punix Opublikowano 10 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2020 1 minutę temu, Krzysiek 05 napisał: Wiadro stoi w lodówce w temp 8°C,sonda przyklejona do boku wiadra. Temperatura raczej w porządku, jest piana, fermentuje - warunki wydają się dobre, także zostawić i nie martwić się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek 05 Opublikowano 10 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2020 Dzięki, jest to moje pierwsze piwo dolnej fermentacji dlatego pytam przy górniakach trochę to inaczej wygląda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 11 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2021 W dniu 1.10.2020 o 17:19, Szagi napisał: Czyli moje za długo przetrzymałem bo ponad 25 dni łącznie. Ale już w butelkach. Tylko wyszło jakieś takie ciemnawe ;/ @Szagi Problem z przed miesiąca ale nie widziałem pełnej odpowiedzi - może się komuś przyda: Ciemna barwa piwa (ciemniejsza niż oczekujemy lub wynika z surowców) może być spowodowana przez 2 zjawiska: Jak wcześniej wspomniano - silne i zbyt długie gotowanie brzeczki powoduje że robi się ona ciemniejsza - tworzą się melanoidyny i brzeczka/ekstrakt się karmelizuje. Intensywne wrzenie jest potrzebne (np. aby był dobry przełom albo aby pozbyć się DMS) ale nie ma co przesadzać i po ok 15 min (w pierwszych 15 min powinien być przełom) można zmniejszyć moc i dodać chmiel. Uznaje się że 3 do 5 litrów odparowania na godzinę jest ok. Oczywiście są style gdzie intencjonalnie przedłużamy gotowanie właśnie aby skarmelizować brzeczkę i otrzymać więcej melaniodyn. Drugie i ważniejsze od gotowania to zbyt wysokie pH brzeczki a wcześniej pH zacieru i pH wody do wysładzania. PH zacieru mierzone w temp. zacierania powinno być ok 5.2 -5.3. Wody do wysładzania poniżej 6. W czasie wrzenie pH brzeczki jeszcze spada i powinno być poniżej 5. Niskie pH w czasie wrzenia przeciwdziała: a) ciemnieniu piwa b) zapewnia mniej ostrą goryczkę i c) zwiększa utylizację chmielu. Gotowe piwo powinno mieć pH ok 4,2 - 4,5. Piwo o takim ph jest stabilne nie ciemnieje, lepiej się klaruje. Na każdym z etapów zacierania lub warzenia pH można skorygować mierząc uprzednio ph-metrem lub zwykłymi paskami lakmusowymi i dodając np. kwasu mlekowego, słodu zakwaszającego (do zacierania) lub stosując przerwę „zakwaszającą” Muchor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 11 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2021 Jest jeszcze trzeci możliwy powód - utlenienie. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 11 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2021 2 godziny temu, Wuuu napisał: Jest jeszcze trzeci możliwy powód - utlenienie. Zgadza się, jednak opisany problem z barwą i pokazane zdjęcie, jak rozumiem dotyczyło piwa po fermentacji - jeszcze przed butelkowaniem a więc zakładając prawidłową/normalną fermentację utlenienie jeszcze nie nastąpiło. A tak na marginesie, utenienie to zmora piwowarstwa domowego. Właśnie z tym walczę jak mogę transferując piwo w osłonie co2, przedmuchując kegi, fermentory itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 11 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2021 Godzinę temu, skybert napisał: Właśnie z tym walczę jak mogę transferując piwo w osłonie co2, przedmuchując kegi, fermentory itd. I to chyba najlepszy sposób. Też tak robię i polecam wszystkim zakup butli nawet jak nie leją w kegi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 15 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2021 (edytowane) Transfer piwa ze zwykłego wiadra do kegów pod lekkim ciśnieniem CO2. Dosyć wygodne i działa. Kegi wcześniej przedmuchane kilka razy CO2. (Można nalać wody do pełna i wypchnąć ją dwutlenkiem, będziemy mieli wtedy w kegu prawie 100% CO2). Pokrywę później doszczelniłem w koło taśmą. Na manometrze ustawiam jakieś minimalne ciśnienie i otwieram zaworkiem do momentu aż pokrywę lekko wybuli. Waga po to aby widzieć jak szybko przebiega transfer oraz wiem kiedy skończyć. Taruję wagę i przelewam tak do 17.2-17,3kg Edit: Aha i zawór bezpieczeństwa w kegu w czasie transferu musi być otwarty to raczej oczywiste ale można zapomnieć. Edytowane 15 Stycznia 2021 przez skybert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yuri Opublikowano 22 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2021 Witam, Właśnie fermentuje swoją pierwsze warkę, jest to Polish IPA BLG 15,5 na drożdżach FM52 ( jedna fiolka). W tej chwili jest to 8 dzień burzliwej, piana jest ładna i obfita, wszystko wydaje się być ok. Ostatnio jednak doczytałem że na takie BLG powinienem zadać większą ilość drożdży lub starter. Teraz mam stres że cała robota na marne. Czy jest szansa że piwo dofermentuje prawidłowo? Dodam, że fermentor jest w pomieszczeniu o stałej temperaturze 19 stopni, temperatura fermentatora przez ostatnie dni to 21 stopni teraz 20 Wybaczcie jeśli to złe miejsce na takie pytanie. Pozdrawiam Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 22 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2021 Raczej odfermentuje, mogą się natomiast w tym piwie pojawić wady. Skoro to pierwsza warka, to i tak pewnie zostanie wypita ze smakiem. Na przyszłość na początek fermentacji lepiej poszukać chłodniejszego miejsca bądź zrobić styropianowe pudło do fermentacji - te 21° to trochę wysoko jak na początek dla tych drożdży. Przy obecnej warce bym już nie kombinował ze schładzaniem, pod koniec możesz przenieść do nieco cieplejszego miejsca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 22 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2021 Nie martw się na zapas. 8 dzień i wszystko fermentuje więc na razie nie ma się co stresować. Poczekaj jeszcze z 10 dni, aż fermentacja prawdopodobnie dobiegnie końca i zmierz blg. Blg 15,5 jest ok ale przydałoby się zrobić starter. Na przyszłość pomyśl o zadaniu odpowiedniej liczby drożdży i tak jak radzi kolega punix obniż nieco temperaturę fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yuri Opublikowano 23 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2021 (edytowane) Dzięki, będę spokojniej obserwował co się dzieje. W przyszłości będę robił starter. Ps. 10 dzień - równe 5 blg, chyba nie jest źle Edytowane 24 Stycznia 2021 przez Yuri Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 10 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2021 Prośba o opinię: Po 10 dniach fermentacji piwa o 8 blg na OYL-501 (Gulo) w temp otoczenia 18 stopni ok. 2,5 dni i potem 23->25 stopni nadal bulka co jakieś 20-30 sekund. Zacierane było ok. 68 stopni. Ponieważ to drożdże będące hybrydą saisonowych, zdolne do fermentacji dekstryn, czy myślicie, że to może tak długo trwać przy tak niskim blg? Czy to raczej ucieka CO2 przy rosnących temperaturach(na to stawiam)? Ile orientacyjnie zajmuje drożdżom saisonowym przy przeciętnym ekstrakcie osiągnięcie końcowego blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 10 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2021 CO2 ucieka z piwa. Sprawdź blg i za 2 dni i jak nie spada to znaczy ze po wszystkim. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Łachim 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogur_ek Opublikowano 14 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2022 Może nie w rurce, ale jednak nie bulka ? Od początku. Wczoraj rano wyjąłem Wyeast 2206 z lodówki i po ok godzinie w temp. pokojowej pęknąłem balonik. Po ok 7h nie było widać żeby pęczniał (teoretycznie 3-5h), jednak ze względu na wyjazd wlałem go do startera ok 22st. (słoik bez mieszadła). Mija ok 18h, w stoi w pomieszczeniu ok. 20st i w słoiku nie ma śladu życia. Przejmować się, czy grzecznie czekać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 14 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2022 Czekaj grzecznie. Bez mieszadła może zająć trochę dłużej, zanim drożdże wezmą się do roboty. Saszetka do kiedy ważna była? Trząchaj tym słoikiem od czasu do czasu. ogur_ek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogur_ek Opublikowano 14 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2022 Ważność 19.03.22, kupione w TwójBrowar. Napowietrzone ile się da zakręconym słoikiem przed zadaniem i kręcone dzisiaj min. co 2h. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 14 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2022 Jeśli paczka nie była jakaś trefna, to do jutra rana powinno hulać. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogur_ek Opublikowano 16 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2022 Ruszyły ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mina obelżywa Opublikowano 27 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2022 Witam, do tej pory jeszcze nigdy nie dodawałem owoców do fermentującego piwa wiec może trochę przesadzam. 48h temu do 10 litrów dwuletniego lambika wrzuciłem 4kg świetnych malin. Lambik w szklanym dymionie bez dostępu tlenu z rurką fermentacyjną. Do tego momentu brak oznak fermentacji - nie bułka, brak pęcherzyków, brak błonki. jak wyglada start fermentacji owoców ? Mam powody do niepokoju ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 29 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2022 Cały czas nic? Jakaś mała pianka wokół owoców i trochę co2 powinno się pojawić. Co do czasu to nie podpowiem dokładnie, ale 48h bym się przejmował za mocno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mina obelżywa Opublikowano 1 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2022 Już po temacie, po 3 dobach się zaczęło, miota gąsiorem jak szatan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 1 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2022 Już po temacie, po 3 dobach się zaczęło, miota gąsiorem jak szatan Jak owoce są na górze może być infekcja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 2 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2022 17 godzin temu, INTseed napisał: Jak owoce są na górze może być infekcja. Jakieś metody żeby owoce poszły na dół, a przynajmniej nie były na górze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kmiciu Opublikowano 5 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2022 Heyo, rurka nie bulka. Piwo z brewkitu. Drożdże uwodnione, zadane 34h temu. M44 US West Coast. Stoją w pokoju gdzie jest 22°. Z wiadra pachnie dość ładnie fermentacją, bynajmniej tak mi się wydaje. Myślicie że ruszyło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 5 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2022 27 minut temu, Kmiciu napisał: Heyo, rurka nie bulka. Piwo z brewkitu. Drożdże uwodnione, zadane 34h temu. M44 US West Coast. Stoją w pokoju gdzie jest 22°. Z wiadra pachnie dość ładnie fermentacją, bynajmniej tak mi się wydaje. Myślicie że ruszyło? A co mówi spławik? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się