PiotrekU Opublikowano 16 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2014 Kilka dni temu uwarzyłem swoją 5 warka, stout wg receptury 4 kg pale ale 0,5 kg płatki owsiane 0,4 kg jęczmień palony 0,2 kg,słód czekoladowy ciemny 0,2 kg słód barwiący osiągnąłem 22 litry brzeczki 13-14 blg. Poniosło mnie z chmieleniem, wrzuciłem 55 gram Marynki (7,8% alfa-kwasów). Dopiero dzisiaj odkryłem wzór na obliczanie goryczki, i jeśli dobrze liczę to goryczka powinna być na poziomie 45 IBU trochę to jak dla mnie za dużo, czy jest jakieś wyjście tej sytuacji. Zastanawiam się czy aby nie uwarzyć kilku litrów niechmielonej brzeczki i dolać do fermentatora, czy może po prostu odstawić zabutelkowane piwo do piwnicy na 3 miesiące i czekać aż goryczka się ułoży. A może zle policzyłem to IBU? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sethemar Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Mi z tego kalkulatora wyszło ponad 55 IBU o ile wrzuciłeś na 60 minut a chłodzenie nie trwało wieki. Może być gorzej. O ile fermentacja nie trwa za długo to możesz zatrzeć nową partię i dolać redukując gorycz. Sam bym tak zrobił. Musisz uwzględnić ilość drożdży. Ja bym dodał troszkę na wszelki wypadek. Jak masz gęstwe to żaden problem. Dodaj odrobinę. Jak nie to zaryzykuj. Najwyżej wyjdzie o mocniejszym blg. Rozwiązanie zależy od Ciebie. Czekać w butelkach czy dolać i mieć szybciej ale prowizoryczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2014 jeśli dobrze liczę to goryczka powinna być na poziomie 45 IBU trochę to jak dla mnie za dużo, czy jest jakieś wyjście tej sytuacji. To wcale nie jest jakaś powalająca goryczka, wszystko zależy od początkowego Blg i schematu zacierania. Jeśli zacierałeś na wytrawnie to odczucie goryczki będzie wyższe, jeśli na słodko to goryczka będzie niższa. Jeśli mimo wszystko chcesz ją skontrować, to dodaj do brzeczki 0,5kg laktozy. Będzie miał milk stout. alechanted 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2014 (edytowane) Zastanawiam się czy aby nie uwarzyć kilku litrów niechmielonej brzeczki i dolać do fermentatora, czy może po prostu odstawić zabutelkowane piwo do piwnicy na 3 miesiące i czekać aż goryczka się ułoży. Nie napisałeś jak zacierane i chmielone, ale i tak zostaw jak jest. Kombinacjami możesz zepsuć całość. Może nawet jak będzie mocno goryczkowe, za jakiś czas (np. wraz z przyzwyczajaniem się do coraz mocniejszej goryczki) tego będziesz właśnie szukał/potrzebował w swoich piwach. O ile fermentacja nie trwa za długo to możesz zatrzeć nową partię i dolać redukując gorycz. Sam bym tak zrobił. Musisz uwzględnić ilość drożdży. Ja bym dodał troszkę na wszelki wypadek. Jak masz gęstwe to żaden problem. Dodaj odrobinę. Jak nie to zaryzykuj. Najwyżej wyjdzie o mocniejszym blg. Najwyżej to z nieprzefermentowanej brzeczki wyjdą granaty - jak fermentacja ruszy w butelkach! ... a nie coś "o mocniejszym blg". Edytowane 17 Sierpnia 2014 przez rubezahl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Nic bym nie kombinował tylko zostawił do ułożenia. Gdyby tam było 100 IBU, to warto by było ryzykować jakieś działania ratunkowe, ale taka ilość chmielu to jeszcze nie tragedia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrickll Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2014 (edytowane) Spokojnie teraz ci się wydaje że to dużo, ale na stouta to jest w sam raz. Z resztą jak otworzysz pierwszą butelkę to zobaczysz. Edytowane 17 Sierpnia 2014 przez Patrickll Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertJ Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2014 55g. to trochę dużo, ale ja bym nie kombinował, tylko poczekał na efekty. Może akurat się fajnie ułoży i będzie dobre. Ryzyk fizyk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekU Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2014 (edytowane) chłodzenie nie trwało wieki. Może być gorzej. problem w tym że wcale nie chłodziłem, zostawiłem fermentator a drożdże zadałem po 12 godzinach, po wystygnięciu. jeśli dobrze liczę to goryczka powinna być na poziomie 45 IBU trochę to jak dla mnie za dużo, czy jest jakieś wyjście tej sytuacji. To wcale nie jest jakaś powalająca goryczka, wszystko zależy od początkowego Blg i schematu zacierania. Jeśli zacierałeś na wytrawnie to odczucie goryczki będzie wyższe, jeśli na słodko to goryczka będzie niższa. Jeśli mimo wszystko chcesz ją skontrować, to dodaj do brzeczki 0,5kg laktozy. Będzie miał milk stout. Zacierałem jedno temperaturowo w 67-69 stopniach. Edytowane 17 Sierpnia 2014 przez PiotrekU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2014 To bardziej na słodko. Zostaw tak jak jest. Będzie wystarczająco kontry dla goryczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamdobreklapki Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Hej, ja bym dolał 5l baniak wody źródlanej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Wtedy z 20 litrow warki 12 Blg robi Ci się 25 litrow warki 9.5 Blg. Trochę mało jak na stout Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Dlaczego mało ? 9-10°Blg na Dry Stouta to w sam raz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dhanab Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2014 nigdy nie dojdziesz do ładu z goryczką bez chłodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Dla mnie będzie zbyt mało intensywny w smaku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekU Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2014 (edytowane) Wiem że to nie jest jakaś mega intensywna goryczka, ale dla rodziny i znajomych raczej okazałą by się za wysoka. Miałem trochę wolnego czasu więc na na szybko uwarzyłem 10 litrów, bez chmielenia. Wlałem wszystko do fermentora bez napowietrzania, po jakichś 30 minutach znowu zaczęło bulgotać. Za tydzień sprawdzę poziom cukru. Teraz wychodzi na poziomie 38 IBU czyli tak jak chciałem, nie wiem czy dobrze liczę, bo utylizacje ustawiłem na 30%. Jak mawia Kopyr takie zwariowane piwa często bywają najlepsze bo ciężko je powtórzyć Edytowane 19 Sierpnia 2014 przez PiotrekU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichN Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Pamiętam w moją pierwszą warkę z zacieraniem i też miałem podobny problem. Przy niewiedzy na nemat wysładzania i zbitym aerometrem skalowanym potem na szybko obciążnikami wędkarskimi wyszła mi powalająca wydajność 12l zamiast 20l Piwo nachmielone jak przy 20 l miało tak powalającą goryczkę, że nie mogłem go pić. Ale do czasu. 2 miesiące leżakowania i było pyszne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciejAdamski Opublikowano 14 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 Napisałeś: "Poniosło mnie z chmieleniem, wrzuciłem 55 gram Marynki (7,8% alfa-kwasów). Dopiero dzisiaj odkryłem wzór na obliczanie goryczki, i jeśli dobrze liczę to goryczka powinna być na poziomie 45 IBU trochę to jak dla mnie za dużo, czy jest jakieś wyjście tej sytuacji." Ja bym nic nie zmieniał. Może wyjść ciekawe piwo. No ale dla mnie to nawet mleko mogłoby mieć tak z 50 IBU. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 14 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 Polecam sprawdzić datę powstania tematu a następnie zastanowienia się co jest nie tak... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 14 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 Dopiero dzisiaj odkryłem Polecam sprawdzić datę powstania tematu no to jeszcze wiele przed Tobą do odkrycia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się