Arielos Opublikowano 30 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2016 (edytowane) Witam kolegów Mam zamiar zabrać się za grodziskie. Widziałem receptury na 100% wędzonym pszenicznym i zastanawiam się czy nie ma problemów z filtracją. Myślicie, że robić bez żadnych wspomagaczy, czy zrezygnować ze 100% pszenicy i dać część pale ale? Edytowane 30 Marca 2016 przez Arielos ATizequeM 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 30 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2016 marne szanse że by 100% poszło bez problemu,zależy jeszcze jak ześrutowany i ile słodu,jaki filtr jeśli chcesz 100% to nie dawaj PA tylko łuskę gryczaną albo z owsa ,też trzeba dobrze podgrzać przed wysładzaniem i wysładzać trochę cieplejszą jak zawsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piter88 Opublikowano 30 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2016 Robiłem 2 razy 100%. Raz na weyermannie dębowym raz na bukowym. Nie miałem większych problemów. Śrutownik własny, wężyk jako filtr. Trochę się dłużyło wysładzanie ale dało rade zanim spadła temperatura. Wysłodziłem do założeń z kalkulatora. W każdym razie zależy. Raz się uda raz nie. Hefeweizen 50/50 mi się przytkał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikemat Opublikowano 30 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2016 Ostatnio robiłem Grodzisza 100% Weyermann i wszystko się tkało. Katorga.Masz podobne doświadczenie, co ja, więc tym bardziej polecam, albo tę łuskę gryczaną, albo chmiel w szyszce do filtracji, albo najlepiej dać jakiś spory procent słodu jęczmiennego wędzonego bukiem do zasypu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 30 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2016 łuska gryczana, Święty Grall filtracji, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kentaki Opublikowano 30 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2016 Daj 100-200g marynki w szyszce do zacieru, pomoże w filtracji i nie będziesz musiał już chmielić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arielos Opublikowano 30 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2016 (edytowane) Dobra, to w takim razie kupię z 200 gram szyszki i dam do filtracji. Ale chyba raczej goryczka nie przejdzie, z tego co czytałem izomeryzacja alfakwasów prawie w tej temperaturze nie zachodzi? Edit: a gdzie można dostać łuskę? W internecie najłatwiej o mieloną? Edytowane 30 Marca 2016 przez Arielos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 30 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2016 Ja filtrowałem 100% grodziskie i problemów nie było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 30 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2016 Robiłem kilka razy grodziskie ze 100% pszenicy i filtracja za każdym razem trwała ok 2godzin. "Ciut" dłużej niż normalnie, ale dało radę. Z tym że robiłem max 3kg zasypu - nie wiem jak większe ilości. Śrutowanie w zelmerze, filtracja na wężyku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi1926 Opublikowano 30 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2016 Przedwczoraj warzyłem grodziskie 100% pszenicy. Plan był taki, że się wyrobię do północy ze sprzątaniem, a skończyłem o 3 nad ranem Dałem łuskę owsianą, ale widocznie za mało (100g). Błędem było również zbyt drobne śrutowanie, ale za to wydajność mocno skoczyła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arielos Opublikowano 31 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 (edytowane) Dobra, tym razem zrobię tylko 75% pszenicy, zobaczymy jak to wyjdzie Powiedzcie mi tylko na przyszłość, gdzie mogę dostać łuskę owsianą albo gryczaną? Edytowane 31 Marca 2016 przez Arielos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2016 To dopełnij pilzneńskim a nie żadnym pale ale. Łuska na allegro, sprzedają do poduszek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Powiedzcie mi tylko na przyszłość, gdzie mogę dostać łuskę owsianą albo gryczaną? Różnie to bywa. Akurat jest tutaj: http://www.alepiwo.pl/?produkty/dodatki/luska-orkiszowa-100g.html A przy okazji i można kupić inne surowce piwowarskie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiux Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Na allegro łuska gryki jakieś 5zł za kilogram. Ok 300g wystarcza do filtracji, że by zakryć filtrator mniej więcej. Tylko trzeba wygotować przed użyciem, żeby koloru nie puszczało. Ja chyba z 5 razy zagotowywałem i odcedzałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Wystarczy wrzątkiem zalać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiux Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2016 No ale po jednym razie dalej puszcza kolor. Chyba, że to nie przeszkadza w niczym... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakos Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Nie pękaj, robiłęm 100% z grodziskiego,jako jedną z pierwszych warek i filtracja trwała dłużej, ale dało radę. Warto spróbować, zdobędziesz doświadczenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Ale chyba raczej goryczka nie przejdzie, z tego co czytałem izomeryzacja alfakwasów prawie w tej temperaturze nie zachodzi? No ale przecież później gotujesz, więc będziesz miał te 100 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lumpy Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 robiłem grodzisza w ostatnią niedziele, 100% zasypu weyerman pszenica wędzona dębem, filtracja około 4 godziny, ale za to wydajność mi wyszła ponad 80% zwykle koło 70% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 No ale po jednym razie dalej puszcza kolor. Chyba, że to nie przeszkadza w niczym... Używałem łuskę do 5-6 warek, przelewaną ciepłą wodą i odcedzoną do zacieru, nie zauważyłem pogorszenia barwy/aromatu/smaku. Być może to barwienie zwiększa się, jeśli ją gotujesz. W moim przypadku woda z odcedzania jest "czysta", zawiera oczywiście zmyty pył z łusek. Po ostatniej warce z użyciem łuski zauważyłem, że najlepszy efekt jest wtedy, jeśli łuskę wysypać na rurkę/oplot i dopiero na nią przelać zacier. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 No ale po jednym razie dalej puszcza kolor. Chyba, że to nie przeszkadza w niczym... Nie wiem, u mnie nie puszczała.Tylko ja zalewam tym wrzątkiem i ją tak trzymam z pół godziny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiux Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Chyba, że tak. Ja od razu po przemieszaniu parę razy, odcedzałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Podepnę się pod temat filtracji. Robiłem niedawno swoją czwartą warkę. O ile przy pierwszej wysładzanie poszło błyskawicznie to przy kolejnych filtracja szła bardzo opornie. Używałem nawet łuski jęczmiennej. W zasypie dwa razy miałem trochę słodu pszenicznego a raz nie. Mash out robię zawsze. Nie wiem co robię nie tak bo sama filtracja zajmuje mi lekko 2 godziny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzys Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Podepnę się pod temat filtracji. Robiłem niedawno swoją czwartą warkę. O ile przy pierwszej wysładzanie poszło błyskawicznie to przy kolejnych filtracja szła bardzo opornie. Używałem nawet łuski jęczmiennej. W zasypie dwa razy miałem trochę słodu pszenicznego a raz nie. Mash out robię zawsze. Nie wiem co robię nie tak bo sama filtracja zajmuje mi lekko 2 godziny. A filtrujesz wężykiem? Może się zagniata? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Może się zagniata? z moąe trza go wyczyścić/przepłukać z osadu wewnątrz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się