314wo.pl Opublikowano 4 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2016 Cześć, mam pytanie dotyczące tego typu skrzyń. Czy uważacie że przy temperaturach jakie mamy teraz czyli 25 stopni +/- i tych które nadejdą będzie można fermentować w takiej skrzyni ? Chodzi mi o maksymalną różnicę pomiędzy temperaturą otoczenia a temperaturą w skrzyni przy użyciu powiedzmy czterech butelek z lodowatą wodą. Dodam, że planuję wykonać skrzynię z płyt o grubości 10 cm. Może ktoś z doświadczenia wie czy to jest wykonalne/opłacalne/efektywne ? Ja mam podobną skrzynię tak po prostu do przechowywania piwa w garażu. Jest na oko ponad 2 razy większa i na pewno mniej starannie zrobiona. Skleiłem sobie ze styrodyru, więc dość drogo. Stoi w takim pomieszczeniu, że teraz mam tam około 20C, a jak włożę do środka 2 1,5 l butelki, to mam 13C. 16C mam po 1,5 doby bez wymieniania butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 4 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2016 Dzięki za odpowiedzi, widzę że chyba będę mógł sobie sprawić taką skrzynię i zacząć warzyć w lato Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 5 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2016 Płyt o jakich wymiarach użyłeś? Czym ciąłeś styropian? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
314wo.pl Opublikowano 5 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2016 Płyt o jakich wymiarach użyłeś? Czym ciąłeś styropian? Jeśli to do mnie, to chyba 15, więc grube, a ciąłem piłą do drewna i wygładzałem papierem ściernym. Generalnie fuszerka, ale w praktyce się sprawdza. Taką, jak zrobił autor wątku, to bym sobie nawet w salonie postawił . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondek Opublikowano 5 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2016 Płyt o jakich wymiarach użyłeś? Czym ciąłeś styropian? Płyt o jakich wymiarach użyłeś? Czym ciąłeś styropian? Jeśli to do mnie, to chyba 15, więc grube, a ciąłem piłą do drewna i wygładzałem papierem ściernym. Generalnie fuszerka, ale w praktyce się sprawdza. Taką, jak zrobił autor wątku, to bym sobie nawet w salonie postawił . Ja robiłem na 5cm i też się świetnie sprawdza vviola 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkkr Opublikowano 5 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2016 (edytowane) Ja do budowy skrzyni użyłem 5cm styroduru. Jest twardszy od styropianu, nie kruszy się przy cięciu ale jest droższy... Ważne aby komora nie była w środku zbyt duża - łatwiej będzie chłodzić jej wnętrze... Gdy nie mam fermentującego piwa to w komorze trzymam butelki z piwem. Układam jeden poziom butelek na to kawałek sklejki osb i drugi poziom butelek. Razem zmieści mi się tam 80 butelek. Raz na 24 godziny wymienię butelkę z lodem i dzięki temu piwa stoją w 17 stopniach a nie w ponad 20... Edytowane 5 Czerwca 2016 przez rkkr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 8 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 IMHO 5cm grubości starczy. Bardziej się liczy szczelność skrzyni. Temu proponuję zrobić skrzynie z 3 kawałków 50x100x5. Jeden kawałek przeciąć na pół z dwóch pozostałych zrobić 4 sztuki o wymiarach 45x50. Dwa największe kawałki to góra i dół. Zaś boki tak skleić aby odcięta cześć była na zewnątrz. Chodzi o to że idealnie nigdy nie dotniemy i gdy będziemy kleić wycinany bok to będą po prostu dziury (mniejsze lub większe) przez które będzie uciekać zimno. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek- Opublikowano 8 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 Chodzi o to że idealnie nigdy nie dotniemy i gdy będziemy kleić wycinany bok to będą po prostu dziury (mniejsze lub większe) przez które będzie uciekać zimno. Potwierdzam, moja nie jest szczelna (kompletna prowizorka przy wykonaniu) i 4 butelki 1,5 zbijają temperaturę do 16 stopni (z ok. 22). Jeśli chodzi o dziury, polecam uszczelnianie pianką montażową - do pewnego stopnia może je wypełnić (zwłaszcza że mocno puchnie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondek Opublikowano 8 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 ja zabezpieczyłem wszystkie łączenia silikonem, a od góry do krawędzi przykleiłem karton, żeby powierzchnia była płaska. pokrywę dociskam w rogach i trzyma bardzo szczelnie. później postaram się podesłać zdjęcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geralt Opublikowano 23 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2016 A w jaki sposób izolujecie sondę termometru, aby wskazywała temperaturę brzeczki, a nie powietrza wewnątrz skrzyni? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkkr Opublikowano 23 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2016 Ja przyklejam warstwę materiału izolacyjnego do fermentora za pomocą taśmy pakunkowej i potem delikatnie wsuwam sondę pomiędzy fermentor a materiał izolujący (w moim przypadku jest to pianka do dylatacji posadzkowych). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mechatron Opublikowano 23 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2016 Z tego co ja gdzieś tam wyczytałem to jeżeli włożysz fermentator powiedzmy o temp 16-18C do skrzyni / pomieszczenia o podobnej temp to jako, że ciecz jest o dość dużej bezwladnosci to różnice nie powinny być dość istotne więc można sprawdzać temp otoczenia - jak zimą i fermrntowalem to nie było dużych różnic między temp w pomieszczeniu, a tą na fermentatora... Oddaje jednak głos tym co się taką skrzynią bawili Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ili Opublikowano 28 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2016 Witam, jakiś czas temu postanowiłem coś z budowac, a mianowicie komore fermentacyjną ze styropianu, poniżej zamieszczam fotki z budowy i efektu końcowego w środku oprócz fermentora mieszczą sie 4 butelki pet 1,5l. Do zbudowania użyłem styropianu 10cm, ekranów zagrzejnikowych, wszystko skleiłem klejem do styropianu, obiłem filcem i zamontowałem w obudowie termometr z sondą. Jaki masz wymiary tej skrzyni ?? Wymiary zew. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bezczynność II kwartału Opublikowano 28 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2016 Pochwalę się swoim dziełem. W mieszkaniu mam ok 25 * więc pierwsze piwa wyszły takie sobie. O ile APA wyszła najlepiej(bo chyba chmiel przykrył posmaki owocowe) o tyle reszta piw przeciętna. Po lagerze fermentowanym w 26* boli mnie głowa i smakuje jak napój bananowy. Myślałem nad komora, jednak mieszkanie w bloku ogranicza wszelkie pomysły. Postanowiłem zrobić, więc komorę ukrytą w moim biurku z którego nie korzystam. Oto efekty: Styropian kupiony w Obi na sztuki, grubość styropianu tylko 3 cm, bo tylko taki był na sztuki. Dwie butelki 1,5 l chłodzą wnętrze komory na 12 godzin do temperatury ok 16-18*. W mieszkaniu jest ok 25* więc wynik całkiem dobry. Gdybym musiał jednak zacząć korzystać w biurka(na razie nie planuję) to wyjmuje komorę bo została tak zrobiona, że wszystkie płyty styropianowe zostały wciśnięte w biurko i posklejane wewnątrz komory. Temperatura najlepiej trzyma, gdy się nie zagląda, dlatego wewnątrz jest sonda termometru podpięta pod multimetr i kontroluje temperaturę bez zaglądania. Żeby wykorzystać miejsce do maksimum wcisnąłem jeszcze kilka butelek piwa, które nie kisną w wysokiej temperaturze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 26 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2016 Panowie czy komora styropianowa jest całkowicie szczelna? Co z wydobywającym się z ferentora dwutlenkiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondek Opublikowano 27 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2016 jeżeli nie zastosujemy laboratoryjnych warunków i precyzji to nie będzie całkowicie szczelna, dwutlenek musi się wydobywać szczelinami w innym wypadku albo wywaliłoby wieko albo doszło do rozerwania styropianu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkkr Opublikowano 27 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2016 W domowej roboty skrzyni w ogóle nie ma się co tym przejmować. Zawsze znajdzie się w takiej skrzyni jakaś, choćby minimalna nieszczelność. Poza tym co jakiś czas trzeba np. podnieść wieko żeby wymienić butelkę z lodem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrokoo Opublikowano 31 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2016 A czy ktoś z was próbowal pogrzewać fermentor w takim styropianowym pojemniku ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 31 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2016 A czy ktoś z was próbowal pogrzewać fermentor w takim styropianowym pojemniku ? Tak, wielu. A jeśli byś chciał zapytać jak (zamiast poszukać i poczytać) ? Odpowiadam: najczęściej z wykorzystaniem przewodu grzejnego (różnych konstrukcji) sterowanego np. termostatem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kornik600 Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Butelka nie musi być z lodem, równie dobrze woda w niej może mieć 40,50 czy 60 stopni tyle że krócej grzeje niż lód chłodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KubaMik Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Czy któryś z kolegów próbował umieścić zdezynfekowaną sondę termometru bezpośrednio w brzeczce np. przez dziurkę w pokrywie przy rurce fermentacyjnej? Teoretycznie termometr wskazywałby wtedy dokładnie temperaturę brzeczki. Pytanie tylko czy nie byłaby to idealna dróżka dla bakterii do naszej brzeczki...Ewentualnie można by to uszczelnić odrobiną silikonu sanitarnego, który później łatwo oderwać...Co myślicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2016 http://www.piwo.org/topic/21551-pomiar-temperatury-fermentuj%C4%85cej-brzeczki/?hl=%2Bpomiar+%2Btemperatury http://www.piwo.org/topic/4873-mierzenie-temperatury-fermentujacej-brzeczki-wewnatrz-fermentatora/?hl=+pomiar%20+temperatury%20+sonda I jeszcze kilka innych tematów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KubaMik Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Dzięki bardzo. Nie szukałem specjalnie nic na ten temat po prostu tak mi się nasunęło czytając wątek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanzo Opublikowano 31 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2016 Też zrobiłem sobie coś na podobieństwo komory fermentacyjnej. U mnie wygląda to tak, że wyłożyłem izolacją wnętrze jednej z półek w szafie. Jako izolacja posłużyły podkłady pod panele, grubość izolacji to 20mm, niby nie dużo ale sprawdza się dobrze. Litrowa butelka po coli wymieniana co 12 godzin utrzymuje temperaturę 17°C, przy dołożeniu dużego wkładu z lodówki zeszło do 15,5°C. Dodatkowo w Juli kupiłem termometr bezprzewodowy, czujnik leży na pokrywie fermentora a wyświetlacz stoi na biurku koło komputera. O taki: http://www.jula.pl/catalog/gospodarstwo-domowe/sprzet-rtv-i-agd/termometry-i-stacje-pogodowe/termometry-cyfrowe/termometr-bezprzewodowy-943134/ Pokazuje to samo co ten żółty (alle france chyba ) sprzedawany w sklepach dla piwowarów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ili Opublikowano 22 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 (edytowane) Tu mają pudła różnego rodzaju i wielkości. Nie trzeba robić i cudować http://www.styromax.com.pl/ Edytowane 22 Listopada 2016 przez ili Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się