Jejski Opublikowano 19 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2009 Chciałbym się poradzić praktyków jak stosować rezerwę, czyli ilość potrzebnej rezerwy bo nagazowania, sposoby przetrzymywania itp. I jeszcze jedno pytanie czy to ma sens, czyli czy różnica w smaku tak refermentowanego piwa jest wyczuwalna? W rezerwie widzę też pożytek w robieniu starterów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 19 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2009 Masz na myśli refermentację piwa niechmieloną brzeczką ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 19 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2009 Masz na myśli refermentację piwa niechmieloną brzeczką ? Tak, dokładnie z tej samej warki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 20 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 Żeby obliczyć ilość cukru w rezerwie, trzeba znać odfermentowanie rzeczywiste - to jest z grubsza 82% odfermentowania pozornego (OG-FG). Najlepiej sciągnij z menu Pliki mój program srednia, on to wylicza po podaniu OG i FG w Blg. W praktyce ja odzyskuję trochę brzeczki z osadów - gotuję i butelkuje gorącą, trzymam w piwniczce bo się łatwo psuje. Lepiej jest wekować w słoikach, chyba jest wtedy stabilniejsza. Przy rozlewie obliczam ile w tym jest cukru, dosypuję glukozy ile brakuje, gotuję to i rozdzielam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 20 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 Czy widzicie jakieś znaczące zalety refermentacji rezerwą?? W smaku chyba te 120-180gr glukozy różnicy nie zrobi, przynajmniej większość osób nie zauważa:). A istnieje możliwość pomyłki w obliczeniach, ale chyba najwięcej obaw powoduje zwiększone ryzyko zakażenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 20 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 Czy widzicie jakieś znaczące zalety refermentacji rezerwą?? W smaku chyba te 120-180gr glukozy różnicy nie zrobi, przynajmniej większość osób nie zauważa:). A istnieje możliwość pomyłki w obliczeniach, ale chyba najwięcej obaw powoduje zwiększone ryzyko zakażenia. I tak musiałbym uzyć z 0.5L wody do rozcieńczenia glukozy, to wolę użyć 0.5L brzeczki, nie rozcieńczam sobie piwa. W tym jest 30-60g cukru, ew. pomyłka niewiele zmieni w ogólnym obrazie. Co do smaku - przychylam się do tego, że nie powinno być różnicy, ale trzeba by sprawdzić. Co innego, gdyby brzeczkę zadać drożdżami i dolać fermentującą - takie postępowanie ma wiele zalet. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesoly Opublikowano 20 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 Nalewam wrzącą brzeczkę do słoika 4250ml, zakręcam i sobie oczekuje do rozlewu. Do KEGa stosuje najczęściej 4-5l/hl rezerwy w zależności od stopnia odfermentowania, rodzaju piwa itp. Dla mnie taki sposób ma same zalety. 1. Nie wpływa na smak piwa 2. Nie zmienia OG 3. Jest łatwiejsze w stosowaniu 4. Jest tańsze od glukozy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2011 (edytowane) Podniosę temat w celu wyjaśnienie kilku moich niejasności: 1. czy przez te 2-3 tygodnie do czasu butelkowania zdarzyło Wam się że rezerwa się zepsuła? 2. gdzie przechowujecie rezerwę ? lodówka ? im chłodniej tym lepiej ? 3. czy zdarzyło Wam się że piwo zostało zakarzone ? Edytowane 19 Sierpnia 2011 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Rezerwa psuje się bardzo łatwo, bo to jest świetne pożywienie dla drożdży i innych robaczków. Staram się ją przygotowywać dość starannie i przechowywać możliwie w jak najzimnieszym miejscu. O zakażeniu piwa rezerwą nie ma mowy, bo rezerwę nadpsutą łatwo rozpoznać (gejzer, smród), a przed dodaniem do piwa i tak ją ponownie przegotowuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2011 (edytowane) Hmm, więc może ja zamrozić ? Edytowane 19 Sierpnia 2011 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Mam zamrożone prawie litr . W poniedziałek będe ją rozmrażał i zobaczymy jakie efekty A zamrożona jest jakieś 4 miesiące z myślą o starterach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Cześć Bez problemu przechowywałem pasteryzowana rezerwę przez 9 miesięcy w piwnicy o tem. 18 °C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2011 (edytowane) W takim razie mrożona tym bardziej przetrwa przechowywanie. Tyle , że ja nie pasteryzowałem a wlałem wrzącą do słoika i odrazu zakręciłem. No nic, zobaczymy. Edytowane 19 Sierpnia 2011 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2011 (edytowane) 1. czy przez te 2-3 tygodnie do czasu butelkowania zdarzyło Wam się że rezerwa się zepsuła? Na prawie 50 warek jakie rozlewałem z użyciem rezerwy tylko raz miałem przypadek, że rezerwa się zepsuła. 2. gdzie przechowujecie rezerwę ? lodówka ? im chłodniej tym lepiej ? Jak do tej pory zawsze w lodówce, choć w sezonie lagerowym i piwnica dała by radę. 3. czy zdarzyło Wam się że piwo zostało zakażone ? W tym jednym wypadku po otwarciu butelki z rezerwą wyczułem podpadający zapach i widziałem pływające "męty", rezerwa poszła do klopa a do butelek poszła glukoza z wodą. Moja rezerwa to to co udaje mi się odzyskać z chmielin, przechowuję ją w litrowych butelkach (po "Kubusiach"). To co odzyskam gotuję i przelewam do dokładnie umytej butelki i zostawiam do ostygnięcia a później pakuję do lodówki. W przypadku takiej rezerwy wiadomo jak głęboko fermentuje - zakładam w przybliżeniu, że odfermentuje tak głęboko jak piwo z którego pochodzi. Edytowane 19 Sierpnia 2011 przez prusak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Dzieki prusak jak podzielenie się doświadczeniem, kwestia używania rezerwy przekonała mnie wystarczająco i zamierzam ją stosować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 7 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2021 (edytowane) W dniu 19.11.2009 o 23:53, Jejski napisał: Chciałbym się poradzić praktyków jak stosować rezerwę, czyli ilość potrzebnej rezerwy bo nagazowania, sposoby przetrzymywania itp. I jeszcze jedno pytanie czy to ma sens, czyli czy różnica w smaku tak refermentowanego piwa jest wyczuwalna? W rezerwie widzę też pożytek w robieniu starterów. Też się zastanawiam, czy różnica jest wyczuwalna. Może ktoś się na ten temat wypowie. Przed nalewaniem i dosłodzeniem czasami sprawdzam smak i różni się czasami znacznie od gotowego produktu. Nawet po dodaniu witaminy C unikalny "wielowątkowy smak" wg. mnie ucieka. Na pewno nie jest to wina gazu, natomiast trudno mi powiedzieć w czym tkwi problem. Tu trochę wyjaśnień znalazłemhttps://homebrewacademy.com/bottle-conditioning/ Edytowane 7 Grudnia 2021 przez grzesiuu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 11 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2022 na ile udało się zgłębić literaturę - głównie zagraniczną - jest to bez sensu, glukoza do refermentacji nie ma wpływu na cechy sensoryczne piwa. Więc nie refermentować brzeczką ! - niepotrzebne kombinacje. Temat do zamknięcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się