amorph Opublikowano 14 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 Muszę zakupić nowy garnek i od razu chciałem zaopatrzyć się w taboret bo tempo grzania na kuchence gazowej mnie osłabia. Wstępnie wybrałem już jedno i drugie ale chciałbym prosić doświadczonych piwowarów o opinie. Czy te sprzęty będą dobre? Czy nie przepłacam? Czy może warto dołożyć do czegoś innego? Garnek Taboret Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 14 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 kupiłbym od razu większy garnek, ale to tylko moje zdanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 14 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 Ogranicza mnie wiadro do filtracji 33L. Może i warto poszukać 35L. Garnka... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 14 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 (edytowane) Za 299 zł masz już garnek 50l. Warto dołożyć. Będzie przyszłościowy. Taboret możesz kupić sobie taki co nie trzeba skręcać nóżek, rama wycięta jest z jednego kawałka blachy, jest niewiele droższy. Wiadro nie jest ograniczeniem. Zawsze można rozlać do dwóch. Edytowane 14 Października 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 14 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 (edytowane) IMO, za 270zł to lepiej 36l kupić. http://allegro.pl/ga...4689934625.html Edytowane 14 Października 2014 przez Dr2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 14 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 Myślałem o takim taborecie z jednego kawałka blachy ale tam jest ciśnienie 30mbar a na kilku aukcjach są opisy tego typu: 4. CIŚNIENIE PRACY W POLSCE DLA URZĄDZEŃ TEGO TYPU NIE MOŻE BYĆ INNE NIŻ 37 mbar, ponieważ w Polsce obowiązują tego typu reduktory gazowe- UWAGA KAŻDE INNE CIŚNIENIE WYMAGA INNEJ ŚREDNICY DYSZY ,NP. PRZY ZASTOSOWANIU URZĄDZENIA NA CIŚNIENIE 30mbar i podłączając reduktor gazowy 37mbar urządzenie nie będzie posiadało właściwych parametrów technicznych - tzn. wystąpi , nie pełne spalanie - co najczęściej powoduje kopcenie garnków i znaczną stratę cieplną !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anu Opublikowano 14 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 Tak przy okazji. Jakie jest orientacyjne zużycie/koszty gazu podczas przygotowywania np. 20 l warki? Licznik mam na korytarzu, skrzynka cała z blachy, nie mam możliwości weryfikacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 14 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 Gdzies chyba widzialem przy tych palnikach zuzycie okolo 450g na godzine Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 14 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 Przecież to ten sam palnik tylko rama inna. Chyba mówimy o czymś innym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 14 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 Możesz podać link do tego który masz na myśli? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 14 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 Mam taki taboret i jest OK. Gar od razu kup większy. 50 albo i 70 litrów, bo różnice w cenie nie są wielkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 14 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 (edytowane) Nie widzę teraz tej aukcji. Ale faktycznie one miały chyba ciśnienie 30. W każdym razie nie zauważyłem u siebie kopcenia, już dwa lata go używam. Edytowane 14 Października 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 14 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 Może po prostu tak piszą, żeby konkurencji zmniejszyć sprzedaż. Pytanie do posiadaczy dużych garnków 50-70 litrowych. Rozumiem że robicie duze warki wiec mam pytanie odnosnie filtracji. W czym ja przeprowadzacie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 14 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 W lodówce tam gdzie zacieram. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 14 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 (edytowane) http://www.piwo.org/gallery/image/3084-filtrator-rurkowy/ Link pozwoliłem sobie pożyczyć bo nie mam swoich fotek. Zrobiłem taką samą, doradzał mi WiHuRa, ale ciągle leży nieużywana... Edit: znalazłem fotkę mojej. Edytowane 14 Października 2014 przez Gąska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary Daniluk Opublikowano 14 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 Może po prostu tak piszą, żeby konkurencji zmniejszyć sprzedaż. Pytanie do posiadaczy dużych garnków 50-70 litrowych. Rozumiem że robicie duze warki wiec mam pytanie odnosnie filtracji. W czym ja przeprowadzacie? Gar mam 50l, ale warki robię 20-22l, max 25l Kupiłem na zaś i jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 14 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 Ogranicza mnie wiadro do filtracji 33L. Może i warto poszukać 35L. Garnka... 8kg słodów, 25L wody i 33L litrowy fermentor przy wysładzaniu nawet nie jest pełen. Z tego mam 40-kilka litrów przed gotowaniem, niecałe 40L co najmniej 12BLG po gotowaniu, więc jeśli chcesz dobić do "ograniczenia" pojemności wiadra do filtracji, to nie wiem jak chcesz się zmieścić w 35L garnku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 14 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 Ogranicza mnie wiadro do filtracji 33L. Może i warto poszukać 35L. Garnka... Filtracja to nie problem, możesz zmienić na większe za parę zł. Przelewasz gorącą brzeczkę do innego pojemnika czy chłodzisz w garze? Ja przelewam i chłodzę w wiaderku z kranikiem 30l i chyba zmienię na 42 litry lub więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 14 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 Przelewam do fermentora i tam robie wirówkę. Garnek za długo trzyma ciepło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 14 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 (edytowane) Ogranicza mnie wiadro do filtracji 33L. Może i warto poszukać 35L. Garnka... 8kg słodów, 25L wody i 33L litrowy fermentor przy wysładzaniu nawet nie jest pełen. Z tego mam 40-kilka litrów przed gotowaniem, niecałe 40L co najmniej 12BLG po gotowaniu, więc jeśli chcesz dobić do "ograniczenia" pojemności wiadra do filtracji, to nie wiem jak chcesz się zmieścić w 35L garnku. Nie zawsze robie piwa 12 blg. Przy 17 blg i większych gdybym chciał robić podwójne warki to filtrator będzie moim ograniczeniem a nie garnek. Edytowane 14 Października 2014 przez amorph Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 14 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 filtrator będzie moim ograniczeniem a nie garnek co to za filtrator, w czym problem? sraczrurka nawet do 24 Blg z dużym zasypem daje radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 14 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 Ogranicza mnie wiadro do filtracji 33L. Może i warto poszukać 35L. Garnka... 8kg słodów, 25L wody i 33L litrowy fermentor przy wysładzaniu nawet nie jest pełen. Z tego mam 40-kilka litrów przed gotowaniem, niecałe 40L co najmniej 12BLG po gotowaniu, więc jeśli chcesz dobić do "ograniczenia" pojemności wiadra do filtracji, to nie wiem jak chcesz się zmieścić w 35L garnku. Nie zawsze robie piwa 12 blg. Przy 17 blg i większych gdybym chciał robić podwójne warki to filtrator będzie moim ograniczeniem a nie garnek. Przy założeniu stałej objętości pojemnika do wysładzania funkcja wymaganej pojemności gara warzelnego rośnie odwrotnie proporcjonalnie do gęstości brzeczki nastawnej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anu Opublikowano 15 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2014 (edytowane) Na chłopski rozum jest tak: typowa kuchenka ma palnik mały, duży i dwa średnie. Mały pomijam. Duży ma moc 2,7 kw, średnie po 1,5 kw. Często gar stoi na dwóch średnich, co daje moc 3 kw. A gdyby do średnich wkręcić dysze jak w dużym, czyli po prostu dysze z większymi otworami - chwila roboty, koszt symboliczy - uzyska się moc sumaryczną 5,2 kw, a więc moc niektórych mniejszych taboretów. Czy to aby nie za proste? Może jest potrzebna dodatkowa regulacja, np. składu mieszanki, co operację czyni bezsensowną, bo do codziennego używania należałoby wrócić do fabrycznej konfiguracji? Edytowane 15 Października 2014 przez anu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 22 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2014 Ogranicza mnie wiadro do filtracji 33L. Może i warto poszukać 35L. Garnka... Filtracja to nie problem, możesz zmienić na większe za parę zł. Przelewasz gorącą brzeczkę do innego pojemnika czy chłodzisz w garze? Ja przelewam i chłodzę w wiaderku z kranikiem 30l i chyba zmienię na 42 litry lub więcej. Kupiłem pojemnik taki jak ma WiHuRa czyli OKT robusto 64l, dziś test chłodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukaszU Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Cześć ! Odświeżę temat. Przeszperałem forum, ale mało informacji znalazłem. Mam pytanie o najbardziej uniwersalną pojemność garnka do zacierania. Nie planuje robić podwójnych warek, ale zastanawiam się czy na pojedyńczą warkę 20-25 L wystarczy gar o pojemności 30 L ? Czy już lepiej na zapas brać 35tkę ? Będę wdzięczny za zainteresowanie się pytaniem Pozdr! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się