Prosiak Opublikowano 4 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 Czy jest jakiś sposób, żeby ułatwić filtrację żytniego na płatkach żytnich w ilości 50% zasypu? Ostatnio filtracja trwała u mnie 3 godziny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 4 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 Jest i to dużo, temat często poruszany na forum, szukałeś chociaż coś czy od razu zapytałeś? Przerwa beta glukanowa, mash out, zaizolowanie kadzi filtracyjnej dobre, wysładzanie wrzątkiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtec84 Opublikowano 4 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 (edytowane) Jak wyżej. Ostatnio robiłem żytnie (wysoki mash out 79C i woda do wysładzania 90C + zaizolowany fermentor i przerwa beta-glukanowa w 46C 30 min) i wyszła 1,20min z dwoma przystankami na "odetkanie" także całkiem przyzwoicie a też się nastawiłem na 3-4h (a zasyp miałem 2kg żyta + 3kg pale ale). Edytowane 4 Lutego 2015 przez wojtec84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 4 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 zasyp 50/50 podgrzanie do 86 i wysładzanie wodą 85-90C zero problemu ,ale to przy drugim podejściu ,co się działo przy pierwszym nie będę opisywał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dazhdbog Opublikowano 4 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 Rye IPA (32% żyta) oraz Roggenbier (50% żyta). Mash out, wysładzanie wodą ~90° C i czasem nacinałem złoże. Trwało to dłużej niż przy normalnym zasypie ale całkiem sprawnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 4 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 szukanie nie boli... http://www.piwo.org/topic/13010-projekt-zytnie/page__hl__%2Bprojekt+%2B%C5%BCytnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robler Opublikowano 5 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 Ewentualnie słyszałem że niektórzy obkładają filtrator szyszkami chmielu choć szczerze nie wiem jak oni to robią, ostatnio w paczce 100g Lubelskiego miałem może ze dwie całe szyszki, które i tak byłu bardzo kruche. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 5 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 A co Ci z szyszek,jak i tak się to wszystko zaklei,a na górze zrobi się nieprzenikniony beton. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robler Opublikowano 5 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 Nie wiem, sam tego nie robiłem, napisałem, że słyszałem w sumie to chyba czytałem o tym na jakimś blogu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 5 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 Ostatnio mam co tydzień do czynienia z żytem, i na moje ,to nic nie da, najlepiej zaczekać aż sieczka opadnie,zlać z góry wężykiem,dolać wody,zamieszać,zaczekać aż opadnie i zlać jeszcze raz, operacja na 2,max 3 razy,zależny ile wody,najlepiej pełne wiadro na pierwszy raz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sabbr Opublikowano 5 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 A ja ostatnio nie miałem już sił się z tym męczyć, nalałem wody i poszedłem spać. Rano miałem gotową brzeczkę do gotowania. I chyba przy "opornych" zasypach taki system pracy będę zakładał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olo Opublikowano 5 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 Dorzucić łuski gryczanej/ryżowej, w końcu to jest główna przeszkoda w filtracji, że żyto nie ma łuski. Gryczaną trzeba wygotować wcześniej, nie wiem jak ryżową, ale gryczana tańsza bankowo. A tego, że wolniej brzeczka spływa się nie przeskoczy, fizyki się nie oszuka, wyższa lepkość to wolniej będzie leciała przez złoże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 5 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 (edytowane) Dorzucić łuski gryczanej/ryżowej, w końcu to jest główna przeszkoda w filtracji, że żyto nie ma łuski. No niestety to nie to. Coś co się nazywa B-glukan tu robi robotę. Gdyby tak było to przy zasypach nawet 50 procent żyta filtracja szła by co najwyżej jak w pszenicy. Zwyczajnie trzeba rozłożyć B-glukan i tyle. Edytowane 5 Lutego 2015 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prosiak Opublikowano 5 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 Tylko wtedy piwo nie będzie gęste, a jak chcę piwo o konsystencji rzadkiego kisielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olo Opublikowano 5 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 Dorzucić łuski gryczanej/ryżowej, w końcu to jest główna przeszkoda w filtracji, że żyto nie ma łuski. No niestety to nie to. Coś co się nazywa B-glukan tu robi robotę. Gdyby tak było to przy zasypach nawet 50 procent żyta filtracja szła by co najwyżej jak w pszenicy. Zwyczajnie trzeba rozłożyć B-glukan i tyle. Toć piszę, że nie przeskoczysz tego, że brzeczka ma wyższą lepkość. Ale mniej czy bardziej lepka brzeczka to jak nie ma łuski to nie ma złoża filtracyjnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 5 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 Dodaj do kisielu łuski i zobacz czy mu to pomaga przesączyć się przez sitko Mariusz_CH 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwar71 Opublikowano 5 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 A jak się towarzystwo zapatruje na rzadkie zacieranie? Powiedzmy 4,5-5 l na kg słodu. Po tym mniejsza ilość wody do wysładzania. Podejrzewam słabszą wydajność, ale jednak powinno pomóc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 5 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 Nic to nie pomoże,jak się zaklajstruje to amen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwar71 Opublikowano 5 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 Jak siem zaklajstruje to amen, ale proponuje rzadkie zacieranie w celu uniknięcia zaklajstrowania. Kuma czy średnio? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 6 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 Przetestuj sobie to rzadkie zacieranie żytniego ,bo widocznie średnio łapiesz temat (jak już w tak sposób dyskusja ma przebiegać, lubię netowych napinaczy),mam z tym na bieżąco do czynienia,więc nie wypisuję jakiś pierdół bo tak mi się wydaje,czy przeczytałem na piwoorg,albo u "kopyra". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 6 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 Wczoraj robiłem Rye AIPA, nie powiem żeby filtracja była cudowna, a żyta było 17% w zasypie. Zrobiłem coś na kształt przerwy beta-glukanowej (48-45C) trochę jednak za wysoko i a krótko, jednak trzeba zrobić ją w tych 40C i co najmniej z 30 minut. Na necie jest dużo napisane o tej przerwie i po polsku i po angielsku. U mnie filtracja nie szła najgorzej ale po pierwszych 9 litrach zrobił się beton, nalałem wodę 85C do wysładzania wymieszałem górne warstwy i jakoś szło tak że w 1,5 h uzyskałem te 26 l filtratu, choć leciało ciurkiem i prawie ciągłe wysładzanie było. Dodałem 2 garści owsa niesłodowanego dla filtracji (przy innych piwach zazwyczaj pomagał) tutaj nie dał rady chodź złoże było ładne, zbijało się w beton i nacinanie nic nie dało. Nie ma wyjścia przy życie, trzeba zmniejszyć lepkość przez tą przerwę. A niech mi jeszcze powiedzą osoby, które robią żyto i tą przerwę, nie odbija się to na oleistości, zaklejaniu ust i pełni piwa? Bo z tego co czytałem zbyt długie przetrzymanie w tej przerwie powoduje zmniejszenie tych efektów jakie daje żyto, plus niszczy pianę. Jak to wygląda w praktyce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 6 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 Jak twierdzi Wogosz, przerwa glukanowa pomaga niewiele. Ja nie zauważyłem, żeby w ogóle coś dawała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 6 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 Jak twierdzi Wogosz, przerwa glukanowa pomaga niewiele. Ja nie zauważyłem, żeby w ogóle coś dawała. Dobra napisałem zapytanie do Niego i poprosiłem o wypowiedź w temacie, mam nadzieje, że odpowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 6 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 Mi przy ostatnim bardzo pomogła. Trzymałem 30 minut w 45 st. C. Udział żyta w zasypie 20%. Nie dodawałem żadnej łuski. Filtracja bezproblemowa. Wysładzanie wodą o temp. 80 st. C. Wcześniej wygrzew w 78 st. C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 6 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 Mi przy ostatnim bardzo pomogła. Trzymałem 30 minut w 45 st. C. Udział żyta w zasypie 20%. Nie dodawałem żadnej łuski. Filtracja bezproblemowa. Wysładzanie wodą o temp. 80 st. C. Wcześniej wygrzew w 78 st. C Albo to, albo co innego. Słód czy płatki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się