Skocz do zawartości

Fermentum Mobile - FM30 Bohemska rapsodia


Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, po 12 dniaxh od nastawienia lagera i fermentowaniu go w temp 9 stopni zawartośc cukru z 11 BLG spadła do 8 BLG. Piwo cały czas fermentuje. Czy to nie zbyt powolny spadek zawartości cukru? 18 litrową warkę zaszczepiłem starterem 1 litr.

Dzięki

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To pewnie tylko odczyt z refraktometru. Musisz jeszcze przeliczyć wynik.
po przeliczeniu wyniku wychodzi, ze piwo ma 2,5% alkoholu więc jeszcze troxchę mu brakuje, zastanawiam się czy już robić przerwę diacetylową czy jeszcze się wstrzymać...
Jeśli się wstrzymać to co powinno być wyznacznikiem, ze nadszedł odpowiedni moment?

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...
On 1/1/2021 at 4:28 PM, MarcEs said:

po przeliczeniu wyniku wychodzi, ze piwo ma 2,5% alkohol

2.5% by miało jakby zeszło z 12 do 8 BLG. Ale 8 BLG na refraktometrze już fermentującego piwa to nie jest 8 BLG faktyczne. To jest wynik, który trzeba przeliczyć.
BLG po korekcie to 5.3, a więc alkoholu jest już 3.7%. Po 12 dniach to całkiem zacny wynik.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

Mogę tylko potewierdzić długi start tych drożdży. Zamiast startera dalem 8l warkę 10blg, w 13 (niestety, chociaż zobaczymy...) stopniach. 3.5 dnia to cholerstwo startowało, ale wystartowało. Przy czym za każdym razem jeszcze mieszałem gdy tylko przechodziłem obok. Zobaczymy co z tego będzie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.