buk0 Opublikowano 17 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2020 (edytowane) I ja muszę dorzucić swoje trzy grosze do śrutownika zakupionego od Pana Patryka. Miałem 5kg jakiegoś starego słodu i na nim testowałem grubość śrutowania. Zdecydowałem się na szparę 1,2 mm, jednak nieco za grubo, nastepnym razem spróbuję drobniej, lub dorzucę trochę łuski ryżowej - filtracja poszła zbyt szybko. Z plusów: wydajność wzrosła o 10%, wreszcie przy wysładzaniu woda nie przelatuje przez rurkę spływową (Klarstein) tylko przemywa młóto. Po kilku minutach wysładzania z rurki od pompy leci klar. Edytowane 17 Stycznia 2020 przez buk0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 11 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2020 Reasumując do automatu szczelina 1 -1.2 mm ? Większość piszę że jednak za szybko wtedy przebiega filtracja . Śrutuje ktoś poniżej 1mm pod kociołki ? Zamówiłem gniotownik i zastanawiam się jak ustawić go na pierwsze śrutowanie pod GF . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 11 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2020 19 minut temu, witur napisał: Reasumując do automatu szczelina 1 -1.2 mm ? Większość piszę że jednak za szybko wtedy przebiega filtracja . Śrutuje ktoś poniżej 1mm pod kociołki ? Zamówiłem gniotownik i zastanawiam się jak ustawić go na pierwsze śrutowanie pod GF . ja wlasnie robie risa i srutowalem na 1.1 + duzo luski i zacieranie mi stanelo, zamieszalem odczekalem i juz szlo ok. samo wysladzanie szlo ok 0.5l / min jakos tak ... jak robie warke gdzie jest duzo slodu to srutuje grubiej, tam gdzie mniej drobniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 12 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2020 W dniu 11.05.2020 o 14:54, witur napisał: Reasumując do automatu szczelina 1 -1.2 mm ? Większość piszę że jednak za szybko wtedy przebiega filtracja . Śrutuje ktoś poniżej 1mm pod kociołki ? Zamówiłem gniotownik i zastanawiam się jak ustawić go na pierwsze śrutowanie pod GF . ja mam klarsteina i na 0.8 mm przy wysladzaniu przelatuje za szybko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MINIAK Opublikowano 15 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2020 Ja w końcu się zdecydowałem. Butelki oddałem, to żona nie miała na co jojczyć ;] Dlatego zamówiłem. Przyszedł dzisiaj, piękny W weekend będę montował pod niego podstawkę, coś w Castoramie poszukam (podpatrzyłem u kolegi Nike21 patent z kątownikami do montażu na fermentorze). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 15 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2020 Dzień zakupu tego śrutownika to był dla mnie baardzo dobry dzień. Drugi był jak zakupiłem i odpaliłem wymiennik płytowy. Inne życie , kurde mol ! Robert87 i Kris Piero 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 15 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2020 4 godziny temu, MINIAK napisał: Ja w końcu się zdecydowałem. Butelki oddałem, to żona nie miała na co jojczyć ;] Dlatego zamówiłem. Przyszedł dzisiaj, piękny W weekend będę montował pod niego podstawkę, coś w Castoramie poszukam (podpatrzyłem u kolegi Nike21 patent z kątownikami do montażu na fermentorze). ja uzylem jakichs listeweczek, chyba żeber od łóżka (nie te elastyczne tylko normalne listewki okolo cm grubości), otwory na śruby od śrutownika, od dołu jeszcze dodatkowe kawalki aby ładnie w fermentorze sie trzymalo i nie zjezdzalo i smiga. Jedynie co to albo zawsze uzywam wkretarki jak juz bateria na wykonczeniu albo to tak zzera mi baterie ze pod koniec juz pada. Kris Piero 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MINIAK Opublikowano 15 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2020 Ja mam stary wkład z krzesła, którego używałem do tej pory pod belgijską Coronę (myślałem, że to jeszcze Porkert, ale widać padł po drodze). Kupiłem kątowniki, ale okazało się, że są za duże. Zawsze mi się wydawało, że to siedzisko jest większe, a tu się okazuje że w sumie tak na wymiar Tylko wycięta dziura jest za duża. Spróbuję ją zakryć kawałkiem panela i wyciąć w panelu nową pod walcowy albo tę zakryję, a w płycie wytnę nową. Jak nie to to kupie jakiś kawałek płyty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burczas Opublikowano 15 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2020 Kazdy ma jakiś patent. Ja zakupiłem na portalu aukcyjnym okrągłą sklejkę i tak ja zamontowałem. Muchor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MINIAK Opublikowano 15 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2020 Czymś podobnym dysponuje. Zobaczymy jak się sprawdzi "panelowa nakładka". Na poprzedni otwór opiera się na tych bocznych śrubach, nie ma do czego przymocować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
330ml Opublikowano 15 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2020 Mój młyn zaprojektowany wg opisów i porad na forum: średnica walcy 65 mm, długość 100 mm, moletowane, napęd na jeden walec z silnika od pralki przez przekładnię ślimakową (ze złomu). Obroty nieduże, może 100 obr/min. wydajność 3,5 kg słodu w ok. 3 min, regulacja szczeliny mimośrodem w drugim walcu, teoretycznie bezstopniowa od 0,4 do 2,2 mm (praktycznie skokowo ze względu na łatwość regulacji kółkiem z zapadką sprężynową). Słód zwilżony jest mielony na szczelinie 0,8 mm (suchy na 1,0 mm bo silnik nie daje rady, jego moc to chyba 160 W przy 1450 obr/min). Gdybym nie zrobił śrutownika wcześniej, to na pewno kupiłbym od Patryka, myślę że jest bardzo dobry, na pewno dużo lepszy od mojego, choć jestem z mojego bardzo zadowolony i zmieliłem już nim dużo słodu. Młyn zamontowany jest na szafce z opuszczanym na zawiasach blatem, po zmieleniu jest opuszczony i na drugim blacie stoi kuchenka indukcyjna do warzenia. Zacieranie na innej kuchence oporowej (łatwość regulacji) zasilanej przez sterownik Brewmaniac. x1d 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 16 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2020 3 godziny temu, 330ml napisał: Mój młyn zaprojektowany wg opisów i porad na forum: Fajny. Lubię takie konstrukcje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kris Piero Opublikowano 16 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2020 330ml fajnie to zrobiłeś , dużo pracy jest ok. ale Patryk górą .rollers crush the best. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slawmir Opublikowano 17 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2020 (edytowane) W dniu 15.05.2020 o 23:39, 330ml napisał: Mój młyn zaprojektowany wg opisów i porad na forum: średnica walcy 65 mm, długość 100 mm, moletowane, napęd na jeden walec z silnika od pralki przez przekładnię ślimakową (ze złomu)...... Jak patrzę na twój śrutownik to się zastanawiam kto od kogo skopiował , mam wrażenie jakbyśmy razem je tworzyli we wspólnym warsztacie. )))), te płyty boczne chyba z tego samego złomowiska pochodzą )) Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka Edytowane 17 Maja 2020 przez Slawmir Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
330ml Opublikowano 17 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2020 10 godzin temu, Slawmir napisał: Jak patrzę na twój śrutownik to się zastanawiam kto od kogo skopiował Jestem pod wrażeniem, bardzo zwarta konstrukcja i pomysłowo rozwiązana przekładnia, kopiowałem od kolegi, ale nie śrutownik tylko Brewmaniacek ?. Mój młyn ma już ponad 5 lat, jak ten czas leci, a szafkę pod niego dorabiałem tej zimy, bo jest dość ciężki 16,5 kg i miałem już dość przenoszenia go i ustawianiu na wiadrze, teraz podnoszę go jedną ręką, podstawiam wiadro i śruta leci do wiadra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slawmir Opublikowano 17 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2020 U mnie akurat silniczek robi podwójną robotę, po ześrutowaniu napędza mieszadło. Ale podobieństwo srutownikow zrobiło na mnie wielkie wrażenie. Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 21 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2020 Taka maniana mała z mojej strony .. Pierwsze śrutowanie . Okej ustawiłem szczelinę 1,3 jakoś prześrutowwłem słód później patrząc na niego głębiej zauważyłem ze dużo ziarna jest jak by nie ruszone i jakoś mi w pół łamał ziarno .. no ale dobra myślę sobie że przelece to jeszcze raz na mniejszej szczelnie . Ustawiłem 0.9 przeleciałem to jeszcze raz i wyszła na prawdę drobna śruta w ujj mąki i tak sobię myślę czy jest sens to wrzucić do GF'a . Filtracja będzie udręka to na bank , bardziej boję sie o pompę może sie przytkać ewentualnie spalić jak będzie miała ciężko ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 21 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2020 1 minutę temu, witur napisał: Pierwsze śrutowanie . Okej ustawiłem szczelinę 1,3 jakoś prześrutowwłem słód później patrząc na niego głębiej zauważyłem ze dużo ziarna jest jak by nie ruszone i jakoś mi w pół łamał ziarno .. no ale dobra myślę sobie że przelece to jeszcze raz na mniejszej szczelnie . Ustawiłem 0.9 przeleciałem to jeszcze raz i wyszła na prawdę drobna śruta w ujj mąki i tak sobię myślę czy jest sens to wrzucić do GF'a . Filtracja będzie udręka to na bank , bardziej boję sie o pompę może sie przytkać ewentualnie spalić jak będzie miała ciężko ? pompa sie nie spali jak masz luske to sypnij jej b duzo i powinno isc jak nie masz luski to bedzie problem i nie wiem czy w ogole warto probowac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 21 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2020 ja na 0.8 lece na klarstein i bez problemu zacieranie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 21 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2020 46 minut temu, Gwynbleidd napisał: ja na 0.8 lece na klarstein i bez problemu zacieranie Po tych moich dwóch śrutowaniach to mam z 05 ? 2 godziny temu, leonzn napisał: jak masz luske to sypnij jej b duzo Właśnie nie mam łuski i dla tego tak myślę czy jest sens ruszać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 21 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2020 ale to ci i tak powinno ladnie przefiltrowac, w kociolkach automatycznych sie robi filtr ze złoża. Ew dałbym więcej wody ile wejdzie i jak najmniej na wysladzanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 21 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2020 Godzinę temu, Gwynbleidd napisał: ale to ci i tak powinno ladnie przefiltrowac, w kociolkach automatycznych sie robi filtr ze złoża. Ew dałbym więcej wody ile wejdzie i jak najmniej na wysladzanie. Mam plan 4/1 zrobić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 21 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2020 Który z użytkowników to Pan Patryk? Też chciałbym taki fajny śrutownik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 21 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2020 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 27 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2020 hej czy praktykuje ktoś śrutowanie dwa razy? Np z większą szczeliną ale podwójnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi