Fradio Opublikowano 5 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2018 Mam pytanie odnosnie przechowywania NaOH w fermentorach. Z uwagi na dostępność gdzie mieszkam używam chemipro caustic, czyli środka na bazie NaOH. Zalewam nim puste fermentory. Czy długotrwałe przechowywanie go w fermentorze nie powoduje jego niszczenia? Mam na myśli kilka miesięcy bez ruszania. Po takim czasie środek potrafi w formie jakby kłaczków zacząć opadać na dno a fermentor w miejscu gdzie miał kontakt z płynem jest wyraźnie bielszy. Wiem ze krótkotrwałe trzymanie jest powszechnie stosowane a jak w przypadku długiego trzymania? Nie szkodzi to? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 5 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2018 Pewnie szkodzi To jak z metalem, krótka ekspozycja tlenu nic mu nie robi, ale po czasie zaczyna rdzewieć. Z czasem NaOH pewnie robi wżery w plastiku. Fermentory po prostu do przechowywania staraj się wysuszyć i pozbawić wilgoci - nic wtedy na nich nie narośnie. Osobiście do dłuższego przechowywania używam Pirosiarczynu - wrzucam roztwór i zamykam szczelnie fermentor. Po okresie 2-3 miesięcy w fermentorze nic nie narośnie, a piro dalej czuć, że się utrzymuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 5 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2018 Dzięki za odpowiedz. W takim razie będę musiał to po zlewać, wypłukać i wysuszyć. I tak muszę je przenieść bo mi się przez zimę zamarzną na zewnątrz. Pierwotnie chciałem tylko porządnie zdezynfekować sprzęt po infekcji i jakoś tak zostało, nie przeszkadzając. Pito nie używam, ale myślę ze można by tez starsanem zalać. Jak przechowujesz rozrobiony roztwór NaOH? Czy za każdym razem robisz nowy? 5 litrowe baniaki po wodzie demineralizowanej się nadadzą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 5 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2018 Mam pomieszczenie tylko dla siebie gdzie trzymam fermentory. Co jakieś 10 umyć fermentora idzie roztwór do wymiany, bo zazwyczaj jest już dość brudny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
330ml Opublikowano 13 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2018 W dniu 5.09.2014 o 18:55, Undeath napisał: Jak stosować sodę kaustyczną? Do celów piwowarskich stosujemy stężenia 3-4%, czyli na 1 litr wody 30 gram sody (najwygodniejszą ilością są 3-4 litry). .......... Po rozprowadzeniu NaOH na powierzchni fermentora, należy go dokładnie spłukać (stosuję już sprawdzony sposób: spłukuję dwa razy ciepłą i raz zimną wodą) Bardzo prosiłbym o rozwianie moich wątpliwości: czy do spłukiwania może być woda z kranu, niby czysta ale czy nie dojdzie do zakażenia jakimiś bakteriami? Można by płukać wodą przegotowaną, ale byłby uciążliwe gotować większe ilości wody do przepłukiwania. Wcześniej stosowałem 70% spirytus do płukania fermentora i wężyków lub OXI, co prawda infekcji nie miałem, teraz stosuję NaOH (przepłukuję małą ilością wody przegotowanej) i StarSan do neutralizacji, oraz do płukaia butelek. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browar SKILL Opublikowano 13 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2018 No to jak starsan, to co tu jeszcze płukać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval_blazej Opublikowano 13 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2018 Lepiej spłukać, to starsan dłużej podziała. A skoro potem idzie starsan, to można płukać wodą z kranu. Btw, znajdą się pewnie tacy, co dają niegotowaną wodę z kranu do piwa i nie mieli z tego infekcji. Ale wg mnie lepiej nie ryzykować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browar SKILL Opublikowano 13 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2018 Sodę to jasne że lepiej spłukać, a jeszcze lepiej spłukać po spłukaniu, ale z tego co zrozumiałem, kolega chce jeszcze po starsanie spłukiwać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 13 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2018 (edytowane) W dniu 4.04.2018 o 20:57, Jagr napisał: Mam kolejny Co powinienem zrobić? Idź do sklepu. Kup kilka żuberków a te butelki zostaw na wymianę ? Edytowane 13 Października 2018 przez advisorylyrics Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 24 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2018 może ktoś powiedzieć jak usunąć ten osad z chłodnicy z nierdzewki ?? niczym to nie chce puścić w sumie nawet nie wiem co to jest pewnie jakiś kamień piwny czy inny czort Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 24 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2018 47 minut temu, Fenris napisał: może ktoś powiedzieć jak usunąć ten osad z chłodnicy z nierdzewki ?? niczym to nie chce puścić w sumie nawet nie wiem co to jest pewnie jakiś kamień piwny czy inny czort Jeżeli to sam kamień to zejdzie od kwasu, np. ocet 10% i kilka godzin moczenia. Jeżeli to są osady białkowe lub żywica od chmielin to namocz w NaOH na kilka godzin, on wyługuje je. Potem opłukaj, jak coś zostanie to kwasem w celu pozbycia się węglanów/kamienia. Fenris 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 24 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2018 Nie ma problemu z stosowaniem NaOH z stalą nierdzewną? Mam chłodnicę z niedzewki z browamatora i zastanawiam się jak ją doczyścić, podobno najlepsze pbw, ale trochę mało ekonomiczne jednak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 24 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2018 14 minut temu, Fradio napisał: Nie ma problemu z stosowaniem NaOH z stalą nierdzewną? Nie, zostawiłem raz zawór do kega w roztworze 3% NaOH na tydzień i nic mu się nie stało. Fradio i DanielN 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 24 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2018 46 minut temu, Fradio napisał: Nie ma problemu z stosowaniem NaOH z stalą nierdzewną? Mam chłodnicę z niedzewki z browamatora i zastanawiam się jak ją doczyścić, podobno najlepsze pbw, ale trochę mało ekonomiczne jednak. @Fradio najczęściej te chłodnice są ze stali 304 i zakładam, że też masz taką. Jeżeli nie traktujesz jej bardzo gorącym i stężonym roztworem sody kaustycznej to nic jej nie będzie. Fradio 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 24 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2018 Dzięki za odpowiedzi. W takim razie przy najbliższej okazji zafunduje jej kąpiel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 24 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2018 Moja chłodnica z rurki solarnej nie chce się brudzić i po chłodzeniu tylko płuczę gorącą wodą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 25 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2018 13 godzin temu, Daniel() napisał: Jeżeli to sam kamień to zejdzie od kwasu, np. ocet 10% i kilka godzin moczenia. Jeżeli to są osady białkowe lub żywica od chmielin to namocz w NaOH na kilka godzin, on wyługuje je. Potem opłukaj, jak coś zostanie to kwasem w celu pozbycia się węglanów/kamienia. no ja właśnie nie wiem co to jest dokładnie, tzn coś z brzeczki na pewno moczenie w occie to trochę mało opłacalne, niby ocet drogi nie jest ale żeby zanurzyć całą chłodnicę to ze 10l trzeba. A np roztwór kwasku cytrynowego ??. Nie używam sody, kupiłem sobie jakieś Enzybrew 10 i niby w tym moczyłem ale może za krótko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 25 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2018 (edytowane) 45 minut temu, Fenris napisał: no ja właśnie nie wiem co to jest dokładnie, tzn coś z brzeczki na pewno moczenie w occie to trochę mało opłacalne, niby ocet drogi nie jest ale żeby zanurzyć całą chłodnicę to ze 10l trzeba. A np roztwór kwasku cytrynowego ??. Nie używam sody, kupiłem sobie jakieś Enzybrew 10 i niby w tym moczyłem ale może za krótko. Butelka octu Ci wystarczy. Bierzesz ścierkę albo lepiej ręczniki papierowe. Oklejsz chłodnicę i polewasz papier/materiał. Patent stosowany przez moją żonę na krany, prysznic i wszędzie tam gdzie pojawia się kamień. Możesz też to trzymać w worku na śmieci. Nie ma drażniącego zapachu w mieszkaniu i ocet bardzo powoli odparowuje. Swoją drogą po warzeniu polecam Ci wsadzić chłodnice do zmywarki. Będzie zawsze jak nowa. Co do kwasku to też zadziała, ale kwestia stężenia i pewnie wyjdzie drożej. Aby CaCO3 się rozpuściło potrzebujesz silniejszego kwasu jak węglowy. Kamien tym szybciej się rozpuści im wyższe stężenie. Nie wiem co jest w składzie Enzybrew więc się nie będę się wypowiadał. Edytowane 25 Listopada 2018 przez Daniel() Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 25 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2018 38 minut temu, Daniel() napisał: Nie wiem co jest w składzie Enzybrew więc się nie będę się wypowiadał ponoć jakieś enzymy 38 minut temu, Daniel() napisał: Swoją drogą po warzeniu polecam Ci wsadzić chłodnice do zmywarki Nie dysponuję Na razie zalałem sodą(podebrałem dziewczynie używa do produkcji mydła) , nie wiem czy coś da ale po 30min jakoś efektu nie widzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 25 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2018 3 minuty temu, Fenris napisał: ponoć jakieś enzymy Nie dysponuję Na razie zalałem sodą(podebrałem dziewczynie używa do produkcji mydła) , nie wiem czy coś da ale po 30min jakoś efektu nie widzę Jeżeli enzymy, to raczej na rozłożenie materiału organicznego. Jezeli Wcześniej Ci nie pomogły to raczej NaOH też Ci mało pomoże. Zatem obstawiam, że to zwykły kamień kotłowy. Wtedy kwas w odpowiednim czasie zrobi swoje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 25 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2018 zalałem roztworem środka do czyszczenia lini piwnej w pubie. Po 30 min z grubsza przeleciałem gąbeczką i jest czysta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 1 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2018 A w jaki sposób radzicie sobie z odbarwieniami w garnkach ze stali nierdzewnej? Chodzi mi o takie kolory tęczy na dnie. Czy nie robicie z tym nic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 1 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2018 Kwasek cytrynowy o mocnym stężeniu u mnie pomaga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 1 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2018 Godzinę temu, Undeath napisał: Kwasek cytrynowy o mocnym stężeniu u mnie pomaga. Czytałem dziś post na innym forum gdzie ktoś napisał właśnie "Naczynia ze stali nierdzewnej narażone nadmiernie na działanie przede wszystkim słonej wody, twardej wody lub kwasów – jak sok z cytryny czy ocet – mogą się odbarwić lub zardzewieć, natomiast wysoka temperatura przyczynia się do powstania na dnie lub ścianach naczyń osadu o zabarwieniu kolorów tęczy (o których Pan wspomina) ale zazwyczaj są to nieszkodliwe zabarwienia dające się zlikwidować zwykłymi środkami do zmywania naczyń. Poza tym z czasem na powierzchni garnków może pojawić się wapienny nalot – tak nazywa się kamień powstający w wyniku gotowania oraz rdzawe plamki. Opisane powyżej przebarwienia można jednak bardzo łatwo usunąć. Opisany nalot, a także plamy od soli mineralnych niektórych produktów należy lekko przetrzeć gąbką zmoczoną w occie lub soku z cytryny." Troche masło maślane. Na początku jest napisane, że kwasy powodują odbarwienia a pod koniec proponuje ich do usuwania innych... ale wypróbuję na małej powierzchni. Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woitas Opublikowano 21 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2018 Witam, ostatnio kupiłem środek do dezynfekcji Zeus (chlorek didecylodimetylo amonu 0,3g/100g) i tu pytanie: po użyciu płukać wodą? Według sprzedawcy nie trzeba, jednak w internetach podają, żeby po użyciu spłukać woda... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się