bimbelt Opublikowano 12 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2015 (edytowane) Zachodniopomorski Oddział PSPD ma zaszczyt zaprosić Państwa na:V Szczeciński Konkurs Piw DomowychKategorie konkursowe: Imperial Stout - kategoria 20C wg BJCP 2015 Tripel IPA - opis Hopless IPA - opis Lager Wiedeński - kategoria 7A wg BJCP 2015 Finał konkursu odbędzie się 20 marca 2016. Szczegółowy regulamin. Formularz zgłoszeniowy Piwa przyjmujemy od 1 do 11 marca. Dane do wysyłki: Arkadiusz Lewicki ul. Zawadzkiego 52/106 71-246 Szczecin tel. 660-804-622 Sponsorzy i nagrody Nagroda specjalna: Warzenie zwycięskiego piwa z kategorii Lager Wiedeński w Browarze Wyszak Nagroda dodatkowa: 3 x 25kg słodu od Słodowni Malteurop dla najlepszego piwa konkursu (najwyższa punktacja) I MIEJSCE trofeum konkursu stolik od firmy Merseyside (dla kategorii Imperial Stout) 3 x 25kg słodu od słodowni Malteurop Polska 25kg słodu pilzneńskiego od Browaru Wyszak vouchery na 10 kompletnych etykiet od Bottlabel 120zł na zakupy w Centrum Piwowarstwa 100zł na zakupy w sklepie Robiepiwo.pl (w kategorii lager wiedeński) roczne konto premium na portalu Brewness od HopBox 1 zestaw piw dla zwycięzcy w kategorii hopless IPA oraz 40% kupony rabatowe dla pozostałych kategorii. dla kategorii Tripel IPA - Lindemans Special Blend 2010 ufundowany przez Chmiel - Świat Piwa II MIEJSCE 15kg słodu pilzneńskiego od Browaru Wyszak 3 fiolki drożdży od Fermentum Mobile vouchery na 10 kompletnych etykiet Bottlabel 50zł na zakupy w sklepie Robiepiwo.pl (w kategorii lager wiedeński) półroczne konto premium na portalu Brewness III MIEJSCE 10kg słodu pilzneńskiego od Browaru Wyszak komplet szklanek pintowych od firmy Puch Sp. z o.o. oraz sklepu Kufler.pl vouchery na 10 kompletnych etykiet Bottlabel 50zł na zakupy w sklepie Robiepiwo.pl (w kategorii lager wiedeński) kwartalne konto premium na portalu Brewness Wsparcie: Browar Stara Komenda użycza miejsca na eliminacje oraz finał konkursu oraz zapewnia gościnę sędziom konkursu, Pub Cesky Film zaprasza sędziów konkursu na mały poczęstunek. Edytowane 17 Marca 2016 przez bimbelt GB... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 12 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2015 Kilka m-cy naprzód Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 12 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2015 Ja bym już poszedł do końca po bandzie z tym Hopless IPA i dał kategorię całkowicie bez chmielu, takie gruit IPA ale mimo tego kategorie ciekawe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 12 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2015 Myśleliśmy o tym, ale z obawy o zdrowie sędziów zdecydowaliśmy się na wersję "łagodniejszą". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 12 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2015 Ja bym już poszedł do końca po bandzie z tym Hopless IPA i dał kategorię całkowicie bez chmielu, takie gruit IPA Taka kategoria przewidziana jest za rok i mają w niej sędziować w nagrodę osoby, które będą zwlekały z opracowaniem metryczek w najbliższej edycji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 13 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2015 (edytowane) Wariacja na temat American India Pale Ale, w którym za goryczkę odpowiada chmiel, natomiast smaki i aromaty "chmielowe" uzyskane są za pomocą innych dodatków niż chmiel, które mogą być dodawane na różnych etapach produkcji. Tak nie do końca jarzę ten opis... Czy chodzi o to że z chmielu ma być goryczka, a już na aromat chmielu nie może być, bo tu mają wejść np. owoce przyprawy użyte w piwie? W aromacie piszecie natomiast: Na pierwszym planie powinny znaleźć się smaki i aromaty kojarzone z nowofalowymi odmianami chmielu pochodzącymi z USA, Australii czy Nowej Zelandii. w smaku: Na pierwszym planie powinny być dodatki o charakterze owocowym, cytrusowym, kwiatowym, pefrumowym, kwiatowym, żywicznym. i w wrażeniu ogólnym natomiast inaczej: Piwo powinno w odczuciu imitować AIPA, tyle że chmiel powinien uczestniczyć jedynie w budowaniu goryczki, pozostałe walory piwa powinny być budowane przez inne dodatki np. owoce, trawę cytrynową, melisę, skórki cytrusów. Więc coś tu w opisie nie współgra, to albo można stosować chmiel na aromat, albo nie i mają go budować tylko dodatki. Proszę o wyjaśnienie, bo ja rozumiem taką kategorię, że aromat ma budować dodatek owoców i przypraw, a z opisu wynika co innego. Jeszcze jedna sprawa o ile Lager wiedeński jest przetłumaczony to nigdzie nie można znaleźć Polskiego opisu do Imperial Stouta, Przetłumaczycie to na potrzeby konkursu czy to jest po prostu RIS tylko tak nazwany nowowfalowo? Edytowane 13 Października 2015 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 13 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2015 Na pierwszym planie powinny znaleźć się smaki i aromaty kojarzone z nowofalowymi odmianami chmielu pochodzącymi z USA, Australii czy Nowej Zelandii. Und Kojarzone ze smakiem amerykańskich chmieli, ale nie zrobione przez amerykańskie chmiele w tym piwie. Np aromat jakiegoś chmielu to liczi mango i cytrusy, to dodajesz je zamiast tego chmielu i masz podobny aromat, kojarzony z nowofalowym chmielem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 13 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2015 Tak nie do końca jarzę ten opis... Czy chodzi o to że z chmielu ma być goryczka, a już na aromat chmielu nie może być, bo tu mają wejść np. owoce przyprawy użyte w piwie? dokładnie jak napisał bart3q, goryczka z chmielu, natomiast posmaki i aromaty mają pochodzić z innych źródeł niż chmiel, jednak mają nawiązywać do aromatów i posmaków kojarzonych z nowofalowymi chmielami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 13 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2015 No to opis jest nieprecyzyjny Ja zrozumiałem to dokładnie tak jak Und. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 13 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2015 Tak nie do końca jarzę ten opis... Czy chodzi o to że z chmielu ma być goryczka, a już na aromat chmielu nie może być, bo tu mają wejść np. owoce przyprawy użyte w piwie? dokładnie jak napisał bart3q, goryczka z chmielu, natomiast posmaki i aromaty mają pochodzić z innych źródeł niż chmiel, jednak mają nawiązywać do aromatów i posmaków kojarzonych z nowofalowymi chmielami. Kordas to opis skorygujcie delikatnie, bo z niego wynika coś innego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 13 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2015 Kordas to opis skorygujcie delikatnie, bo z niego wynika coś innego Wrócę do domu to postaram się wszystko opisać, tak aby było jasne co poeta miał na myśli A do tego czasu mamy nadzieję, że uczestnicy czytają komentarze i nie warzą piwa dzisiaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 13 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2015 Kordas to opis skorygujcie delikatnie, bo z niego wynika coś innego Wrócę do domu to postaram się wszystko opisać, tak aby było jasne co poeta miał na myśli A do tego czasu mamy nadzieję, że uczestnicy czytają komentarze i nie warzą piwa dzisiaj A co z tym Imperial Stoutem? To RIS czy nie RIS? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 13 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2015 Kordas to opis skorygujcie delikatnie, bo z niego wynika coś innego Wrócę do domu to postaram się wszystko opisać, tak aby było jasne co poeta miał na myśli A do tego czasu mamy nadzieję, że uczestnicy czytają komentarze i nie warzą piwa dzisiaj A co z tym Imperial Stoutem? To RIS czy nie RIS? A czym według Ciebie różni się Imperial Stout od RISa? WiHuRa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 13 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2015 (edytowane) Kordas to opis skorygujcie delikatnie, bo z niego wynika coś innego Wrócę do domu to postaram się wszystko opisać, tak aby było jasne co poeta miał na myśli A do tego czasu mamy nadzieję, że uczestnicy czytają komentarze i nie warzą piwa dzisiaj A co z tym Imperial Stoutem? To RIS czy nie RIS? A czym według Ciebie różni się Imperial Stout od RISa? Nazwą Zresztą w nowym BJCP nie ma RIS-a, a same Stouty zostały przegrupowane. Wolę się dopytać, bo nowego BJCP nie ma jeszcze przetłumaczonego w całości na Polski, a sam angielskim nie władam za idealnie. Edytowane 13 Października 2015 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 13 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2015 Undeath http://www.homebrewportal.com/bjcp-style/20c-russian-imperial-stout Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 13 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2015 No ten opis to potrafię znaleźć: http://www.bjcp.org/docs/2015_Guidelines_Beer.pdf Dobra już widzę, że to to samo tylko nazwa mnie zmyliła Nie każdy obserwuje aktualizacje BJCP... Czyli obowiązuje i tak opis z wiki: http://www.wiki.piwo.org/Russian_Imperial_Stout Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 13 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2015 Pod wskazanym wcześniej linkiem jest już poprawiony opis Hopless IPA. Mam nadzieję, że teraz nie ma już żadnych wątpliwości. Najnowsze opisy z BJCP postaram się przetłumaczyć w wolnej chwili, ale nie wcześniej niż za tydzień, bo sporo na głowie teraz mam. Mam świadomość, że Imperialny Stout powinniśmy ogłosić wcześniej. Niemniej jestem przekonany, że na przygotowanie piwa pięć miesięcy wystarczy, o ile nie będzie na samym szczycie widełek ekstraktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jonas Opublikowano 14 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2015 Kordas to opis skorygujcie delikatnie, bo z niego wynika coś innego Wrócę do domu to postaram się wszystko opisać, tak aby było jasne co poeta miał na myśli A do tego czasu mamy nadzieję, że uczestnicy czytają komentarze i nie warzą piwa dzisiaj A co z tym Imperial Stoutem? To RIS czy nie RIS? A czym według Ciebie różni się Imperial Stout od RISa? Russian Imperial Stout, jak sama nazwa wskazuje, powinien być na rosyjski chmielach albo drożdżach santa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 14 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2015 (edytowane) Kordas to opis skorygujcie delikatnie, bo z niego wynika coś innego Wrócę do domu to postaram się wszystko opisać, tak aby było jasne co poeta miał na myśli A do tego czasu mamy nadzieję, że uczestnicy czytają komentarze i nie warzą piwa dzisiaj A co z tym Imperial Stoutem? To RIS czy nie RIS? A czym według Ciebie różni się Imperial Stout od RISa? Russian Imperial Stout, jak sama nazwa wskazuje, powinien być na rosyjski chmielach albo drożdżach Są trzy opcje odpowiedzi: 1.robisz sobie dziwne żarty2.piszesz bzdury 3.nie znasz pochodzenia piwa w stylu RIS Edytowane 14 Października 2015 przez GB... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 15 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2015 Nie wiem do końca skąd zarzewie konfliktu, więc tylko gwoli wyjaśnienia. W browarze warzone różne portery. Te, które były mocne miały sufiks stout, w zależności od ich mocy kategoryzowano je jako Single Stout Porter, Double Stout Porter, Triple Stout Porter, najmocniejszy i najbardziej gęsty, przez to najlepszy nazywał się Imperial Stout Porter. W XX-tym wieku dopiero skrócono nazwę do Imperial Stout i dodano dodatkowo Russian, żeby podkreślić, że trunek był popularny na dworze carskim, co jest po części prawdą, bo pierwszym piwem na tymże to dworze było Burton Ale, a dopiero później portery (po wprowadzeniu i de facto w wyniku obostrzeń handlowych na początku XIX-go wieku). FurioSan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jonas Opublikowano 15 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2015 Żadnego konfliktu nie chciałem prowokować. Wiem dobrze, jak i podejrzewam 90% osób na forum iż przedrostek Russian nie pochodzi od receptury piw w tym stylu. Istnieje jednak analogia pomiędzy nazwami niektórych stylów a tym z jakiego kraju pochodzą drożdże bądź chmiel (American/Polish/Belgian/New Zeland/... IPA). Wydała mi się ona zabawna w kontekście zadanego wcześniej pytania, więc napisałem ten dziwny żart. Myślałem, że ironia będzie prosta do zauważenia. Takie mam poczucie humoru, jeśli więc ktoś poczuł się urażony bądź zdezorientowany to przepraszam, a z kolegą GB bardzo chętnie, przy okazji, wymieniłbym się jakimś RIS-em (mój leży na razie na burzliwej, jak będzie gotowy, to mogę wysłać) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 15 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2015 Jonas żarcik rzucił a tu już afera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 15 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2015 Nie przejmuj się, żart był oczywisty i nawet całkiem udany Szkoda, że jednak nie ma pumpkina w konkursie, bo nawet nawet mi wyszedł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 16 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 Jonas żarcik rzucił a tu już afera Bezbecja gorsza od faszyzmu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 19 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 Jakoś spolszczonego opisu kategorii 20C Imperial Stout nigdzie nie widzę.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się