guciothebest Opublikowano 3 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2015 (edytowane) Witam , chciałbym się podzielić z Wami moim przepisem na RIS-a , jest to mój pierwszy samodzielnie tworzony przepis także proszę o wyrozumiałość . Zależy mi na gęstym , czarnym piwie z wyczuwalną kawą z czekoladą a także toffi , karmel i wanilie . Plan jest taki : Słody : - 5 kg. Pale Ale ze Strzegomia - 0.5 kg 1 kg Czekoladowy 400EBC - 0.5 kg Caramel Vienne Briess - 0.5 kg. pszeniczny ze Strzegomia - 0.5 kg płatki owsiane błyskawiczne - 0.1 kg. Extra Black Bestmalz Zacieranie : - 67 °C - 60 min. - 72 °C - 10 min. - 76 °C - wygrzew Gotowanie : - 60 min. - 50 g Flyer UK (granulat) - 15 min. - 100 g Bramling Cross (granulat) - 10 min. - 1 kg laktozy - 10 min. - 25 ml ekstraktu z wanilii (jak tutaj https://www.aledobre.pl/3009,Ekstrakt_waniliowy_naturalny_100_ml_Deka.html ) Drożdże : - Wyeast XL 1450 Denny's Favorite Fermentacja : - burzliwa 2 tygodnie w temp. 18 °C - cicha tydzień w temp. 21 °C Mam pytanie o drożdże , czy będą one dobre ( do tej pory używałem suchych ) o ten ekstrakt z wanilii czy ktoś dodawał go na koniec gotowania i czy reszta jest ok.? Planuje warkę na jakieś 20 l i ponad 20 blg. Pozdrawiam Edytowane 4 Listopada 2015 przez guciothebest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 3 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2015 recenzję to Ci ktoś napisze jak go spróbuje Fermentacja : - burzliwa 2 tygodnie w temp. 18 °C - cicha tydzień w temp. 21 °C to z instrukcji Gozdawy ? widzę że drożdżom zaplanowałeś już czas i zajęcia ,szczep ok,pamiętaj o solidnym starterze albo jeszcze lepiej że by to gęstwa była ,ekstrakt waniliowy dał bym później ,nawet chyba po chłodzeniu sporo w nim % więc jest raczej sterylny (na pewno) a przy gotowaniu odparuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 3 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2015 Trochę chyba mało tych słodów jak na 25l i RISowy ekstrakt. No i jak chcesz wanilię to ładuj płatki dębowe albo laski wanilii, a nie jakieś ekstrakty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamdobreklapki Opublikowano 4 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2015 Dokładnie, nie wiem jakim cudem osiągniesz te 25l 20blg... Chyba że planujesz jakąś rekordową wydajność warzelni Procentowo udział zasypu ok. Laktozę bym albo wyrzucił w ogóle albo znacznie zredukował, bo będzie stanowczo zbyt słodko. Co do ekstraktu to się nie wypowiem bo nie stosowałem, prędzej użyłbym lasek wanilii na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 4 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2015 (edytowane) Z taką ilością słodów palonych to będzie max imperial brown ale, a nie ris Edytowane 4 Listopada 2015 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciothebest Opublikowano 4 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2015 Z taką ilością słodów palonych to będzie max imperial brown ale, a nie ris Panowie macie absolutna rację , właśnie edytowałem na 20 l warkę dziękuję za czujność , coś mi się pomieszało w beersmithie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 4 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2015 W dalszym ciągu to będzie imperial brown ale Dorzuć z pól kg palonych jeszcze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 4 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2015 - Pamiętaj że wydajność przy piwach mocnych jest na ogół mniejsza niż przy piwach lekkich. - Pamiętaj o ilości i kondycji drożdży. Dobrze by było uwarzyć wcześniej jakieś lekkie piwo i użyć gęstwy, bo starter musiałby mieć kilka litrów żeby dostać optymalną ilość drożdży do takiego piwa. - Nie wiem czy dobrym pomysłem jest tak mała ilość słodów karmelowych - jak chcesz mieć toffi i karmel, to można sypnąć tego trochę więcej. - Wiem, że na początku człowieka nosi żeby przekombinować, ale trochę bym się wyluzował z tymi dodatkami. Laktozę bym wywalił zupełnie. Zamiast ekstraktów waniliowych płatki dębowe. No i najważniejsze na koniec: zanim się zabierzesz za RISa to złap trochę wiedzy. Pomysł żeby z góry narzucić drożdżom 3 tygodnie fermentacji przy piwie ponad 20 blg świadczy o tym, że masz bardzo poważne braki w teorii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciothebest Opublikowano 3 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2015 (edytowane) Witam , ostatecznie w garze wylądowało to : Słody : - 6 kg. Wiedeńskiego z Weyermana - 1 kg Czekoladowy 400EBC - 0.5 kg Caramel Vienne Briess - 0.5 kg. pszeniczny ze Strzegomia - 0.5 kg płatki owsiane błyskawiczne - 0.2 kg. Extra Black Bestmalz - 60g Marynki i Lubelskiego co dało ok 22 litrów brzeczki 21 blg , zadane drożdżami S-04 . Po tygodniu fermentacji podzieliłem warkę na fermentory to jednego dałem płatki dębowe mocno palone ( nie było akurat w sklepie średnio palonych) i ok.70 g. kawy średnio palonej , a do drugiego fermentora ekstrakt z wanilii i migdałów . Blg mierzone po burzliwej spadło do 8 stopni Edytowane 3 Grudnia 2015 przez guciothebest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 3 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2015 (edytowane) Po tygodniu fermentacji podzieliłem warkę na fermentory to jednego dałem płatki dębowe mocno palone ( nie było akurat w sklepie średnio palonych) i ok.70 g. kawy średnio palonej , a do drugiego fermentora ekstrakt z wanilii i migdałów . Blg mierzone po burzliwej spadło do 8 stopni Popraw mnie jeśli się mylę, ale z tego wnioskuję, że już po tygodniu zrobiłeś totalną głupotę i zlałeś RIS'a znad drożdży? Z całym szacunkiem, ale postradałeś zmysły, że tak zapytam? Edytowane 3 Grudnia 2015 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 3 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2015 ThoriN, klient kupuje towar(słód,chmiel itd) w sklepie i potem robi co chce, nie kumam czemu się unosisz ? . Mój RIS stoi grzecznie w pojemnikach i go na razie nie dotykam (w sobotę 14dni). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ElGreco Opublikowano 3 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2015 Mój RIS stoi grzecznie w pojemnikach i go na razie nie dotykam (w sobotę 14dni). Hej Ty! Na to wychodzi, że warzyłeś RIS-a wtedy, kiedy ja też warzyłem RIS-a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 3 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2015 ThoriN, klient kupuje towar(słód,chmiel itd) w sklepie i potem robi co chce, nie kumam czemu się unosisz ? . Chyba jeszcze ciągle mam nadzieję na to, że dotrze do jednego i drugiego, że takich rzeczy robić po prostu nie wolno, jeżeli liczy się na dobre piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 4 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2015 Mój RIS stoi grzecznie w pojemnikach i go na razie nie dotykam (w sobotę 14dni). Hej Ty! Na to wychodzi, że warzyłeś RIS-a wtedy, kiedy ja też warzyłem RIS-a Jak coś z nich wyjdzie to za kilka miesięcy się wymienimy online ElGreco 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 4 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2015 Popraw mnie jeśli się mylę, ale z tego wnioskuję, że już po tygodniu zrobiłeś totalną głupotę i zlałeś RIS'a znad drożdży? Z całym szacunkiem, ale postradałeś zmysły, że tak zapytam? No przecież Kopyr mówił, że tydzień burzliwej i tydzień cichej ThoriN 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 4 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2015 To forum nigdy nie przestanie mnie zaskakiwać! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 4 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2015 Nie rozumiem po co się tak wczuwacie - pytał, dostał odpowiedzi oraz wskazówki, a i tak zrobił po swojemu. Ci, którzy są na forum dłużej wiedzą, że do takich i tak nic nie dotrze. Jego piwo - jego sprawa. Efekty mogą być różne ... też jego sprawa (jeżeli będą granaty to już może być nie tylko jego sprawa). Nie róbcie OT - szkoda czasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ElGreco Opublikowano 4 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2015 Jak coś z nich wyjdzie to za kilka miesięcy się wymienimy online Trzymam za słowo, będę o tym pamiętał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baczek1991 Opublikowano 4 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2015 Popraw mnie jeśli się mylę, ale z tego wnioskuję, że już po tygodniu zrobiłeś totalną głupotę i zlałeś RIS'a znad drożdży? Z całym szacunkiem, ale postradałeś zmysły, że tak zapytam? No przecież Kopyr mówił, że tydzień burzliwej i tydzień cichej Dla piw do 13 Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 4 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2015 Sam prosiłem żeby nie marnować czasu, ale nie mogę jak czytam coś takiego, bo później jest to powielane przez innych: Popraw mnie jeśli się mylę, ale z tego wnioskuję, że już po tygodniu zrobiłeś totalną głupotę i zlałeś RIS'a znad drożdży? Z całym szacunkiem, ale postradałeś zmysły, że tak zapytam? No przecież Kopyr mówił, że tydzień burzliwej i tydzień cichej Dla piw do 13 Blg. Rozumiem, że są jakieś przedziały czasowe dla drożdży, tak? Na przykład coś takiego? 1. do 13 BLG - tydzień burzliwej i tydzień cichej 2. do 16 BLG - 1,5 tygodnia burzliwej i 1,5 tygodnia cichej 3. do 19 BLG - 2 tygodnie burzliwej i 2 tygodnie cichej 4. do 22 BLG - 2,5 tygodnia burzliwej i 2,5 tygodnia cichej 5. do 25 BLG - 3 tygodnie burzliwej i 3 tygodnie cichej 6. powyżej 25 BLG - 4 tygodnie burzliwej i 4 tygodnie cichej ??? Jeżeli tak to Kopyr to ma jednak moc - nawet drożdże są mu posłuszne i robią to, co im rozkaże Pan Tomasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. adamsky Opublikowano 4 Grudnia 2015 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2015 No nie do końca Łukaszu. Przede wszystkim trzeba to drożdżom to wytłumaczyć. Ja na ogół stawiam słoik z gęstwą albo suchary w trakcie rehydratacji przed monitorem i puszczam im jutuba z Kopyrem, Dzięki temu wiedzą jaki mają deadline i mogą sobie tak zorganizować pracę żeby zdążyć w terminie. Podobno w niektórych kręgach nazywa się to "czelendżowaniem drożdży". GrzegorzBzie, Nachmieldalacz, baczek1991 i 3 innych 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qba W Opublikowano 5 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2015 (edytowane) Mam mniejsze doświadczenie niż przedmówcy, ale swoje pierwsze piwo powyżej 22 blg po niecałych 3 tygodniach zlewałem na cichą. Trzymałem z płatkami dębowymi koło 6 tygodni żeby drożdżaki zeżarły wszystko co tylko mogą. Czytając posty wszyscy jak jeden mąż mówili że wszelki pośpiech może wyrządzić więcej szkody niż pożytku. Szkoda marnować kasy żeby wysadzić w powietrze piwo o takim ekstrakcie i czas poświęcony na warzenie przez niecierpliwość. Do 26l piwa o ekstrakcie 27 blg zapodałem 2 saszetki drożdży S 23 i dały radę. Przed butelkowaniem dodałem jeszcze jedną saszetkę świeżych. Piwo jest fajnie nasycone i nic nie wyskakuje z butelki. Z od siebie mogę dodać to, że do takiego ekstraktu 2 saszetki drożdży są niezbędne PS.Dajcie spokój Kopyrowi. Chłopak zrobił dużo dobrego dla polskiego piwowarstwa. Zapewne wielu z nas (w tym ja) zaczęło przygodę z piwowarstwem słuchając jego wypowiedzi. Zachęca do warzenia piwa i nikomu nie wciska na siłę swoich pomysłów. Każdy warzy to co chce, jak chce i kiedy chce. Fajnie jest jednak zapytać o zdanie bardziej doświadczonych piwowarów niż uczyć się na swoich błędach wylewając dziesiątki litrów piwa w odmęty porcelanowego tronu. A czy ktoś z tych rad będzie korzystać to już inna bajka Edytowane 5 Grudnia 2015 przez Qba W Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 5 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2015 Wszystko spoko, ale jak ktoś pisze po raz 50 to samo i po raz 49 ktoś ma to w poważaniu to ja się nie dziwię, że są takie a nie inne odpowiedzi. Zresztą ten wątek jest tego najlepszym przykładem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Invictus Opublikowano 11 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2015 Wszystko spoko, ale jak ktoś pisze po raz 50 to samo i po raz 49 ktoś ma to w poważaniu to ja się nie dziwię, że są takie a nie inne odpowiedzi. Zresztą ten wątek jest tego najlepszym przykładem. to po co się produkujesz? posty nabijasz czy jak? ktoś pyta a ktoś opowiada w temacie jeśli ma chęć pomóc, to właśnie takie mądrości jak twoje są zbędne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 11 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2015 Mówiłem o przeglądaniu innych tematów a nie powtarzaniu w jednym tego samego. Pierwszy post i już problem. Pięknie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się