Jump to content

20.03.2016 - III Łódzki Konkurs Piw Domowych


Recommended Posts

Łódzki Oddział Terenowy PSPD ma przyjemność zaprosić wszystkich do wzięcia udziału w III Łódzkim Konkursie Piw Domowych! :)
 
Konkurs odbędzie się w niedzielę, 20 marca 2016r. w Browarze Bierhalle w Łodzi przy ul. Drewnowskiej 58 (Manufaktura). Jeżeli w kategoriach konkursowych nadesłane zostanie więcej piw, niż do rundy finałowej dopuszczają Zasady Dobrej Praktyki dla Konkursów Piw Domowych PSPD, w sobotę, 19 marca, przeprowadzone zostaną dodatkowe eliminacje.
 
Ogłoszenie wyników będzie mieć miejsce 2 kwietnia 2016r. na Targach Piw Regionalnych Piwowary
 
Trzecia edycja ŁKPD przeprowadzona zostanie w trzech kategoriach:
  1. Munich Dunkel (4B wg BJCP 2008)
  2. Dry Stout (13A wg BJCP 2008)
  3. Imperial IPA (14C wg BJCP 2008)
Zachęcamy wszystkich do warzenia piw w kategoriach konkursowych oraz udziału w konkursie, zapraszamy do uczestnictwa! Wyniki konkursu zostaną zaliczone do Pucharu PSPD.
 
Dostarczanie piw
 
Piwo zgłaszane do III ŁKPD należy dostarczyć pocztą lub kurierem razem z Formularzem Zgłoszeniowym do Browaru Bierhalle (Drewnowska 58, 91-002 Łódź, Manufaktura) w dniach od 1 do 15 marca 2016r. w ilości 3 butelek o poj. 500 ml lub 4 butelek o poj. ok. 330 ml w danym stylu. Butelki nie mogą mieć naklejonych etykiet.
 
Piwa można również dostarczać osobiście do sklepu Bromaniak przy ulicy Nastrojowej 54 w Łodzi — uwaga: Browar Bierhalle nie przyjmuje piw doręczonych osobiście!
 
Dalsze informacje o konkursie
 
Wszystkie informacje na temat konkursu, w tym informacje o nagrodach, szczegółowy regulamin, formularz zgłoszeniowy będziemy publikować na aktualizowanej stronie internetowej konkursu: http://pspdlodz.org/iii-lodzki-konkurs-piw-domowych-zaproszenie/
 
Zachęcam również do śledzenia profilu ŁOT na Facebooku, który również będziemy na bieżąco aktualizować: https://www.facebook.com/pspdlodz/
 
Oczywiście, w tym wątku również będziemy przekazywać wszystkie informacje o konkursie :)
 
Pozostajemy do Waszej dyspozycji i będziemy na bieżąco odpowiadać na pojawiające się pytania.
 

Nagrody

 

Bardzo dziękujemy wszystkim sponsorom za wsparcie naszego konkursu! Szczegółowa lista nagród dostępna jest na stronie internetowej konkursu.

3lkpd_sponsorzy_male.jpg

 

 

 
Z pozdrowieniami w imieniu ŁOT PSPD,
Mateusz Papiernik
Edited by Mateusz Papiernik
Link to comment
Share on other sites

Szkoda, że tak późno bo można było zaplanować warzenie :( A tak to raczej jedną kategorię można obskoczyć specjalnie pod konkurs, reszta z przypadku jak ktoś akurat ma już uwarzone.

Link to comment
Share on other sites

Imperial IPA i Dry Stout powinny się udać w tym czasie, sami wśród osób zaangażowanych w Łodzi mamy plany dopiero warzyć piwa na konkurs :) Też żałuję, że ogłoszenie konkursu się nieco przeciągnęło, ale napotkaliśmy niestety na pewne zawirowania organizacyjne, które musieliśmy pokonać.

 

Mimo krótkiego czasu na warzenie mamy nadzieję, że piwowarów to nie wystraszy i piwa dopiszą! :)

Link to comment
Share on other sites

Ogłaszanie konkursu, gdy do końca terminu przyjmowania piw pozostały mniej niż 2 miesiące, a w kat. konkursowych są lager i imperial to zdecydowanie zła praktyka.

Owszem wszystko jest do uwarzenia, ale jednak piwowarzy warzą też na różne konkursy, które ogłaszano z większym wyprzedzeniem, więc czasami trudno "przeprogramować" swój plan warzelniczy.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Też żałuję, że ogłoszenie konkursu się nieco przeciągnęło, ale napotkaliśmy niestety na pewne zawirowania organizacyjne, które musieliśmy pokonać.

Ale co to zmienia? Kategorie i orientacyjny termin można było ogłosić dużo wcześniej.

Link to comment
Share on other sites

Nie możemy się z tym zdaniem nie zgodzić. Mamy w zespole świadomość popełnionego błędu w tym temacie i mocne postanowienie, żeby w kolejnym roku ogłosić przynajmniej wstępne szczegóły konkursu z dużo większym wyprzedzeniem. Odwracać kota ogonem nie ma co, dyskusja na ten temat czasu nie cofnie, ani kategorii nie zmieni :)

 

Sypiemy głowy popiołem i mimo tego serdecznie zapraszamy do udziału.

Link to comment
Share on other sites

Na stronie konkursu umieściliśmy szczegółówy regulamin: http://pspdlodz.org/regulamin-iii-lodzkiego-konkursu-piw-domowych-lkpd/

 

Plik z regulaminem do pobrania jest również podlinkowany w głównym menu strony, jak i we wpisie z zaproszeniem do konkursu.

Link to comment
Share on other sites

Nie możemy się z tym zdaniem nie zgodzić. Mamy w zespole świadomość popełnionego błędu w tym temacie i mocne postanowienie, żeby w kolejnym roku ogłosić przynajmniej wstępne szczegóły konkursu z dużo większym wyprzedzeniem. Odwracać kota ogonem nie ma co, dyskusja na ten temat czasu nie cofnie, ani kategornie zmieni :)

 

Sypiemy głowy popiołem i mimo tego serdecznie zapraszamy do udziału.

Tylko co to zmienia? Robienie konkursu na siłę i ogłoszenie tego dwa miesiące przed konkursem jest moim zdaniem niepoważne.

Link to comment
Share on other sites

 

Nie możemy się z tym zdaniem nie zgodzić. Mamy w zespole świadomość popełnionego błędu w tym temacie i mocne postanowienie, żeby w kolejnym roku ogłosić przynajmniej wstępne szczegóły konkursu z dużo większym wyprzedzeniem. Odwracać kota ogonem nie ma co, dyskusja na ten temat czasu nie cofnie, ani kategornie zmieni :)

 

Sypiemy głowy popiołem i mimo tego serdecznie zapraszamy do udziału.

Tylko co to zmienia? Robienie konkursu na siłę i ogłoszenie tego dwa miesiące przed konkursem jest moim zdaniem niepoważne.

 

Z drugiej strony konkurs nie jest obowiązkowy dla piwowarów, ani nikt do niego Cię nie zmusza. Jeżeli mi nie pasują kategorie albo widzę, że nie mam gdzie wcisnąć warzenia tego stylu piwa (nawet jak konkurs jest za 6 miesięcy) to po prostu nie startuje

Link to comment
Share on other sites

Nikt nikogo oczywiście nie zmusza do startowania w konkursach. Natomiast jeśli konkurs pretenduje do Pucharu PSPD, to powinien dawać wszystkim równe szanse. W tym przypadku faworyzowani są piwowarzy, którzy piwo mają już uwarzone. Dwa miesiące to moim zdaniem za mało na przygotowanie dolniaka i nie chodzi mi o sam proces, bo ten da się przeprowadzić. Trzeba jednak pamiętać, że trzeba zamówić materiały, pomyśleć nad recepturą i w końcu znaleźć czas na warzenie. I tu się czas często drastycznie kurczy.

Link to comment
Share on other sites

Z tego co widzę organizator bierze udział w tym forum i pewnie przy następnym konkursie będzie już to poprawione.

Sam ostatnio brałem udział w konkursie gdzie organizatorzy się nie udzielali, a wszystkie pretensje i roszczenia uczestników były olewane. Nawet odpowiedź mailową ciężko uzyskać, jakąkolwiek. Także ostatnie miejsce w pucharze mają zapewnione

Link to comment
Share on other sites

Pod koniec ubiegłego roku na forum członkowie Komisji Technicznej prosili o udział w dyskusji na temat proponowanych zmian w dobrych praktykach organizacji konkursów piw domowych i właśnie jednym z szerzej omawianych tematów były minimalne terminy ogłaszania konkursów w zależności od tego, jakie style piwa będą brały w nim udział. Pod koniec ubiegłego roku zasady te weszły w życie, więc ogłaszane po tym terminie konkursy powinny być z nimi zgodne.

Link to comment
Share on other sites

Pod koniec ubiegłego roku na forum członkowie Komisji Technicznej prosili o udział w dyskusji na temat proponowanych zmian w dobrych praktykach organizacji konkursów piw domowych i właśnie jednym z szerzej omawianych tematów były minimalne terminy ogłaszania konkursów w zależności od tego, jakie style piwa będą brały w nim udział. Pod koniec ubiegłego roku zasady te weszły w życie, więc ogłaszane po tym terminie konkursy powinny być z nimi zgodne.

 

*Pod warunkiem, że organizator chce, by konkurs dopuszczono do Pucharu PSPD.

Link to comment
Share on other sites

*Pod warunkiem, że organizator chce, by konkurs dopuszczono do Pucharu PSPD.

Dokładnie to miałem na myśli, ale jak widzę nie dopisałem tego.

Edited by kordas
Link to comment
Share on other sites

Kurczę, fajne kategorie (takie dość konserwatywne, bez kwasów, wędzonek i innych udziwnień), ale nie dam rady nic uwarzyć bez rewolucji w planie warzenia, na którą jest za późno. Gdybym wcześniej wiedział to uwarzyłbym co najmniej Monachijskie Ciemne, a może i wszystkie trzy kategorie.

Link to comment
Share on other sites

Czy również w tym przypadku mógłby członek komisji technicznej wypowiedzieć się, czy późne ogłoszenie kategorii spowoduje nie zaliczenie konkursu do pucharu?

 

Może to właśnie będzie nowa "dobra praktyka", wypowiedzi komisji w wątkach na bieżąco czy konkurs na obecną chwilę jest dopuszczony do pucharu czy już nie spełnia wymogów - motywator dla organizatorów, a przy okazji korzyść dla piwowarów. Dobrego piwa wszystkim!

Link to comment
Share on other sites

Nikt nikogo oczywiście nie zmusza do startowania w konkursach. Natomiast jeśli konkurs pretenduje do Pucharu PSPD, to powinien dawać wszystkim równe szanse. W tym przypadku faworyzowani są piwowarzy, którzy piwo mają już uwarzone. Dwa miesiące to moim zdaniem za mało na przygotowanie dolniaka i nie chodzi mi o sam proces, bo ten da się przeprowadzić. Trzeba jednak pamiętać, że trzeba zamówić materiały, pomyśleć nad recepturą i w końcu znaleźć czas na warzenie. I tu się czas często drastycznie kurczy.

I tu się mylisz. ;)

Link to comment
Share on other sites

Wszytko jest dopuszczalne, tylko nie za wszystko są punkty dodatnie   ;)

Przeanalizuj opis stylu, pod kątem oczekiwania występowania nut od żyta, jak dla mnie nie bardzo są pożądane.

Edited by kantor
Link to comment
Share on other sites

 

 

Czyt dopuszczacie żyto w zasypie dry stouta

 

 

Przeanalizuj opis stylu, pod kątem oczekiwania występowania nut od żyta

i nie ma na konkursie znaczenia, że Twoje piwo jest zaje...fajne.

Piwo na konkursie ma być w stylu.

Czego uczestnikom, a zwłaszcza sędziom życzę.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.