bimbelt Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Czy może ktoś będzie nagrywał? . I fajnie by było udostępnić później dla ogółu . Nagrywanie na własne potrzeby oczywiście jest możliwe' date=' jednak udostępnianie w sieci, to już chyba zahacza o łamanie prawa.[/quote'] "Ogółowi" udostepniac nie wolno, ale znajomym juz tak. Nie widze problemu, by ktos nagral i wyslal linka poprzez P.W. do swoich znajomych z forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kentaki Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Pamiętam jak kilka lat temu na Planete leciał cykl "Pokochaj dobre Piwo" i serial został zgrany i rozpowszechniony wśród znajomych. Nie popadajmy w paranoje przecież nikt nie oczekuje, że wyjdzie z tego jakieś "pirackie" DVD i że ktoś na tym zrobi interes życia. Więcej luzu i zdrowie zgrywacza . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yanek Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Przed jakąś godziną, skończył się program na discovery science jak powstaje budweiser. I faktycznie dodają ryż i używają też wióry bukowe. A ten na kuchnia.tv może nagra mój znajomy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yanek Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Pamiętam jak kilka lat temu na Planete leciał cykl "Pokochaj dobre Piwo" i serial został zgrany i rozpowszechniony wśród znajomych. Jak by ktoś miał, to chętnie obejrzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2010 (edytowane) Filmik ze szkółki w Czeskim Raju. Występuję w 1:10. Mimo, że to dawne dzieje obejrzałem go dopiero dzisiaj. http://www.youtube.com/watch?v=BKfNiFptjTc&playnext=1&videos=PdwfSEDh9Xk&feature=rec-LGOUT-exp_fresh+div-1r-5-HM Edytowane 10 Sierpnia 2010 przez slotish Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2010 A dzisiaj mieliśmy wraz z kolegą Tieroo okazję pogadać do mikrofonu o piwowarstwie p. Redaktorowi z Polskiego Radia. Poleci jakoś w poniedziałek w Trójce i Programie 1 przed południem. Z 25 minut ma zostać około 3, więc kto wie co z tego wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Tomek - normalka oni puszczają to co im pasuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gesio0 Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Może uda mi się akurat trafić na audycję. Ciekawi mnie to bardzo. Cyżby Trójka brała się za promocję piwowarstwa domowego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Może uda mi się akurat trafić na audycję. Ciekawi mnie to bardzo. Cyżby Trójka brała się za promocję piwowarstwa domowego? Nie biorą się za żadną promocję - gwarantuję :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2010 wczoraj w Antyradiu był konkurs z pytaniem "ile cm na dobę rośnie chmiel?" i nagrodą- szkoleniem z oceny sensorycznej piwa... za wolno otworzył mi się komputer i nie wygrałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skitof Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2010 nawarzyli sobie piwa - Polskie Radio Pr I - Sygnały dnia. Warto posłuchać też wywiadu, na podstawie którego napisany został artykuł. 17.08.2010 07:18 Przygotował Paweł Pawlica Miłośników złotego trunku, czyli piwa z roku na rok przybywa. Wśród nich są tacy, którzy oprócz tego, że je spożywają potrafią je warzyć. Coraz więcej osób decyduje się na produkcję popularnego napoju wyskokowego w domowym zaciszu. Jednak w ostatnim czasie chałupniczy producenci postanowili wyjść ze swoich piwniczek i założyli Stowarzyszenie Domowych Piwowarów.Tomasz Wójci, wieloletni piwowar twierdzi, że aby móc produkować piwo w domowym zaciszu potrzebnych jest kilka podstawowych urządzeń - Musimy mieć fermentory, to są takie urządzenia, pojemniki z tworzywa, w których przeprowadzamy proces fermentacji, jakiś termometr i baligometr, czyli urządzenie do pomiaru zawartości cukru i oczywiście jakieś surowce. Głównym składnikiem piwa jest słód, który poddawany jest następnie procesowi fermentacji. Browarnicy ze Stowarzyszenia do swojej produkcji używają dwóch rodzajów słodu jasnego i ciemnego. Jednak mimo, iż piwo produkuje się od stuleci nie istnieje jedna recepta na uzyskanie tego trunku. Każdy gatunek piwa wymaga innego postępowania. Nie bez znaczenia są surowce i sprzęt jaki wykorzystujemy do jego produkcji. Zdaniem piwowara, Tomasza Ogaczewskiego z warzeniem piwa jest jak z gotowaniem zupy- Mamy zupy czyste takie jak rosół i zupy krem, podobnie jest z piwami - tłumaczy producent domowego piwa. Piwo to jeden z najstarszych i najpopularniejszych napojów na świecie. Najstarsze dokumenty dotyczące produkcji piwa wywodzą się z Mezopotamii. 4000 lat p.n.e. Polska tradycja picia piwa jest nieco młodsza, jednak istnieją dowody na to, że już sam Bolesław Chrobry, pierwszy król Polski od piwa nie stronił. Krystyna Rajnfus-Janus z Muzeum Etnograficznego w Krakowie twierdzi, że piwo od zarania dziejów było jednym z najbardziej lubianych trunków - To jak ważnym było piwo mówi anegdota o Klemensie, który w Polsce był, który na łożu śmierci po łacinie mówił " santa piwa de warka" i wszyscy, którzy byli przy tym łożu myśleli, że on jakąś polską świętą wzywa, a on po prostu chciał piwa z Warki. Mawia się, że gdzie szewcy i furmani piją tam najlepsze piwo. Jak tłumaczy kustosz muzeum- W tym przysłowiu sugeruje się, że piwo piją tylko mężczyźni, ale niegdyś to krakowskim przekupkom otwierano już o 4 rano karczmę, by te mogły się rano napić i rozgrzać. Popularność piwa wciąż rośnie i wydaje się, że złoty trunek już na stałe zapisał się w polskim menu. Tym, którzy chcieli by poznać historię tego trunku, albo spróbować stworzyć własny domowy browar polecamy lekturę gazety, która niebawem wyda Stowarzyszenie Domowych Piwowarów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Redaktorzy. Eh :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Redaktorzy. Eh :rolleyes: Błędy merytoryczne od biedy można zrozumieć, ale to jakiś analfabeta pisał. :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Browarnicy ze Stowarzyszenia do swojej produkcji używają dwóch rodzajów słodu jasnego i ciemnego. Strasznie ograniczeni jesteście, na szczęście się nie zapisałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Browarnicy ze Stowarzyszenia do swojej produkcji używają dwóch rodzajów słodu jasnego i ciemnego. Strasznie ograniczeni jesteście, na szczęście się nie zapisałem A to w ogóle z kosmosu ktoś wziął. Porażka na całego mówiąc szczerze. Człowiek się zgadza na zajmowanie i swojego i kogoś czasu (Tieroo przyjechał w zasadzie specjalnie) a później się takie bzdury czyta. Nawet nazwiska pokręcili. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2010 ale browarnicy ze stowarzyszenia używają 2 rodzajów słodu jasnego, oraz ciemnego w sumie trzech, czy jasnego i ciemnego w sumie dwóch?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2010 jeszcze baligometr pan redaktor miał chyba gorszy dzień Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2010 (edytowane) Przepraszam, że się czepiam ale to zdanie strasznie mi się spodobało Głównym składnikiem piwa jest słód, który poddawany jest następnie procesowi fermentacji. straszny skrót myślowy pana redaktora słód -> fermentacja -> piwo Edytowane 17 Sierpnia 2010 przez Franekkkk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Przepraszam, że się czepiam ale to zdanie strasznie mi się spodobało Głównym składnikiem piwa jest słód, który poddawany jest następnie procesowi fermentacji. straszny skrót myślowy pana redaktora słód -> fermentacja -> piwo To akurat najmniejszy skrót, w sumie prawda, tylko taki drobiazg jak zacieranie pominął natomiast jakiś termometr zachęca do użycia tego zza okna albo apteczki że nie wspomną o jakimśtam Klemensie, przez skromność nie wspomniano że papieżu, a byłym legacie papieskim w Polsce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2010 lepsze to niż to że piwo robi się z chmielu tak jak w reklamie harnasia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2010 (edytowane) lepsze to niż to że piwo robi się z chmielu tak jak w reklamie harnasia... w sumie takie samo niedoinformowanie i wprowadzanie w błąd a z tym chmielem to chyba reklama Warki p.s. Jedyna rada na to aby takich błędu uniknąć to autoryzacja tekstu przed publikacją. Nie można też mieć pretensji do pana redaktora, bo jeżeli nie wiedzy w danym temacie, to mógł popełnić parę błędów. Z drugiej strony, ja bym na jego miejscu pewnie zasięgnął wiedzy i pogrzebał w necie przed ostateczną publikacją Edytowane 17 Sierpnia 2010 przez Franekkkk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2010 straszny skrót myślowy pana redaktora słód -> fermentacja -> piwo I mamy receptę na HGB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tieroo Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2010 nawarzyli sobie piwa - Zdaniem piwowara, Tomasza Ogaczewskiego z warzeniem piwa jest jak z gotowaniem zupy- Mamy zupy czyste takie jak rosół i zupy krem, podobnie jest z piwami - tłumaczy producent domowego piwa. ech .. nawet nazwiska przekręcają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2010 żenada ,szkoda słów , pewnie jeszcze za to pieniążki wziął , masakra:ble: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skitof Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Ale się towarzystwo zrobiło wybredne . Parę lat temu to było by wielkie łał, że główne media zajmują się tematem, a dziś co? Lepiej w ogóle nie pisać, niż pisać z takimi błędami. (ale przekręcanie nazwisk i brak korekty to karygodny błąd w sztuce) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się