stachu68 Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2014 nie wiem co piła, tudzieź wąchała, osoba która wymyślała nazwy drożdży prawdopodobnie białe walonki podczas klasztornej medytacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2014 ... na belgijskim pagórku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2014 nie wiem co piła, tudzieź wąchała, osoba która wymyślała nazwy drożdży prawdopodobnie białe walonki podczas klasztornej medytacji Cóż za dwulicowość! W internetach błyszczy z tabliczką reklamującą firmę, a na forum obśmiewa. Wstydź się Pan! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Cóż za dwulicowość! W internetach błyszczy z tabliczką reklamującą firmę, a na forum obśmiewa. Wstydź się Pan! nie obśmiewa tylko snuje przypuszczeniaale powstydzić się mogę, czemu nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2014 podają tam szacowaną ilość komórek drożdżowych w fiolce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andre356 Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2014 na mojej fiołce FM41 (Gwoździe i Banany) nie ma ilości komórek drożdżowych, jest podziałka z pojemnością za to. Nie wiem czy takie fiołki będą też sprzedawane i czy będzie taka sama etykieta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Czy oni zalecają robienie startera "zawsze"? Bo jakoś mało informacji jest na stronie. Planuję pojechać moim zwykłym trybem, lekkie jasne 10°Blg i potem dopiero mocniejsze piwa. Gdybym kupił normalnie w sklepie te drożdże, to bym zrobił starter jak zawsze, ale mam przetestować działanie zgodne z zaleceniami producenta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Czy oni zalecają robienie startera "zawsze"? Bo jakoś mało informacji jest na stronie. Planuję pojechać moim zwykłym trybem, lekkie jasne 10°Blg i potem dopiero mocniejsze piwa. Gdybym kupił normalnie w sklepie te drożdże, to bym zrobił starter jak zawsze, ale mam przetestować działanie zgodne z zaleceniami producenta. Na fiolce jest informacja, że należy zadać bezpośrednio do brzeczki, lub z użyciem startera (zalecane) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beleg Opublikowano 14 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2014 Wysłałem zapytanie do Fermentum Mobile o dostępność drożdży i oto odpowiedź: Dzień dobry! Planujemy ruszyc z dystrybucją we wrzesniu czyli na poczatek sezonu piwowarskiego. Moze jakies przedskoczki puscimy wczesniej ale na powaznie to jesienia. Pozdrawiam Filip Paprocki Planując zapasy na sezon jesienny kupię z pewnością. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 14 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2014 Sam z racji startu FM wytrzymałem zakupy drożdży. Liczę, że cenowo będą konkurencyjni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 14 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2014 Nazwy powalają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2014 (edytowane) z tymi nazwami chyba coś im się pomieszało. Ani to marketingowo nieudane, ani nie niesie za sobą żadnych informacji. Klapa. a poza tym czekam z niecierpliwością Edytowane 18 Sierpnia 2014 przez joker0skater Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Klapa. Nie znasz się Są z jajem i oto chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwzd Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Klapa. Nie znasz się Są z jajem i oto chodzi. A gdzie to jajo, może podpowiesz zagubionym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Jak gdzie ? W skorupce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2014 z tymi nazwami chyba coś im się pomieszało. Nie możesz zaprzeczyć, że np. gwoździe i banany nie są obłędną nazwą dla drożdży, mało tego, gdyby nie groźba "plagiatu" , byłaby to najlepsza nazwa dla pszenicznej warki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Moim zdaniem nazwy bardzo dobre. Na pewno zwracają uwagę dzięki czemu marketingowo są lepsze niż gdyby zostało tylko suche FM-42. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikun87 Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2014 z tymi nazwami chyba coś im się pomieszało. Ani to marketingowo nieudane, ani nie niesie za sobą żadnych informacji. A właśnie, że podaje dużo informacji, w większości wypadków już po nazwie można się domyślić, do czego się takie drożdże nadają. Chociaż nie we wszystkich, bo np. "Odkrycia sezonu" albo "Kłosów Kansas" raczej bym nigdy nie rozszyfrował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Chociaż nie we wszystkich, bo np. "Odkrycia sezonu" [...] raczej bym nigdy nie rozszyfrował Wystarczy na głos przeczytać i od razu wiadomo, że chodzi o drożdżaki do Saisona Nazwy dosyć odważne, to fakt, ale coraz bardziej mi się podobają. A podobać mi się będą jeszcze bardziej gdy drożdże w końcu trafią do ogólnodostępnej dystrybucji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Dublowanie popularnych szczepów, ja bym wolał te mniej popularne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Zapewne muszą mieć jakieś sensowne obroty, żeby móc poszerzać ofertę i wprowadzać nowe szczepy. Ten sam przypadek co APA i AIPA w małych browarach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysmis Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2014 @zgoda nie do końca bo drożdży do Grodziskiego nie uświadczysz nigdzie. Ale ogólnie masz rację. Jak nie będą konkurować ciekawymi szczepami, (ale w sumie to by było ciężkie bo większość jest do dostania w Polsce) to pewnie będą konkurować ceną i mam nadzieję też jakością. Drożdże im świeższe tym lepsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Miałem okazję przetestować "Odkrycie Sezonu". O samych drożdżach mogę napisać tyle, że zgodnie z założeniem dobrze odferemntowują. Dają aromaty typowe dla szczepów belgijskich. W 2 moich warkach - Saison 14 blg i belgijska Ipa 18 blg aromaty z pracy drożdży są wręcz identyczne. Sporo owoców ale takich kwaskowych jak porzeczka czy agrest do tego specyficzny fenol dość przyjemny. Warto też wspomnieć że starter ruszył po chyba 2h od zadania, piwo zaszczepione również bardzo szybko wystartowało. O dziwo Saison po 10 dniach w butelkach był juz dobrze nagazowany idealnie klarowny i generalnie moim zdaniem gotowy do spożycia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 2 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2014 Sezon się zaczął, drożdże pojawiły się chwilowo w sklepie stacjonarnym w Sopocie: http://esencjesmaku.pl/pl/c/Drozdze-piwne/84 ale tylko 4 szczepy. Cena 27 zł wydaje się nie być wygórowana, ale nie wiadomo ile jest narzutu sklepu... Trzeba poczekać na ofertę reszty, szkoda że FM na twarzoksiążce milczy jeszcze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 2 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2014 Dzisiaj ma być spotkanie i oficjalna inauguracja sprzedaży. Jeśli uda mi się zakrzywić czasoprzestrzeń i dostrzeć na spotkanie, to nasmaruję tutaj więcej informacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się