mateusz1.1 Opublikowano 30 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2015 Jako mój pierwszy post chciałbym wszystkich serdecznie przywitać!Mam problem bo jest to moje pierwsze warzenie i od razu problem bo mój aerometr po prostu nie działa jak należy! Nie ważne co się do niego wleje wódkę, piwo, wode czy wode z cukrem zatapia się praktycznie do końca... Dziś chcialem sprawdzić piwo po 3dniach fermentacji i nic nie odczytałem... Zamieszczam poniżej zdjęcia.Przepraszam za słabą jakość ale ciężko nocą zrobić dobre:( Aaa dodam tak dodam że dziś posmakowalem piwo to jest strasznie gorzkie lekko kwaśne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karollom Opublikowano 30 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2015 (edytowane) jeśli na czystej wodzie pokazuje Ci tak samo jak na wodzie z rozpuszczonym cukrem to na pewno jest popsuty. Edytowane 30 Grudnia 2015 przez karollom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek Opublikowano 30 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2015 Aerometr służy do pomiaru gęstości gazów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 30 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2015 Prawdopodobnie żyjesz w świecie o innych zasadach fizyki, bo jaki by ten AREOmetr nie był, to niestety nie może pokazać dokładnie tego samego na wodzie i wodzie z cukrem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 31 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2015 Jako mój pierwszy post chciałbym wszystkich serdecznie przywitać! Mam problem bo jest to moje pierwsze warzenie i od razu problem bo mój aerometr po prostu nie działa jak należy! Nie ważne co się do niego wleje wódkę, piwo, wode czy wode z cukrem zatapia się praktycznie do końca... Dziś chcialem sprawdzić piwo po 3dniach fermentacji i nic nie odczytałem... Zamieszczam poniżej zdjęcia. Przepraszam za słabą jakość ale ciężko nocą zrobić dobre:( Aaa dodam tak dodam że dziś posmakowalem piwo to jest strasznie gorzkie lekko kwaśne A próbówka w której mierzysz jest wystarczająco szeroka? Chodzi on w niej luzem? Sprawdź czy nie jest pęknięty, albo nie odlepiła się kartka w środku. I pytanie robisz pomiary w 20C? A czy balingomierz pokazywał od początku źle? Znasz blg początkowe piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 31 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2015 wystarczająco szeroka? Chodzi on w niej luzem? albo czy o dno się nie opiera ? płynu w nim w środku nie ma czasem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgorek Opublikowano 31 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2015 Dwie rzeczy które były już wspomniane: 1. Spławik może dotykać dna bo za mało jest cieczy. 2. Spławik przykleja się do ścianki. Jak sprawdzić czy spławik jest ok. Weź plastikową butelkę utnij o góry tak aby można było wlać wody i mieć duży otwór, wlej wody do pełna aby spławik nie dotykał dna. Powinnien pokazywać "ZERO". Natępnie dodaj do tej wody cukru (2litry wody i 220g cukru = +/- 10blg) i spławik powinien się podnieść do góry. Jak tutaj będzie wszystko ok to należy przyjąć że twoje pomiary były niedokładne. PS. Ja się tylko zastanawiam, bo co temat i zdjęcia to nie da się na nich zobaczyć. Czy aż tak trudno zrobić jest ostre zdjęcie. Ludzie to nie są aparaty na klisze gdzie każde zdjęcie sie liczyło. Teraz możemy zrobić 10 i wybrać jedno. Jak z lampą jest nie ostre to robimy bez lampy jak dalej coś jest nie tak to bierzemy pod lampę i robimy. Ja jak widze w dzisiejszych czasach takie zdjęcie to aż się dziwie czy ktoś jest na tyle ślepy aby dodawać coś takiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 31 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2015 Jak z lampą jest nie ostre to robimy bez lampy jak dalej coś jest nie tak to bierzemy pod lampę i robimy Igorek, temat jest żartobliwy, fotka mniejszej jakości niż typu vga z zatartym obiektywem albo padły baterie w spławiku i gó... widać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateusz1.1 Opublikowano 1 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2016 Wsadzilem spławik do wiadra z wodą i uniósł się ale jest pochylony-wskazywał 4blg i po dodaniu 220gcukru do 2l wody-wskazywał 14blg. Zdjęcia robiłem wieczorem co też napisałem w pierwszym poście wiec światło było kiepskie, wystarczyło napisać i dodałbym lepsze:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 1 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2016 (edytowane) ja bym nie wnikał i kupił inny ,kartka pewnie lata w nim jak majki na dziwce i takie cyrki są Edytowane 1 Stycznia 2016 przez Gawon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateusz1.1 Opublikowano 2 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2016 Masz racje, kartka jest pochylona. W poniedziałek jadę po nowy bo na dniach trzeba zlewać w butelki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiux Opublikowano 2 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2016 polecam zainwestować w alla france bo ze spławikami z biowinu to jest loteria. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateusz1.1 Opublikowano 3 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 Piwo zlane ale ma kwaskowaty posmak. A ten osad ze zbiornika na coś się nadaje czy tylko na wylanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 4 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2016 poczytaj o zbieraniu gęstwy ,możesz użyć te drożdże do następnego piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateusz1.1 Opublikowano 25 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2016 (edytowane) Powracam znowu...Piwo wyszło mi delikatnie kwaskowate i tak jakby rozwodnione, słabo wyraziste więc postanowilem szybko zrobić kolejne. Tak więc tym razem zrobiłem w balonie przez dwa dni bomblowało tak że się spać za ścianą nie dało aż dziś przestało. Na powierzchni nie już wcale piany i bombluje raz na 10minut. Wyczytałem że przydałoby się napowietrzyć piwo, czy dobrym sposobem byłoby zlanie piwa z balonu do fermentatora (bez osadu?) czy tylko odkorkowanie balonu i bujanie nim? Dodam że areometr jeszcze do mnie nie zawitał Edytowane 25 Stycznia 2016 przez mateusz1.1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 25 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2016 Wyczytałem że przydałoby się napowietrzyć piwo, Gdzie to wyczytałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rocaille'r Opublikowano 25 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2016 hoho nie wiem gdzie to wyczytałeś, ale lepiej odetnij się od tego źródła napowietrzasz PRZED fermentacją burzliwą. po to każdy kontakt z powietrzem to stąpanie po cienkiej krawędzi urwiska. Tobie chodzi o rozbujanie drożdży , daj im spokojnie pracować. one sobie same dają świetnie radę. cierpliwości opisz proces, jaka temperatura, jakie drożdże itp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 25 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2016 przez dwa dni bomblowało tak że się spać za ścianą nie dało aż dziś przestało. Na powierzchni nie już wcale piany i bombluje raz na 10minut. Wyczytałem że przydałoby się napowietrzyć piwo Prowokacja? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 26 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2016 przez dwa dni bomblowało tak że się spać za ścianą nie dało aż dziś przestało. Na powierzchni nie już wcale piany i bombluje raz na 10minut. Wyczytałem że przydałoby się napowietrzyć piwo Prowokacja? Raczej zwyczajnie zbyt wysoka temperatura fermentacji i już jest w zasadzie po robocie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateusz1.1 Opublikowano 26 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2016 Chciałem pogłębić wiedze na temat warzenia piwa i czytałem na różnych forach poradniki... Jak dobrze że nic nie ruszałem Temperatura 24stopnie, brewkit lager i drożdze z kompletu. Już praktycznie nie bombluje a to 4 dzień, poczekać jeszcze z 2 dni i zlewać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 26 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2016 No źle czytałeś i coś źle pogłębiałeś tą wiedzę... Polecam poczytać tutaj o tym: http://www.wiki.piwo.org/Fermentacja_brzeczki http://www.wiki.piwo.org/Rozlew Fermentuj dłużej minimum 10-12 dni gdzie ci się tak spieszy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rocaille'r Opublikowano 26 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2016 (edytowane) Jakie miałeś drożdże? Edytowane 26 Stycznia 2016 przez Rocaille'r Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateusz1.1 Opublikowano 26 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2016 Drożdze suche z brewkitu. No nie śpieszy ale myślałem że się popsuje jak będzie stało po fermentacji w balonie... A teraz ide czytać linki który mi podałeś. Dobranoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rocaille'r Opublikowano 26 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2016 Drożdze suche z brewkitu. No nie śpieszy ale myślałem że się popsuje jak będzie stało po fermentacji w balonie... A teraz ide czytać linki który mi podałeś. Dobranoc Pytałem o dokładne, ponieważ mówisz, zę fermentujesz w 24stopniach. Nie sądzę, że dorzucili Ci jakieś drożdże, które pracują optymalnie w tej temperaturze. a nawet jeśli, to naprodukują Ci tyle estrów, że głowa mała. nie znam się na puszkach, jednego zrobiłem kiedyś, lagera właśnie i fermentując w 20C czułem już estry. estry tak bardzo nie grają z tym pseudolagerem górnej fermentacji, że ledwo mi się chciało to pić. Jeśli nie masz warunków to albo szukaj drożdży, które są w miarę neutralne w takich warunkach, albo rób jakieś estrowe piwa, belgi na przykład. Bo sam się zniechęcisz jak ci lagery będą łąką pachniały i pomyśl o zacieraniu, nie ma się czego bać, dokupujesz lodówkę i produkcja pełną parą! i poczytaj jeszcze trochę, bo trochę broczysz we mgle. Powodzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się