crosis Opublikowano 11 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2014 Ciekawa dyskusja Ze swojego doświadczenia dodam, że nie jest tak strasznie ważne, czy użyjecie Arabici, czy Robusty, czy też blendu. Ważne jest to, żebyście kupili kawę dobrej jakości. Czy wniesie trochę kwasków, czy więcej mocnych smaków - i to i to może być fajne. Ale nikt nie będzie się cieszył z efektu popielniczki czy zapachu kawy parzonej przez bufetowe w czepku, z knajpy "dla klientów nie awanturujących się". Jacobs odpada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 11 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2014 Problem jest bardziej złożony bo każdy lubi inną kawę, są smakosze a są osoby które po prostu przyjmują kofeinę Dla mnie efekt z gotowania jest odrzucający choć inni mówią, że fajnie czuć kawę. Teraz przetestuje jak Jejski pisał. Z jego przepisu wychodzi 11ml na 1 butelkę więc zrobię małe espresso i rozleje na kilka butelek - proste i szybkie do przetestowania. Można równie dobrze zrobić ekstrakt na zimno i również dodać do kilku butelek i zrobić bezpośrednie porównanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 11 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2014 Teraz przetestuje jak Jejski pisał. Z jego przepisu wychodzi 11ml na 1 butelkę więc zrobię małe espresso i rozleje na kilka butelek - proste i szybkie do przetestowania. Można równie dobrze zrobić ekstrakt na zimno i również dodać do kilku butelek i zrobić bezpośrednie porównanie. Też właśnie mam zamiar spróbować tego sposobu Jejski ma rację nie ma co kombinować pod górkę tylko najprostszym sposobem. Zrobi się kilka espresso w ciśnieniowym ekspresie i strzykawką doda do każdej butelki odpowiednią ilość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomassino Opublikowano 11 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2014 (edytowane) A tak zupełnie z innej beczki (a w tym temacie, to i może z innego młynka). Jaka baza jest najlepsza do coffe stouta? Sweet stout, dry stout, foreign stout czy oatmeal stout? Edytowane 11 Września 2014 przez Tomassino Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 11 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2014 Każda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomassino Opublikowano 11 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2014 (edytowane) ok... niech żyje eksperymentowanie! Myślicie, że warto do RIS'a lać espresso ? Edytowane 11 Września 2014 przez Tomassino Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 11 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2014 Przecież napisałem, że każdy mareknowy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomassino Opublikowano 11 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2014 (edytowane) Nie uwzględniłem go w pierwszej liście - dziękuję za odpowiedź. Edytowane 11 Września 2014 przez Tomassino Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 11 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2014 Zrobi się kilka espresso w ciśnieniowym ekspresie i strzykawką doda do każdej butelki odpowiednią ilość A nie lepiej po prostu zlać na to piwo tak jak na roztwór z cukrem? W sumie powinno wyjść to samo, a mniej zabawy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 11 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2014 może ktoś nie chce całej warki kawowej ? albo tak jak ja dawałem podzieliłem na cztery części i dawałem 3ml ,5,8 i 12 w zasadzie 3ml jak dla mnie spokojnie mogły by być gdyby nie zanikało po jakimś niedługim czasie ,12 było dobrze wyczuwalne i w smaki i aromacie po roku jeszcze WiHuRa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 11 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2014 12ml na 1L czy na butelkę 0,5L ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 11 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2014 na butelkę pierwszy raz robiłem dolewając więc próbowałem to co napisałem że podzieliłem warkę to nie tak dosłownie na cztery Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 11 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2014 Hmmmm, 12ml na butlę to dość sporo - ja planuję dać 6ml na butlę - zobaczymy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 11 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2014 może ktoś nie chce całej warki kawowej ? albo tak jak ja dawałem podzieliłem na cztery części i dawałem 3ml ,5,8 i 12 w zasadzie 3ml jak dla mnie spokojnie mogły by być gdyby nie zanikało po jakimś niedługim czasie ,12 było dobrze wyczuwalne i w smaki i aromacie po roku jeszcze Też dodawałem strzykawką do części warki, zimna ekstrakcja + pasteryzacja, ja za to zauważyłem że, aromat od kawy jest bardzo stabilny w czasie, w ponad rocznym Risie jest praktycznie na takim samym poziomie jak na początku. Jednak nie jestem zbyt dużym miłośnikiem takich piw, wolę nuty czekoladowo-palone od słodów, chociaż mniej intensywne i bardziej nieprzewidywalne (no i często degustuję przed snem, co trochę kłóci się z kawą ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 12 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2014 (edytowane) Hmmmm, 12ml na butlę to dość sporo - ja planuję dać 6ml na butlę - zobaczymy. Ja dałem ok 18 ml podwójnego espresso na butlę i przy przelewaniu na cichą pobrana probka byla mocno kawowa. Nie byl to jednak az tak mocny kawowy profil jak np Breznovsky RIS, ktorego pilem w Czechach. Tam czulo sie jakby pilo sie kawe, a piwo bylo gdzies w tle. Oczywiście grać rolę może też ekstrakt. Strzelam że przy moim 27 Blg dla większego efektu trzeba by użyć więcej kawy. Edytowane 12 Września 2014 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 12 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2014 może nie więcej ,a innej ,tak jak pisał Und kawy też mają różne body ,właśnie tak jak jest odczuwalne w piwie czy w mleku ,może być wodnista,lekka z szybko zanikającym smakiem albo gęsta,której smak czuć jeszcze długo w ustach, smaki,jagodowe,orzechowe,waniliowe (i nie chodzi tu o kawy aromatyzowane )i najbardziej wyczuwalny kwaśny no i jeszcze gatunki pozostają taka ciekawostka ,espresso wcale nie ma tak dużo kofeiny jak niektórym się wydaje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qba W Opublikowano 1 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2014 Własnie popełniłem coffee milk stout. W garze wylądowalo: - 150g kawy arabika zmielona dzień wcześniej i przechowywana w lodówce dorzucona chwile po wyłączeniu palnika - 550g laktozy dodanej na 5 min przed wyłączeniem palnika - fusy kawowe bardzo ładnie opadły na dno razem z chmielinami (coś tam zostało zassane ale to przez moje wrodzone skąpstwo bo żal 1 l piwa wylać ) - w fermentorze wylądowało 27l brzeczki o gęstości 16,5 Blg Trochę się obawiałem czy drożdże ruszą, ale po 24h wcinają cukry aż miło. Jak spróbuję finalnego produktu zrelacjonuję co tym razem się urodziło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psychopumpkin Opublikowano 3 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2014 A może potraktować kawę jak chmiel i "kawować na zimno", czyli wrzucić na cichą fermentację? Widzę tu ewentualny problem z fusami, stąd rozwinięcie - może wrzucić niezmielone ziarna? Czy aromat/smak kawy przeszedłby do piwa gdyby tak przetrzymać ziarna przez tydzień? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 4 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2014 (edytowane) A weź, do szklanki zimnej wody, wsyp troszkę kawy, jak w zamyśle, potrzymaj tydzień i posmakuj. Edytowane 4 Października 2014 przez fidoangel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 4 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2014 Kawa niezmielona oddaje aromat i smak. I to całkiem intensywny. Dodawałem około 100g do zacieru. Jednak po tygodniu dwóch po kawie w piwie ani śladu. Chyba że rzeczywiście potrzymać kilka dni , może się dłużej utrzyma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrickll Opublikowano 4 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2014 (edytowane) Próbował ktoś jakie efekty daje sam słód kawowy? Edytowane 4 Października 2014 przez Patrickll Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 19 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2014 Nowa warka 100! z Pracowni Piwa była uwarzona z dodatkiem kawy. Tomek R. mówił, że kawa dodawana była do leżaka (chyba w całych ziarnach?). Efekt aromatyczny był świetny. Teraz zastanawiam się jaką ilość dodać dla standardowej warki 20 l oraz czy jest sens dezynfekowania ziaren przed dodaniem do fermentora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xenocyd Opublikowano 19 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2014 Ja ostatnio przy rozlewie stouta postanowiłem sprawdzić jaki będzie efekt aplikacji espresso z ekspresu ciśnieniowego strzykawką do butelek przy rozlewie. Efekt jest moim zdaniem bardzo dobry, zobaczę jeszcze jak aromat będzie zachowywał się w czasie, bo piwo ma dopiero 3 tygodnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 20 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2014 (edytowane) W moim kawowym sprawdziło się espresso dodane przy rozlewie. Jak już pisał Dr2 jakość w trakcie nie spadała więc poco kombinować. Tchibo family z biedronki to żaden luksus, a zaparzenie w czajniku włoskim to też nie problem. Można ekstrahować nawet w ciekłym azocie ale czy jest sens. Istotna jest baza czyli piwo, a nie jak się dodaje kawę. Ostatnio na forum to już boję się odzywać bo każde proste rozwiązanie podlega całkowaniu przez różniczkowanie. Czy nic nie może być już po prostu najmniejszym nakładem sił i środków? To tak jak bys powiedzial ze chmielenie i sposob chmieleni nie jest wazny bo podkladka slodow robi piwo. Czy aby na pewno? Znam sie troche na kawie wiec bardzo chetnie pomoge! Nie robilem jeszcze coffee stauta, ale mam w planach. Co do tematu kawy... To tak ja byscie chcieli zmiescic cale forum o piwie w jednym temacie... Parzenie kawy to naprawde skomplikowane zagadnienie. Naprawde haha zacznijmy od tego ze robuste odrzucamy - daje najmniej porzadane efekty tj ziemistosc, popielniczke, wegiel i wszystko co najgorsze. Po drugie w swiecie kawowym mamy takie okreslenie jak kawa speciality czyli ziarna ktore uzyskaly co najmniej 85/100 pkt. Czyli im mniej defektow tym czystszy profil. Tak naprawde tylko ziarna najwyzszej jakosci maja bradzo czysty profil czyli po ludzku sa smaczne i maja cos wiecej niztylko gorycz Po trzecie. Kazde ziarno smakuje inaczej, z kazdego regionu swiata jest inne nawet ziarna z danego regionu np etiopii roznia sie kolosalnie. Po czwarte kawe mozna wypalic na rozne sposoby. Dla danego sposobu parzenia kawy, ziarna wypala sie specjalnie pod dana metode. Mam tak z 30pkt odnosnie kawy to wam rozwine dzisiaj lub jutro jak bede mial dostep do komputera. Na dzisiaj skonczy bo moze sie wystraszycie haha Edytowane 20 Listopada 2014 przez profik Vami, MichalW, Undeath i 1 inny 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 20 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2014 Pisz, to bardzo ciekawe o czym piszesz:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się