Skocz do zawartości

Piwo z Brewkitu Gozdawa - brak alkoholu


Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

 

Zrobiłem dwa piwa z brewkitów.

Pierwsze było to Dark Ale Gozdawa,

Fermentor wyparzony, wcześniej zdezynfekowany pirosiarczanem

Dodałem koncentrat słodowy zamiast cukru (Gozdawa)

Fermentacja około 10 dni prowadzona w temp pokojowej, doprowadzona do końca BLG~2
dodany cukier do refermentacji (po 5g/0,5l)

Piwo do wylania!

Piana jest i tylko tym przypomina piwo.
na oko brak alkoholu, brak smaku .... na prawdę nie do picia

 

 

 

 

Kolejne także z Gozdawy Amber Ale.

jak wyżej tylko dodałem Glukozę

BLG~2 i rozlew

 

Piwo także do wylania! (jak wyżej)

 

 

 

 

 

Co robię nie tak?

 

Podstawy winiarskie mam, wiem jak działać... ale piwo z puszki to powinno się udać każdemu!!?!!

 

 

Proszę o pomoc!

Czy to po prostu Gozdawa nie umie robić piwa w puszce czy ja.... potrafię spartolić coś czego podobno nie da się zepsuć?

 

W rejonie Piasków Wielkich/Nowych w Krakowie mogę dać butelkę do oceny!

 

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak na szybko tylko jedna rzecz: Ile po zabutelkowaniu czekałeś z próbowaniem piwa?

Dodatkowo, jeśli masz notatki jak dokładnie wyglądał cały proces, dopiero to pozwoliłoby na jakiekolwiek próby odpowiedzi na pytanie: Co robię nie tak?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witajcie.

 

Zrobiłem dwa piwa z brewkitów.

Pierwsze było to Dark Ale Gozdawa,

Fermentor wyparzony, wcześniej zdezynfekowany pirosiarczanem

Dodałem koncentrat słodowy zamiast cukru (Gozdawa)

Fermentacja około 10 dni prowadzona w temp pokojowej, doprowadzona do końca BLG~2

dodany cukier do refermentacji (po 5g/0,5l)

 

Piwo do wylania!

Piana jest i tylko tym przypomina piwo.

na oko brak alkoholu, brak smaku .... na prawdę nie do picia

 

Kolejne także z Gozdawy Amber Ale.

jak wyżej tylko dodałem Glukozę

BLG~2 i rozlew

 

Piwo także do wylania! (jak wyżej)

 

Co robię nie tak?

 

Podstawy winiarskie mam, wiem jak działać... ale piwo z puszki to powinno się udać każdemu!!?!!

 

Proszę o pomoc!

Czy to po prostu Gozdawa nie umie robić piwa w puszce czy ja.... potrafię spartolić coś czego podobno nie da się zepsuć?

 

W rejonie Piasków Wielkich/Nowych w Krakowie mogę dać butelkę do oceny!

 

Co? :D Przecież odfermentowało to alkohol na pewno jest... Ale dobra pomijając tą zabawną rzecz, cholera wie co masz na myśli. Ile piwo ma od zabutelkowania? Co jest nie tak dokładnie? Jest kwaśne śmierdzi czy jak? Jakie drożdże dodałeś do tych ekstraktów? Piro to słaby środek do odkażania może złapałeś jakąś infekcję? 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za odpowiedź.

Pierwszy Dark Ale - po zabutelkowaniu próbowałem po 3 miesiącach

Drugi Amber Ale - na razie testowo po miesiącu

 

Za szybko?

 

Notatek Brak... :)  Amator ze mnie po całości.

 

Butelkowałem jak BLG spadało do ~2 i nie zmieniało się.

 

Opisz dokładnie smak piwa i co jest nie tak. Jest kwaśne czy co?

 

Możliwe, że złapałeś infekcję, a potem przeniosłą się do następnego piwa. Poczytaj o podstawach warzenia i dezynfekcji sprzętu, poszukaj błędu bo nikt tego za ciebie niestety nie zrobi:

 

http://www.wiki.piwo.org/Moje_pierwsze_piwo_z_brewkita

http://www.piwo.org/topic/14975-mycie-i-dezynfekcja-najpopularniejsze-srodki-chemiczne-uzywane-w-piwowarstwie/

http://www.piwo.org/topic/7167-mycie-fermentatora-po-kwasiezakazeniu/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Undeath

Zawsze przed zalaniem odkażałem fermentor dodatkowo wrzątkiem.

Nie widziałem oznak zakażenia typu pływający kożuch albo jakieś skupiska osadu na powierzchni

Piwo jak wyżej: Dark Ale ma około 3 miesiące a Amber Ale miesiąc (próbowałem dla testów)

"Brak smaku" - rozwinę: nie przypomina w smaku żadnego piwa jakie piłem

 

 

Dark Ale:

Zapach - podobny do podpiwku luk kwasu chlebowego

Smak - smakuje jak podpiwek z minimalna ilością alkoholu 

"mała gęstość

Piana - obfita, opada po chwili

Kolor - "coca-cola"

 

Golden Ale:

Zapach - wygazowana Tatra Pils

Smak - wygazowana Tatra Pils

"mała gęstość"

Piana -  obfita, po chwili znika, pozostawiając odrobinę piany dookoła szklanki

Kolor - Bursztyn

BLG początkowe ~9,5

BLG końcowe ~2

 

 

Fakt... jak tak teraz próbuję to oprócz niskiego poziomu alkoholu ewidentnie dokucza BRAK CHMIELU! Może to mi nie pasuje (ale cóż...na błędach się uczymy)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak to możliwe, że 5g cukru do refermentacji na 0,5L daje odczucie wygazowania? Większości wyszłyby z tego gejzery lub granaty...

 

Podaj skąd jesteś i umów się z kimś z okolicy na degustacje.

 

Raczej nie podejrzewałbym gozdawy - reszcie się udaje.

Edytowane przez Mikadorus
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ERRATA:

 

Zamiast Golden Ale winno być SPECIAL BITTER (ale nie zmienia to dużo w rozważaniach)

 

 

 

Do Dark Ale dodałem oprócz ekstraktu Gozdawa Dark Ale, także puszke ekstraktu słodowego:

http://www.gozdawa.org/piwosz-darkale

plus

http://www.gozdawa.org/ekstrakt-slodowy-superciemny

 

 

Do Special Bitter:

http://www.gozdawa.org/piwosz-specialbitter

plus

1 kg glukozy Gozdawa

 
 
Obawiam się że masz racje. Potwierdził to mój kolega któremu podarowałem kilka butelek do testów (ma na koncie już dużo warek więc się zna)
Tylko skąd to zakażenie? 
Może przeoczyłem jedną istotną rzecz przy odkażaniu - wlałem kranówę jako uzupełnienie fermentora... się nie myśli
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak coś to będę dziś w Strefie Piwa na Kazimierzu. Jak masz czas to możesz podrzucić buteleczkę i zobaczymy co tam wymodziłeś.

 

Brak gazu przy 5g/0.5l jest co najmniej dziwny. Resztę pewnie da się wytłumaczyć.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Trzeba mieć patent na jak najmniejszą ekspozycję brzeczki na świat poza wiadrem,no bo co z tego jak na początku wiadro i graty czyste jak zacznie grzebać, mierzyć, smakować, odkryje wiadro jak Tomasz K. na swoim filmiku przy przelewaniu i dupa z tych całych zabiegów...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.