baczek1991 Opublikowano 29 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2015 (edytowane) Witam, mam problem z pianą w ostatnim Weizenie. Po przelaniu do szkła praktycznie po kilku sekundach piana się redukuje do zera. Piwo nie jest przegazowane. W smaku i aromacie bajka, zresztą weszło do finału na konkursie w Poznaniu. Jaki może być powód braku piany. Zacieranie: 44oC - 120 minut spadło do 42 pod koniec 66oC - 40 minut 72oC - 20 minut 78oC - wygrzew Drożdże Mauribrew Weiss Y1433 (Kangury) Ekstrakt początkowy 13blg, końcowy 5 blg(na 100% dofermentowane) Fermentacja od 16oC do 22oC na ostatnie 5 dni Refermentacja 260g na 22L Problemy z wodą i zakażenia raczej odrzucam, bo nie przeszło by eliminacji na konkursie. Jedynym problemem jaki widzę, to zakłamanie temperatury przy ferulnikowej i praca białkowej. Podgrzewanie dosyć szybkie 15-20 minut do 66oC. W niektórych butelkach piana była trochę lepsza, ale raczej wypłukałem dobrze nadwęglan. Mogą być jeszcze jakieś przyczyny braku piany? We wszystkich dotychczasowych piwach miałem bardzo dobrą pianę. Edytowane 29 Listopada 2015 przez baczek1991 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 29 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2015 Wszystkie butelki tak mają, czy trafiłeś jedną - dwie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 29 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2015 Refermentacja 260g na 22L To może być przyczyna, spróbuj jedną butelkę bardzo mocno schłodzić i zobacz czy piana się poprawi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nostradamus Opublikowano 29 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2015 Jaki poziom nasycenia weizena jest optymalny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrickll Opublikowano 29 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2015 Czym myjesz szkło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drejpa Opublikowano 30 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2015 To te drożdże robiłem na nich 2 piwa i miałem to samo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 30 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2015 Właśnie z tego powodu odpuściłem sobie te drożdże. Dziwna sprawa z kangurami, piana jak na pepsi, pojawia się i szybko znika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danielson83 Opublikowano 30 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2015 Też obstawiałbym drożdże- pszenica wyszła smaczna, ale piana słabiutka i szybko opadała Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 30 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2015 Drożdże Mauribrew Weiss Y1433 (Kangury) Widzę, że nie tylko ja miałem z nimi ten problem. Dwa razy użyłem i więcej nie mam zamiaru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baczek1991 Opublikowano 30 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2015 Dzięki. To już wszystko jasne. Dziwne te drożdże: - problemy z pianą, - słabe odfermentowanie - bardzo szybkie klarowanie, po 2 tygodniach kryształ. Do zamknięcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
canissapiens Opublikowano 30 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2015 Butelkowałem dunkelweizena na tych drożdżach tydzień temu. Wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że piana będzie kiepska. Za tydzień napiszę, jak jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 30 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2015 W takim razie które droższe polecacie do pszenicy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 30 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2015 W takim razie które droższe polecacie do pszenicy? WB 06, możesz na nich medalową pszenicę zrobić bez wielkiego problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 30 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2015 jako kompletny laik w dziedzinie weizenow posiadający zero praktyki, za to już kilka warek mam na koncie, niektóre bardzo dobre, dodatkowo dość nieźle czytam ze zrozumieniem, chciałbym zapytać czy temu winne drożdże? a może ta KOSMICZNA przerwa ferulikowo-białkowa zniszczyła ci budulec do piany? Jak robiłem American Rye gdzie samo żyto robiłem godzinną betaglukanową, która zahaczyła mi pewnie o białkową - to też z pianą było dość biednie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HerrOs Opublikowano 30 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2015 (edytowane) @FurioSan - Ja robiłem na kangurach i na WB kilka pszenic - zdecydowanie piana na kangurach słaba, o ile nie zerowa, natomiast na WB dosyć solidna. Przetestuję jeszcze w tym sezonie Bavarian Wheat od Gozdawy i być może jakieś FMy, ale to raczej bliżej wiosny i ciepła A no i tej kosmicznej przerwy zazwyczaj nie robię, bo ja leń jestem, wolę pogotować trochę zacieru Edytowane 30 Listopada 2015 przez HerrOs Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wickham Opublikowano 30 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2015 (edytowane) Ja też popełniłem kilka pszenic, zwykle na WB-06 i potwierdzam, że im dłuższa ferulikowa tym piana biedniejsza. Najlepsza piana była gdy ferulikowa trwała 10' no i gdy zrezygnowałem z białkowej. Edytowane 30 Listopada 2015 przez Wickham Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 30 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2015 Ja robię godzinną goździkową i piana na 3 palce ps tylko używam innych grzybów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 30 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2015 Ja robię godzinną goździkową i piana na 3 palce ps tylko używam innych grzybów Ale na ekstraktach i brewkitach to nie działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 30 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2015 Ja robię godzinną goździkową i piana na 3 palce ps tylko używam innych grzybów Ale na ekstraktach i brewkitach to nie działa NIe? Dopiero teraz to piszesz!! Okazuje się że człowiek od 10 lat sie męczy niepotrzebnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jezier Opublikowano 30 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2015 Dziwne rzeczy się dowiaduję o tych drożdżach, używałem ich 3 razy na w miarę podobnych do siebie piwach i piana zawsze wzorowa, gęsta, bujna, o drobnych pęcherzykach i utrzymująca się do końca. Nie były to wprawdzie typowe weizeny - 2 razy słód pszeniczny stanowił 40% zasypu, raz 62%, schemat zacierania zawsze ten sam: 43oC - 20' (sama pszenica) 63oC - 45' 72oC - 20' wygrzew w 78oC. Na odfermentowanie też nie narzekałem: 15->4Blg 15,5->6Blg (no, to wygląda raczej słabo) 14->3Blg (62% pszenicy). Temperatura fermentacji w granicach 18-19 stopni, do refermentacji szło 3,5-4g glukozy na butelkę. Może ja miałem kilkukrotnie do nich szczęście, a może jednak to nie ich wina. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 30 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2015 Ja robię godzinną goździkową i piana na 3 palce ps tylko używam innych grzybów Ale na ekstraktach i brewkitach to nie działa NIe? Dopiero teraz to piszesz!! Okazuje się że człowiek od 10 lat sie męczy niepotrzebnie kurde - 8 warek przez 10 lat są tu tacy co dwusetną warkę robią niedługo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 30 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2015 Jak się nie potrafi to najlepiej na coś zwalić, czyli w tym wypadku bd. drożdże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się