e-prezes Opublikowano 13 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2015 (edytowane) Komentarze dlaczego proszę o wpisywanie poniżej. Z góry dziękuję. Edytowane 13 Października 2015 przez e-prezes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 13 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2015 A co znaczy "lubisz" ? Wyznacznikiem użycia konkretnego surowca niesłodowanego jest raczej styl piwa, Witbier - pszenica, Owies - Owsiany Stout, ryż - Ryżowa IPA itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 13 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2015 Styl stylem, ale dzisiaj jest już taka swoboda i hybrydyzacja stylów... No ale uściślę... preferujesz! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 13 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2015 Styl stylem, ale dzisiaj jest już taka swoboda i hybrydyzacja stylów... No ale uściślę... preferujesz! Ja myślałem, że zawsze tak było. Ja bardzo lubię żyto. Czy to w postaci surowca niesłodowanego czy w postaci słodu. Głównie ze względu na nadawaną piwu teksturę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 13 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2015 Styl stylem, ale dzisiaj jest już taka swoboda i hybrydyzacja stylów... No ale uściślę... preferujesz! Ja myślałem, że zawsze tak było. Zawsze to dość nieprecyzyjne i nietrafne sformułowanie, ale kilkanaście lat temu gdy zaczynałem zabawę z piwowarstwem żyto, gryka czy zboża prastare nie były tak rozpowszechnione, a co za tym idzie stosowane jak dziś. To właśnie żyto najbardziej zostało spopularyzowane w ostatnich latach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 13 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2015 Po rocznej przerwie w tym sezonie ponownie do każdej warki będę dodawać około 10% jęczmienia niesłodowanego. Oczywiście pomijając sytuację gdy receptura wymaga czegoś innego (witbier, otmeal stout itd.). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 13 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2015 (edytowane) Oj karczmarz piłem twojego LAMBIKA a to nowe to pytanie z góry trza się bać? Nie muszę dodawać że oczy leżały obok mnie. Edytowane 13 Października 2015 przez quhcik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 14 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2015 Lubię żyto. Ale sypię co mam pod ręką, proso, kaszę gryczaną, płatki jęczmienne. Jak mi słodu brakuje, to nie wybrzydzam. Wychodzi całkiem dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 14 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2015 Najczęściej stosuje niewielkie ilości pszenicy niesłodowanej oraz owsa niesłodowanego (dla łuski), ale tak jak poprzednik nie gardzę innymi dodatkami, czasem z ciekawości sypnę 100 gram kaszki kukurydzianej, kilka razy używałem ryżu. Często też w zależności od stylu stosuje składniki. W planach mam także wielozbożowe na różnych płatkach błyskawicznych (gryka, orkisz, żyto, pszenica, owies i ryż) Zobaczymy co wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 14 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2015 Lubię żyto. Ale sypię co mam pod ręką, proso, kaszę gryczaną, płatki jęczmienne. Jak mi słodu brakuje, to nie wybrzydzam. Wychodzi całkiem dobre. Mnie proso nie przekonało. Ma dziwny posmak. Mówię o płatkach do jedzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 14 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2015 Ogólnie to nie mam jakiegoś preferowanego zboża, chyba najwięcej zużyłem gryki niepalonej, żyta i owsa. Te 3 ziarna lubię najbardziej, wszystkie mają trochę betaglukanu, dobrze wpływają na pianę i pełnię. Żyto jest najbardziej wyraźne i najbardziej "oleiste", gryka najmniej - przynajmniej w moim odczuciu. Nie raz wrzucałem co miałem pod ręką poza prosem i sorgiem, bo nie chciało mi się redukować szczeliny w gniotowniku, raz używałem płatków ryżowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 14 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2015 Spał ktoś kuskus albo mak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 14 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2015 Spał ktoś kuskus albo mak? Kuskus robi się z pszenicy - wiesz? Ostatnio zrobiłem z około 30% amarantusa - jeszcze fermentuje bo ekstrakt srogi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 14 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2015 No ale czy ktoś sypał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 14 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2015 No ale czy ktoś sypał. Kuskusu nie, ale raz się zdarzyło trochę makaronu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 14 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2015 Wczoraj czytałem o bułce tartej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 15 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2015 Mnie proso nie przekonało. Ma dziwny posmak. Mówię o płatkach do jedzenia. W piwie posłużyło mi za wypełniacz ekstraktu, 1,20kg płatków. Piana marna po nim była. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 22 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2015 Dzisiaj robię zasyp 52% pilzneński, 40% płatki ryżowe błyskawiczne, 8% płatki owsiane błyskawiczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 22 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2015 Ryżowa IPA? Pytałem, z ciekawości. Ja akurat mam dostęp do owsa, śrutowanego lub płatkowanego (drobno). Żyto sprawia spore trudności, więc mimo, że też mam dostęp nie stosuję. Kukurydzę, ze względu na brak informacji czy jest odtłuszczana nie stosuję. Do reszty mam stosunek obojętny, ale dzięki za udział i komentarze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emsc Opublikowano 22 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2015 Ja najczęściej używałem owies i pszenice. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mycroft Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Jak postępowaliście z prosem? Śrutować to? Ono i tak jest już drobne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Ja miałem płatki. Wyszło słodko - mdłe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Surowe proso trzeba zmielić, kasze jaglaną pewnie wystarczy rozgotować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się