jawor99 Opublikowano 4 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 Cześć, mam na imię Michał jestem fanem domowego warzenia piwa jak również początkującym blogerem. Wraz z żoną właśnie zakładamy bloga o tematach związanych ze zdrwowym odżywianiem, ale nie tylko. Elementem bloga są podcasty (nagrania audio), a jeden z już nagranych dotyczy właśnie domowego sposobu ważenia piwa: Jak uważyć piwo domowe? Dzielę się w nim moimi doświadczeniami (nie wszystkie są udane) związanymi z warzeniem piewa w domu. Byłoby wspaniale, gdybyście go przesłuchali (jest również dostępny w iTunes) i wpisali w formie komentarza swoje uwagi. Tak jak piszę i opowiadam w podcascie nie wszystko mi się udało (min. warka z dolną fermentacją) i Wasze doświadczenia z pewnością byłyby wartościowym wzbogaceniem rad, które tam zawarłem. Pozdrawiam serdecznie, Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 4 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 szczerze mówiąc odpadłem koło 6 minuty... nagromadzenie bzdur świadczy o tym, że co najwyżej liznąłeś ten temat i tonem eksperta posyłasz to w świat... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kabat Opublikowano 4 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 (edytowane) Cześć Michał, tu Michał. Gratuluję bloga i życzę sukcesów:) Z ciekawością przesłuchałem Twój podcast i mam kilka uwag ( broń Boże złośliwych, chcę pomóć =): 1. Praktycznie brak informacji o procesie robienia piwa z brewkitów ( nie wiem skąd się tam jeszcze słód znalazł)- pasowało by chociaż przeczytać instrukcję, żeby słuchacze mieli już jakieś pojęcie o temacie. 2. Tylko nie " brzęczke" , to jest brzeczka =) 3. Butelkowanie piwa po sześciu dniach fermentacji, bez wykonania FFT i kilkudniowego zapobiegawczego pomaru blg jest całkiem ryzykowne, żeby nie napisać głupie,możesz mieć dzięki temu w piwnicy front wojenny i zamiast zdrowego żywienia zdrowe szpachlowanie lub bandażowanie. 4. Nie ma nic o procesie produkcji piwa ze słodów, czyli zacieraniu, tylko coś o gotowaniu słodu z chmielem (?) Po przesłuchaniu całego podcastu zdecydowanie polecam podszkolenie się w temacie, bo jako początkujący piwowar mam dużo zastrzeżeń, aż strach się bać jak za recenzowanie wezmą się koledzy z kilkudziesięcioma warkami na koncie. Narazie mało merytorycznych informacji, tylko zachęcanie, no i dużo błędów. W każdym razie trzymam kciuki, od czegoś trzeba zacząć. Pozdrawiam Edytowane 4 Grudnia 2014 przez Kabat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 4 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 Przede wszystkim piwo się waRZy! Malgo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 4 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 Nie ma nic o procesie produkcji piwa ze słodów, czyli zacieraniu, tylko coś o gotowaniu słodu z chmielem (?) autor nie rozróżnia słodu i płynnego ekstraktu słodowego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sugarsweet Opublikowano 4 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 4 minuty chciałbym je teraz jakoś odzyskać ;-( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. WiHuRa Opublikowano 4 Grudnia 2014 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 (edytowane) Przede wszystkim piwo się waRZy! A to nie do końca. Ja czasem ważę piwo Edytowane 4 Grudnia 2014 przez WiHuRa zamyślony, Undeath, bart3q i 3 innych 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 4 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 2 minuty i też wyłączyłem, kolego dużo nauki przed tobą... Na początek polecam słownik, a potem http://www.wiki.piwo.org/Strona_g%C5%82%C3%B3wna albo oglądnij chociaż Kopyra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 4 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 (edytowane) Ciekawe czy reszta artykułów/podcastów na tym blogu ma taką samą wartość merytoryczną... Edytowane 4 Grudnia 2014 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 4 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 Zmęczyłem to do końca. Nie chcę się nad tym materiałem jakoś specjalnie znęcać, bo nie o to tu chodzi. Tylko ogólna uwaga, że jak już robisz podcasty to wybieraj takie tematy w których choć minimalnie się orientujesz. Z tego co posłuchałem wynika że nie znasz się ani na warzeniu ani w ogóle na piwie jako takim. W zakładce O Nas piszecie że "Wiedzę i doświadczenie dotyczące zdrowego odżywiania i trybu życia sukcesywnie zdobywaliśmy i weryfikowaliśmy latami". Mam nadzieję, że w innych obszarach to działa znacznie lepiej niż w tym podcaście o piwie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 4 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 1. podczas High Gravity Brewing nie dolewa się spirytusu. 2. Proces produkcji piwa domowego to piwowarstwo. 3. Dobre piwa- niepasteryzowane, z dużą zawartością ekstraktu, o głębokim długim smaku? 4. Aerometr do zestawu "minimalistycznego" też potrzebny, tym bardziej że nie uwadniasz drożdży tylko sypiesz do brzeczki. Uproszczenia: - fermentacja w temperaturze pokojowej. W zależności od efektów końcowych temperatura powinna być inna. - słód i szyszki gotuje się przez godzinę, potem odcedza się to - fermentacja górna - 20-24 °C. Adres piwo.org już znasz, pora zgłębić temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dazhdbog Opublikowano 4 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 Pozwolę sobie na trochę złośliwości. No wyobraźcie sobie gotowanie w kuchni 20 litrów gęstej i lepkiej substancji Wyobraź sobie, że sobie wyobrażamy Ja tak daleko nie poszedłem i kolejne warki robiłem z brewkitów. Jest mniej pracy, a efekty są zadowalające. Pamiętaj, że nie zawsze mniej pracy da Ci zadowalające efekty. Tak jak w tym podcaście. Nie włożyłeś pracy w merytoryczne przygotowanie no i efekty są niezadowalające. Z plusów powiem tyle, że masz sympatyczny głos (trochę podobny do fizyka prowadzącego na YT kanał "Nauka, to lubię") i dobrze by się tego słuchało gdyby mózg nie bolał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 4 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 Nie wierzę, że osoba, która uwarzyła choć jedno piwo to nagrała. Za dużo w tym bzdur. Usuń ten podcast, poczytaj wiki, obejrzyj choćby warzenie z Kopyrem i nagraj jeszcze raz. Przed publikacją wstaw tutaj żebybnajbardziej doświadczeni Koledzy zweryfikowali. Swoją drogą gdyby, któryś z bardziej doświadczonych forumowiczów takie coś nagrywał to miałbym co słuchać w aucie :-). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 4 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 Amorph, jeżeli angielski to nie problem to jest thebrewingnetwork.com amorph 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jawor99 Opublikowano 4 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 Wow, to mi się oberwało, dziękuję szczególnie za konstruktywną krytykę - tą bez złośliwości. NIE twierdzę, że wiem wszystko o warzeniu piwa (przepraszam za błąd ortograficzny w pierwszym poście), pewnie macie racje, że butelkowanie piwa bez sprawdzenia poziomu odfermentowania nie jest do końca rozsądne - przyjmuję. To są jednak moje doświadczenia, podczas warzenia (tak uwarzylem około 10ciu warek) miałem w tym dużo frajdy i tymi doświadczeniami się w podcaście dzielę. Celowo wstawiłem ten post tutaj, bo domyślalem się, ze wiecie o tym temacie najwięcej i sie nie zawiodłem. Czy biorąc pod uwagę powyższe ktoś z bardziej doświadczonych forumowiczów zgodziłby się nagrać ze mną ten podcast od początku? Chodzi o stworzenie materiału zachęcającego do domowej produkcji piwa, ułatwiającego pierwsze kroki (pamiętajcie, nie każdy ma taką wiedzę ja Wy). Jestem w W-wy, mogę podjechać ze sprzętem nagrywającym we wskazane miejsce. Jeżeli to gdzieś dalej to możemy to zrobić przez skype. Pozdrawiam, Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 4 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 Wytrzymałem kilka minut.. Postuluję nie tylko o zamknięcie tego tematu, ale wręcz usunięcie go, jako potencjalnie szkodliwego i ogłupiającego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sugarsweet Opublikowano 4 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 2 minuty i też wyłączyłem dobry czas - jeszcze chwila, a dowiedziałbyś się że "piwo zawiera znaczące ilości spirytusu" (?!) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 4 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 oglądnij chociaż Kopyra to mi Und wbiłeś klina teraz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilkor Opublikowano 4 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 (edytowane) W związku z Waszym narzekaniem przesłuchałem całe - i niestety muszę przyznać racje. Masa błędów, pomyłek uproszczeń i niedopowiedzeń. Autorowi coś dzwoni, ale nie wiadomo do końca w którym kościele. Za mało jeszcze tej ugruntowanej wiedzy, by mówić szerszemu gremium dokładnie i nie wprowadzając w błąd na temat procesu - nawet, a może i szczególnie początkującym. I muszę jeszcze coś dodać - za którymś razem, brzĘczka już bolała... Edytowane 4 Grudnia 2014 przez Wilkor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 4 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 Jeśli Michał liźnie trochę wiedzy, może zaprosi jakiegoś znanego piwowara domowego do nagrania i zrobi to jak należy to taki podcast może być fajny. Wiedza przekazywana musi być rzetelna. Wystarczy nam ekspertów w stylu Kantorów i innych demagogów. Szkoda że przed nagraniem do nas nie trafił... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 4 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 4 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 Wystarczy nam ekspertów w stylu Kantorów i innych demagogów. Masz na myśli forumowego kantora ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 4 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 (edytowane) Nasz forumowy podpisuje się z małej litery i ze Zdzichem nie ma nic wspólnego z tego co wiem :-) Edytowane 4 Grudnia 2014 przez amorph Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 4 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 stawiam, że ten szeryf z Kompani Piwowarskiej bardziej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 4 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 Nasz forumowy podpisuje się z małej litery i ze Zdzichem nie ma nic wspólnego z tego co wiem :-) Juz myślałem ze publicznie zniewazyles zacnego piwowara oraz porządnego faceta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się