Undeath Opublikowano 14 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2015 Z swojej strony dodam, że właśnie to też pokazało że ten punkt jest do bani o czym dyskutowaliśmy w tamtym temacie. Dobra wróćcie do tematu Konkursu bo wybiegliście trochę po za niego, jest już odpowiedni temat do tego tam zgłaszajcie żal. Jeżeli chce organizator to przeniosę te posty tam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 14 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2015 Słusznie, przenieś proszę offtopiki do odpowiedniego działu albo do osobnego wątku, bo tu się niepotrzebny bałagan zrobił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 14 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2015 Mnie dziwi trochę wylewanie żali na organizatora konkursu. Po 1 czy wszystko jest zgodne z zasadami dobrej praktyki na dzień ogłoszenia ? - JEST. Czy da się zrobić dobrego risa w 5 miesięcy? - DA. Czy ris byłby lepszy gdyby dłużej poleżakował? Pewnie tak, 2 lata byłoby OK i przy mocnych piwach trzeba zdać sobie z tego sprawę, że nikt raczej nie ogłosi konkursu z 2-3 letnim wyprzedzeniem. Ja osobiście raz - dwa razy w roku robię porter bałtycki i risa. Robię bo lubię a i mam świadomość że i konkurs prędzej czy później się trafi z taką kategorią. Czy w poprzednich edycjach konkursu były jakieś problemy? czy konkurs nie był klasyfikowany? BYŁO WSZYSTKO OK, a widzę że czasem jakby człowiek się nie starał to i tak będzie źle....Kiepskiemu piwu to i dwa lata nie pomogą. Bogi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 14 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2015 (edytowane) Bez sensu. Jak można organizować tak konkurs.Tak czyli tak że ja nie wygrywam nie wysyłając a nawet nie warząc nań piwa.Hanba i bez sensu. Wstyd piwologu, na całe forum.A na poważnie to nie ma obowiązku startu. Nikt nie obiecywał że życie będzie uczciwe! Nie podobają ci się zasady? Nie akceptujesz ich? Zlej konkurs ciepłym moczem a dobre piwo wypij że smakiem. Edytowane 14 Października 2015 przez FurioSan Cichus 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 14 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2015 Mnie dziwi trochę wylewanie żali na organizatora konkursu. Po 1 czy wszystko jest zgodne z zasadami dobrej praktyki na dzień ogłoszenia ? - JEST. Czy da się zrobić dobrego risa w 5 miesięcy? - DA. Czy ris byłby lepszy gdyby dłużej poleżakował? Pewnie tak, 2 lata byłoby OK i przy mocnych piwach trzeba zdać sobie z tego sprawę, że nikt raczej nie ogłosi konkursu z 2-3 letnim wyprzedzeniem. Ja osobiście raz - dwa razy w roku robię porter bałtycki i risa. Robię bo lubię a i mam świadomość że i konkurs prędzej czy później się trafi z taką kategorią. Czy w poprzednich edycjach konkursu były jakieś problemy? czy konkurs nie był klasyfikowany? BYŁO WSZYSTKO OK, a widzę że czasem jakby człowiek się nie starał to i tak będzie źle....Kiepskiemu piwu to i dwa lata nie pomogą. Mam mojego prawie dwurocznego RIS'a (~21blg), dwie butelki. Chyba się skuszę-może w niedzielę- na jedną z racji burzy na ten temat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1therion Opublikowano 15 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2015 Personalne wycieczki do bimbelta są moim zdaniem mało merytoryczne i raczej nie służą dyskusji. Najbardziej kontrowersyjny punkt 1 nowych Dobrych Praktyk pokazuje, że jest rozdźwięk miedzy oczekiwaniami piwowarów (którzy w większości są za wprowadzeniem tego punktu), a organizatorami konkursów, na których nakłada on ograniczenia co do stylów, jakie mogą ogłosić. Ideą dyskusji na forum jest doprowadzenie do sytuacji, gdzie z nowych Dobrych praktyk zadowoleni będą (przynajmniej w miarę) wszyscy zainteresowani. Dlatego mam pytanie szczególnie do osób, które stwierdziły, ze punkt 1 jest do odrzucenia: Czy nie zgadzacie się z ideą tego, że ogłoszenie kategorii odpowiednio wcześnie, by piwowarzy mieli szanse warzyć i wyleżakować piwo na konkurs jest słuszne i jest właśnie Dobrą Praktyką? Czy, jak to zwykle bywa, diabeł tkwi w szczegółach i z Waszego punktu widzenia może i idea jest słuszna, ale taki jej zapis w Dobrych Praktykach jest zły? Może macie pomysł, czym zastąpić ten punkt, by i piwowarzy i organizatorzy konkursów byli zadowoleni? Rozpoczynając tą dyskusję wiedzieliśmy, że ten punkt Dobrych Praktyk będzie budził największe kontrowersje, dlatego cały czas nad nim debatujemy i analizujemy wypowiedzi wszystkich, którzy mają na ten temat uwagi. Ciekawi mnie Wasz punkt widzenia, bo może my, jako komisja techniczna dostrzegamy tylko jedną stronę tego problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 16 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 (edytowane) 1. Kategorie konkursowe powinny być ogłoszone z minimalnym wyprzedzeniemumożliwiającym przygotowanie piwa w danym stylu, czyli od ... Myśle, że trzeba tylko wywalić słowo "powinny" na np. 1. Sugerowany minimalny czas ogłoszenia kategorii konkursowych pozwalający piwowarom na odpowiednie przygotowanie piw do konkursu to: .... Może niech dobra praktyka w tej sprawie wskazuje a nie nakazuje. Jeśli organizator nie spełni tego warunku nie bedzie to wykluczać go z Pucharu PSPD. Edytowane 16 Października 2015 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 16 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 Jeśli organizator nie spełni tego warunku nie bedzie to wykluczająć go z Pucharu PSPD. To po co w takim razie ten punkt? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 16 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 (edytowane) Za zasadzie pkt 6 czyli zalecenia / sugestii / rady. Edytowane 16 Października 2015 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 16 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 Za zasadzie pkt 6 czyli "zalecenia" / sugestii / rady. Moim zdaniem w tej formie to będzie pustosłowie na zasadzie czy się dostosuje, czy nie - nie ma żadnych konsekwencji, czyli suma summarum kompletnie nic to nie wnosi. Więc po co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 16 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 Wg mnie należy wprowadzić jeden okres wyprzedzenia ogłoszenia kategorii, bez względu na styl, np. 6 miesięcy, są style dla których i te 10 miesięcy to za mało, może pojawić się problem co zrobić z konkursem, w którym tylko część kategorii odpowiada tym wytycznym (to odnośnie Pucharu), jest też problem jednoznacznego przypisanie niektórych kategorii (np Berliner w której byłby?). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 16 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 (edytowane) Moim zdaniem w tej formie to będzie pustosłowie na zasadzie czy się dostosuje, czy nie - nie ma żadnych konsekwencji, czyli suma summarum kompletnie nic to nie wnosi. Więc po co? Ale dla organizatora to jakiś sugestia znak że to jest dobra praktyka - choć nie jest bezpośrednio wymagana. To jakiś kompromis do słowa "powinny". To tylko moja sugestia. Edytowane 16 Października 2015 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 16 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 Moim zdaniem w tej formie to będzie pustosłowie na zasadzie czy się dostosuje, czy nie - nie ma żadnych konsekwencji, czyli suma summarum kompletnie nic to nie wnosi. Więc po co? Ale dla organizatora to jakiś sugestia znak że to jest dobra praktyka - choć nie jest bezpośrednio wymagana. To jakiś kompromis do słowa "powinny". To tylko moja sugestia. Rozumiem, ale jako urzędas wiem, że lepiej gdy coś jest jednoznaczne, nie można przy tym kombinować i naginać w żadną stronę. Sugestie i zalecenia każdy potraktuje tak jak mu będzie wygodnie i nie będzie jak wyegzekwować czegokolwiek, bo to nie był nakaz. W dalszym ciągu będę optował za opcją ogłoszenia kategorii do ustalonej daty. Powstałby swego rodzaju kalendarz. Patrzysz, planujesz, warzysz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 16 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 W dalszym ciągu będę optował za opcją ogłoszenia kategorii do ustalonej daty. Powstałby swego rodzaju kalendarz. Patrzysz, planujesz, warzysz. Tylko jak ujęte to może być wymaganiach do Pucharu PSPD, a nie w samych Dobrych praktykach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 16 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 W dalszym ciągu będę optował za opcją ogłoszenia kategorii do ustalonej daty. Powstałby swego rodzaju kalendarz. Patrzysz, planujesz, warzysz. Tylko jak ujęte to może być wymaganiach do Pucharu PSPD, a nie w samych Dobrych praktykach. No tak, tylko w wypadku dodania takiego wymogu do regulaminu Pucharu PSPD jakikolwiek inny zapis w Dobrych Praktykach nie ma sensu. Czy określenie sztywnej daty nie może być Dobrą Praktyką? Jest wymogiem, ale może wpisywać się w dobrą praktykę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 16 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 (edytowane) Jak dla mnie ma, w praktykach jest np. tak jak jest, a w wytycznych do Pucharu może być zapis że konkursy chcąc liczyć się do Pucharu muszą ogłosić kategorie na przyszły sezon do np. 1 maja (jednocześnie oczywiście spełniając wymagania dobrych praktyk). Ze sztywną datą jest problem, bo jak będzie to np. 1 maja a konkurs będzie się odbywał 1 czerwca, też niekoniecznie organizatorzy każdego konkusu będą chcieli go w Pucharze, a może tylko będą chcieli go zrobić wg dobrych praktyk. Edytowane 16 Października 2015 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 16 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 Ze sztywną datą jest problem, bo jak będzie to np. 1 maja a konkurs będzie się odbywał 1 czerwca, też niekoniecznie organizatorzy każdego konkusu będą chcieli go w Pucharze, a może tylko będą chcieli go zrobić wg dobrych praktyk. Ja tutaj nie widzę problemu. Nie wysyłają dokumentów do PSPD i nie są brani pod uwagę przy Pucharze, a w praktykach jest data, do któej trzeba kategorie ogłosić. Co do sztywnej daty i krótkiego terminu tak jak piszesz to też nie jest to według mnie problemem. Dobre Praktyki wejdą w którymś momencie i od tego momentu będą obowiązywać jego zapisy. Zakładając, że termin będzie jak pisałem 29 września, a konkurs w październiku to przecież na ten październik kategorie będą ogłoszone wcześniej, a do 29 września będzie trzeba określić na przyszły rok. Zamieszanie, ale tylko jednorazowe, w kolejnych latach już tego nie będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomaszM Opublikowano 16 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 Ja byłbym za sztywnym ustaleniem dat. Główny konkurs PSPD odbywa się w czerwcu a kategorie ogłaszane są we wrześniu i to jest bardzo dobrą praktyką. Oczekiwałbym, że kategorie na konkursy, które odbywają się od stycznia do czerwca będą ogłoszone w krótkim czasie po ogłoszeniu kategorii na krajowy KPD czyli do połowy października. Natomiast kategorie na konkursy, które będą odbywały się w drugiej połowie roku powinny być ogłoszone do połowy kwietnia. Nie chodzi mi o to, że organizatorzy powinni znać już konkretną datę, miejsce, mieć nagrody, regulaminy, bo tego nie da się z tak dużym wyprzedzeniem zrobić. Wystarczy, że organizator zadeklaruje, że np.:na przełomie maja i czerwca planuje konkurs z następującymi kategoriami. Natomiast na 3 miesiące przed konkursem powinien być regulamin, ustalona konkretna data i miejsce. W takim przypadku trzeba ustalić, co z sytuacją, gdy organizator zadeklaruje 10 kategorii a zorganizuje konkurs w 1 albo na odwrót, że ogłosi w jednej a zorganizuje w 10. Optymalnie byłoby, aby konkurs był w takich kategoriach, jakie zostały zadeklarowane ale jakieś minimalne odstępstwa trzeba dopuścić. Chyba wszystkim najbardziej chodzi o możliwość zaplanowania warzenia. Piwa mocne i nadające się do leżakowania to można zrobić w danym sezonie i wystawić w konkursie za rok, to nie jest największy problem. Problem jest z piwami w oryginalnych stylach mało popularnych, albo wymagających konkretnego szczepu drożdży albo mocnych i słodkich na konkursy latem a lekkich i wytrawnych na konkursy zimą. Jeżeli ktoś ogłosi konkurs na weizena w marcu z 3 miesięcznym wyprzedzeniem, a ja mam w piwnicy zapas weizenów a gęstwę z dobrego szczepu wylaną do zlewu to choć czasu jest wystarczająco, to dla mnie jest to spóźniona informacja. Nie tylko ja, ale wielu piwowarów robi plan warzenia w oparciu o drożdże, aby na jednym szczepie zrobić kilka warek. Jonas 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 16 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 TomaszM poruszył problem o który mi też chodzi, że tak naprawdę nie główny problem jest z piwami wymagającymi długiego leżakowania, bo one mogą sobie spokojnie czekać piwnicy na ewentualny konkurs, tylko z tymi które szybko tracą walory, w dwa miesiące da się zrobić super weizena ale przy ogłoszeniu tej kategorii dwa miesiące przed konkursem ciężko mówić o możliwości jakiegokolwiek dłuższego zaplanowania warzeń przez piwowara, który warzy np. raz w miesiącu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 4 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2015 Panie i panowie, proponuję powoli kończyć dyskusję. Uwzględniliśmy wasze sugestie i uporządkowaliśmy treść.Sporny pierwszy punkt zyskał ostatecznie mocno uproszczone brzmienie.Proszę o zapoznanie się z dokumentem i raportowanie zauważonych błędów:https://app.box.com/s/2z6r6o444avle7fqbafzo7qb8qleuqt5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 4 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2015 Punkt 2. Może 7 dni byłoby korzystniejsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 4 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2015 Czy w pkt 23. ujęte jest również zobowiązanie do dostarczenia oceny uczestnikowi czy też każdy z uczestbików ma ścigać jury/organizatorów po informacje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1therion Opublikowano 4 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2015 Punkt 2. Może 7 dni byłoby korzystniejsze.3 dni wydają się wystarczające, by drożdże zdążyły osiąść, piwa dojść do jednakowej temperatury itd. W sumie nie widzę powodu, by ten czas wydłużać. Czy w pkt 23. ujęte jest również zobowiązanie do dostarczenia oceny uczestnikowi czy też każdy z uczestbików ma ścigać jury/organizatorów po informacje?Moim zdaniem jak najbardziej (a i taka była dotychczasowa interpretacja i zwyczaj) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 5 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2015 Punkt 2. Może 7 dni byłoby korzystniejsze. Czy w pkt 23. ujęte jest również zobowiązanie do dostarczenia oceny uczestnikowi czy też każdy z uczestbików ma ścigać jury/organizatorów po informacje? Te punkty do tej pory spełniały swoją rolę, więc nie widzę powodu, by je zmieniać. Kwestia metryczek będzie dodatkowo unormowana w Regulaminie Pucharu. Póki co Puchar musi spełnić wymogi wymienione na stronie PSPD (zakładka Puchar). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 5 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2015 Może ja źle rozumuje, ale punkt 1 jest dla mnie trochę nieczytelny. Usunąłbym słowo "minimalnym" i pozostawił brzmienie: "Kategorie konkursowe powinny być ogłoszone z wyprzedzeniem umożliwiającym przygotowanie piwa w danym stylu." Według mnie słowo minimalny wprowadza trochę zamieszania i jest zbędne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się