TomaszM Opublikowano 11 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2016 Jak odnieść się do opisu Stouta owsianego `11-16º Blg, zdaniem autora opisu widełki ogłoszone na XIV KPD PSPD są błędne` Widełki na konkurs to 10-14 blg a opis stylu to 11-16 blg A czy stout owsiany 18, albo 20 blg to już nie jest stoaut owsiany. Chyba chłopaki się nie dogadali, czy robią opis kategorii na konkurs, czy ogólny opis stylu, bo jedno i drugie im nie wyszło. Moim skromnym zdaniem w konkursie stout 11 i 16 blg to dwie odrębne kategorie tak samo 10 i 14 blg. Jeżeli głównym wyznacznikiem stylu jest słodowa pełnia i aksamitna tekstura oraz wysoka pijalność to widełki powinny zaczynać się pow. 13 blg, aby uzyskać słodową pełnię i kończyć na 16 blg, aby nie tracić wysokiej pijalności. Wersje poniżej 13 blg to sesyjna odmiana klasycznego stoutu owsianego a pow. 16 to wersja imperialna. Ten styl bardzo mi leży, mam bazową recepturę na piwo 15 blg, którą chciałbym dostosować do tego konkursu, ale raczej chciałbym zwiększyć blg do 16 niż obniżać do 14. Mam nadzieję, że PSPD wyjaśni wkrótce czego należy się trzymać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 11 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2016 A czy stout owsiany 18, albo 20 blg to już nie jest stoaut owsiany. Nie jest. Według ogólnie przyjętej nomenklatury to byłby podwójny/imperialny stout owsiany. Opis jest ogólnym opisem stylu, zastosowanym przy okazji na konkurs. W stoutach owsianych pełnię i aksamitność buduje nie tylko balling, ale przede wszystkim beta-glukany. Ale jeśli uważasz, że lepszy efekt uzyskamy trzymając się górnych widełek stylu, to oczywiście droga wolna, żeby właśnie w taki sposób go warzyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tkodyl Opublikowano 14 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2016 Hej, mam pytanie pewnie do twórców kategorii Imperialny Porter Bałtycki czy dodatki np. Płatków dębowych są dopuszczalne? Ewentualnie mieści się to w ramach pojęcia klasyczny Porter Bałtycki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 15 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2016 Jest z powrotem opis porteru: http://nowa2.pspd.org.pl/wiki/imperialny-porter-baltycki/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 15 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2016 Co do przedstawicieli stylu z opisu to „Gonzo Imperial Porter” Flying Dog tez jest tylko częściowo zgodny ze stylem bo jest dość mocno chmielony amerykańcami, nie wiem także czy przypadkiem nie jest to górniak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 15 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2016 Przekazałem uwagę. Do przedstawicieli trzeba ogólnie podchodzić z dystansem, bo jest bardzo trudno o komercyjne piwo, które by idealnie się wpasowało w ten opis. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 18 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2016 Liczą się widełki podane przy ogłaszaniu kategorii. Czy można to uznać za pewnik, tzn. przyjąć, że widełki na 100% się nie zmienią? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 19 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2016 Stout 18 to będzie Double, a 20 to będzie Imperial, nawet jeśli to Oatmeal, wg wykładni historycznej, choć w przypadku Oatmeal uznaje się, że jeśli ma większe parametry niż normalny, to z automatu może się zwać Imperial, ale wtedy najczęściej pomija się oznaczenie Double. santa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 19 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2016 Czy można to uznać za pewnik, tzn. przyjąć, że widełki na 100% się nie zmienią?Ja tylko opisuję style. Nie wiem za wiele o organizacji samego konkursu. Z tego co wiem to widełki już raczej na pewno zostaną, ale odpowiedzialności na siebie nie biorę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pole Opublikowano 9 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2016 (edytowane) Zmieńcie chociaż widełki FG w Oatmeal Stout, albo dopuszczalny poziom alkoholu, a najlepiej jedno i drugie, bo z czternastki nie można zejść do 3 BLG nie przekraczając 5% ABV. Jeżeli mogę coś zasugerować, to zwiększenie FG do 4 a ABV do 5,5%. Edytowane 9 Lutego 2016 przez Pole Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 10 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 Zmieńcie chociaż widełki FG w Oatmeal Stout, albo dopuszczalny poziom alkoholu, a najlepiej jedno i drugie, bo z czternastki nie można zejść do 3 BLG nie przekraczając 5% ABV. Jeżeli mogę coś zasugerować, to zwiększenie FG do 4 a ABV do 5,5%. Dzięki za uwagę. Widełki faktycznie były trochę bez sensu i zostały poprawione. Pole 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fafik Opublikowano 10 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 Kiedy bedą opisane wszystkie kategorie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 10 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 Myślę, że lada dzień będą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtyla Opublikowano 20 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2016 Siemanko, wydaje mi się, że to co napisał Pole dotyczy również session ipa - z 12,9 schodząc do 1,5 dostaniemy więcej alko niż 4,9. Pzdr, Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 21 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2016 (edytowane) Ale schodząc z 10,5 do 1,5 już nie. Ekstrakt końcowy jest też uzależniony od początkowego. W przypadku oatmeal stoutu było inaczej, z najwyższego ekstraktu początkowego nie dało się zejść do największego końcowego nie przekraczając alko. Edytowane 21 Lutego 2016 przez Oskaliber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 21 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2016 Hej, będą jakieś dokładniejsze wytyczne co do summer ale? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 22 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2016 Będą. Lada dzień powinno być wszystko zebrane do kupy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 22 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2016 http://nowa2.pspd.org.pl/wiki/summer-ale/ No i jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 23 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2016 Pełen opis kategorii konkursowych na XIV KPD 2016: Style XIV KPD 2016.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 23 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2016 Super . Ciężko będzie rozróżnić Summer Ale i Session IPA - kategorie bardzo na siebie zachodzą. Można by jedną warkę inaczej nachmielić i tyle . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karp Opublikowano 23 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2016 La Trappe Bockbier jako przykład koźlaka moim zdaniem jest nietrafione, bo stosowane są w nim drożdże górnej fermentacji. brewness 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtyla Opublikowano 23 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2016 Oskaliber Napisano 21 luty 2016 - 17:24 Ale schodząc z 10,5 do 1,5 już nie. Ekstrakt końcowy jest też uzależniony od początkowego. W przypadku oatmeal stoutu było inaczej, z najwyższego ekstraktu początkowego nie dało się zejść do największego końcowego nie przekraczając alko. Dzięki za wyjaśnienie. Pzdr, Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pan_czarny Opublikowano 17 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2016 Panowie organizatorzy, proszę o podanie terminu konkursu i przyjmowania butelek. Na liście macie 2 piwa, w których świeży aromat chmielu jest bardzo istotny, warzenie należy zaplanować tak, by piwo było w optymalnej formie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Erwin1991 Opublikowano 18 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2016 Panowie organizatorzy, proszę o podanie terminu konkursu i przyjmowania butelek. Na liście macie 2 piwa, w których świeży aromat chmielu jest bardzo istotny, warzenie należy zaplanować tak, by piwo było w optymalnej formie. Dokładnie. Oprócz Session IPA i Summer Ale dochodzi jeszcze owocowe Ale, które również nie powinno zbyt długo czekać na konkurs. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 18 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2016 Też może się przyłączę do prośby bo się zastanawiam czy zdążę jeszcze zrobić stouta. Choć 1,5 miesiąca to już może być za późno... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się