WiHuRa Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Kiedyś przeczytałem felieton foto scooby_brew z warzenia swojego tzw. house ale - czyli codziennego piwa, które zapewne służy do codziennego, spożycia jako proste "stołowe" piwo. Pomyślałem sobie, że to fajna sprawa, znaleźć sobie piwo, które będzie łatwe w odbiorze, szybkie do zrobienia i spożycia, takie które często warzymy i zazwyczaj prawie przez cały rok jest na stanie browaru. Oczywiście nie chodzi mi o piwo stricte w tej samej recepturze ale raczej o "rodzaj" piwa. Jestem ciekaw czy macie i robicie takie piwo, które spełnie takie zadanie ? Domyślam się, że jest to raczej domeną piwowarów, którzy natrzepali już w życiu sporo warek i teraz głównie opierają się o swoje ulubione przepisy, plus jakieś nowe eksperymenty ale osobiście już od jakiegoś czasu myślę o opracowaniu sobie takiego piwa, mam już wstępne koncepcje. marcin_l85 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Jasna 11-tka wg schematu 5% jasny karmel, 15% wiedeński lub 10% monachijski, 80 lub 85% pilzneński. Nachmielone do 28-30 IBU co tam mam pod ręką. Robię to do kega i w butelki, czasem z jakimś młodzieżowym chmielem, czasem więcej na aromat, a czasem mniej. Takie piwo służy mi też do rozruszania drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Mam nadzieję, że takie piwo jest jeszcze przede mną, ale póki co, to już 3 sezon warzę lekkiego stouta, 10 blg, po którego sięgam właśnie codziennie. Tegoroczny był wyjątkowo udany, ponieważ przefermentowałem go na płynnych, niestety już się skończył i trzymam tylko butelki przeznaczone na konkurs. Na szczęście ostał się jeszcze jeden keg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Na co dzień mam pod ręką koelsch / blonde ale i coś ciemnego, np. milk stout. Zresztą większość moich piw ma służyć do picia a nie urywania części ciała Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Temat zmuszony byłem posprzątać. Proszę o kulturę wypowiedzi. MateuszO. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sugarsweet Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Randi Mosher ma w "Radical brewing" rozdział "Basic drinkers"... mo kojarzył się on z mild/bitter/desitka... ale w rozdziale tym pojawiają się i piwa >15Plato. jednym z piw o których pisał że najczęściej powtarzał i warzył w domu było "Chanterelle ale", doprawione wyciągiem (%) z kurek (grzybów: pieprznika jadalnego) Miałem w planie (w następnym sezonie) spróbować doprawić tak jakąś desitkę/jasne pełne z nadzieją na odjechane, ale codzienne piwo... ale właśnie sprawdziłem że jego przepis to 20,5Plato Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 W moim przypadku jakieś piwo hybrydowe, te na razie podchodzą mi najbardziej, ostatnie na liście są stouty, a przed nimi pszeniczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Ja polecam Full Aroma Hops bardzo fajne piwo codziennego użytku z przepisu na wiki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowalczyka Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 przychylam sie do tego co napisal Zgoda. skorzystalem z przepisu na jedna z Jego blondynek i moge stwierdzic, ze to wzorcowy gorniak do codziennego spozycia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Keleris Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 U mnie do tej pory była to jakaś odmiana koelscha, na German Ale, lub jakaś szkocka 70. Na lato zawsze lubię mieć Grodziskie. Teraz chyba powoli przesiadam się na główny nurt i zawsze pod ręką będę miał lekkie Pale Ale (11-12 BLG) albo jeszcze lżejsze American Wheat, co nie znaczy, że zrezygnuję ze wcześniej wspomnianych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 W okolicach lata staram się mieć zawsze w lodówce jakieś APA. W tym roku będzie pewnie zamiennie z AW. Najlepiej rozlane do butelek 0.33L, bo tyle mi wystarczy. Chmielenie różne żeby się nie zanudzić. W zimie jakoś nie czuję potrzeby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Ja mam dwa takie piwa ktore powtarzam i zawsze co najmniej jedno z nich na stanie - lekkie, miedziane American Pale Ale i Polskie Ale (FAH). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Z mojego bardzo skromnego doświadczenia wynika - amerykańska pszenica. Osobiście robiłem je 3 razy i zamierzam więcej. Poza tym piłem kilka takich piwek z łódzkiego depozytu i wszystkie mi podeszły. Najfajniejsze w nim było to, że po trzech albo czterech tygodniach od uwarzenia moje nadawało się do picia (butelkowane po dwóch tygodniach fermentacji - jak hefe weizen). Na pewno jeszcze będę powtarzał, eksperymentując z chmieleniem - zwłaszcza na goryczkę i drożdżami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwar71 Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 ESB na Marynce. Czasem z Lubelskim. 12-12,5 Blg. Około 40 - 45 IBU. Kombinuję jedynie ze słodami karmelowymi, ale wpływ ich na piwo zazwyczaj jest podobny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej.b Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Ja polecam Full Aroma Hops bardzo fajne piwo codziennego użytku z przepisu na wiki Też robiłem to piwo . Szybki temat i smaczne. Polecam tą recepturę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Bittery wszelakie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Co prawda mam na koncie tylko 16 warek, ale mam już dwa ulubione piwa, Ale PL i Stout kawowy 12°Blg. To akurat dwa moje pierwsze piwa, ale już na stałe do kalendarza warzeń są dopisane ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Dla mnie piwem takim, które możnaby tak nazwać, to będzie piwo, które od warzenia najszybciej schodzi, i aktualnie widzę, że jest to Pomelowy UI z ostatnich warek, przedtem to był ESB, to chyba te dwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 u mnie American Wheat. mogę pić bez bez względu na porę roku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 a ja tak mam z AIPA, w tamtym roku miałem zapasy Alta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 każde piwo jak jest dobre może być codziennym jak jest pszeniczniak świeży to idzie jak woda ,jak stout wyjdzie dobry też mogę co dziennie pić ,ba nawet z porterem tak mam ,może to przez to że w ciągu tygodnia dziennie jest jedno góra dwa piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się