Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Undeath Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Chodziło mi tak po głowie żeby dodać biedronkowe OXI do zacierania: Na opakowaniu ma, że zawiera alfa-amylazę, zamysł był taki żeby przyspieszyć zacieranie i po dodaniu 8 g na 5 kg słodów po 10 minutach miałem wszystko zatarte! Sprawdziłem wskaźnikiem na pewno szybko się zatarło dla pewności poczekałem do 15 minut i przefiltrowałem, właśnie się chmieli. W smaku brzeczka okej nie ma mydlastych posmaków, trochę boję się o utlenienie. Jak sądzicie da ten sposób radę do przyspieszania procesu i czy po fermentacji nie będzie żadnych nie chcianych posmaków? Ktoś już tak kiedyś próbował bo w necie mało informacji na ten temat... Luk Tous, mikemat, Pan Łyżwa i 5 innych 8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2016 I od razu wrzuć do tego szmaty od podłogi to się ładnie domyją Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2016 I przy okazji nie musimy dezynfekowac wezykow i wiadra bo brzeczka wszystko ladnie sama wyczysci. Dodam do nastepnej warki, znaczaco skroci to czas zacierania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JackStyle Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Z Oxy nie próbowałem, ale też myślałem żeby przyspieszyć proces. Dałem od razu do zacierania paczkę drożdży (ważne żeby dać drożdże w paczce z małą dziurką,najlepiej nakłutą tylko igłą) wtedy po filtracji nie trzeba już gotować, bo drożdże od razu fermentuja i wszystko opada na dno. Dzięki temu sposobowi skracam najlepszą technikę 7+7 o 3 dni. Cicha jest zbędna bo drożdże oblepiaja wszysko już podczas filtracji, dlatego po 4 dniach można butelkowac. Czekam na wasze relacje z tej metody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Ponad 200 warek masz na koncie i jeszcze takie banialuki piszesz...nie dziwne, że potem trzeba tłumaczyć ludziom co robią źle... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2016 (edytowane) Dałem od razu do zacierania paczkę drożdży (ważne żeby dać drożdże w paczce z małą dziurką,najlepiej nakłutą tylko igłą) wtedy po filtracji nie trzeba już gotować, bo drożdże od razu fermentuja i wszystko opada na dno. Do zacierania, w sensie że przed chłodzeniem? Bo jeśli chodzi o zadanie drożdży do już ostudzonego i napowietrzonego filtratu to taka technika nazywa się no boil i używało się jej np. do produkcji berliner weisse i do tego piwa jak dla mnie nadaje się świetnie, o ile wykonamy wszystko poprawnie. Do innych piw niekoniecznie, a przynajmniej nie do wszystkich. @Undeath A nie lepiej kupić po prostu enzym? Tzn. jeśli chodzi o sam wynik, a nie tylko o to, aby zrobić eksperyment. Oprócz enzymów przecież zawiera to jeszcze kilka innych rzeczy Edytowane 1 Kwietnia 2016 przez kordas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Ponad 200 warek masz na koncie i jeszcze takie banialuki piszesz...nie dziwne, że potem trzeba tłumaczyć ludziom co robią źle... Czemu banialuki? Próbowałeś? Przecież działa posmaków żadnych nie ma, co w tym złego? Może niech się wypowiedzą ludzie co mają coś ciekawego do powiedzenia. Z Oxy nie próbowałem, ale też myślałem żeby przyspieszyć proces. Dałem od razu do zacierania paczkę drożdży (ważne żeby dać drożdże w paczce z małą dziurką,najlepiej nakłutą tylko igłą) wtedy po filtracji nie trzeba już gotować, bo drożdże od razu fermentuja i wszystko opada na dno. Dzięki temu sposobowi skracam najlepszą technikę 7+7 o 3 dni. Cicha jest zbędna bo drożdże oblepiaja wszysko już podczas filtracji, dlatego po 4 dniach można butelkowac. Czekam na wasze relacje z tej metody. A próbowałeś drożdże babuni? Ostatnio ktoś pisał że po 3-4 dniach na nich zlewa na cichą tydzień z żelatyną i wychodzą całkiem niezłe piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Dobre! Będę dawał do każdej warki. Super pomysł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2016 @Undeath A nie lepiej kupić po prostu enzym? Tzn. jeśli chodzi o sam wynik, a nie tylko o to, aby zrobić eksperyment. Oprócz enzymów przecież zawiera to jeszcze kilka innych rzeczy No niby są ale to trzeba kupić specjalnie a z sklepami do destylacji jakoś mi ostatnio nie po drodze. Co do składu to zawiera: alfa-amylazę, proteazę, limazę i jakiś czwarty enzym a reszta to nadwęglan sodu czyli OXI czyste stąd moje obawy o utlenienie, a tak to jak może to zaszkodzić brzeczce albo piwu? Jak nawet niektórzy po OXI butelek nie płuczą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Wybitnie taniej i pewniej wychodzi zakup samej alfa-amylazy. Występuje w kilku postaciach, najpopularniejsze to sproszkowana lub płynna alfa-amylaza o temperaturach pracy 70-75°C i termostabilna alfa-amylaza o temperaturze pracy 70-100°C (znana jako enzym upłynniający). Do tego glukoamylaza i mamy super wytrawne piwo o bardzo wysokim odfermentowaniu (glukoamylaza znana jest jako enzym scukrzający). Nie trzeba uciekać się do zakupu OXI, wystarczy skorzystać z Allegro lub sklepu Starowar lub Aabratek.pl - używam bardzo często tych enzymów i nie mogę powiedzieć o nich złego słowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2016 No niby są ale to trzeba kupić specjalnie a z sklepami do destylacji jakoś mi ostatnio nie po drodze. Co do składu to zawiera: alfa-amylazę, proteazę, limazę i jakiś czwarty enzym a reszta to nadwęglan sodu czyli OXI czyste stąd moje obawy o utlenienie, a tak to jak może to zaszkodzić brzeczce albo piwu? Jak nawet niektórzy po OXI butelek nie płuczą? Ogólnie to tak sądzę, że ma to głównie sens, jeśli jest to eksperyment mający na celu uczczenie dzisiejszego dnia zakładając, że w 8g tego oxi byłoby tyle amylaz, aby tak mocno przyspieszyć zatarcie, to można by się spodziewać, że innych enzymów byłoby równie dużo i one by też zrobiły swoje, do tego w tamtym oxi są jeszcze na pewno jakieś dodatkowe substancje, ale nie chce mi się już tego sprawdzać, bo to jednak 1 kwietnia i nie zakładam powagi w tym temacie, a raczej liczę na ciekawe rozwinięcie Undeath 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Godless Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2016 @Undeath A nie lepiej kupić po prostu enzym? Tzn. jeśli chodzi o sam wynik, a nie tylko o to, aby zrobić eksperyment. Oprócz enzymów przecież zawiera to jeszcze kilka innych rzeczy No niby są ale to trzeba kupić specjalnie a z sklepami do destylacji jakoś mi ostatnio nie po drodze. Co do składu to zawiera: alfa-amylazę, proteazę, limazę i jakiś czwarty enzym a reszta to nadwęglan sodu czyli OXI czyste stąd moje obawy o utlenienie, a tak to jak może to zaszkodzić brzeczce albo piwu? Jak nawet niektórzy po OXI butelek nie płuczą Tlen z OXI rozłoży się już przy zacieraniu, nie mówiąc już o warzeniu; takie stężenie nie spowoduje utlenienia. Natomiast, pisałem już gdzieś wcześniej, nie wierzę w "czystość" biedronkowego OXI. Nie ma tego podanego (?) w składzie, ale na moje oko zawiera podbielacze optyczne - z samego o2 nigdy nie uzyskałem fioletowych czy błękitnych roztworów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Wybitnie taniej i pewniej wychodzi zakup samej alfa-amylazy. Występuje w kilku postaciach, najpopularniejsze to sproszkowana lub płynna alfa-amylaza o temperaturach pracy 70-75°C i termostabilna alfa-amylaza o temperaturze pracy 70-100°C (znana jako enzym upłynniający). Do tego glukoamylaza i mamy super wytrawne piwo o bardzo wysokim odfermentowaniu (glukoamylaza znana jest jako enzym scukrzający). Nie trzeba uciekać się do zakupu OXI, wystarczy skorzystać z Allegro lub sklepu Starowar lub Aabratek.pl - używam bardzo często tych enzymów i nie mogę powiedzieć o nich złego słowa. Na ale tu jest pod ręką Jakbym robił księżycówkę to bym kupował alfa-amylazę a tak to OXI widać daje radę. No niby są ale to trzeba kupić specjalnie a z sklepami do destylacji jakoś mi ostatnio nie po drodze. Co do składu to zawiera: alfa-amylazę, proteazę, limazę i jakiś czwarty enzym a reszta to nadwęglan sodu czyli OXI czyste stąd moje obawy o utlenienie, a tak to jak może to zaszkodzić brzeczce albo piwu? Jak nawet niektórzy po OXI butelek nie płuczą? Ogólnie to tak sądzę, że ma to głównie sens, jeśli jest to eksperyment mający na celu uczczenie dzisiejszego dnia zakładając, że w 8g tego oxi byłoby tyle amylaz, aby tak mocno przyspieszyć zatarcie, to można by się spodziewać, że innych enzymów byłoby równie dużo i one by też zrobiły swoje, do tego w tamtym oxi są jeszcze na pewno jakieś dodatkowe substancje, ale nie chce mi się już tego sprawdzać, bo to jednak 1 kwietnia i nie zakładam powagi w tym temacie, a raczej liczę na ciekawe rozwinięcie Zwiększę dawkę nastepnym razem to wyrobię się kilka minut. Choć wydaje mi się, że alfaamylazy jest sporo bo na opakowaniu jest 92% nadwęglan i reszta te enzymy więc 8 % to dość sporo, przerzuć to mikroskalę gdzie w całej brzeczce z słodu ile masz tego enzymu czystego? z 1-2 ml? Tlen z OXI rozłoży się już przy zacieraniu, nie mówiąc już o warzeniu; takie stężenie nie spowoduje utlenienia. Natomiast, pisałem już gdzieś wcześniej, nie wierzę w "czystość" biedronkowego OXI. Nie ma tego podanego (?) w składzie, ale na moje oko zawiera podbielacze optyczne - z samego o2 nigdy nie uzyskałem fioletowych czy błękitnych roztworów. A wolne rodniki? One się nie rozkładają a OXI może skutecznie ich ilość zwiększyć. Gdyby zawierało coś oprócz tych rzeczy co mówiliśmy i coś niebezpiecznego prawo wymaga by to się znalazło na etykiecie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HerrOs Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2016 (edytowane) Gdyby nie 1-szy kwietnia, to pomyślałbym, że tak wcześnie ktoś już mocno przesadził z alko EDIT: Pewnie zepsułem co niektórym zabawę, o ja niegodny. Edytowane 1 Kwietnia 2016 przez HerrOs Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Godless Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2016 (edytowane) http://cdn.biedronka.pl/_karty/01/OXY_Spotless_White_Odplamiacz_w_proszku_750g_Global_Cosmed.pdf Tak poza zabawą. Skład na opakowaniu, a karta charakterystyki, to w wielu przypadkach różne rzeczy. Producent podaje tyle co musi. ( no podbielaczy optycznych w tym faktycznie nie ma ) Edytowane 1 Kwietnia 2016 przez Godless Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Czy IQ idzie w parze z IBU? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2016 enzymy więc 8 % to dość sporo, przerzuć to mikroskalę gdzie w całej brzeczce z słodu ile masz tego enzymu czystego? z 1-2 ml? Ale enzymów mamy kilka, więc nie wiadomo którego jest najwięcej, może proteaz i nie będzie piany? Są też lipazy, rozkładają wiązania estrowe, więc może to oxi byłoby genialnym rozwiązaniem, aby bez lodówki zrobić lagera? Niesłodowana pszenica jest dość tania do kupienia, słód pszeniczny drogi, ale oxi tanie, więc może by w sumie tak zrobić piwo pszeniczne na samym oxi? Tylko czy te enzymy nie spowodują braku odpowiedniego profilu estrowego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Lepiej wzorem komiksowego Tytusa zeżreć wszystkie składniki niech w żołądku się zrobi . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Na ale tu jest pod ręką A jak zamkną biedronkę, to pamiętaj, że ślina również zawiera alfa-amylaze i tak też możesz przyśpieszyć zacieranie. Tylko jak będziesz potem wysyłać na konkurs, to może lepiej nie wspominaj o tym w formularzu zgłoszeniowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Dobra dobra Koniec dnia to można do HydePark przenieść, żart może nie wykwintny ale zawsze coś jak taka nuda dziś na forum. Ale śmieszki poblokowali za żarty z Marianną, z tego co słyszałem Tomek ty masz z nią idealny kontakt to pozdrów ją, bo u mnie po pierwszym mailu się nie odezwała Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikadorus Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Dobra dobra Koniec dnia to można do HydePark przenieść, żart może nie wykwintny ale zawsze coś jak taka nuda dziś na forum. Ale śmieszki poblokowali za żarty z Marianną, z tego co słyszałem Tomek ty masz z nią idealny kontakt to pozdrów ją, bo u mnie po pierwszym mailu się nie odezwała Szkoda, że tak późno się zrobiło.... miałem pomysł na "byczą żółć na aromat"... . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Kiedyś był dodawany w mordowniach piwnych kuchcik do piwa lanego z kegów aby była piana... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się