pan_czarny Opublikowano 5 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2015 użycie samej kawy powinno być znacznie tańsze . IMO, nie do wykrycia przez organizatorów i w sumie nie widzę wielkiego problemu. Lambica już się tak nie zrobi, powiem na pociechę . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 5 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2015 (edytowane) No tak, ale za chwilę dojdziemy do tego, że będziemy dodawać aromaty do piwa. Poszukaj sobie zwycięskich receptur z NHC, zobaczysz jak aromaty potrafią w niektórych stylach dawać dobre efekty I co spoko? Dla mnie jak najbardziej. A wysłałeś tego gose na warszawski? edit: Może żeby nie robić samego off-topa to inni uczestnicy konkursu powiedzą jak kwasili, cześć osób oczywiście ma w zapiskach ale nie zawsze jestem w stanie połączyć nick z nazwiskiem? Będzie to miało jakąś wartość merytoryczną. Edytowane 5 Października 2015 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 5 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2015 No tak, ale za chwilę dojdziemy do tego, że będziemy dodawać aromaty do piwa. Raz wrzuciłem do stouta aromatyzowanej Kawy Irlandzkiej, efekt był genialny, piwo miało smak i aromat jakby takiego irlandzkiego likieru. I co spoko? To chemia i to chemia Każdy ma swoje zdanie na ten temat A kwas mlekowy to znowu nie taka chemia tylko naturalny produkt Nie dajmy się zwariować, a regulacje zostawmy politykom i unii europejskiej. Piwowarstwo domowe jest dla mnie właśnie dlatego wspaniałe bo można osiągnąć dany efekt na milion sposobów, użyć za każdym razem innych składników i eksperymentować na potęgę. Nigdy bym się nie zainteresował piwowarstwem jakbym miał warzyć piwa wg. jakiś regulacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 5 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2015 (edytowane) inni uczestnicy konkursu powiedzą jak kwasili Gęstwa (yeast cake) Wyeast 3209 Oud Bruin. Bez dokwaszania kwasem mlekowym. 5 tygodni w jednym wiadrze. edit: dla porządku: 7 miejsce. Edytowane 5 Października 2015 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 5 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2015 Twoją recepturę akurat widziałem i jak, rozumiem że zadowolony byłeś z efektu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pan_czarny Opublikowano 5 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2015 edit: Może żeby nie robić samego off-topa to inni uczestnicy konkursu powiedzą jak kwasili, cześć osób oczywiście ma w zapiskach ale nie zawsze jestem w stanie połączyć nick z nazwiskiem? Będzie to miało jakąś wartość merytoryczną. Ja natomiast tą metodą: http://beerandwinejournal.com/schoppe-recipe/ Z tym, że ciężko na tej podstawie wysnuć wniosek, bo bakterie były przeterminowane, ale innych nie udało mi się zdobyć (podziękowania dla Cześka za użyczenie fiolki). Zakwaszanie trwało w butelkach w zasadzie do ostatniej chwili. Nie mam problemu z tym, że ktoś dodał kwas mlekowy - bardzo ciężko przewidzieć, ile to zajmie bakteriom, poza tym kusząca jest możliwość precyzyjnej kontroli kwaśności gotowego piwa. Jeśli piwo jest technicznie dobre, to mi jest obojętne czy piwowar fermentował bakteryjnie, czy może jednak z użyciem drożdży - najważniejszy jest efekt, oceniany wg zakodowanych próbek, bez znajomości receptury i procesu (tak dla przypomnienia). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 5 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2015 (edytowane) Każdy ma swoje zdanie na ten temat A kwas mlekowy to znowu nie taka chemia tylko naturalny produkt Nie dajmy się zwariować, a regulacje zostawmy politykom i unii europejskiej. Piwowarstwo domowe jest dla mnie właśnie dlatego wspaniałe bo można osiągnąć dany efekt na milion sposobów, użyć za każdym razem innych składników i eksperymentować na potęgę. Nigdy bym się nie zainteresował piwowarstwem jakbym miał warzyć piwa wg. jakiś regulacji. Przecież historia to już zweryfikowała - Reinheitsgebot Jakoś specjalnym uznaniem wśród craftowców się teraz nie cieszy. pan_czarny czasowo też to u Ciebie wyglądało jak w tym linku? Tydzień z lacto i potem tydzień z drożdzami i w butelki? Edytowane 5 Października 2015 przez Oskaliber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 5 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2015 Coby nie pogarszać czytelności tematu, a także żeby zainteresowani mogli później znaleźć interesujące ich informację tutaj wrzuciłem swój opis: http://www.piwo.org/topic/18318-kwach-syntetycznie-czyli-piwo-z-dodatkiem-kwasu-mlekowego/?p=369061 Szczegółowy opis mam też w notatkach z warzenia, sądzę że po loginie nie będzie problemu z identyfikacją autora piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pan_czarny Opublikowano 5 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2015 (edytowane) pan_czarny czasowo też to u Ciebie wyglądało jak w tym linku? Tydzień z lacto i potem tydzień z drożdzami i w butelki? yup. Chociaż dodatek drożdży wydawał się zbędny, bakterie wszamały brzeczkę praktycznie do końca. Edytowane 5 Października 2015 przez pan_czarny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 5 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2015 yup. Chociaż dodatek drożdży wydawał się zbędny, bakterie wszamały brzeczkę praktycznie do końca. I trzymałeś faktycznie w tych 30-40 stopniach podczas zakwaszania? Jak utrzymywałeś taką temperaturę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pan_czarny Opublikowano 5 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2015 Zakwaszałem w styropianowej skrzyni, z kablem grzewczym w środku i kontrolerem temperatury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 5 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2015 Metryczki z eliminacji w kategorii Lichtenheiner zostały dzisiaj rozesłane. Jeżeli by ktoś nie dostał - proszę o kontakt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 6 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2015 (edytowane) Fajny konkurs, wszyscy wymieniają się jak uzyskali efekt a nikt nie marudzi. W Chorzowie było podobnie, organizacja i terminowość, oby tak dalej Edytowane 6 Października 2015 przez GB... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 6 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2015 Twoją recepturę akurat widziałem i jak, rozumiem że zadowolony byłeś z efektu? Receptura była dostępna, ale nie wiedziałem czy wiesz, że ja to ja Byłem/jestem zadowolony, aczkolwiek nie zachwycony. Gdzieś tam po głowie chodziła mi nota w granicach 30pkt, może troszkę więcej. Nie wiem na ile piwo się nagazowało, bo wysyłałem jeszcze w zasadzie nienagazowane, z kwaśności byłem zadowolony, niemal dokładnie w moje gusta, według mnie podobny poziom do pintowego. W aromacie trochę siarkowo. Zobaczymy na metryczce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 8 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2015 Dziś zostały wysłane dyplomy i blachy pamiątkowe. Mam nadzieję że wszystko znajdzie się u Was na początku następnego tygodnia. Gdyby były problemy - piszcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 9 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2015 Metryczki z eliminacji w kategorii Belgian IPA zostały dzisiaj rozesłane. Jeżeli by ktoś nie dostał - proszę o kontakt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 11 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2015 Metryczki finałowe w kategorii Lichtenheiner zostały dzisiaj rozesłane. Jeżeli by ktoś nie dostał - proszę o kontakt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 13 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2015 Ostatnia transza metryczek finałowych w kategorii Belgian IPA została dzisiaj rozesłana. Jeżeli by ktoś nie dostał - proszę o kontakt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bromaniack Opublikowano 13 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2015 Wzorowo rozegrany konkurs a dyplom za dostanie się do finału to mega pamiątką. Dziękuje i do następnego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nuZky Opublikowano 13 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2015 Metryczka otrzymana, nagrody zrealizowane, dyplom i blacha otrzymane, a wszystko to w około 10 dni od ogłoszenia wyników. Pełna informacja na temat przebiegu konkursu, dużo zdjęć, wpisów na FB i forum, szybkie odpowiadanie na emaile i wiadomości. Nie za dużo kategorii myślę, że w sam raz jak na możliwości organizacyjne. Nie ma sensu robić 5 kategorii jeżeli nie mamy odpowiedniej obsady ludzi. Wszystko ogłoszone z odpowiednim wyprzedzeniem, style dobrane do warunków domowego piwowarstwa. Pełny profesjonalizm i ewidentne pełne zaangażowanie Organizatorów. Pozostaje tylko zaliczyć konkurs do Pucharu. Nic nie zmieniajcie, i do zobaczenia za rok! Wielkie gratulacje, tak trzymać! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 14 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2015 Dzięki za dobre słowo! Protokół konkursowy wysłany. Pełne info o konkursie i laureatach też. Zaliczenie konkursu do Pucharu PSPD już nie w naszych rękach Szalas85, andy i bart3q 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Dagome Opublikowano 20 Października 2015 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 20 Października 2015 Od oceny piw wprawdzie minęły już dwa tygodnie, ale dla nas konkurs jeszcze trwa. Dzisiaj chciałbym krótko podsumować piwa nadesłane na I PKPD. Belgian IPA Poziom piw w tej kategorii był ogólnie dosyć słaby. Największymi problemami piw nadesłanych w tej kategorii okazały się: - zbyt niska intensywność smaku, a szczególnie aromatu chmielowego! - obecność nieprzyjemnych, silnych, roślinnych, łodygowych, ściągających posmaków, - wysoka projekcja alkoholowości, oraz estrów, - kiepska jakość goryczki, zaleganie, ściąganie, pieczenie, - zbyt mocno wyeksponowana słodowość, a w pojedynczych przypadkach po prostu przesada z użyciem słodów karmelowych. Podsumowując, zdecydowana większość problemów związana była tradycyjnie z jakością fermentacji, albo kiepską techniką chmielenia na zimno. Od siebie dodam, że wysoki poziom alkoholowości i estrów bardzo mocno przysłania chmielowość, szczególne w aromacie. Chcąc mieć aromatyczną IPA, fermentacja musi być pod kontrolą, a także powinna być zakończona w 100% zanim wrzucimy do piwa chmiel na zimno! Tradycyjnie dziwi również umiłowanie piwowarów domowych do sypania do każdego piwa słodu karmelowego. Panowie, poważnie, po co? Lichtenheiner Poziom piw w tej kategorii był średni. Z jednej strony trafiały piwa bardzo fajne, z drugiej strony pomyłki stylowe. Największymi problemami piw nadesłanych w tej kategorii okazały się: - zakażenia, zwykle dzikie drożdże, ale były też i kiszonka, i wymiociny, - brak atrybutów stylu, czyli albo piwa nie były wędzone, albo nie były kwaśne, - z wad fermentacji niepodzielnie królował siarkowodór, który mniej lub bardziej obecny był w większości piw w tej kategorii, - obecność nieprzyjemnych posmaków garbnikowych, - zbyt wysoka pełnia piw, brak rześkości, lekkości, elegancji smaku. Nie da się ukryć, że styl był trudny i chyba wszyscy piwowarzy warzyli go po raz pierwszy w życiu właśnie na nasz konkurs. Tym bardziej cieszymy się, że sporo piw było naprawdę fajnych bart3q, Szalas85, Dario i 2 innych 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 20 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2015 Dobra starczy Panowie Bo będzie trzeba Wam jakiś pomnik postawić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pan_czarny Opublikowano 21 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2015 Wyniki Podlaskiego KPD zostały zaliczone do klasyfikacji Pucharu PSPD. Dziękujemy!http://www.pspd.org.pl/catpages/edycja-2015-2016 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 22 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2015 Wczorajszym zaliczeniem konkursu do pucharu PSPD kończymy pierwszą edycję. Na tym etapie chcemy jeszcze raz podziękować naszym sponsorom, dzięki ufundowanym nagrodom, praca i wysiłek piwowarów - zawodników, mógł być nagrodzony nie tylko pamiątkami i dyplomami.Sklep Marxam Brewing nagrodził asortymentem swojego sklepu zwycięzców obu kategorii.CentrumPiwowarstwa.pl ufundował bony do swojego sklepu zdobywcom drugich miejsc obu kategorii a Centrum Warzenia Domowego Piwa bony dla zdobywców trzecich pozycji obu kategorii. Swoim asortymentem wsparł wszystkie miejsca, w obu kategoriach, sklep z akcesoriami dla piwnych maniaków, przedstawicielka Hopheadshop zjawiła się na ogłoszeniu wyników z plakatami i koszulkami.Dla każdego miejsca z podium Fermentum Mobile ufundowało fiolkę wybranego szczepu drożdży ze swojej oferty. Nasz konkurs nie odbył by się także bez naszego partnera, MultiBrowaru, restauracja udostępniła nam swoje lodówki, miejsce na przeprowadzenie wszystkich etapów konkursu a załoga MB była gotowa nam pomóc w każdej chwili. Wyśmienita kuchnia pozwoliła zapomnieć o głodzie w trakcie długich rozmów, dyskusji i wytężonej pracy sędziów. Jak widać, mieliśmy duże wsparcie, za co jeszcze raz DZIĘKUJEMY. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się