Mateusz Papiernik Posted January 18, 2016 Share Posted January 18, 2016 (edited) Łódzki Oddział Terenowy PSPD ma przyjemność zaprosić wszystkich do wzięcia udziału w III Łódzkim Konkursie Piw Domowych! Konkurs odbędzie się w niedzielę, 20 marca 2016r. w Browarze Bierhalle w Łodzi przy ul. Drewnowskiej 58 (Manufaktura). Jeżeli w kategoriach konkursowych nadesłane zostanie więcej piw, niż do rundy finałowej dopuszczają Zasady Dobrej Praktyki dla Konkursów Piw Domowych PSPD, w sobotę, 19 marca, przeprowadzone zostaną dodatkowe eliminacje. Ogłoszenie wyników będzie mieć miejsce 2 kwietnia 2016r. na Targach Piw Regionalnych Piwowary. Trzecia edycja ŁKPD przeprowadzona zostanie w trzech kategoriach: Munich Dunkel (4B wg BJCP 2008) Dry Stout (13A wg BJCP 2008) Imperial IPA (14C wg BJCP 2008) Zachęcamy wszystkich do warzenia piw w kategoriach konkursowych oraz udziału w konkursie, zapraszamy do uczestnictwa! Wyniki konkursu zostaną zaliczone do Pucharu PSPD. Dostarczanie piw Piwo zgłaszane do III ŁKPD należy dostarczyć pocztą lub kurierem razem z Formularzem Zgłoszeniowym do Browaru Bierhalle (Drewnowska 58, 91-002 Łódź, Manufaktura) w dniach od 1 do 15 marca 2016r. w ilości 3 butelek o poj. 500 ml lub 4 butelek o poj. ok. 330 ml w danym stylu. Butelki nie mogą mieć naklejonych etykiet. Piwa można również dostarczać osobiście do sklepu Bromaniak przy ulicy Nastrojowej 54 w Łodzi — uwaga: Browar Bierhalle nie przyjmuje piw doręczonych osobiście! Dalsze informacje o konkursie Wszystkie informacje na temat konkursu, w tym informacje o nagrodach, szczegółowy regulamin, formularz zgłoszeniowy będziemy publikować na aktualizowanej stronie internetowej konkursu: http://pspdlodz.org/iii-lodzki-konkurs-piw-domowych-zaproszenie/ Zachęcam również do śledzenia profilu ŁOT na Facebooku, który również będziemy na bieżąco aktualizować: https://www.facebook.com/pspdlodz/ Oczywiście, w tym wątku również będziemy przekazywać wszystkie informacje o konkursie Pozostajemy do Waszej dyspozycji i będziemy na bieżąco odpowiadać na pojawiające się pytania. Nagrody Bardzo dziękujemy wszystkim sponsorom za wsparcie naszego konkursu! Szczegółowa lista nagród dostępna jest na stronie internetowej konkursu. Z pozdrowieniami w imieniu ŁOT PSPD, Mateusz Papiernik Edited February 3, 2016 by Mateusz Papiernik Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szalas85 Posted January 19, 2016 Share Posted January 19, 2016 Szkoda, że tak późno bo można było zaplanować warzenie A tak to raczej jedną kategorię można obskoczyć specjalnie pod konkurs, reszta z przypadku jak ktoś akurat ma już uwarzone. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mateusz Papiernik Posted January 19, 2016 Author Share Posted January 19, 2016 Imperial IPA i Dry Stout powinny się udać w tym czasie, sami wśród osób zaangażowanych w Łodzi mamy plany dopiero warzyć piwa na konkurs Też żałuję, że ogłoszenie konkursu się nieco przeciągnęło, ale napotkaliśmy niestety na pewne zawirowania organizacyjne, które musieliśmy pokonać. Mimo krótkiego czasu na warzenie mamy nadzieję, że piwowarów to nie wystraszy i piwa dopiszą! Link to comment Share on other sites More sharing options...
kordas Posted January 19, 2016 Share Posted January 19, 2016 Ogłaszanie konkursu, gdy do końca terminu przyjmowania piw pozostały mniej niż 2 miesiące, a w kat. konkursowych są lager i imperial to zdecydowanie zła praktyka. Owszem wszystko jest do uwarzenia, ale jednak piwowarzy warzą też na różne konkursy, które ogłaszano z większym wyprzedzeniem, więc czasami trudno "przeprogramować" swój plan warzelniczy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BuDeX Posted January 19, 2016 Share Posted January 19, 2016 Też żałuję, że ogłoszenie konkursu się nieco przeciągnęło, ale napotkaliśmy niestety na pewne zawirowania organizacyjne, które musieliśmy pokonać. Ale co to zmienia? Kategorie i orientacyjny termin można było ogłosić dużo wcześniej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mateusz Papiernik Posted January 19, 2016 Author Share Posted January 19, 2016 Nie możemy się z tym zdaniem nie zgodzić. Mamy w zespole świadomość popełnionego błędu w tym temacie i mocne postanowienie, żeby w kolejnym roku ogłosić przynajmniej wstępne szczegóły konkursu z dużo większym wyprzedzeniem. Odwracać kota ogonem nie ma co, dyskusja na ten temat czasu nie cofnie, ani kategorii nie zmieni Sypiemy głowy popiołem i mimo tego serdecznie zapraszamy do udziału. Dagome 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mateusz Papiernik Posted January 20, 2016 Author Share Posted January 20, 2016 Na stronie konkursu umieściliśmy szczegółówy regulamin: http://pspdlodz.org/regulamin-iii-lodzkiego-konkursu-piw-domowych-lkpd/ Plik z regulaminem do pobrania jest również podlinkowany w głównym menu strony, jak i we wpisie z zaproszeniem do konkursu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dario Posted January 21, 2016 Share Posted January 21, 2016 Nie możemy się z tym zdaniem nie zgodzić. Mamy w zespole świadomość popełnionego błędu w tym temacie i mocne postanowienie, żeby w kolejnym roku ogłosić przynajmniej wstępne szczegóły konkursu z dużo większym wyprzedzeniem. Odwracać kota ogonem nie ma co, dyskusja na ten temat czasu nie cofnie, ani kategornie zmieni Sypiemy głowy popiołem i mimo tego serdecznie zapraszamy do udziału. Tylko co to zmienia? Robienie konkursu na siłę i ogłoszenie tego dwa miesiące przed konkursem jest moim zdaniem niepoważne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
fortun Posted January 21, 2016 Share Posted January 21, 2016 Nie możemy się z tym zdaniem nie zgodzić. Mamy w zespole świadomość popełnionego błędu w tym temacie i mocne postanowienie, żeby w kolejnym roku ogłosić przynajmniej wstępne szczegóły konkursu z dużo większym wyprzedzeniem. Odwracać kota ogonem nie ma co, dyskusja na ten temat czasu nie cofnie, ani kategornie zmieni Sypiemy głowy popiołem i mimo tego serdecznie zapraszamy do udziału. Tylko co to zmienia? Robienie konkursu na siłę i ogłoszenie tego dwa miesiące przed konkursem jest moim zdaniem niepoważne. Z drugiej strony konkurs nie jest obowiązkowy dla piwowarów, ani nikt do niego Cię nie zmusza. Jeżeli mi nie pasują kategorie albo widzę, że nie mam gdzie wcisnąć warzenia tego stylu piwa (nawet jak konkurs jest za 6 miesięcy) to po prostu nie startuje krzysiek9999 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
bimbelt Posted January 21, 2016 Share Posted January 21, 2016 Nikt nikogo oczywiście nie zmusza do startowania w konkursach. Natomiast jeśli konkurs pretenduje do Pucharu PSPD, to powinien dawać wszystkim równe szanse. W tym przypadku faworyzowani są piwowarzy, którzy piwo mają już uwarzone. Dwa miesiące to moim zdaniem za mało na przygotowanie dolniaka i nie chodzi mi o sam proces, bo ten da się przeprowadzić. Trzeba jednak pamiętać, że trzeba zamówić materiały, pomyśleć nad recepturą i w końcu znaleźć czas na warzenie. I tu się czas często drastycznie kurczy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
fortun Posted January 21, 2016 Share Posted January 21, 2016 Z tego co widzę organizator bierze udział w tym forum i pewnie przy następnym konkursie będzie już to poprawione. Sam ostatnio brałem udział w konkursie gdzie organizatorzy się nie udzielali, a wszystkie pretensje i roszczenia uczestników były olewane. Nawet odpowiedź mailową ciężko uzyskać, jakąkolwiek. Także ostatnie miejsce w pucharze mają zapewnione Link to comment Share on other sites More sharing options...
kordas Posted January 21, 2016 Share Posted January 21, 2016 Pod koniec ubiegłego roku na forum członkowie Komisji Technicznej prosili o udział w dyskusji na temat proponowanych zmian w dobrych praktykach organizacji konkursów piw domowych i właśnie jednym z szerzej omawianych tematów były minimalne terminy ogłaszania konkursów w zależności od tego, jakie style piwa będą brały w nim udział. Pod koniec ubiegłego roku zasady te weszły w życie, więc ogłaszane po tym terminie konkursy powinny być z nimi zgodne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
the_doctor Posted January 21, 2016 Share Posted January 21, 2016 Pod koniec ubiegłego roku na forum członkowie Komisji Technicznej prosili o udział w dyskusji na temat proponowanych zmian w dobrych praktykach organizacji konkursów piw domowych i właśnie jednym z szerzej omawianych tematów były minimalne terminy ogłaszania konkursów w zależności od tego, jakie style piwa będą brały w nim udział. Pod koniec ubiegłego roku zasady te weszły w życie, więc ogłaszane po tym terminie konkursy powinny być z nimi zgodne. *Pod warunkiem, że organizator chce, by konkurs dopuszczono do Pucharu PSPD. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kordas Posted January 21, 2016 Share Posted January 21, 2016 (edited) *Pod warunkiem, że organizator chce, by konkurs dopuszczono do Pucharu PSPD. Dokładnie to miałem na myśli, ale jak widzę nie dopisałem tego. Edited January 21, 2016 by kordas Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dario Posted January 21, 2016 Share Posted January 21, 2016 Dokładnie. Nie każdy konkurs musi być zaliczany do pucharu, wręcz przeciwnie powinny być zaliczane tylko te z czołówki pod względem organizacyjnym. bart3q 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
piwochłon Posted January 22, 2016 Share Posted January 22, 2016 Kurczę, fajne kategorie (takie dość konserwatywne, bez kwasów, wędzonek i innych udziwnień), ale nie dam rady nic uwarzyć bez rewolucji w planie warzenia, na którą jest za późno. Gdybym wcześniej wiedział to uwarzyłbym co najmniej Monachijskie Ciemne, a może i wszystkie trzy kategorie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
quba16 Posted January 22, 2016 Share Posted January 22, 2016 A ja bym miał pytanko o widełki blg. Są dopuszczalne odchylenia (np. 0,3 blg)? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mateusz Papiernik Posted January 22, 2016 Author Share Posted January 22, 2016 Zakładamy, że piwowarzy domowi raczej nie pracują na sprzęcie z certyfikatem z Głównego Urzędu Miar A na poważnie - oczywiście, odchyłki są jak najbardziej dopuszczalne, byle w granicy zdrowego rozsądku Link to comment Share on other sites More sharing options...
nuZky Posted January 22, 2016 Share Posted January 22, 2016 Czy również w tym przypadku mógłby członek komisji technicznej wypowiedzieć się, czy późne ogłoszenie kategorii spowoduje nie zaliczenie konkursu do pucharu? Może to właśnie będzie nowa "dobra praktyka", wypowiedzi komisji w wątkach na bieżąco czy konkurs na obecną chwilę jest dopuszczony do pucharu czy już nie spełnia wymogów - motywator dla organizatorów, a przy okazji korzyść dla piwowarów. Dobrego piwa wszystkim! Maryh and bart3q 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cichus Posted January 22, 2016 Share Posted January 22, 2016 Nikt nikogo oczywiście nie zmusza do startowania w konkursach. Natomiast jeśli konkurs pretenduje do Pucharu PSPD, to powinien dawać wszystkim równe szanse. W tym przypadku faworyzowani są piwowarzy, którzy piwo mają już uwarzone. Dwa miesiące to moim zdaniem za mało na przygotowanie dolniaka i nie chodzi mi o sam proces, bo ten da się przeprowadzić. Trzeba jednak pamiętać, że trzeba zamówić materiały, pomyśleć nad recepturą i w końcu znaleźć czas na warzenie. I tu się czas często drastycznie kurczy. I tu się mylisz. bart3q and amap 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Westvleteren Posted January 23, 2016 Share Posted January 23, 2016 Czyt dopuszczacie żyto w zasypie dry stouta? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted January 23, 2016 Share Posted January 23, 2016 (edited) Wszytko jest dopuszczalne, tylko nie za wszystko są punkty dodatnie Przeanalizuj opis stylu, pod kątem oczekiwania występowania nut od żyta, jak dla mnie nie bardzo są pożądane. Edited January 23, 2016 by kantor Link to comment Share on other sites More sharing options...
Konus Posted January 23, 2016 Share Posted January 23, 2016 Ja nie wiem, czy zrobienie zwykłego piwa to obciach? bart3q 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted January 23, 2016 Share Posted January 23, 2016 Czyt dopuszczacie żyto w zasypie dry stouta Przeanalizuj opis stylu, pod kątem oczekiwania występowania nut od żyta i nie ma na konkursie znaczenia, że Twoje piwo jest zaje...fajne. Piwo na konkursie ma być w stylu. Czego uczestnikom, a zwłaszcza sędziom życzę. bart3q 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted January 23, 2016 Share Posted January 23, 2016 Ja nie wiem, czy zrobienie zwykłego piwa to obciach? Nie Konus. Zwykłe piwo najtrudniej zrobić, a "udziwnione" zawsze można tłumaczyć "to tak miało wyjść" Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now