,9 st.C. - 64,4 st.C. - 60 min, podgrzewam 9 min,
  • 70,6 - 71,3 st.C. - 15 min, podgrzewam 9 min,
  • 76 - 77 st.C. - 4 min.

Filtracja:
  • wysładzanie 48 litrów wody // 1 ml kw. fosforowego 75 %
  • odebrałem 69 litrów

Gotowanie: 80 min
  • Magnum, gr. 2012 (14,5 alfa), 55 g - 60 min,
  • Columbus, gr. 2012 (15,9 alfa), 50 g - 15 min,
  • Centennial, gr. 2012 (10,0 alfa), 50 g - 10 min,
  • Simcoe, gr. 2012 (11,9 alfa), 50 g - 5 min,
  • Citra, gr. 2012 (12,7 alfa), 52 g - 1 min,
  • Chlorek wapnia - 20 g (do garnka przed gotowaniem)

Chłodzenie:

40 min do 21 st.C. Zadane drożdżami w temp. 21 st.C i wstawione do piwnicy (15 st.C), na zimną posadzkę.

Do dwóch fermentorów trafiło 53 litrów. Z osadem i chmielinami wylane 5,5 litra.

Wyeast 1056 American Ale, gęstwa 2-dniowa, oczyszczona, średnio gęsta, 2 x 150 ml.

Fermentacja:

  • burzliwa - 11 dni, wzrastająco, od 18 do 21 st.C.

odfermentowało do 3,6 Blg

  • cicha razem z chmieleniem na zimno 5 dni, temp. 12-16 st.C.

Chmielenie na zimno: (pamiętając, że były dwa fermentory!)

  • Centennial, gr. 2012 (10,0 alfa) - 2 x 50 g,
  • Amarillo, gr. 2012 (10,1 alfa) - 2 x 50 g,
  • Simcoe, gr. 2012 (11,9 alfa) - 2 x 50 g.

Rozlew: 2,2 vol

2 x 110 g glukozy na 2 x 23 litry piwa (reszta wylana z chmielinami po chmieleniu na zimno)

Odfermentowało do 3,6 Blg

Nagazowanie: 16 st.C.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bierzemy kalkulator i jedziemy:

 

25 litry / 15,4 Blg / ok. 64 IBU / ok. 14 EBC // goryczka i kolor liczone Beersmith 2. Realnie pewnie zupełnie inne //

Zasyp: 7,25 kg słodu

  • pilzneński - 5,8 kg (80%)
  • pszeniczny jasny - 0,73 kg (10%)
  • monachijski I - 0,51 kg (7%)
  • cara gold (120 EBC) - 0,22 kg (3%)

Zacieranie: 1 h, 50 min.

Słód do 20 litrów wody o temp. 55 st.C. (spadło do 53 st.C.), podgrzewam 13 min,

  • 63,9 st.C. - 64,4 st.C. - 60 min, podgrzewam 9 min,
  • 70,6 - 71,3 st.C. - 15 min, podgrzewam 9 min,
  • 76 - 77 st.C. - 4 min.

Filtracja:
  • wysładzanie 24 litrów wody // 0,5 ml kw. fosforowego 75 %
  • odebrałem 32 litrów

Gotowanie: 80 min
  • Magnum, gr. 2012 (14,5 alfa), 28 g - 60 min,
  • Columbus, gr. 2012 (15,9 alfa), 25 g - 15 min,
  • Centennial, gr. 2012 (10,0 alfa), 25 g - 10 min,
  • Simcoe, gr. 2012 (11,9 alfa), 25 g - 5 min,

  • Citra, gr. 2012 (12,7 alfa), 26 g - 1 min,
  • Chlorek wapnia - 10 g (do garnka przed gotowaniem)

Chmielenie na zimno:

  • Centennial, gr. 2012 (10,0 alfa) - 50 g,
  • Amarillo, gr. 2012 (10,1 alfa) - 50 g,
  • Simcoe, gr. 2012 (11,9 alfa) - 50 g.

Myślę, że to Ci pomoże.

 

Nie wiem dlaczego uważasz, że nie można dzielić ilości chmielu?

Edytowane przez Malinowy Jęczmień
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak widzisz dla chcącego nic trudnego :) Weź tylko pod uwagę, że chmiele z nowej uprawy mają inne wartości alfa kwasów np. Columbus 16,6%, Centennial 11,2%, Simcoe 12,9%, Citra 13,4%, Amarillo 8,2%. Proponowałbym przeliczyć GPH i z kalkulatorkiem policzyć ile GPH na każdym kroku dać:

 

http://www.piwo.org/topic/3453-gramoprocenty-humulonow-czyli-gph-propozycja/page__hl__aau

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 25.02.2014 o 22:41, ja2 napisał(a):

Czy ktoś mógłby przerobić poniższą recepturę pod ilość ok 25L?

 

Z zacieraniem nie będzie myślę problemu, wystarczy ilości zasypu podzielić na pół.

 

Podzielić na połowę natomiast raczej nie da się ilości chmielu na goryczkę (tak sądzę - może się mylę).

 

Proszę o podpowiedzi jak to zrobić aby wyszły podobne parametry w przypadku 25L.

Jesteśmy w ukrytej kamerze? Kolega sobie żartuje?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli już dochodzi do tego, że na forum są wrzucane gotowe receptury na dane wybicie i ktoś ma problem z przeliczeniem tego na wybicie mniejsze to ja chyba nie mam już pytań - ciężko mi powiedzieć czy to lenistwo czy po prostu zwykły analfabetyzm matematyczny, bo przeliczenie tego zajmuje może 2-3 minuty.

Edytowane przez lukaszr
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 26.02.2014 o 10:56, lukaszr napisał(a):

ciężko mi powiedzieć czy to lenistwo czy po prostu zwykły analfabetyzm matematyczny,

Jedno jajko na twardo gotuje się 10 minut. Ile czasu będzie trwało ugotowania 6 szt?? Oczywiście 60 minut - typowa zależność liniowa ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 26.02.2014 o 05:54, Malinowy Jęczmień napisał(a):

Nie wiem dlaczego uważasz, że nie można dzielić ilości chmielu?

 

Rzeczywiście chyba już zmęczony byłem pisząc ten post ;)

 

Tak czy inaczej dzięki za uświadomienie Malinowy Jęczmień i Dario.

 

Natomiast lukaszr i korzen16 serdeczne dzięki za "życzliwość"

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 26.02.2014 o 16:40, ja2 napisał(a):
Natomiast lukaszr i korzen16 serdeczne dzięki za "życzliwość"

 

Ale o jakiej życzliwości piszesz? Wytknąłem Ci zwykłe lenistwo, poprzez które forum jest zaśmiecane zbędnymi tematami, bo zamiast tracić czas na wklejanie receptury na forum to 3 razy byś to sam przeliczył - nawet przyjmując w zaokrągleniu to wystarczyło wszystko podzielić na pół.

Edytowane przez lukaszr
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ale kolega chyba nie wiedział jak przeliczyć, nie zdawał sobie sprawę z liniowości przeliczeń. Został już uświadomiony i w przyszłości będzie już sobie świetnie radził w tej kwestii.

 

Kto chce ten pomaga, kto nie chce niech nic nie pisze, proste.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 26.02.2014 o 18:02, WiHuRa napisał(a):
nie zdawał sobie sprawę z liniowości przeliczeń.

 

Chyba, że tak.

 

  Cytat
Kto chce ten pomaga, kto nie chce niech nic nie pisze, proste.

 

Oczywiście, ale przesadna nadgorliwość w tworzeniu takich tematów i zgoda na takie "nadużycia" spowoduje, że niedługo ciężko będzie na forum znaleźć treść czysto merytoryczną. Tylko o to mi chodzi.

 

Ja2 - tak czy siak życzę udanej warki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Używasz kalkulatora. Chmiele na smak i aromat dzielisz na połowę. Wychodzi Ci z tego jakaś tam wartość IBU. A na końcu dorzucasz Magnum na goryczkę, w takiej ilości, żeby na kalkulatorze wyszła wartość IBU zbliżona do podanej w recepturze

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 26.02.2014 o 11:46, korzen16 napisał(a):
  W dniu 26.02.2014 o 10:56, lukaszr napisał(a):

ciężko mi powiedzieć czy to lenistwo czy po prostu zwykły analfabetyzm matematyczny,

Jedno jajko na twardo gotuje się 10 minut. Ile czasu będzie trwało ugotowania 6 szt?? Oczywiście 60 minut - typowa zależność liniowa ;)

 

Kiepściutkie porównanie zważywszy na to, że zacieranie i chmielenie trwa dokładnie tyle samo dla warek o różnej objętości ;)

Edytowane przez gwzd
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 27.02.2014 o 05:56, Biniu napisał(a):

Masakra.

 

6 jajek na twardo gotuje się dokładnie tyle samo co 1.

 

to zależy czy masz garnek na 6 jaj.

jeśli gotujesz równolegle to tyle samo czasu co jedno , jeśli szeregowo to 6 razy dłużej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.