Gizmo Opublikowano 22 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2015 Co o tym sądzicie? http://di.com.pl/zamiast-medialnych-wyrywkow-poznaj-fakty-o-e-paleniu-54032 Powiem szczerze, że napędziło mi to trochę stracha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 22 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2015 (edytowane) Co o tym sądzicie? http://di.com.pl/zamiast-medialnych-wyrywkow-poznaj-fakty-o-e-paleniu-54032 Powiem szczerze, że napędziło mi to trochę stracha. A w piwie jarasz diacetyl? Nie więc co się martwisz W piwie masz gorsze trucizny np. alkohol, aldehyd octowy, fuzle... Lepiej o nich nie czytaj bo jeszcze wybrudzisz majtki z strachu Edytowane 22 Grudnia 2015 przez Undeath gwzd 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 22 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2015 (edytowane) Dokładnie. W piwie masz kilkaset (kilka tysięcy?) związków chemicznych. Wiele z nich przejawia mniejszą lub większą szkodliwość. Edytowane 22 Grudnia 2015 przez Oskaliber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 22 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2015 Wniosek masz prosty, pij nie wąchaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gizmo Opublikowano 22 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2015 To nie są żarty. Zobaczcie co tu piszą. https://www.osha.gov/dsg/guidance/diacetyl-guidance.html Odkąd zacząłem pić piwo domowe mam problemy z zatokami. Myślałem, że to od klimatyzacji w pracy, ale teraz wszystko jasne! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 22 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2015 Powiem szczerze, że napędziło mi to trochę stracha. i słusznie się obawiasz bo samo "życie to śmiertelna choroba przenoszona drogą płciową" Nawet woda destylowana jest szkodliwa bo wypłukuje z organizmu to i owo. No cóż pozostaje nakryć się białym prześcieradłem i czym prędzej czołgać w stronę cmentarza. A tak serio to chyba w życiu najbardziej to szkodliwa jest przesada (w dowolną stroną). Do ostatniego wpisu się nie odniosę bo bym musiał Cię z Tego forum wyganiać (dla Twojego zdrowia) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 22 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2015 To chyba następne wcielenie gościa który miał halucynacje po piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Culter Opublikowano 22 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2015 (edytowane) ,,Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, bo tylko dawka czyni truciznę." _Paracelsus Diacetyl jest pożądany w produktach mleczarskich t.j. jogurty, masło kształtując ich specyficzne cechy organoleptyczne. W takim razie powinniśmy zrezygnować również z nich.:-) Edytowane 22 Grudnia 2015 przez Culter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 22 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2015 (edytowane) To nie są żarty. Zobaczcie co tu piszą. https://www.osha.gov/dsg/guidance/diacetyl-guidance.html Odkąd zacząłem pić piwo domowe mam problemy z zatokami. Myślałem, że to od klimatyzacji w pracy, ale teraz wszystko jasne! O lol akurat tu bym nie obwiniał piwa Przede wszystkim powietrze w twoim mieście, które pewnie jest po za normami Druga rzecz to środowisko w jakim przebywasz... ale to konsultuj z lekarzem, a nie na forach. Powiem tak codziennie jesz tony cukru ukrytego w produktach spożywczych, do tego doładowane są toną emulagtorów ulepszaczy np. Karmel E 150b - rakotwórczy, a w przemyśle używany na tony, a ty się martwisz piwem domowych, które z wszystkich produktów zrobione jest z najzdrowszych składników? Dokładnie tak jak pisze kolega wyżej, diacetyl nie jest tylko w piwie w nabiałach, kiełbasach i wielu innych produktach. Zdaj sobie sprawę, że palenie pewnych produktów i związków jest też szkodliwsze niż przyjmowanie ich z pokarmem, bo to nie jest naturalne. Mamy tak skonstruowany układ oddechowy, żeby przed dymami i niechcianymi związkami być chronionym, a człowiek jak to człowiek musi sobie w organizm wprowadzać śmieci. Więc zachowaj spokój i napij się dobrego piwka. Edytowane 22 Grudnia 2015 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
orcen92 Opublikowano 22 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2015 (edytowane) In another preliminary study, exposure of mice to 200 and 400 ppm diacetyl via inhalation for 6 hours per day over 5 days caused death, acute necrotizing rhinitis, and erosive or necrotizing laryngitis (Morgan, 2006). Próg wyczuwalności diacetylu w piwie to ok. 40ug/l, czyli 0,04ppm. Weźmy dziesięciokrotne stężenie - 0,4ppm. Szczur waży około 300 gram, czyli dla człowieka (z prostej proporcji) ilość 200ppm odpowiada około 50000ppm (przy założeniu, że taką proporcję można zastosować). Musiałbyć więc wąhać takie piwo skoncentrowane sto tysięcy razy, żeby dostać martwiczego nieżytu nosa Edytowane 22 Grudnia 2015 przez orcen92 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrickll Opublikowano 22 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2015 Koleś was trolluje. gwzd 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 22 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2015 Szczur waży około 300 gram, czyli dla człowieka (z prostej proporcji) ilość 200ppm odpowiada około 50000ppm (przy założeniu, że taką proporcję można zastosować). Nie przelicza się wcale, bo to stężenie, a nie sumaryczna ilość. Wręcz można założyć, że człowiek jest kilkukrotnie bardziej wrażliwy. Wciąż jednak nawet pesymistyczne 20ppm, to dużo za dużo jak na możliwości uzyskania w piwie. Dołóżmy do tego, różnice w czasie wąchania i możliwości organizmu do neutralizacji toksyn gdy są w małych ilościach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hajclander Opublikowano 22 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2015 (edytowane) Kupiłem kiedyś w Czechach takie piwo ziołowe, chyba z wyciągiem z jakiejś konopii czy coś takiego. Miało takie cienkie listki na kapslach jak tacy raperzy mają na czapkach. Wypilem kilka butelek i rzeczywiście mi zaszkodziło- miałem straszne wyrzuty na sumieniu. Przyszedł do mnie pan Jezus i mi pogrozł, że piję piwo niezgodne z reinheitsgebot. Edytowane 22 Grudnia 2015 przez hajclander orcen92 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gizmo Opublikowano 23 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2015 Próg wyczuwalności diacetylu w piwie to ok. 40ug/l, czyli 0,04ppm. Weźmy dziesięciokrotne stężenie - 0,4ppm. Szczur waży około 300 gram, czyli dla człowieka (z prostej proporcji) ilość 200ppm odpowiada około 50000ppm (przy założeniu, że taką proporcję można zastosować). Musiałbyć więc wąhać takie piwo skoncentrowane sto tysięcy razy, żeby dostać martwiczego nieżytu nosa Żarty żartami, ale jak zrobię piwo, np. lagera, który ma dużo diacetylu, to go wypijam jeśli nie ma infekcji, bo mi szkoda wylać. Więc co, teraz jak wyczuję diacetyl, to w ogóle nie pić? Wy takie piwa pijecie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 23 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2015 Groźnym stężeniem będzie diacetyl, którym zaczniesz się dławić gdy powąchasz. Nie sądzę by dało się to zrealizować w domowych warunkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 23 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2015 tak , koniecznie z sokiem malinowym ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 23 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2015 Więc co, teraz jak wyczuję diacetyl, to w ogóle nie pić? Wy takie piwa pijecie? Ja pijam, na coś trzeba umrzeć A jak tam w NZ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się