Tomasz Nowakowski Opublikowano 12 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2015 Witajcie. Zrobiłem dwa piwa z brewkitów. Pierwsze było to Dark Ale Gozdawa, Fermentor wyparzony, wcześniej zdezynfekowany pirosiarczanem Dodałem koncentrat słodowy zamiast cukru (Gozdawa) Fermentacja około 10 dni prowadzona w temp pokojowej, doprowadzona do końca BLG~2dodany cukier do refermentacji (po 5g/0,5l)Piwo do wylania! Piana jest i tylko tym przypomina piwo.na oko brak alkoholu, brak smaku .... na prawdę nie do picia Kolejne także z Gozdawy Amber Ale. jak wyżej tylko dodałem Glukozę BLG~2 i rozlew Piwo także do wylania! (jak wyżej) Co robię nie tak? Podstawy winiarskie mam, wiem jak działać... ale piwo z puszki to powinno się udać każdemu!!?!! Proszę o pomoc! Czy to po prostu Gozdawa nie umie robić piwa w puszce czy ja.... potrafię spartolić coś czego podobno nie da się zepsuć? W rejonie Piasków Wielkich/Nowych w Krakowie mogę dać butelkę do oceny! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 12 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2015 Tak na szybko tylko jedna rzecz: Ile po zabutelkowaniu czekałeś z próbowaniem piwa? Dodatkowo, jeśli masz notatki jak dokładnie wyglądał cały proces, dopiero to pozwoliłoby na jakiekolwiek próby odpowiedzi na pytanie: Co robię nie tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 12 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2015 Witajcie. Zrobiłem dwa piwa z brewkitów. Pierwsze było to Dark Ale Gozdawa, Fermentor wyparzony, wcześniej zdezynfekowany pirosiarczanem Dodałem koncentrat słodowy zamiast cukru (Gozdawa) Fermentacja około 10 dni prowadzona w temp pokojowej, doprowadzona do końca BLG~2 dodany cukier do refermentacji (po 5g/0,5l) Piwo do wylania! Piana jest i tylko tym przypomina piwo. na oko brak alkoholu, brak smaku .... na prawdę nie do picia Kolejne także z Gozdawy Amber Ale. jak wyżej tylko dodałem Glukozę BLG~2 i rozlew Piwo także do wylania! (jak wyżej) Co robię nie tak? Podstawy winiarskie mam, wiem jak działać... ale piwo z puszki to powinno się udać każdemu!!?!! Proszę o pomoc! Czy to po prostu Gozdawa nie umie robić piwa w puszce czy ja.... potrafię spartolić coś czego podobno nie da się zepsuć? W rejonie Piasków Wielkich/Nowych w Krakowie mogę dać butelkę do oceny! Co? Przecież odfermentowało to alkohol na pewno jest... Ale dobra pomijając tą zabawną rzecz, cholera wie co masz na myśli. Ile piwo ma od zabutelkowania? Co jest nie tak dokładnie? Jest kwaśne śmierdzi czy jak? Jakie drożdże dodałeś do tych ekstraktów? Piro to słaby środek do odkażania może złapałeś jakąś infekcję? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Nowakowski Opublikowano 12 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2015 Dzięki za odpowiedź. Pierwszy Dark Ale - po zabutelkowaniu próbowałem po 3 miesiącach Drugi Amber Ale - na razie testowo po miesiącu Za szybko? Notatek Brak... Amator ze mnie po całości. Butelkowałem jak BLG spadało do ~2 i nie zmieniało się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dżazder Opublikowano 12 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2015 brak smaku ???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 12 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2015 Ja pieprze - to gozdawa nawet alkoholu nie daje o.O? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 12 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2015 Dzięki za odpowiedź. Pierwszy Dark Ale - po zabutelkowaniu próbowałem po 3 miesiącach Drugi Amber Ale - na razie testowo po miesiącu Za szybko? Notatek Brak... Amator ze mnie po całości. Butelkowałem jak BLG spadało do ~2 i nie zmieniało się. Opisz dokładnie smak piwa i co jest nie tak. Jest kwaśne czy co? Możliwe, że złapałeś infekcję, a potem przeniosłą się do następnego piwa. Poczytaj o podstawach warzenia i dezynfekcji sprzętu, poszukaj błędu bo nikt tego za ciebie niestety nie zrobi: http://www.wiki.piwo.org/Moje_pierwsze_piwo_z_brewkita http://www.piwo.org/topic/14975-mycie-i-dezynfekcja-najpopularniejsze-srodki-chemiczne-uzywane-w-piwowarstwie/ http://www.piwo.org/topic/7167-mycie-fermentatora-po-kwasiezakazeniu/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Nowakowski Opublikowano 12 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2015 Undeath Zawsze przed zalaniem odkażałem fermentor dodatkowo wrzątkiem. Nie widziałem oznak zakażenia typu pływający kożuch albo jakieś skupiska osadu na powierzchni Piwo jak wyżej: Dark Ale ma około 3 miesiące a Amber Ale miesiąc (próbowałem dla testów) "Brak smaku" - rozwinę: nie przypomina w smaku żadnego piwa jakie piłem Dark Ale: Zapach - podobny do podpiwku luk kwasu chlebowego Smak - smakuje jak podpiwek z minimalna ilością alkoholu "mała gęstość Piana - obfita, opada po chwili Kolor - "coca-cola" Golden Ale: Zapach - wygazowana Tatra Pils Smak - wygazowana Tatra Pils "mała gęstość" Piana - obfita, po chwili znika, pozostawiając odrobinę piany dookoła szklanki Kolor - Bursztyn BLG początkowe ~9,5 BLG końcowe ~2 Fakt... jak tak teraz próbuję to oprócz niskiego poziomu alkoholu ewidentnie dokucza BRAK CHMIELU! Może to mi nie pasuje (ale cóż...na błędach się uczymy) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 12 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2015 Przy odfermentowaniu z 9,5 do 2 BLG masz około 3,7% alkoholu. 9,5 BLG to dość niski ekstrakt początkowy. Może stąd "brak smaku". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Nowakowski Opublikowano 12 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2015 amorph Może być... Lepiej wystartować z około 12? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikadorus Opublikowano 12 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2015 (edytowane) Jak to możliwe, że 5g cukru do refermentacji na 0,5L daje odczucie wygazowania? Większości wyszłyby z tego gejzery lub granaty... Podaj skąd jesteś i umów się z kimś z okolicy na degustacje. Raczej nie podejrzewałbym gozdawy - reszcie się udaje. Edytowane 12 Czerwca 2015 przez Mikadorus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 12 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2015 Spróbowałbym zrobić styl, który dobrze znasz żebyś miał punkt odniesienia. Wyższe BLG to więcej smaku i alkoholu. Sugerowałbym coś około 14BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Nowakowski Opublikowano 12 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2015 Dzięki za rady. Mikadorus masz rację, chyba się z kimś z KRK umówię na test. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirfak Opublikowano 12 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2015 (edytowane) A może za mało ekstrakty dodałeś? Edytowane 12 Czerwca 2015 przez mirfak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 12 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2015 A dodałeś drugą puche/ekstakt słody? Dodałem koncentrat słodowy zamiast cukru (Gozdawa) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirfak Opublikowano 12 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2015 Doczytałem, tylko nie ma info ile. Może w tym szkopuł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 12 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2015 Przecież z tego opisu to ewidentna infekcja... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Nowakowski Opublikowano 12 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2015 ERRATA: Zamiast Golden Ale winno być SPECIAL BITTER (ale nie zmienia to dużo w rozważaniach) Do Dark Ale dodałem oprócz ekstraktu Gozdawa Dark Ale, także puszke ekstraktu słodowego: http://www.gozdawa.org/piwosz-darkale plus http://www.gozdawa.org/ekstrakt-slodowy-superciemny Do Special Bitter: http://www.gozdawa.org/piwosz-specialbitter plus 1 kg glukozy Gozdawa dziedzicpruski Obawiam się że masz racje. Potwierdził to mój kolega któremu podarowałem kilka butelek do testów (ma na koncie już dużo warek więc się zna) Tylko skąd to zakażenie? Może przeoczyłem jedną istotną rzecz przy odkażaniu - wlałem kranówę jako uzupełnienie fermentora... się nie myśli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 12 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2015 Jak coś to będę dziś w Strefie Piwa na Kazimierzu. Jak masz czas to możesz podrzucić buteleczkę i zobaczymy co tam wymodziłeś. Brak gazu przy 5g/0.5l jest co najmniej dziwny. Resztę pewnie da się wytłumaczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 12 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2015 Praktycznie na każdym etapie od momentu chłodzenia mogłeś to złapać,kup sobie lepszy środek do odkażania (starsan), no i poczytaj trochę o zapobieganiu, w skrócie potraktuj to piwo jak organizm na które czyha zewsząd zagrożenie, coś jak sarna . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 12 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2015 Przeczytaj te linki może ci się rozjaśni: http://www.piwo.org/topic/7167-mycie-fermentatora-po-kwasiezakazeniu/ http://www.piwo.org/topic/14975-mycie-i-dezynfekcja-najpopularniejsze-srodki-chemiczne-uzywane-w-piwowarstwie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 12 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2015 (edytowane) 6 postów kolegi Tomasz Nowakowski - 10 razy użyte słowo Gozdawa (o tytule nie wspomnę).. lokowanie produktu, marketing szeptany? Edytowane 12 Czerwca 2015 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 12 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2015 Trzeba mieć patent na jak najmniejszą ekspozycję brzeczki na świat poza wiadrem,no bo co z tego jak na początku wiadro i graty czyste jak zacznie grzebać, mierzyć, smakować, odkryje wiadro jak Tomasz K. na swoim filmiku przy przelewaniu i dupa z tych całych zabiegów... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Nowakowski Opublikowano 12 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2015 Muszę się solidniej do odkażania przyłożyć. Dzięki za rady koledzy. Raczej Antymarketing.... będę używał teraz "G...." Adamsky... niestety dzisiaj nie będę w okolicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Nowakowski Opublikowano 12 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2015 dziedzicpruski : A jak Ty robisz... wiem sa patenty i patenciki... ale rady jakieś dla świeżaka na pewno się znajdą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się