Dżejkob Bob Boszuła Opublikowano 3 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2015 (edytowane) Witam mam problem z mętnym piwem. (warka numer #4 z zacieraniem, było wcześniej około 10 warek z ekstraktów, ale uznaliśmy, że to się nie liczy). Mam kilka teorii, które podam na końcu posta, ale najpierw podam, najdokładniej jak pamiętam, wszystkie parametry procesu: Z założenia proste AIPA: Zasyp: 5kg - Słód pale ale 5,5-7,5 EBC Weyermann Chmiele : łącznie 120g Amerykańskie - jak to ma znaczenie to dokładnie uzupełnię (granulat) Zacieranie: 25l (chyba za dużo) zadane przy 65C podniosłem do 68-69C i tak trzymałem 50min + mashout 78C (5-10min) Generalnie próba jodowa wychodziła negatywna już po 20min (ale to ponoć normalne przy "dzisiejszych" słodach) Filtracja i wysładzanie: Wyszło łącznie 28l 11blg (założyłem, że odparuje na 12,5blg) wysładzałem wodą o temp 65-70C do 4blg (starałem się nie odsłaniać młóta) i na początku zawróciłem 4-5l początkowego filtratu Filtracja trwała łącznie 1:15 godz Warzenie: standardowe, Brzeczki nastawnej wyszło 22l 14blg przelałem przez sitko brzeczkę z chmielem ponownie zagotowałem, ostudziłem i dodałem do fermentera (nie dekantowałem - pośpiech) Drożdże: Safale US-05 11,5g zadane przy 25C bez rehydratacji Fermentacja: Burzliwa 7dni @ 18C Cicha 9dni @ 16-17C (przestało spadać blg) Blg końcowe: 3blg (2,9) Refermentacja w butelkach - glukoza krystaliczna Mam nadzieję, że tyle informacji wystarczy. Jeśli zajedzie potrzeba uzupełnię. Z powodu błędu daliśmy za mało cukru do refermentacji, więc jest bardzo słabo nagazowane. Smak taki sobie - wypiję bo moje ale tym jednym się nie chwalę Moje teorie: 1. Coś nie tak z zacieraniem (tylko co) 2. jakieś osady przelałem razem z tymi chmielinami - ale one raczej by osiadły 3. coś nie tak z filtracją (może za szybko - za duża prędkość) - choć wydawało się klarowne Dodatkowe info: kupiliśmy 25kg słodu jak wyżej (nie kombinowaliśmy z zasypem, ze względu na chęć nauki procesu zacierania) #1 - zapomnieliśmy wysłodzić - za dużo piwa zostało spożyte przy zacieraniu wyszło chyba 13-14l. Kolejną warkę #2 (nie pytajcie o logikę) zrobiłem z 9kg !!! bo stwierdziłem samozwańczo, że to zacieranie jest mało wydajne, więc #1 5kg 14l to #2 - 9kg będzie ok następnie w trakcie zacierania (tym razem na trzeźwo) doczytałem o wysładzaniu i wyszło mi 26l prawie 20blg ale dolałem wody i spadło do 18,5 - nie mniej jednak wyszło bardzo, bardzo klarowne (i wg mnie smaczne Może przy 9kg ziarna złoże filtracyjne lepiej się ułożyło i dla tego takie klarowne w załączniku zdjęcia piwa. Pozdrawiam Kuba PS mam szczerą nadzieję, że tu jest gdzieś jakiś prosty błąd i ktoś to wyłapie. Z góry dzięki! Edytowane 4 Lutego 2015 przez Dżejkob Bob Boszuła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 3 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2015 Żelatyna i zmiana słodowni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 3 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2015 Jak to ma smak z dupy (nie maco owijać w bawełnę ) ,to zapewne infekcja,ale tak zamulonego piwa w życiu nie widziałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dżejkob Bob Boszuła Opublikowano 3 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2015 (edytowane) Jak to ma smak z dupy (nie maco owijać w bawełnę ) ,to zapewne infekcja,ale tak zamulonego piwa w życiu nie widziałem. Smak jest "poprawny" infekcji nie podejrzewam - miałem trochę mikrobiologii i innych zajęć na polibudzie i mniej więcej wiem jak zachować sterylność - do tej pory nie było problemów. ale mam jeszcze kilka butelek - może zrobię posiew i zobaczę co wyrośnie Edytowane 3 Lutego 2015 przez Dżejkob Bob Boszuła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dżejkob Bob Boszuła Opublikowano 3 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2015 Żelatyna i zmiana słodowni zakup z BA słodownia weyermann Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 3 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2015 Żelatyna i zmiana słodowni zakup z BA słodownia weyermann No to tylko żelatyna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dżejkob Bob Boszuła Opublikowano 3 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2015 (edytowane) No to tylko żelatyna A to nie oszustwo ? jedno zrobiłem piękne klarowne bez żelatyny (tylko nie wiem dokładnie dla czego tak wyszło ) Edytowane 3 Lutego 2015 przez Dżejkob Bob Boszuła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sven Opublikowano 3 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2015 Żelatyna i zmiana słodowni zakup z BA słodownia weyermann hmmm mam podobny problem właśnie z tą samą słodownią i zakup w tym samym miejscu... przypadek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 3 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2015 (edytowane) No to tylko żelatyna A to nie oszustwo ? jedno zrobiłem piękne klarowne bez żelatyny (tylko nie wiem dokładnie dla czego tak wyszło ) Dlaczego oszustwo?ps Oszustwo to będzie jak takie podasz i powiesz że to domowe/naturalne i tak ma wyglądać Edytowane 3 Lutego 2015 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 3 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2015 Może wapnia w wodzie za mało, może coś z pH nie tak? Nie jest taninowe w smaku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 4 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 (edytowane) Jaja sobie robisz? W życiu takiego błota nie widziałem, tu nawet żelatyna nie pomoże. Zmień nazwę na Błotne i będzie tak jakby tak być miało . Nie waż piwa, warz je. Poczytaj o całym procesie. skup się na filtracji i wysładzaniu. Nie odzyskuj piwa z chmielin, to mały zysk. Zainteresuj się temperaturami dojrzewania, a nawet sposobem nalewania piwa. W ogóle..skup się warząc piwo. Edytowane 4 Lutego 2015 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 4 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 Fermentacja: Burzliwa 7dni @ 18C Cicha 9dni @ 16-17C (przestało spadać blg) Na jakiej podstawie podjąłeś decyzję o przelaniu na cichą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 4 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 Ważenie: boooooooliiii Popraw to proszę Dżejkob Bob Boszuła 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dżejkob Bob Boszuła Opublikowano 4 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 Fermentacja: Burzliwa 7dni @ 18C Cicha 9dni @ 16-17C (przestało spadać blg) Na jakiej podstawie podjąłeś decyzję o przelaniu na cichą? Generalnie zawsze przelewałem po 6-8 dniach. Temp spadała, przestało ostro pracować i dużo gęstwy było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dżejkob Bob Boszuła Opublikowano 4 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 Jaja sobie robisz? W życiu takiego błota nie widziałem, tu nawet żelatyna nie pomoże. Zmień nazwę na Błotne i będzie tak jakby tak być miało . Nie waż piwa, warz je. Poczytaj o całym procesie. skup się na filtracji i wysładzaniu. Nie odzyskuj piwa z chmielin, to mały zysk. Zainteresuj się temperaturami dojrzewania i lania piwa, też sposobem nalewania. W ogóle..skup się warząc piwo. Trochę już czytałem, i nie wiem co zrobiłem na tyle źle, że takie błoto, jak to ująłeś, wyszło. Ale w sumie jak do tej pory Twoja wypowiedź najwięcej wnosi do dyskusji. "skup się" - widać, że wiedza wylewa się z Ciebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 4 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 Generalnie zawsze przelewałem po 6-8 dniach. Temp spadała, przestało ostro pracować i dużo gęstwy było. No tak, brak wiedzy podstawowej.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dżejkob Bob Boszuła Opublikowano 4 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 Generalnie zawsze przelewałem po 6-8 dniach. Temp spadała, przestało ostro pracować i dużo gęstwy było. No tak, brak wiedzy podstawowej.. Tak jak napisałem - nie wiele jeszcze wiem. Dla tego szukam pomocy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 4 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 Fermentacja: Burzliwa 7dni @ 18C Cicha 9dni @ 16-17C (przestało spadać blg) Na jakiej podstawie podjąłeś decyzję o przelaniu na cichą? Generalnie zawsze przelewałem po 6-8 dniach. Temp spadała, przestało ostro pracować i dużo gęstwy było. Moim zdaniem piwo jest niedofermentowane. Nie piszesz czy chmieliłeś na zimno, miała to być AIPA więc zakładam że tak - Bździonek gdzieś na forum ładnie opisał co się wtedy dzieje. Dżejkob Bob Boszuła 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 4 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 To piwo jest mega mętne, jak EDI niefiltrowane Normalnie błoto, jeżeli nie infekcja (w co mi się średnio wierzyć chce) to jest kilka czynników dlaczego piwo jest tak mętne: 1. Tak jak kantor pisał, coś nie tak z wodą - kupić paski zmierzyć pH, dowiedzieć się jaki skład ma u dostawcy, poczytać na forum o wodzie. 2. Zacieranie- brak białkowej zmętnia czasem piwo 3 Brak Mash out - dociera resztki skrobi, która może zostać i zmętnić piwo 4. Chmielenie - za mało intensywne gotowanie 5. Napowietrzanie gorącej brzeczki po chmieleniu 6. Fermentacja - za wcześnie przelałeś na cichą 7. Chmielenie na zimno zmętnia też lekko piwo 8. Infekcja, która wydaje mi się najrozsądniejsza przy takim zmętnieniu jak twoje Więc widzisz powodów jest od cholery, przegrzeb te tematy może dojdziesz do jakiś wniosków: http://www.browar.biz/forum/archive/index.php/t-56058.html http://www.piwo.org/topic/3919-zmetnienie-na-zimno/ http://www.piwo.org/topic/10272-kosmiczny-poziom-trawiastosci-silne-zmetnienie/ http://www.browar.biz/forum/showthread.php?p=966402 http://www.piwo.org/topic/10261-silne-zmetnienie/ Nie masz może jakiegoś piwowara w okolicy? Być może nie wyczuwasz infekcji w piwie, każdy na początku ma z tym problemy... Dałbyś mu piwko i poprosił o ocenę, łatwiej byłoby wyeliminować ten błąd Dżejkob Bob Boszuła i aaabbb 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 4 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 Obstawiam infekcje albo nalanie piwa z mega dużą ilością osadu do końca z butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 4 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 Proszszsz Dżejkob Bob Boszuła i bart3q 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 4 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 Mash out był. Bob napisał: 50 minut plus 5~10minut 78stopni. Wg mnie 50 minut to za mało, powinno być coś ok 80 minut. Warzenie: standartowe? (pewnie 60minut) czyli też za szybko. Potem jakieś wypociny wlane. Zrobiłem fotki mojego nowego filtratora chmielin, raz używałem, z pecołka w wolnym czasie wrzucę na forum. Dżejkob Bob Boszuła 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alechanted Opublikowano 4 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 Przypuszczam, że to będzie zlepek kilku czynników wymienionych przez Undeatha. Różne z tych potknięć zdarzało mi się popełniać, ale żadne z osobna nie dało takiego efektu - piwa wychodziły mętne, ale w granicach wciąż apetycznego wyglądu - do tego Twojego stanu brakowało im naprawdę wiele. Nie wiem jak to z infekcją, bo moja jedyna infekcja dała idealnie klarowne piwo. Wątpię też żeby aż tyle "miału" wpadło do piwa po filtracji, ale może powiedz jak wygląda Twój filtrator i czy zawróciłeś bo założyłeś, że 5 litrów styknie, czy po prostu zaczęło lecieć klarowne (albo przynajmniej prawie klarowne) Przy warzeniu piwo wyglądało lepiej czy gorzej? Jeżeli lepiej, to do tego momentu prawdopodobnie wszystko było w porządku i potem coś schrzaniłeś. Próbowałeś używać mchu? Wątpię, by z czymś takim pomógł, ale nie zaszkodzi próbować Co jest cięższego w dekantacji od przelewania 20 litrów z ciężkiego garnka przez sitko? Ja gdybym mógł to bym sobie wszystko rurkami przez mieszkanie transportował, by nie musieć targać tego cholerstwa - kto sobie chlapnął wrzące 21 blg na spodnie ten zrozumie No i nie bój się żelatyny - bajer łatwiejszy, niż się po opisach wydaje. Efekty niesamowite. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dżejkob Bob Boszuła Opublikowano 4 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 OK dziękuję odpowiedzi przeanalizuję to na spokojnie jak wrócę z roboty mam co czytać. Undeath - przekonałeś mnie co do tej możliwej infekcji. Może faktycznie jej nie wyczuwam - tym bardziej, że na podobnych parametrach zrobiłem raz klarowne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 4 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 (edytowane) Tak wygląda zebrana gęstwa (po lewej) i nachmielone na zimno piwo (po prawej), które najwyraźniej było niedofermentowane, bo przy zlewaniu do balonu było tak klarowne jak to po lewej nad gęstwą. Później w butelkach się wyklarowało ale trochę musiało postać. Infekcji nikt w nim nie wyczuł z tych co mieli okazję spróbować, tak więc bym tak ślepo Undeathowi nie wierzył, w szczególności że on pił to piwo Edytowane 4 Lutego 2015 przez jaras Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się