-julian- Opublikowano 18 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2015 Witam Czy można zrobić z samego słodu żytniego? Oczekuje bardzo oleiste piwo. Filtrował będę w worku, czyli w sumie BIAB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 18 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2015 Czemu nie? Robilem American Rye 60% żyta - filtracja na rurkach poszła. Piwo z cyklu spox ale nie będę powtarzał w takiej formie. Metnosc mega. W smaku bardzo bardzo żytnie ( zbożowe ?) - dwaj sędziowie pspd bez komunikacji że sobą stwierdzili że czują kminek - bardzo mocny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-julian- Opublikowano 18 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2015 Robiłem kilka miesięcy temu żytnią ipa gdzie słód i płatki żytnie było ponad 40% zasypu, było mętne ale po 2-3 miesiącach już w miarę czyste. Dlatego chcę zobaczyć co by wyszło z samego żyta, do fermentacji moge mieć warunki jakie chcę, przed rozlewem mogę przetrzymać w bardzo niskiej temperaturze w celu wyklarowania. Jakie drożdże najlepiej? mogą być płynne, w planach na tych samych od apa do iaipa, tyle ile warunki pozwolą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 18 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2015 Cześć, A czym filtrujesz? Z żytnim słodem jest taki problem, że nie posiada łuski, a po drugie robi się z niego istny kisiel. Niweluje to trochę przerwa betaglukanowa, ale też przy okazji zabija trochę charakter żyta. Jednak w zasypie 100% zastosował bym ją, a druga sprawa przydało by się coś do pomocy w filtracji (łuska gryczana albo ryżowa). Drożdże do takiego piwa poleciłbym jakieś neutralne plus do tego mocno flokujące np. San diego super z WLP (chyba 090), albo Danny's Favorite 1450 Wyeast. Jak ich nie dorwiesz to American Ale z Wyeasta też dadzą radę. Trzecia rzecz co do mętności, spróbuj zastosować mech irlandzki. Plus do tego zlać piwo na cichą i przetrzymać z tydzień dwa w niskiej temperaturze powinno wspomóc klarowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 18 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2015 Dannys nie są za ciekawe, skorupa to 2112 California Lager. Ciekawe czy samo żyto ma jakiś logiczny smak? FurioSan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 18 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2015 A czym filtrujesz? Filtrował będę w worku, czyli w sumie BIAB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-julian- Opublikowano 19 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2015 Robił ktoś 100% żyta? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 19 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2015 Kentaki tu wspominał, że pewien słód jest lepszy Akurat też go mam, ale po ostatniej żytniej IPie jakoś mnie nie ciągnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 20 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2015 Robił ktoś 100% żyta? Tak, ja robiłem i robię, ale nie filtruję tylko zlewam od góry,potem dolewam wody, mieszam, czekam aż opadnie i znowu zlewam. leech i bart3q 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk.B Opublikowano 20 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2015 Robił ktoś 100% żyta? Tak, ja robiłem i robię, ale nie filtruję tylko zlewam od góry,potem dolewam wody, mieszam, czekam aż opadnie i znowu zlewam. To kurcze chyba sporo czasu masz, bo to raczej dość pracochłonna metoda? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 20 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2015 Robił ktoś 100% żyta? Tak, ja robiłem i robię, ale nie filtruję tylko zlewam od góry,potem dolewam wody, mieszam, czekam aż opadnie i znowu zlewam. To kurcze chyba sporo czasu masz, bo to raczej dość pracochłonna metoda? No, czasu mam jak wojska , co niby ma być pracochłonnego, zrobienia rzadkiego zacieru (jakieś 30 l), odczekanie około 30 min aż opadnie muł, zlanie wężem do gara, jak mało brzeczki dolanie do mułu trochę wody, zamieszanie, 30 min następne (w trakcie pierwsza część się grzeje), dolanie do niej drugiej części i po zawodach, zero stresu ,ze filtrowanie stanie, szukanie jakiś łusek, nie sądzę ,ze przefiltrujesz szybciej o ile w ogóle to przefiltrujesz dostaniesz jakąś breje z której przy zlewani po gotowaniu odpadnie z 5 L osadu. Właściwie można by zlać na raz, problem jest tylko wystarczająco duże wiadro żeby pomieściło wystarczającą ilości wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-julian- Opublikowano 20 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2015 To podrzuć jakiś ciekawy przepis, apa czy tam ipa. Jak to chmielić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 20 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2015 Ja nie chmiele, robię z tego kwas, nie mam pojęcia czy piwo ze 100% żyta będzie dobre, kwas jest lżejszy, bakterie . jakby rozrzedzają brzeczkę (chyba chodzi o rozkład białek), czyli nie ma to jakiejś specjalnej gęstości żytniej. W temacie tylko opisałem dobry sposób pozyskania brzeczki z samego żyta, problemem tylko będzie ilość młóta, co za tym idzie mniejsza ilość wody . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 20 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2015 dziedzic, a jaką masz wydajność z takiej metody? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 20 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2015 Z około 2,2 kg na 25 l wychodzi jakieś 5 blg, czyli zupełnie normalnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi1926 Opublikowano 20 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2015 Zależy co masz na myśli pisząc "zupełnie normalnie". 58% to raczej dolne stany tej "normalności". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 20 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2015 Mi tam wystarczy , a jaka jest przyzwoita wydajność ze słodu żytniego, masz z żytem jakieś doświadczenie czy tak sobie obliczyłeś te procenty w jakimś kalkulatorze ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 21 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 Doplacasz 5 zl za kilo slodu wiecej i masz 100% zyto bez problemu z filtracja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 21 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 Doplacasz 5 zl za kilo slodu wiecej i masz 100% zyto bez problemu z filtracja. ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 21 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 W odniesieniu do powyższych postów i opisanym sposobie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 21 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 W odniesieniu do powyższych postów i opisanym sposobie. Jasiu a mógłbyś jaśniej i wprost, bez rebusów i zagadek? Nie wszyscy tu mają doktorat z filozofii i logiki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 22 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2015 Dziedzicpruski podaje sposob na 100% zyto, pojawiaja sie obawy o niska wydajnosc, wiec napisalem, ze kilogram slodu za 5 zl rozwiazuje ten problem. Zadnych ukrytych tresci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 22 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2015 No cóż wyszło, że jestem już trochę tępy, ale co by bez walki się nie poddać to: jeśli do 100% słodu żytniego doda kilogram innego słodu to, to już nie będzie 100% żyto. BTW, w jaki sposób inny słód w tej ilości ma rozwiązać problem filtracji zacieru ze słodu żytniego? (tak co by wiedzieć co i jak) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 22 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2015 Dzizus..., cały czas chodzi o słód żytni, a nie jakiś inny, w końcu ma być 100% żyta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 22 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2015 Dr2, chyba chodzi o to, że mimo niskiej wydajności (ok 60%) w stosunku do tradycyjnego filtrowania i wysładzania (jęczmienia) lepiej jest kupić kg więcej żyta i iść metodą dziedzica. ale zaznaczam, że również nie mam doktora logiki. jest to dedukcja amatorska :-) Pan Łyżwa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się