sziszi Opublikowano 22 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2012 Warka 94 Imperial IPA 8,0kg pale ale 0,5kg Crystal 30EBC 4,0kg ekstrakt pszeniczny Weyermann 50g Apollo [19%] (60 min) 50g Columbus [14,0%] (30 min) 50g Citra [12%](15 min) 50g Citra [12%](5 min) 50g Nelson Sauvin [11%](0 min) Drożdże WLP099 Super High Gravity Ale Zacieranie 67°C 60min 76°C -10min 23°Blg, 36l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 22 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2012 A ekstrakt pszeniczny to celowo, czy kwestia zasobów ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 22 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2012 Drożdże WLP099 Super High Gravity Ale Jak te drożdże się sprawują? Do ilu odfermentowują? Nie wyjadają na maxa wszystkiego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 23 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2012 A ekstrakt pszeniczny to celowo, czy kwestia zasobów ? Kwestia zasobów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 23 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2012 Drożdże WLP099 Super High Gravity Ale Jak te drożdże się sprawują? Do ilu odfermentowują? Nie wyjadają na maxa wszystkiego? To druga warka na tych drożdżach, poprzednia przy przelewaniu na cichą faktycznie odfermentowała prawie do zera (może 1Blg ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 4 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2012 Warka 95 Jasny Lager 4,0kg pils 0,3kg Crystal 30EBC 0,65kg kaszka kukurydziana 0,4kg cukier 15g Pillgrim [10%] (60 min) 10g Fuggles [4,6%] (15 min) Drożdże Saflager S23 Zacieranie 67°C 60min 76°C -10min 12°Blg, 28l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 10 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2012 Warka 96 Lager 4,0kg pils 6-rzędowy 1,0kg kaszka kukurydziana 20g Marynka[7,2%] (60 min) 10g Fuggles [3,2%] (15 min) Drożdże Saflager W34/70 Zacieranie 67°C 60min 76°C -10min 11,5°Blg, 26l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 22 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 Miał być pils niemiecki, ale będzie: Warka 97 New Zealand Lager 5,0kg słód pilzneński pils 0,5kg Crystal 30EBC 0,5kg słód monachiski 50g Dr Rudi [11,7%] (60 min) 50g Kohatu [6,8%] (15 min) 50g Pacyfica [5,0%] (5min) Drożdże Saflager W34/70 Zacieranie 50°C 60min 62°C -2h A potem to była filtracja przez 1h, podgrzewanie w garze, z powrotem do kadzi aż zrezygnowałem. Dzisiaj po powrocie po pracy z powrotem do gara, podgrzałem do 78°C znów do starej lodówki turystycznej. 0,5h na ułożenie warstwy filtracyjnej i jakoś poszło, w nagrodę mam niezłą wydajność. 12°Blg, 40l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 28 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2012 Warka 98 Świąteczne Ale 3,0kg pale ale 1,0kg pszenica prażona 0,8kg słód pszeniczny 0,4kg płatki pszeniczne 0,4kg płatki żytnie 20g Marynka [7,2%] (60 min) 20g Curacao (5min) łyżeczka cynamonu łyżeczka gałki muszkatółowej szczypta goździków łyżka ekstraktu barwiącego łyżeczka kolendry wszystkie przyprawy na 5minut Drożdże Wyeast 1762 Belgian Abbey II Zacieranie 64°C 60min 76°C -10min 14°Blg, 20l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 28 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2012 No i zbliża się stówka co w planach na jubileusz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 28 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2012 No i zbliża się stówka co w planach na jubileusz? No nie wiem, myślałem o porterze bałtyckim ale nie mam rozbujanych drożdży. W sumie nie jestem zwolennikiem okrągłych rocznic, chyba będzie zwykły pils Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 28 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2012 Masz takie fajne rozruszane drożdze: Drożdże Wyeast 1762 Belgian Abbey II To może jakiegoś quadrupla? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 28 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2012 (edytowane) Masz takie fajne rozruszane drożdze: Drożdże Wyeast 1762 Belgian Abbey II To może jakiegoś quadrupla? Raczej preferuje tripla i to byłby dobry pomysł Edytowane 28 Listopada 2012 przez sziszi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 28 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2012 Raczej preferuje tripla i to byłby dobry pomysł imperial tripel? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 28 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2012 Raczej preferuje tripla i to byłby dobry pomysł imperial tripel? Kusisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 28 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2012 imperial tripel? Kusisz No pewnie. Tripla możesz zrobić sobie tak "normalnie", a na setną warkę to warto by coś specjalnego. Tak przynajmniej ze 2-4°Blg "specjalniejszego". Mi też brakuje dwóch warek do setki i się waham czy to będzie Imperial IPA czy Rusian Imperial Stout. Na razie wygrywa piewsza opcja. RISa już kiedyś robiłem. IIPA jeszcze nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 29 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2012 Cześć imperial tripel? Żeby było w modzie to jeszcze nawal amarykańskich i nowozelandzkich chmieli ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 29 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2012 Cześć imperial tripel? Żeby było w modzie to jeszcze nawal amarykańskich i nowozelandzkich chmieli ;-) eee co to, to nie, nie to żebym nie lubił, ale nie w belgijskich piwach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 12 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2012 Warka 99 Belgiski Blond "Opowieść zimowa" 6,5kg pils 1,0kg monachijski 0,8kg karmelowy jasny Strzegom 1,0kg cukru 35g Magnum [12,9%] (60 min) 30g Lubelski [3,2%](15min) Drożdże Wyeast 1762 Belgian Abbey II Zacieranie 66°C 60min 76°C -10min 16°Blg, 40l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 13 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2012 O, kolejna 100 wkrótce pęknie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 22 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2012 (edytowane) Warka 100 BRAGGOT 4,0kg pils 0,45kg karmelowy żytni 0,02kg jęczmień palony 1,5kg brewkit Muntons Barleywine 2,5kg miód wielokwiatowy 2,0kg miiód lipowu 20g Magnum [12,9%] (60 min) 30g Lubelski [3,2%] (15min) Drożdże Wyeast 1762 Belgian Abbey II Zacieranie 68°C 60min 76°C -10min 33°Blg, 20l Uff, to setną warkę mam już za sobą Edytowane 22 Grudnia 2012 przez sziszi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 29 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2012 (edytowane) Warka 101 Pils 4,0kg słód pilzneński 0,4kg słód monachijski 0,6kg Crystal (9EBC) 35g Magnum [12,9%] (60 min) 30g Lubelski [3,2%] (15min) Drożdże Wyeast 2633 Octoberfest Lager Blend Zacieranie 53°C - 15min 64°C - 45min 70°C - 30min 76°C - 10min 11,5°Blg, 37l Edytowane 29 Grudnia 2012 przez sziszi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 29 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2012 Warka 100 BRAGGOT 33°Blg, 20l Chciałbym móc kiedyś spróbować tego napitku Powiedz, sziszi, jak z nagazowaniem? Dodajesz świeżych drożdży, czy te belgi dadzą radę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 29 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2012 Warka 100 BRAGGOT 33°Blg, 20l Chciałbym móc kiedyś spróbować tego napitku Powiedz, sziszi, jak z nagazowaniem? Dodajesz świeżych drożdży, czy te belgi dadzą radę? jak na razie odfermentowało do 12blg, do butelkowania jeszcze daleko:) planuje potrzymać te piwo dłużej na cichej z drożdżami szampańskimi i z takimi będę refermentować Abbeye II teoretycznie tolerują 12% alk , czyli powoli zbliżam się do granicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 5 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2013 Warka 102 Bitter 3,5kg słód pale ale 0,2kg Crystal (200EBC) 0,3kg Crystal (30EBC) 30g Perle (60 min) 30g EKG (15min) 20g Perle (0min) Drożdże Wyeast 1275 Thames Valley Ale Zacieranie 68°C - 60min 70°C - 30min 76°C - 10min 10,5°Blg, 24l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się