Ariwat Opublikowano 14 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 Witam. Wczoraj zakupiłem drodże WLP644 i pytanie brzmi, czy muszę jakoś specjalnie się z nimi obchodzic, jeżeli chodzi o stworzenie startera drożdżowego? Nawiasem mówiąc, po raz pierwszy robie starter drożdżowy, a z bretami mam pierwszy raz do czynienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 14 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 Tak samo jak drożdże, tyle, że brety są powolne, przygotuj się na jakiś tydzień pracy startera albo dłużej. Lubią tez dużo tlenu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 14 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 Jak to nie stara fiolka to daj bez startera, przecież to i tak pare miesięcy będzie stało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 14 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 Zaprzeczasz radom eksperta w tym temacie masz jakieś inne doświadczenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 14 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 Tak, dzieliłem saszetkę na 2 wiadra bez żadnych starterów i było ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ariwat Opublikowano 14 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 Jak długo powinno fermentować piwo na czystych brettach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 14 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 U mnie to było 3 miesiące - 1 burzliwej i 2 cichej Ja zalecam zrobienie startera te drożdże należy traktować jak i wszystkie inne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mały Opublikowano 14 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 Może cię zaciekawi http://notopopiwku.blogspot.com/2015/02/brettanomyces-czyli-dzikie-drozdze-cz2.html alechanted 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ariwat Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2015 U mnie to było 3 miesiące - 1 burzliwej i 2 cichej. Minęło 11 dni i bretty przefermentowały piwo do 2 blg. Myslałem, że faktycznie są powolne i minie miesiąc zanim zejdzie tak nisko, no ale nie znam się. Ogólnie ciężko mi znaleźć jakiekolwiek informacje na temat Brett. B. Trois. Mam pytanie - czekać, aż zejdzie do 1 blg i butelkować, czy zostawić piwo na jeszcze przynajmniej miesiąc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2015 WLP644 są najszybszymi "dzikimi" drożdżami jakie stosowałem, przy wysokim natlenieniu (10-12ppm) temperaturze w granicach 22-24C i prawidłowo zrobionym starterze potrafią osiągnąć atenuację na poziomie 70%+ w jakieś 72h. Całość fermentacji piwa w zakresie 14-16blg zamyka się w 21-30 dniach. Inne szczepy które stosowałem pracują zdecydowanie wolniej. Co do samej atenuacji, to w zależności czy zastosujemy je do fermentacji burzliwej (80-85%) czy "cichej" (85-90%+) może być różna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Ostatnio wybadali, że to co sprzedaje White Labs to nie są brety. http://suigenerisbrewing.blogspot.com/2014/12/brett-trois-riddle-wrapped-in-mystery.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ariwat Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Dziękuję za odpowiedź. W takim razie, za parę dni przeleję na cichą, a potem będę butelkował bez cukru, o ile nie zejdzie poniżej 1blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2015 (edytowane) Jak ja robiłem 100% brett to zeszło do -0,2°Blg (z 13°Blg), w przypadku brettów to bardzo polecam zrobić FFT i trzymać w mocno ciepłym (25-30°C) będzie wiadomo do ilu zejdą. Edytowane 3 Kwietnia 2015 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ariwat Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Chyba nie powinny zejść inaczej niż do 0blg z tolerancją, powiedzmy 0,5blg. Brzeczk miała 11blg, więc to nie jest piwo, które miało by fermentować długo, niedofermentować itp. Przy następnej zabawie z brettami zrobię FFT. Dziękuję wszystkim za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Chyba nie powinny zejść inaczej niż do 0blg z tolerancją, powiedzmy 0,5blg. 0blg z tolerancją 0,5blg to jest też -0,5blg Ja bym trzymaj co najmniej 6 tygodni (w cieple), Ty oczywiście rób jak chcesz, to nie ja będę rozbrajał ewentualną skrzynkę grantów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ariwat Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Chyba nie powinny zejść inaczej niż do 0blg z tolerancją, powiedzmy 0,5blg. 0blg z tolerancją 0,5blg to jest też -0,5blg Ja bym trzymaj co najmniej 6 tygodni (w cieple), Ty oczywiście rób jak chcesz, to nie ja będę rozbrajał ewentualną skrzynkę grantów Z 2 blg może bym się obawiał granatów, ale z 0,5blg; 1blg; czy nawet 1,5blg, to myśle, że będzie co najwyżej przegazowane. No w najgorszym wypadku będę butelka po butelce odgazowywał piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2015 1Blg to 5g cukru/butelka, Ty dodasz 2g i już jest wesoło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funkmaster3000 Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Cztery dni temu nastawiłem starter z Brettanomyces Bruxelensis w butelce, którą trzącham kilka razy dziennie. Piana na powierzchni jest coraz większa i teraz ma ok. 2cm grubości. Pytanie czy dalej trząchać czy dać im spokój? No i jak długo trzymać starter? Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się