Joosto Opublikowano 28 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2020 Po 14 dniach/3 dni MarcEs 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcEs Opublikowano 29 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2020 Po 14 dniach/3 dnidziękiWysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 30 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2020 Starter 2l z 2 fiolek . Wyszło 13 blg 20l . Po 3 dniach od zadania drożdży pojawiła się mała pianka na powierzchni . Dzisiaj mija 5 dzień i piana już jest jak na zdjęciu i w rurce nawet coś tam bulgnie . MarcEs 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcEs Opublikowano 30 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2020 U mnie tak wygląda sytuacja po 9 dniach fermentacji w 9 stopniach. Na 18l brzeczki przygotowałem starter 1l bez mieszadła niestety i z jednej fiolki. Fermentacja ruszyła po 2 dniach.Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcEs Opublikowano 1 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2021 Witajcie, po 12 dniaxh od nastawienia lagera i fermentowaniu go w temp 9 stopni zawartośc cukru z 11 BLG spadła do 8 BLG. Piwo cały czas fermentuje. Czy to nie zbyt powolny spadek zawartości cukru? 18 litrową warkę zaszczepiłem starterem 1 litr.DziękiWysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 1 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2021 Standardowe pytanie czym mierzysz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcEs Opublikowano 1 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2021 Standardowe pytanie czym mierzyszSorry za niedopowiedzenie. Mierzę refraktometrem.Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 1 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2021 To pewnie tylko odczyt z refraktometru. Musisz jeszcze przeliczyć wynik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcEs Opublikowano 1 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2021 To pewnie tylko odczyt z refraktometru. Musisz jeszcze przeliczyć wynik.po przeliczeniu wyniku wychodzi, ze piwo ma 2,5% alkoholu więc jeszcze troxchę mu brakuje, zastanawiam się czy już robić przerwę diacetylową czy jeszcze się wstrzymać...Jeśli się wstrzymać to co powinno być wyznacznikiem, ze nadszedł odpowiedni moment?Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pingwinho Opublikowano 15 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2022 On 1/1/2021 at 4:28 PM, MarcEs said: po przeliczeniu wyniku wychodzi, ze piwo ma 2,5% alkohol 2.5% by miało jakby zeszło z 12 do 8 BLG. Ale 8 BLG na refraktometrze już fermentującego piwa to nie jest 8 BLG faktyczne. To jest wynik, który trzeba przeliczyć. BLG po korekcie to 5.3, a więc alkoholu jest już 3.7%. Po 12 dniach to całkiem zacny wynik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 11 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2023 Mogę tylko potewierdzić długi start tych drożdży. Zamiast startera dalem 8l warkę 10blg, w 13 (niestety, chociaż zobaczymy...) stopniach. 3.5 dnia to cholerstwo startowało, ale wystartowało. Przy czym za każdym razem jeszcze mieszałem gdy tylko przechodziłem obok. Zobaczymy co z tego będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się