dori Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Podczas Grodziskiego Piwobrania będę miała wykład na temat domowego warzenia piwa grodziskiego - surowce, technologia, wariacje na temat stylu. Chciałabym w prezentacji zawrzeć trochę danych statystycznych, więc szukam wszelkich informacji - jak często warzycie grodziskie, jakie stosujecie surowce, jak oceniacie wyniki swojej pracy, czy warzycie klasyczne grodziskie, czy jednak szukacie jakichś urozmaiceń. Jeśli chcielibyście się pochwalić swoimi etykietami piwa grodziskiego to również byłabym bardzo wdzięczna. Proszę o wszelkie informacje albo w tym wątku albo na dorota[at]homebrewing.pl. Z góry dziękuję i pozdrawiam, Dorota Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2015 4 warki na 71, czyli średnio co roku, ostatnio częściej, z tym że ja rzadko powtarzam style, co powoduje że grodziskie chyba oprócz milda i wariacji bitterów jest jednym z najczęściej warzonych przeze mnie stylów Nigdy nie warzyłem ortodoksyjnego, każda warka trochę inna (inny zasyp, drożdże, blg), ostatnio mocniej nachmielona, taki pils grodziskie ale za każdym razem staram się nie zgubić głównych cech stylu. Z jednej warki byłem zadowolony, ostatnia przeciętna ale może być, dwie słabe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Ja co sezon powtarzam, statystycznie prawie jak Kantor - 4 warki na ponad 60. Też nigdy kanonicznego nie zrobiłem, zawsze mieszanka słodów bazowych i wędzonych, pszenicznych i jęczmiennych. Zawsze celuję w ok. 8 blg, ostatnio dałem 1kg carapils na 6kg zasypu wzorując się na Czesławie. Nagazowanie 150g cukru/20L. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 1 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2015 (edytowane) Do tej pory na 185 warek zrobiłem 3 grodziskie, każde trochę inne, ale niestety ten styl nie zagości u mnie na stałe, bo mi przestał smakować (woda z wędzoną to nie dla mnie wolę pełniejsze wędzone dwunastki) Z tego co obserwuje forum, ludzie go dość często warzą, a także różne wariacje na jego temat (w bitwach piwowarskich są takie kategorie nawet). Więc myślę, że styl zakorzenił się na stałe w browarach domowych Można też prześledzić konkursy piwowarskie i liczbę zgłoszeń w tej kategorii - na Żywcu był no i oczywiście konkurs w Grodzisku Wlkp. A co technologi dodam, że piwa nie klarowałem nigdy, zasyp w najnowszej dopracowanej warce pszenica wędzona 2,6 kg i słód pilzneński 0,3 kg oraz użyłem oryginalnego szczepu drożdży odzyskanych z butelki grodziskiego (ten co propagował PSPD swego czasu i rozdawał piwowarom domowym). Posiadam ten szczep jako skos agarowy w sumie nie używam go za bardzo jeżeli ktoś chętny mogę go oddać Ostatnio był dokarmiany drożdże w dobrej formie wyglądają. Piwo wyszło dziwne moim zdaniem nie zachwycałem się nim Edytowane 1 Września 2015 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 1 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2015 (edytowane) Za mną pierwszy sezon... Póki co jedna warka Grodziskiego. Bazowałem na recepturze Czesława Dziełaka. Użyłem jednak innych drożdży. słód pszeniczny grodziski Weyermann 75% słód wędzony dębem Weyermann 15% słód Carapils Weyermann 10% chmiel Magnum 15,0% AA granulat chmiel Hallertau 4,4% AA granulat Wyeast 1007 German Ale. Jak dla mnie to obowiązkowa pozycja na lato. Idealne piwo na lato, stołowe, lekkie, niezobowiązujące... Lecz! Wędzonka potrafi zaskoczyć i jednak amatorów Grodziskiego nie jest wcale tak wiele. Statystyczni piwosze zaskoczeni byli smakiem i informacją, że słód możną "wędzić". No, ale coż... Wybitnie mi nie leży klarowność w Grodziskim. Moja warka wyszła idealnie mglista jak lekka pszenica. Nie starałem się tego klarować żelatyną. Edytowane 1 Września 2015 przez PawelH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 1 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2015 Uwarzyłem raz na ~25 warek i jestem podobnego zdania co Undeath - wodnista wędzonka nie jest dla mnie, aczkolwiek bardzo polubiłem słód dedykowany do grodziskiego z Weyermanna i będę powtarzał na nim piwo, z tym że z wyższym ballingiem. Co do mojej wersji grodzisza było to 2/3 grodziskiego z Weyermanna i 1/3 jęczmiennego wędzonego z Weyermanna - ze strachu o zbyt małą wędzonkę. Teraz gdybym miał je powtarzać użyłbym już 100% dedykowanego słodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 1 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2015 2-3 warki w roku, bez udziwnień, normalne 8blg. Weyerman + polskie chmiele + S04 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 1 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2015 Robiłem raz. 100% słodu pszenicznego grodziskiego Wayermanna, chmiel Lubelski i Fermentum Mobile FM51. Piwo wyszło dobre i jakbym podchodził do niego jeszcze raz to składu surowcowego bym nie zmieniał, zrobiłbym ewentualnie kilka poprawek w schemacie zacierania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 1 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2015 3-4 warki rocznie, zbliżone do oryginału. Czasem wariacje, ale coraz rzadziej, zwykła prosta receptura jest najbliższa mojemu podniebieniu. Nie więcej niż 8 Blg, S-33, polskie chmiele, wędzonego niezbyt dużo- maks 50%, nasycenie 3 v/v, koniecznie sklarowane mchem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 1 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2015 Ja zrobiłem grodzisza 2 razy. W obu przypadkach wyszło coś jak ze zdjęcia PawelH. W smaku tak jak woda z parówek, ale mi oraz znajomym smakowało (oprócz żony bo ta na wędzone piwa ma uczulenie:) ). Obie warki zrobiłem z 100% pszenicznego wędzonego dębem i w granicach 8blg chmielone tym co aktualnie zalegało w lodówce. Etykietę wyśle mejlem jutro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 1 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2015 Do moich lekkich wędzonek pszenicznych dodaję odrobinę grysu kukurydzianego (kleik). Drożdże 2112 California Lager, warzenie wg raportu PSPD i oczywiście słód samemu wykonany ususzony/wędzony dymem dębowym . Ostatnio użyłem Denny's Fav 1450 i w smaku ok ale nie jest klarowne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadi Opublikowano 1 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2015 Jak na razie robiłem raz z zestawu surowcowego browar.biz'u (choć wyszło mi początkowe 10,5 Blg) i nie powiem zasmakowało. Na lato i upały to chyba najlepsze piwo. Na pewno będę powtarzał co roku i może cos pomodyfikuje jak trochę nabędę doświadczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 1 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2015 w tym roku 3 warki dzielone na pół ,czyli w sumie 6 po ok .23l drożdże s33,s04,us05,abbey różne chmielenia ,w tym np.cascade na zimno zawsze po kilku tygodniach klarowne ,zawsze za mało wędzonki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 2 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2015 U mnie też grodziskie jest obowiązkowe w harmonogramie warzenia - robię średnio raz do roku. Tylko wersje klasyczne ok 8-8,5°Blg. Od 3 sezonów tylko na słodzie pszenicznym. Chmiele z reguły szyszkami lubelskiego. Drożdże: głównie Koelsch, raz S-33, a ostatnio testuję Grodzie Dębowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 2 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2015 Nie warzyłem i nie planuję. Mogę się napić raz na jakiś czas, ale nie jestem aż takim fanem żeby trzymać w domu 40 butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 3 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2015 u mnie podobnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 3 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2015 u mnie podobnie Przeczytajcie tytuł tematu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 3 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2015 Chciałabym w prezentacji zawrzeć trochę danych statystycznych, więc szukam wszelkich informacji - jak często warzycie grodziskie Jeśli odezwą się tylko ci co warzą, to wyjdzie że statystycznie 100% piwowarów robi średnio kilka warek grodziskiego rocznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 3 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2015 Ja raz zrobiłem, myślałem że coś zepsułem ale okazało się że to tak miało wyjść. Później kilka egzemplarzy kraftowych piłem. Nie mój styl, nie zamierzam na razie go powtarzać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 3 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2015 Dzięki wielkie za wszelkie informacje i etykiety Usiądę nad tym w weekend i może uda mi się zebrać to wszystko w całość. Chciałabym w prezentacji zawrzeć trochę danych statystycznych, więc szukam wszelkich informacji - jak często warzycie grodziskie Jeśli odezwą się tylko ci co warzą, to wyjdzie że statystycznie 100% piwowarów robi średnio kilka warek grodziskiego rocznie. ojjj jeszcze potrafię włączyć myślenie A z tymi danymi statystycznymi to może za poważnie zabrzmiało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 3 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2015 i etykiety http://myvimu.com/exhibit/54668182-grodziskie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gibens Opublikowano 8 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2015 4 warki klasycznego 7,5-7,8blg w roku, 1 warka ciemnego 15blg. 1 warka=25lsurowce: słód pszeniczny dymiony 100%, chmiele: różnie, raz lubelski z lomikiem a raz magnum i saaz, drożdże: od tego roku FM Grodzie Dębowe. Woda z własnego ujęcia w Grodzisku.Co do oceny efektów: należy spytać sąsiadów, znajomych, póki co na konkursy nie słałem piwka. Etykieta: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 8 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2015 4 warki klasycznego 7,5-7,8blg w roku, 1 warka ciemnego 15blg. 1 warka=25l surowce: słód pszeniczny dymiony 100%, chmiele: różnie, raz lubelski z lomikiem a raz magnum i saaz, drożdże: od tego roku FM Grodzie Dębowe. Woda z własnego ujęcia w Grodzisku. Co do oceny efektów: należy spytać sąsiadów, znajomych, póki co na konkursy nie słałem piwka. Ale w tym roku chyba "wysłałeś" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gibens Opublikowano 8 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2015 4 warki klasycznego 7,5-7,8blg w roku, 1 warka ciemnego 15blg. 1 warka=25l surowce: słód pszeniczny dymiony 100%, chmiele: różnie, raz lubelski z lomikiem a raz magnum i saaz, drożdże: od tego roku FM Grodzie Dębowe. Woda z własnego ujęcia w Grodzisku. Co do oceny efektów: należy spytać sąsiadów, znajomych, póki co na konkursy nie słałem piwka. Ale w tym roku chyba "wysłałeś" Chciałem ale kurier za drogi Ten rok odpuszczam jeszcze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się