bart3q Opublikowano 19 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2017 Jak to temperatura nie ma wpływu na skuteczność i szybkość działania NaOH? Wlej do zasyfialej kolby zimne, a do drugiej takiej samej ciepłe i jeszcze podgrzej, i zobaczysz różnicę. Ja butelki i wiadra mocze po 24h, w okolicach 20°C. Jak chcesz miec pewność, to potrzymaj w tych 10°C okolo 1-2dni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 19 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2017 W dniu 19.02.2017 o 09:56, bart3q napisał(a): Jak to temperatura nie ma wpływu na skuteczność i szybkość działania NaOH? Wlej do zasyfialej kolby zimne, a do drugiej takiej samej ciepłe i jeszcze podgrzej, i zobaczysz różnicę. Ja butelki i wiadra mocze po 24h, w okolicach 20°C. Jak chcesz miec pewność, to potrzymaj w tych 10°C okolo 1-2dni Początkowa reakcja tak jest mocna i zachodzi gwałtownie przez co działanie jest szybkie, ale przeczytaj pytanie kolegi, pytał się o roztwór - a przy gotowym roztworze nie ma wpływu na działanie i skuteczność. Oczywiście podstawa chemii im temperatura wyższa tym reakcja zachodzi szybciej więc, na szybkość tak ma wpływ, ale nie to było meritum pytania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur.G Opublikowano 19 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2017 Undeath mam pytanie.Czy na te 30 min zalewasz fermentor roztworem NaOH po sam brzeg???Czy mniejszą ilością,taką jak podawałeś w opracowaniu tj 3-4 litry i co jakiś czas potrząsasz fermentorem??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 19 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2017 Nalewasz trochę do fermentora i potrząsasz nim od czasu do czasu. Tylko sprawdź na wodzie czy jest szczelny. Artur.G 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 19 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2017 Dokładnie, robię 3-4 litry i co jakiś czas potrząsam. Artur.G 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 19 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2017 W dniu 19.02.2017 o 11:48, Artur.G napisał(a): Czy na te 30 min zalewasz fermentor roztworem NaOH po sam brzeg???Czy mniejszą ilością,taką jak podawałeś w opracowaniu tj 3-4 litry i co jakiś czas potrząsasz fermentorem??? Czy to pytanie nie jest jakimś kuriozum logicznym? Kolega pisze jak to robi, a Ty pytasz czy robi tak jak pisał, czy może jednak inaczej? To ile razy trzeba coś napisać, żeby już nie było wątpliwości? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur.G Opublikowano 19 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2017 Mateos i Undeath dzięki za odpowiedz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 19 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2017 W dniu 19.02.2017 o 11:48, Artur.G napisał(a): Undeath mam pytanie.C zy na te 30 min zalewasz fermentor roztworem NaOH po sam brzeg???Czy mniejszą ilością,taką jak podawałeś w opracowaniu tj 3-4 litry i co jakiś czas potrząsasz fermentorem??? Można też w ten litr /dwa włożyć drugi obciążony fermentator i zapewniasz stały kontakt roztworu przez ten czas Artur.G 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bercik1 Opublikowano 27 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2017 Witam A jak dezaktywujecie NaOH ? Kwasek cytrynowy czy porządne płukanie ? Jeśli płukanie to jak długo no i co z wężykami przepuszczacie NaOH przez kranik jak wypłukać wężyki żeby mieć pewność że w środku NaOH jest wypłukany czy po prostu lepiej wymienić wężyki po 3-4 warkach ? Pytam bo jestem dopiero po 2 warkach i to co miało kontakt od wystudzonej brzeczki do butelkowania płukane było piro wiem że z czasem bez NaOH może sie nie obejść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 27 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2017 Było już wielokrotnie pisane, kwasek, ClO2, rozcieńczony kwas, Starsan itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bercik1 Opublikowano 27 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2017 (edytowane) ok dzięki Edytowane 27 Lutego 2017 przez Bercik1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 27 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2017 NaOH nie służy do dezynfekcji tylko do mycia. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bercik1 Opublikowano 27 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2017 (edytowane) NaOH jest środkiem czyszcząco - dezynfekcyjnym no chyba że ja o czym nie wiem. No i w ten sposób wątek raczej upadł Edytowane 27 Lutego 2017 przez Bercik1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mapak Opublikowano 28 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2017 @@Bercik1, Ale trzeba go dezaktywować i wypłukać. Więc nie jest końcowym środkiem dezynfekującym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
browarbiskup Opublikowano 28 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2017 Brał ktoś od nich: http://allegro.pl/nadweglan-sodu-aktywny-tlen-pranie-czyszczenie-5kg-i6458994575.html ? Wszystko OK? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puzii Opublikowano 28 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2017 Tak, ja u nich kupuje, zero problemów. Mają wszystko co potrzeba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aks Opublikowano 28 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2017 W dniu 27.02.2017 o 16:50, redlum napisał(a): NaOH nie służy do dezynfekcji tylko do mycia Ja raczej bym nie zdecydował się na mycie rąk czy twarzy roztworem NaOH. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bercik1 Opublikowano 28 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2017 W dniu 28.02.2017 o 09:07, Mapak napisał(a): @@Bercik1, Ale trzeba go dezaktywować i wypłukać. Więc nie jest końcowym środkiem dezynfekującym. No i ostatnie pytanie Panowie mam kwas cytrynowy do dezaktywowania NaOH tylko nie wiem jaki % roztwór zrobić aby w pełni dezaktywować wspomniany NaOH ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mapak Opublikowano 28 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2017 @@Bercik1, Tyle, aż roztwór przestanie być śliski między palcami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 5 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 W dniu 28.02.2017 o 14:56, Bercik1 napisał(a): No i ostatnie pytanie Panowie mam kwas cytrynowy do dezaktywowania NaOH tylko nie wiem jaki % roztwór zrobić aby w pełni dezaktywować wspomniany NaOH ? 5l wody i dwie saszetki kwasku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bercik1 Opublikowano 5 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 W dniu 5.03.2017 o 17:40, Lagler napisał(a): W dniu 28.02.2017 o 14:56, Bercik1 napisał(a): No i ostatnie pytanie Panowie mam kwas cytrynowy do dezaktywowania NaOH tylko nie wiem jaki % roztwór zrobić aby w pełni dezaktywować wspomniany NaOH ?5l wody i dwie saszetki kwasku. Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 5 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 W dniu 5.03.2017 o 17:40, Lagler napisał(a): W dniu 28.02.2017 o 14:56, Bercik1 napisał(a): No i ostatnie pytanie Panowie mam kwas cytrynowy do dezaktywowania NaOH tylko nie wiem jaki % roztwór zrobić aby w pełni dezaktywować wspomniany NaOH ? 5l wody i dwie saszetki kwasku.A ile to saszetka? Bo ja mam taką 1kg. :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 5 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 20g zazwyczaj mają saszetki, czasem 30g, więc przyjmij te 50g/5l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 6 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2017 W dniu 5.03.2017 o 17:40, Lagler napisał(a): W dniu 28.02.2017 o 14:56, Bercik1 napisał(a): No i ostatnie pytanie Panowie mam kwas cytrynowy do dezaktywowania NaOH tylko nie wiem jaki % roztwór zrobić aby w pełni dezaktywować wspomniany NaOH ?5l wody i dwie saszetki kwasku. Nie za dużo? Ja do 30L wsypałem jedną saszetkę i pH mam poniżej 3,8 (tylko do tej wartości mogę zmierzyć pH). Butelki po wymoczeniu w takim roztworze przestają być śliskie, a dłonie pokryte filmem roztworu NaOH przestają piec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 6 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2017 Zawieszę chyba informacje o tym kwasku, bo widzę, że po raz setny pytanie o to samo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się