Skocz do zawartości

sziszi warzy !


sziszi

Rekomendowane odpowiedzi

Warka 94 Imperial IPA

 

8,0kg pale ale

0,5kg Crystal 30EBC

4,0kg ekstrakt pszeniczny Weyermann

50g Apollo [19%] (60 min)

50g Columbus [14,0%] (30 min)

50g Citra [12%](15 min)

50g Citra [12%](5 min)

50g Nelson Sauvin [11%](0 min)

Drożdże WLP099 Super High Gravity Ale

 

Zacieranie

67°C 60min

76°C -10min

 

23°Blg, 36l

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Drożdże WLP099 Super High Gravity Ale

Jak te drożdże się sprawują? Do ilu odfermentowują? Nie wyjadają na maxa wszystkiego?

 

To druga warka na tych drożdżach, poprzednia przy przelewaniu na cichą faktycznie odfermentowała prawie do zera (może 1Blg ).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Miał być pils niemiecki, ale będzie:

 

Warka 97 New Zealand Lager

 

5,0kg słód pilzneński pils

0,5kg Crystal 30EBC

0,5kg słód monachiski

50g Dr Rudi [11,7%] (60 min)

50g Kohatu [6,8%] (15 min)

50g Pacyfica [5,0%] (5min)

Drożdże Saflager W34/70

 

Zacieranie

50°C 60min

62°C -2h

 

A potem to była filtracja przez 1h, podgrzewanie w garze, z powrotem do kadzi aż zrezygnowałem.

Dzisiaj po powrocie po pracy z powrotem do gara, podgrzałem do 78°C znów do starej lodówki turystycznej.

0,5h na ułożenie warstwy filtracyjnej i jakoś poszło, w nagrodę mam niezłą wydajność.

 

12°Blg, 40l

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 98 Świąteczne Ale

 

3,0kg pale ale

1,0kg pszenica prażona

0,8kg słód pszeniczny

0,4kg płatki pszeniczne

0,4kg płatki żytnie

20g Marynka [7,2%] (60 min)

20g Curacao (5min)

łyżeczka cynamonu

łyżeczka gałki muszkatółowej

szczypta goździków

łyżka ekstraktu barwiącego

łyżeczka kolendry

wszystkie przyprawy na 5minut

 

Drożdże Wyeast 1762 Belgian Abbey II

 

Zacieranie

64°C 60min

76°C -10min

 

14°Blg, 20l

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

imperial tripel? ;)

 

Kusisz :)

No pewnie. :) Tripla możesz zrobić sobie tak "normalnie", a na setną warkę to warto by coś specjalnego. Tak przynajmniej ze 2-4°Blg "specjalniejszego". :okey:

Mi też brakuje dwóch warek do setki i się waham czy to będzie Imperial IPA czy Rusian Imperial Stout. Na razie wygrywa piewsza opcja. RISa już kiedyś robiłem. IIPA jeszcze nie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 99 Belgiski Blond "Opowieść zimowa"

 

6,5kg pils

1,0kg monachijski

0,8kg karmelowy jasny Strzegom

1,0kg cukru

35g Magnum [12,9%] (60 min)

30g Lubelski [3,2%](15min)

 

Drożdże Wyeast 1762 Belgian Abbey II

 

Zacieranie

66°C 60min

76°C -10min

 

16°Blg, 40l

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 100 BRAGGOT

 

4,0kg pils

0,45kg karmelowy żytni

0,02kg jęczmień palony

1,5kg brewkit Muntons Barleywine

2,5kg miód wielokwiatowy

2,0kg miiód lipowu

20g Magnum [12,9%] (60 min)

30g Lubelski [3,2%] (15min)

 

Drożdże Wyeast 1762 Belgian Abbey II

 

Zacieranie

68°C 60min

76°C -10min

 

33°Blg, 20l

 

 

Uff, to setną warkę mam już za sobą :)

Edytowane przez sziszi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 101 Pils

 

4,0kg słód pilzneński

0,4kg słód monachijski

0,6kg Crystal (9EBC)

35g Magnum [12,9%] (60 min)

30g Lubelski [3,2%] (15min)

 

Drożdże Wyeast 2633 Octoberfest Lager Blend

 

Zacieranie

53°C - 15min

64°C - 45min

70°C - 30min

76°C - 10min

 

11,5°Blg, 37l

Edytowane przez sziszi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 100 BRAGGOT

33°Blg, 20l

 

Chciałbym móc kiedyś spróbować tego napitku :P

Powiedz, sziszi, jak z nagazowaniem? Dodajesz świeżych drożdży, czy te belgi dadzą radę?

 

jak na razie odfermentowało do 12blg, do butelkowania jeszcze daleko:)

 

planuje potrzymać te piwo dłużej na cichej z drożdżami szampańskimi i z takimi będę refermentować

 

Abbeye II teoretycznie tolerują 12% alk , czyli powoli zbliżam się do granicy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 102 Bitter

 

3,5kg słód pale ale

0,2kg Crystal (200EBC)

0,3kg Crystal (30EBC)

30g Perle (60 min)

30g EKG (15min)

20g Perle (0min)

 

Drożdże Wyeast 1275 Thames Valley Ale

 

Zacieranie

68°C - 60min

70°C - 30min

76°C - 10min

 

10,5°Blg, 24l

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.