kantor Opublikowano 6 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2017 (edytowane) Też to zauważyłem, trochę to słabe i jeszcze założenie, że roboczogodzina bezrobotnego jest warta 0 zł. Edytowane 6 Stycznia 2017 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kòpôcz Opublikowano 7 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 Może i racja, ale wzięło się to z tego, że wliczanie kosztu swojej robocizny jest kopem po kostkach całej idei warzenia w domu. Wracając do tematu. Kupiłem podpiwek i kwas chlebowy z bimber hobby. Dziwny wynalazek - oba są w formie płynnego ekstraktu... Kosz to ok. 5zł za 9 litrów, do tego koszt cukru, lub miodu - co kto woli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Wojtczuk Opublikowano 3 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 Dla mnie podstawą oszczędnośći jest: * warzenie na tych samych drożdżąch (użycie gęstwy) * rozmiar warki (15-20l) * użycie polskich/niemieckich chmieli tam gdzie to możliwe * uzupełnianie 3-5Blg w recepturze płynnym ekstraktem (oszczędność czasu, także przy śrutowaniu) Ale ogólnei to biorąc pod uwagę ile trzeba rzeczy kupić do domowego browaru, co idzie w tysiące złotych, wygląda na to, że zyskowne dla mnie to zajęcie będzie dopiero za kilka lat bez zmian sprzętu.Dlatego warzę małe warki 7-12l, żeby się nauczyć, wypróbować reżim fermentacji, popełnić wszelkie możliwe błędy jak najszybciej. A potem Grainfather albo coś takiego. Bo mój czas jest bezcenny i tak (mogę go używać na naukę, ale jak mam robić duże warki i sprzedawać/wymieniać ich część to muszę oszczędzić czas). Piwna Strefa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 2 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2022 W obliczu inflacji i kryzysu oraz ekonomicznie motywowanego renesansu piwowarstwa domowego zapowiadanego przez Kopyra czas chyba reaktywować temat. Mi najtaniej dobre piwa wychodzą na Tradition i T-58. Te drożdżaki są po taniości w wielu miejscach i dają bardzo przyjemne jasne lekkie. Policzę później i dokleje szczegóły. Bolt 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolt Opublikowano 3 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2022 Drożdże IMO najlepiej na Kveik Polska popytać i dostaniemy coś za darmo np lutre i mamy super drożdże właściwie na lata, można suszyć etc. Słód pilzneński do tego żyto/jęczmień/owies niesłodowana z 30-40% bo pszenica obecnie jest bardzo droga. Zależy ile mamy miejsca...ale można kupić worek niesłodowanej w dobrej cenie. Od 0,9gr do 1,3zł za kg takiego surowca. A na pewno ktoś wam sprzeda worek A taki owies paszowy dla koni jaki biorę od znajomych jest lepszy niż płatki i słody jeśli chodzi o efekt. Chmiel jak ktoś uważa...można za 9zł kupić Mandarina bavaria i sypnąć na bogato 100g na warkę i mieć pseudo IPA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 3 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2022 @Bolt ok, ale robiłeś takie piwo już czy tylko zakładasz? O ile dobrze czytam wątek bardziej chodziło o doświadczenia. Ja mam surowce z kilku zakupów ale na teraz jakbym miał odtwarzać najtańsze to poszedłbym prawie klonem warki 92 i kupił wg dzisiejszych cen z jednego ze sklepów: 7,0 kg pilzneński Viking (5 + 2): 24 + 11 = 35 zł 1,0 kg pszeniczny Viking: 5,50 0,4 kg płatki owsiane: 2,50 Tradition 100 g + 50 g: 13,50 T-58 dwie saszetki: 6,9 *2 = 13,8 35+5,5+2,5+13,5+13,8=70,3 za surowce na ok. 36 litrów piwa ok. 11BLG, mniej niż 5ABV i ok. 30IBU czyli takiego jasnego lekkiego. 1,95 zł za surowce na litr piwa, 97 gr za surowce na butelkę piwa. Nie biorę pod uwagę mediów, robocizny, amortyzacji sprzętów i innych zagadnień wspomnianych w wątku powyżej. Przy korzystaniu z zakupów robionych wcześniej i w większej ilości (chmiele i słody), samodzielnemu śrutowaniu i gęstwy można jeszcze przyciąć bez szczególnej gimnastyki i wydziwiania. Także tego, domowe piwo stołowe zasadniczo tak bym sobie kalkulował. PS. a generalnie impulsem do odkopania tematu było ustrzelenie fiolek belgijskich FM i saszetek S-04 za 9 złych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolt Opublikowano 3 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2022 @zasada mam teraz na Kveik Voss zrobione 60% pale ale 40% owies niesłodowany+ 100g Mandarina bavaria 12blg, bardzo fajne piwo. Lekkie pijalne, jednocześnie ma sporo ciała i konsystencje soczku. Jedyna wada? Śrutowanie owsa może być problematyczne jak ma sie kiepski śrutownik. Ciężko ustawić aby nie było mąki...albo mąka albo całe ziarno. Ale ja mam byle jaki tani śrutownik. Za to pięknie odchodzi cała łuska. Lutre teraz testuje ale na "znacznie droższych" słodach bo dodałem grykę, ale reszta zbóż to zbieranina od rolnika żyto, owies, orkisz etc. Też wyjdzie tanio taki multigrain ale wiadomo, mówimy o najtańszej opcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 3 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2022 7 minut temu, Bolt napisał: "znacznie droższych" słodach bo dodałem grykę OT: cena słodu gryczanego jest jedną z rzeczy, które mnie mrozi. Bolt 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 17 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2022 Ja kiedyś do zacierania dzikiego kwasa dałem kaszę gryczaną, co została z obiadu, nawet polecam. Tylko sosu pieczeniowego nie warto dawać Ununul 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 13 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2023 Ja tak trochę w temacie, a trochę obok. W związku z końcem Marxamu, zrobiłem sobie symulację ile kosztowałyby mnie teraz surowce na moje ulubione letnie piwo tj. zasyp grisette wg Markowskiego chmielony Tradition, fermentowany drożdżami T-58. Symulacja jest o tyle, że mam zapasy i nie muszę kupować W tabelce ominąłem płatki owsiane, bo zakładam, że każdy ma je w szafce tak czy inaczej. Można dla bezpieczeństwa podwoić ilość drożdży, co zmieni ostateczną kwotę ale nie zmieni proporcji. W załączniku arkusz źródłowy. A jak tam u was po tej dość ważnej zmianie w krajobrazie? NPA-1_i_2.xlsx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 14 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2023 Najtaniej nadal wychodzi na drożdżach S-33 (10zł), ale te drożdże to trochę padaka... słód pale ale nieśrutowany 6,2 zeta na alledrogo - x5kg = 31zł chmiel marynka 30g - 6zł Allego Smart przesyłka - 0zł Wyjdzie spokojnie z tego 25l 12stki co daje 47zł/25l = +- 1,88/l Jednorazowo mniej by mi się nie udało. Zakładając, że na tych drożdżach natłukłbym ze 3 warki (najmarniej) to koszt drożdży można podzielić na 3 co daje 43zł/25l = 1,72zł/l. Moim zdaniem nie warto oszczędzać na drożdżach jeżeli zamierzamy je wykorzystać wielokrotnie. Niewielkim wzrostem kosztów wyjdzie piwo o klasę wyżej. Tak więc od początku tego tematu, gdzie wyszło 1.32zł/l teraz koszt wzrósł o ok 50gr-60gr na litrze. Niby nie wiele patrząc jednostkowo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draker Opublikowano 16 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2023 W dniu 13.06.2023 o 10:10, zasada napisał(a): Ja tak trochę w temacie, a trochę obok. W związku z końcem Marxamu, zrobiłem sobie symulację ile kosztowałyby mnie teraz surowce na moje ulubione letnie piwo tj. zasyp grisette wg Markowskiego chmielony Tradition, fermentowany drożdżami T-58. Symulacja jest o tyle, że mam zapasy i nie muszę kupować W tabelce ominąłem płatki owsiane, bo zakładam, że każdy ma je w szafce tak czy inaczej. Można dla bezpieczeństwa podwoić ilość drożdży, co zmieni ostateczną kwotę ale nie zmieni proporcji. W załączniku arkusz źródłowy. A jak tam u was po tej dość ważnej zmianie w krajobrazie? NPA-1_i_2.xlsx 11.63 kB · 4 pobrania Homebeer Pilzneński 5 kg - 25 zł Pszeniczny 1kg - 5,20 zł Fermentis T-58 - 8,50 zł Wysyłka - 13,50 zł Chmielu Hallertau Tradition obecnie chyba nie mają, bo osobiście go nie mogę znaleźć. Regularnie zamawiam u nich i nie narzekam. Bardzo szybkie wysyłki. zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 16 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2023 Cześć. AP - to skrót od którego sklepu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzejkej Opublikowano 16 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2023 36 minut temu, bielok napisał(a): Cześć. AP - to skrót od którego sklepu? Chyba chodzi o Alepiwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 16 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2023 Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się