Krzyżak Opublikowano 11 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2022 Godzinę temu, Zdrawko napisał: Plan na ważenie zbiegł się z niefajną informacją o odejściu śmiesznego czorta, więc ku niemu niech ta warka niech będzie, podczas spijania będę słuchał Kata, see you in hell R.! RIP Roman ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zdrawko Opublikowano 28 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2022 (edytowane) #124 Nie ma takiego miasta Londyn - polsko chmielony mętny chlejl ejl - receptura własna 03.28 23L/12P/IBU 33 SKŁAD: Viking Pils 3,6kg Owsiany 0,5kg Pszeniczny 0.35kg Cookie 0,2 kg Iunga 70g Vermelho 100g Amora Preta 100g EXP2/20 (Polish hops) 100g Lallemand New England/East Coast gęstwa ŚRUTOWANIE: ok 5'; łącznie 4,65kg - na Roller Crusher ZACIERANIE(Grainfather G30): jakoś tak inne zajęcia były w trakcie, to zacieranie długie, dodane po trochę soli i chlorku wapnia woda do zasypu -16l 67C - 60' 72- 60' WYSŁADZANIE:dodane ok. dodano soli i chlorku wapniaok 13 litrów /wysładzanie do 25-26 litrów - przed gotowaniem ~10,5P GOTOWANIE 60': 60' Iunga 15g 0' 25 min hopstand w 85C, po 15g każdego chmielu CHŁODZENIE: przeciwbieżna G30 - ok 15 minut, wraz ze zlaniem do Fermzilli Drożdże: słoik gęstwy; brzeczka napowietrzona mikserem, ok 5' Po gotowaniu(do fermentora): 23 L o gęstości 12,4P, IBU 33 Czas pracy 5h +30' sprzątanie/ wydajność ok 79%(wg BS) FERMENTACJA:burzliwa(planowana) 19C - 10 dni./Fermzilla w lodówce - bez ciśnienia na początku, potem podbije na koniec do max 15PSI fermentacja ruszyła po ok. xxh Po burzliwej FG:x,xP, co daje ok x.xx% cicha: 5 dni; chmielenie na zimno: po 75g Vermelho, EXP i Amora preta i 40g Junga edit: etykietki nie ma, bo piwo po nalaniu do kega zostało wypite w 3 dni ? Chmiele dały mięciutki, owocowy profil i bardzo przyjemnie się(chyba) wszystkim to spożywało. Edytowane 6 Maja 2022 przez Zdrawko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zdrawko Opublikowano 6 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2022 (edytowane) #125 Dopiero co usiadłem - hazy oaty ipa 06.05 Czyszczenie zamrażarki ze starych zapasów chmielowych, trzeba zrobić miejsce na świeższe paczki. Na tych drożdżach robiłem już kilka pasaży i wspomnienia mam miłe, więc powinno być dobrze. 23L/14 Blg/IBU 33 SKŁAD: Pils Viking 4,3 kg Owsiany Viking 1kg Pszeniczny 0,5kg Bestmalz Chit 0.5kg Citra 150g Mosaic 175g Nelson Sauvin 100g chlorek wapnia/sól Drożdże Lallemand Verdant IPA - rozbujane na 1.3L ŚRUTOWANIE: ok 3'; łącznie 6,3kg - rollercrusher czas łączny z odważaniem, i rozstawieniem sprzętu ZACIERANIE: dodane 4,5g chlorku wapnia i 1g soli woda do zasypu -21,5l 69C - 50' 75C - 10' WYSŁADZANIE: dodane 2g chlorku wapania i 1g soli(przygotowane do wysładzania 13L wody) ok 12,5L; do ~27,5L, po wysładzaniu ~12P GOTOWANIE 60': 60' 15g Iunga Polish hops 0' po 30g Citra/30gMosaic i 30g Nelson Sauvin; hopstand w 83-85C, ok 20 minut. CHŁODZENIE: przeciwbieżna G30 - ok 15 minut, wraz ze zlaniem do Fermzilli Drożdże: Verdant IPA - rozbujane na starterku 1,3L - z tymi drożdżami z Lallemand tak już jest. Po gotowaniu(do fermentora): 23 L o gęstości 14 brix, IBU 33 + 1.2 litra ze starterem z kolby Czas pracy 4h +30' sprzątanie/ wydajność ok 72%(wg BS) FERMENTACJA:burzliwa(planowana) 19C-20C - 7 dni. Fermentacja w Fermzilli, bez ciśnienia przez 1-2 dni, żeby estrów nie zdusić, potem podbicie naturalne do 15 psi Ależ to wystartowało. Po 12h już była czapa, potem w sobotę drożdże przy tej pięknej pogodzie zdecydowały się na spacer, wyłaziły pewnie przez kilkanaście godzin przez "spunding valve", bo w lodówce była całkiem spora ich ilość, a ja nie zaglądałem. Jak teraz patrze ile mam osadu drożdżowego pozostałego w stożku na dnie, to myślę, że spokojnie litr gęstwy wylazł, a może i więcej. 24 litry piwa przy zdrowych drożdzach to ewidentnie za dużo jak na możliwości tego baniaka ? . cicha 20C -4 dni - chmielenie na zimno: Citra 120g, i Mosaic 145g Nelson 70g do fermentora, chmielenie pod lekkim ciśnieniem. Coldcrash 2 dni ok 5C Do kega poszło ~19 litrów o 2,7 BLG , alkoholu ok 5,9% Ależ wzorcowo to wyszło, gęste aromatyczne, nie wiadomo czy to pić czy kroić. Jednak te suchary są oo niebo lepsze od new englandów, ładniej to się wszystko w tego typu piwie układa z chmielami. Licząc wszystkie straty po drodze, to przy takim chmieleniu na zimno 23 litry dają keg wypełniony pod dekiel. Hoprate 15g/L przy tych drożdżach jest w punkt. Bardzo dobra fundacja pod zabawę z różnymi chmielami. Edytowane 21 Maja 2022 przez Zdrawko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zdrawko Opublikowano 25 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2022 (edytowane) #126 Niemiec je banany - weizen 25.05 Pszeniczka i do tego po raz pierwszy na Fm41, drożdże bez startera, prosto z fiolki, bo świeżutkie i spróbuje underpitchingu, żeby było jeszcze "wincyj" banana 20L/11 Blg/IBU 15 SKŁAD: Pils Viking 1,7 kg Viking/Bestmalz Pszeniczny 1,7kg Carapils 0,7kg Hallertauer Tradition 30g FM41 Gwoździe i Banany ok 3'; łącznie 4,1kg - rollercrusher czas łączny z odważaniem, i rozstawieniem sprzętu ZACIERANIE: dodane garść łuski ryżowej woda do zasypu -15l 44C - 15' 63C - 40' 72C - 15' 78C - 5' WYSŁADZANIE: ok 13L; do ~26L, po wysładzaniu ~9P GOTOWANIE 60': 60' 15g Hallertauer 20' 15g Hallertauer CHŁODZENIE: przeciwbieżna G30 - ok 15 minut, wraz ze zlaniem do Fermzilli Drożdże: FM41 prosto z fiolki, temperatura zadania drożdzy ok 18C Po gotowaniu(do fermentora): 20 L o gęstości 11 brix, IBU 15 Czas pracy 3,5h +30' sprzątanie/ wydajność ok 72%(wg BS) FERMENTACJA: burzliwa(planowana) 18C-20C - 10 dni. Fermentacja w Fermzilli, bez ciśnienia ruszyła po ok 18h. Tak wszyscy straszą, że wyłażą z wiadra, mam nadzieje, że wystarczy miejsca, na wszelki wypadek zrobiłem blow-off w słoju ze starsanem cicha brak Do kega poszło ~19 litrów+1L PET o 2,1 BLG , alkoholu ok 4,5% edit: under pitching i w miarę niska temperatura dała banana uber alles ? Wziąłem butlę na spotkanie piwowarów na WFDP i piwo dostało miłe recki, mówili, ze "gwoździków" nie czuć prawie wcale. Ciekawe czy przy 2-3 pasażu też uda się to powtórzyć. Edytowane 11 Maja przez Zdrawko Hanys93 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 25 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2022 @Zdrawko, pytanie techniczne - czym czyścisz Fermzillę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 25 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2022 Tym zdaniem dokonam niesamowitych wyczynów szpadlem, ale pomysł na koncept etykiet + nazwy masz po prostu niesamowite. Przejrzałem wszystkie i leżę ze śmiechu! Pozdrawiam. Zdrawko 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zdrawko Opublikowano 26 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2022 13 godzin temu, fotohobby napisał: @Zdrawko, pytanie techniczne - czym czyścisz Fermzillę ? Woda+prysznic, taka myjka ciśnieniowa ? Płyn do mycia naczyń i ściereczka/gąbka. Dobrze po myciu wysuszyć i dopiero sobie zamknąć/skręcić całość. Raz na jakiś PBW, a przed następną fermentacją woda+starsan. Tyle. Z all rounderem jest prościej, fermzilli w sumie przez 2 lata nie rozłożyłem na części, czyszczę jak wyżej i nic złego się nie działo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 13 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2022 Juz od lat props za etykiety Zdrawko 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zdrawko Opublikowano 15 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2022 (edytowane) #127 It's BAnanas - fruit weizen 16.06 Pszeniczka nr2 - tym razem chcę dodać jeszcze pulpę z ananasa i wykorzystać zalegający ekstrakt pszeniczny, czyli owocowa środa 21L/11 Blg/IBU 22 SKŁAD: Pils Viking 1,2 kg Viking/Bestmalz Pszeniczny 1,3kg ekstrakt słodowy pszeniczny -1.2kg Citra 25g Sabro 15g FM41 Gwoździe i Banany Pulpa z Ananasa 1.5L ok 5'; łącznie 2,5kg - rollercrusher czas łączny z odważaniem, i rozstawieniem sprzętu ZACIERANIE: dodane garść łuski ryżowej woda do zasypu -10l 63C - 40' 72C - 15' WYSŁADZANIE: ok 16L; do ~26L, po wysładzaniu ~7P GOTOWANIE 60': 0' 15g Sabro/25g Citra - Hopstand w 85C CHŁODZENIE: przeciwbieżna G30 - ok 15 minut, wraz ze zlaniem do Fermzilli Drożdże: FM41 prosto z fiolki, temperatura zadania drożdzy ok 18C Po gotowaniu(do fermentora): 21 L o gęstości 11,2 brix, IBU 22 Czas pracy 3,5h +30' sprzątanie/ wydajność ok 72%(wg BS) FERMENTACJA:burzliwa(planowana) 18C-20C - 10 dni. Fermentacja w Fermzilli, bez ciśnienia ruszyła po ok 18h. cicha dodanie pulpy z ananasa i coldcrash Do kega poszło ~18,5 litra+1L PET o x,x BLG , alkoholu ok 4,6% Edytowane 10 Lipca 2022 przez Zdrawko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dariusz Gutowski Opublikowano 8 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2022 Siemasz, wszystko ładnie itd ale czemu tak mało osób dorzuca zdjęcie gotowego piwa ? Dla mnie to byłaby ciekawa informacja Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 8 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2022 37 minut temu, Dariusz Gutowski napisał: wszystko ładnie itd ale czemu tak mało osób dorzuca zdjęcie gotowego piwa ? Dla mnie to byłaby ciekawa informacja Mam dwie mało pomocne odpowiedzi. Jedna nawet beszczelna. 1. Jak będziesz prowadził swoje zapiski, będziesz mógł dorzucać zdjęć do woli. 2. Bo to nie IG a forum z zapiskami? A serio wiesz, każdy ma inny zestaw danych upublicznianych i chyba (?) nikt nie robi tego dla atencji. Do tego celu są inne portale - media. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zdrawko Opublikowano 10 Lipca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2022 (edytowane) #128 Helmut Kölsch - kolońskie coś jakby 09.07 K-97 po raz pierwszy 23L/10.7 Blg/IBU 27 SKŁAD: Viking Pils 3,9kg Viking Pszeniczny 0,15kg Viking wiedeński 0.1kg Carapils 0.1 Hallertauer Tradition 52g Fermentis K-97 ok 5'; łącznie 4,25kg - rollercrusher czas łączny z odważaniem, i rozstawieniem sprzętu ZACIERANIE: woda do zasypu -15l 66C - 60' 75C - 10' WYSŁADZANIE: ok 14L; do ~26L, po wysładzaniu ~9P GOTOWANIE 60': 60' 30g Hallertauer T. 15' 22g Hallertauer T. 10' 1/2 tablety whirfloc CHŁODZENIE: przeciwbieżna G30 - ok 15 minut, wraz ze zlaniem do Fermzilli Drożdże: K-97(termin przydatności lipiec'22 czyli teraz już) - uwodnione z dodatkiem 5g Goferm, zadane do brzeczki o temp 18C, hartowane z 25C do do 21C w 5' Po gotowaniu(do fermentora): 23 L o gęstości 10,7 brix, IBU 27 Czas pracy 3,5h +30' sprzątanie/ wydajność ok 79%(wg BS), celowałem w ok 20L 11.7P, ale chyba za dużo wysłodziłem FERMENTACJA:burzliwa 18C-20C - 10 dni. Fermentacja w Fermzilli, pod ok 10PSI, ruszyła po ok 18h. cicha coldcrash tylko Do kega poszło ~18,5 litrów+3L PET o x,x BLG , alkoholu ok x,x%(do zmierzenia). Przy transferze w smaku mnóstwo nut słodowych, zobaczymy jak się ułoży edit: trochę już czasu minęło od zakegowania tego piwa, więc garść refleksji. Przy transferze było mocno słodowo, natomiast nie wiadomo skąd, jak i czemu w testowych butelkach PET i potem z kega czułem wyraźnie gotowaną kukurydzę czyli DMS. Jakoś nie chciało mi się wierzyć, że jak u mnie DMS? Co prawda nowy worek słodu był rozpakowany do tej warki, ale gotowane było prawilnie, drożdży pod dostatkiem, fermentacja w prawidłowej temperaturze, etc.. Były wyjazdy, urlopy, troche sobie ten keg postał w lodówce, trochę poza nią i w sumie teraz po 2 miesiącach już tego zapachu nie ma(?!) Keg się też troszkę przegazowany zdawał, bo musiałem upuszczać gaz zaworem bezp. kilka razy(leciała sama piana). Obstawiam więc, ze może było niedofermentowane w jakiś sposób i potem w kegu powoli sobie doszło. Jest w miarę czysto i goryczka też jest konkretnie zaznaczona. Edytowane 3 Października 2022 przez Zdrawko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zdrawko Opublikowano 22 Lipca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2022 (edytowane) #129 - Włóczypij hazy oaty ipa 22.07 Powtórka zasypu ze #125 i trochę inne chmielenie 23L/13.2 Blg/IBU 30 SKŁAD: Pils Viking 4 kg Owsiany Viking 1kg Pszeniczny 0,5kg Bestmalz Chit 0.5kg Iunga 15g Citra 75g Mosaic 175g Simcoe 150g chlorek wapnia/sól Drożdże Lallemand Verdant IPA - rozbujana starszawa gęstwa na 1.5L starterku ŚRUTOWANIE: ok 5'; łącznie 6kg - rollercrusher czas łączny z odważaniem, i rozstawieniem sprzętu ZACIERANIE: dodane 2,5g chlorku wapnia i 1g soli( bo mi się chlorek skończył) woda do zasypu -20l 68C - 50' 75C - 10' WYSŁADZANIE: ok 11L; do ~27L, GOTOWANIE 60': 60' 15g Iunga Polish hops 0' po 25g Citra/25gMosaic i 25g Simcoe; hopstand w 83-85C, ok 20 minut. CHŁODZENIE: przeciwbieżna G30 - ok 15 minut, wraz ze zlaniem do Fermzilli Drożdże: Verdant IPA - stara gęstwa rozbujana na starterku 1,5L Po gotowaniu(do fermentora): 22 L o gęstości 13,2 brix, IBU 30 + 1L ze starterem z kolby Czas pracy 3,5h +30' sprzątanie/ wydajność ok 72%(wg BS) FERMENTACJA:burzliwa 19C-20C - 7 dni Fermentacja w Fermzilli, bez ciśnienia przez 1-2 dni, żeby estrów nie zdusić, potem podbicie naturalne do 15 psi Potem wydarzyły się wakacje, zatem piwo stało w pokojowej temperaturze, przez następne 3 tygodnie cicha 20C -4 dni - chmielenie na zimno: Citra 50g, i Mosaic 150g Simcoe 125g do fermentora, chmielenie pod lekkim ciśnieniem. Coldcrash 2 dni ok 5C Do kega poszło ~18 litrów o x,x BLG , alkoholu ok x,x%+ 1L PET Edytowane 3 Września 2022 przez Zdrawko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zdrawko Opublikowano 23 Października 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2022 (edytowane) #130 Wolniutko po szybciutku - hejzi kolsz 22.10 Dość spontanicznie i nietypowo bo w sobotę po 18 zdecydowałem się jednak coś uwarzyć. Reanimacja gęstwy była jeszcze w trakcie, ale sumie nie było przeciwskazań. Jakoś tak gładko i bezproblemowo poszło, że o 22 już było posprzątane. 25L/11.1 Blg/IBU 40 SKŁAD: Viking Pils 4,9kg Iunga 25g Sabro 35g Citra 150g Simcoe 100g Fermentis K-97 ok 5'; łącznie 4,9kg - rollercrusher czas łączny z odważaniem, i rozstawieniem sprzętu ZACIERANIE: woda do zasypu -16l 65C - 50' 75C - 5' WYSŁADZANIE: ok 15L; do ~27-28L, po wysładzaniu ~9P GOTOWANIE 60': 45' 25g Iunga 0' hopstand 25 minut; 35g Sabro CHŁODZENIE: przeciwbieżna G30 - ok 15 minut, wraz ze zlaniem do Fermzilli Drożdże: K-97, stara gęstwa reanimowana na 2 stopniowym starterze(litr+litr) Po gotowaniu(do fermentora): 25 L o gęstości 11,1P, IBU 40 Czas pracy 3,5h +30' sprzątanie/ wydajność ok 70%(wg BS) FERMENTACJA:burzliwa 20C - 10 dni. Fermentacja w Fermzilli, pod ok 10PSI, ruszyła po ok 8h, w sumie 2 stopień startera był zdjęty z mieszadła kilka godzin wcześniej i jeszcze się w nim działo. 25 litrów do tego baniaka przy aktywnych grzybkach, to jednak za dużo, musiałem robić blow-off. cicha chmielenie na zimno(3 dni) i coldcrash(3 dni, ale w temperaturach oscylujących wokół 10C na balkonie) - 100g Simcoe/150g Citra Do kega poszło ~18 litrów o 2,4 BLG , alkoholu ok 4,6%+ 2L PET a styl ukradłem od Lobstera, bo jest mętne i na drożdżach do Niemców ? edit: Nagazowało się, fajnie to wyszło. Jest lekko zaznaczona słodowość w kierunku skórki chlebowej, do tego chmielenie na aromat jest wystarczające jak na takie "codzienne" piwko, chmiele swoje przeleżały w zamrażarce, jeszcze sobie radzą. K-97 dały tą podstawę słodową właśnie, której w przy drożdżach new englandowych by nie było, a z wyglądu nie przypomina kolsza wcale ? Edytowane 26 Listopada 2022 przez Zdrawko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zdrawko Opublikowano 18 Listopada 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2022 Takie tam z amerykańskiego Piwowara - niestety z nagrody nie skorzystam, bo przesyłka do Polski przekracza wartość nagrody, ale jest fejm ? zasada, Joosto i Ununul 2 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zdrawko Opublikowano 19 Listopada 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2022 (edytowane) #131 Kasa Zapomogowo-Porzeczkowa - gose z czarną porzeczką - receptura własna 11.19 18,5L/10P/IBU 12 SKŁAD: Viking Pils 1,6kg Viking Pszeniczny 1,6kg Płatki owsiane 0,5kg Iunga 10g sól 11g kolendra 14g Pulpa owocowa - 1L czarna porzeczka Drożdże K-97 gęstwa ŚRUTOWANIE: ok 2'; łącznie 3,2kg - na Roller Crusher ZACIERANIE(Grainfather G30): woda do zasypu -12l 66C - 50' 75-10' WYSŁADZANIE:ok 13 litrów /wysładzanie do 23 litrów - przed gotowaniem ~9P GOTOWANIE n.1 15': Brzeczka zakwaszona 9ml kwasu mlekowego i zadane 3g kultury PG z serowara, zostawione w temp 37c na 30h, zakwasiło się w okolice ph 3 GOTOWANIE n.2 30': 30' Iunga 10g 10' kolendra 14g, sól 11g CHŁODZENIE: przeciwbieżna G30 - ok 15 minut, Drożdże: gęstwa K-97 ; brzeczka napowietrzona mikserem, ok 5' Po gotowaniu(do fermentora): 18,5 L o gęstości 10P, IBU 12, cukier z owoców powinien podbić 0,5P wyżej FERMENTACJA: w kegking junior po raz pierwszyburzliwa: 18C - 10 dni./ pod ciśnieniem ok 10 psi drożdże zadane w ok. 18C, sama fermentacja ruszyła po ok. 18h, Po burzliwej FG:2P, co daje ok 4.1% cicha: 7 dni - dodanie po pulpy owocowej - czarna porzeczka(1L), coldcrash Edytowane 1 Stycznia 2023 przez Zdrawko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zdrawko Opublikowano 30 Listopada 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2022 (edytowane) #132 Zimni się - cold ipa czy jak to tam zwą - receptura własna 11.30 21,5L/11,9P/IBU 39 SKŁAD: Viking Pils 3,5kg Viking Monachijski 0,6kg Iunga 12g Nelson Sauvin 100g Ahhhrohma 50g Drożdże w34/70 ŚRUTOWANIE: ok 2'; łącznie 4,1kg - na Roller Crusher ZACIERANIE(Grainfather G30): woda do zasypu -14.5l 66C - 50' 75-40' WYSŁADZANIE:ok 13.7 litrów /wysładzanie do 23 litrów - przed gotowaniem ~10P GOTOWANIE 90': 60' Iunga 12g 0' hopstand w 85C przez 25 minut 50g CHŁODZENIE: przeciwbieżna G30 - ok 15 minut, Drożdże: suchary w34/70 1 paczka uwodniona i prosto do brzeczki w temp 18C ; brzeczka napowietrzona mikserem, ok 5' Po gotowaniu(do fermentora): 21,5 L o gęstości 11.9P, IBU 38, FERMENTACJA: all rounderburzliwa: 18C - 7 dni./ pod ciśnieniem ok 10 psi drożdże zadane w ok. 18C, sama fermentacja ruszyła po ok. 18h, Po burzliwej FG:1,3P, co daje ok 5.5% cicha: 5 dni - dodanie 100g chmielu na zimno Edytowane 1 Stycznia 2023 przez Zdrawko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 1 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2022 W dniu 19.11.2022 o 15:00, Zdrawko napisał: FERMENTACJA: w kegking junior po raz pierwszy Skąd pomysł na zakup tego? Pamiętam, że fermentowałeś w Fermzilli ? Też używam, miałem na początku problem ze szczelnością (za mozno skręcone przyłącza na pokrywie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zdrawko Opublikowano 10 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2022 W dniu 1.12.2022 o 13:46, fotohobby napisał: Skąd pomysł na zakup tego? Pamiętam, że fermentowałeś w Fermzilli ? Też używam, miałem na początku problem ze szczelnością (za mozno skręcone przyłącza na pokrywie) Dalej używam, choć już zbliża się termin na "pressure test". A kupiłem, żeby spróbować, co konkurencja proponuje. Ze szczelnością wszystko w porządku, montaż łatwy. Natomiast czy jest to lepsze rozwiązanie niż keglanda, to nie wiem. Z jednej strony fajne jest to, że to ma szerokość kega i mieści się w lodówce bez kombinacji, z drugiej strony właśnie pojemność mi przeszkadza, szczególnie gdyby miał zrobić w tym jakąś mocno chmieloną na zimno ipke. Realna ilość brzeczki jaką można tu wlać, to myślę ok 16 litrów, drożdże podczas fermentacji podlazły mi pod samo wieko, musiałem robić blowoffa i do tego jeszcze prawdopodobnie pozalepiały zawór bezpieczeństwa. Efekt tego jest taki, że piwa na pełen keg z tego nie będzie. Ale już na mniejsze wareczki, to jednak dobre rozwiązanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zdrawko Opublikowano 10 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2022 (edytowane) #133 Dług niewdzięczności - klon jesaaza ? receptura własna 12.10 21L/10.8P/IBU 35 SKŁAD: Pils Viking 3.1kg Carapils 0,2kg Monachijski 0,5 kg Lubelski 25g Saaz 100g Drożdże W34/70 ŚRUTOWANIE: ok 2'; łącznie 3,8kg - na Roller Crusher ZACIERANIE(Grainfather G30): woda do zasypu -14l 66C - 50' 72- 10' WYSŁADZANIEok 14 litrów /wysładzanie do 28 litrów - przed gotowaniem ~9,8P GOTOWANIE 60': 60' Lubelski 25g 15' Saaz 50g 10' 1/4 Whirlfloc 0' hopstand 20 min w 85C 50g Saaz CHŁODZENIE: przeciwbieżna G30 - ok 15 minut, wraz ze zlaniem do Fermzilli Drożdże: piwo zlane do fermzilli na całe drożdże, które zostały po warce #131, mniej mycia Po gotowaniu(do fermentora):21L o gęstości 10,8P, IBU 35 Czas pracy 3h +20' sprzątanie/ wydajność ok 77%(wg BS) FERMENTACJA:burzliwa(planowana) 18C - 10 dni./Fermzilla w lodówce - bez ciśnienia na początku, niech się samo zbuduje do ok 10Psi fermentacja ruszyła po ok. 12h Po burzliwej FG:x,xP, co daje ok 4.7% cicha(planowana): 10 dni albo więcej już w kegu No i okazuje się, że amerykanie nie kłamią. Do pomysłu fermentacji na w34/70 w wyższych temperaturach podchodziłem sceptycznie, ale okazało się, że można i tak, a jakże... Być może fermentacja pod lekkim ciśnieniem też jakoś redukuje estry, ale czy efekt końcowy jest dla mnie osobiście inny od fermentacji w 10-12C? #mniesmakuje i tyle. Czuję charkter lagera, jest słodowość, chmiel tam gdzie ma być, nie ma smrodków, itp. Czy poznałbym w ślepym teście, że poleciało w 19C - nie sądze. Do tego przefermentowało praktycznie w 4 dni, przerwa diacetylowa nie była potrzebna, sklarowało się bez coldcrasha, dlatego spróbuje jeszcze raz, patrz warka 134 ? Edytowane 13 Stycznia 2023 przez Zdrawko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zdrawko Opublikowano 13 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2023 (edytowane) #134 Lublin Bulls - w sumie podobne, jak poprzednia warka, tylko monachijski zamieniony na wiedeński, a saaz na lubelski ? receptura własna; 13 stycznia(piątek) 21L/10.5P/IBU 35 SKŁAD: Pils Viking 3.1kg Carapils 0,2kg Wiedeńskii 0,5 kg Lubelski 80g Iunga 10g Drożdże W34/70 gęstwa ŚRUTOWANIE: ok 2'; łącznie 3,8kg - na Roller Crusher ZACIERANIE(Grainfather G30): woda do zasypu -13,6l 66C - 50' 72- 10' WYSŁADZANIEok 14 litrów /wysładzanie do 28 litrów - przed gotowaniem ~9,5P GOTOWANIE 60': 60 FWH' Iunga 10g 15' Lubelski(polish hops 2020 - trzymany w zamrażarce, bardzo ładnie pachnie dalej) 30g 10' 1/4 Whirlfloc 0' hopstand 20 min w 85C 50g Lubelski(polish hops 2020) CHŁODZENIE: przeciwbieżna G30 - ok 15 minut, wraz ze zlaniem do Fermzilli Drożdże: piwo zlane do fermzilli, jeden słoik gęstwy poszedł z poprzedniej warki(a zebrałem 2) Po gotowaniu(do fermentora):21L o gęstości 10,5P, IBU 35 Czas pracy 3,5h +30' sprzątanie/ wydajność ok 77%(wg BS) FERMENTACJA:burzliwa 18C-20C - 10 dni./Fermzilla bez lodówki, po prostu w pokoju - bez ciśnienia na początku, niech się samo zbuduje do ok 15Psi fermentacja ruszyła po ok. 24h, jak na dolniaki w sumie normalnie Po burzliwej FG:2,8P, co daje ok 4.2% cicha(planowana): 10 dni albo więcej już w kegu na balkonie, nasycenie w stylu "burst carb" - 48h/2 bary w okolicach 0stopni Edytowane 5 Lutego 2023 przez Zdrawko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zdrawko Opublikowano 15 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2023 (edytowane) #135 - Grymas Tysiąclecia hazy oaty ipa; 15 stycznia London Fog po raz pierwszy i druga warka w ten weekend. 24L/14 Blg/IBU 35 SKŁAD: Pils Viking 4,1 kg Owsiany Viking 1kg Pszeniczny 0,5kg Płatki owsiane 0.5kg Iunga 15g Wai-iti 100g Mosaic 150g Ahhhroma 130g chlorek wapnia/sól White labs London Fog ŚRUTOWANIE: ok 5'; łącznie 6.1kg - rollercrusher czas łączny z odważaniem, i rozstawieniem sprzętu ZACIERANIE: dodane 2,6g chlorku wapnia i 1g soli woda do zasypu -20l 69C - 50' 75C - 10' WYSŁADZANIE: ok 13L; do ~27L; dodane po 1g chlorku wapnia i soli FWH 15g Iunga Polish hops GOTOWANIE 60': 0' 40g Mosaic i 30g Ahhhroma; hopstand w 83-85C, ok 20 minut. CHŁODZENIE: przeciwbieżna G30 - ok 15 minut, wraz ze zlaniem do Fermzilli Drożdże: London Fog -rozbujane na starterku 1,5L Po gotowaniu(do fermentora): 25 L o gęstości 14 brix, IBU 35 Czas pracy 4h +30' sprzątanie/ wydajność ok 73%(wg BS) FERMENTACJA:burzliwa 19C-20C - 7 dni Fermentacja w Fermzilli, bez ciśnienia przez 1-2 dni, żeby estrów nie zdusić, potem podbicie naturalne do 15 psi cicha 20C -4 dni - chmielenie na zimno: Wai-iti 50g, Mosaic 110g, Ahhroma 100 do fermentora, chmielenie pod lekkim ciśnieniem. Coldcrash 2 dni ok 5C Do kega poszło ~17,5 litra o 2,5 BLG , alkoholu ok 6,1%+ 2L PET Po wypiciu kilku porcji tego piwa, mam na twarzy bardzo przyjemny grymas. Bardzo mi się profil tych drożdży podoba, do tego jest hejzi, że hej. Być może przy następnej warce na gęstwię zmniejszę ilość chmielu na goryczkę(albo go nie dam wcale). W planach mam połączenie london fogów ze tegoroczną dostawą chmieli z Polish hops Edytowane 16 Lutego 2023 przez Zdrawko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zdrawko Opublikowano 4 Lutego 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2023 #136 - Riffy Kasetowe hazy oaty ipa; 4 luty London Fog po raz drugi 24L/14.4 Blg/IBU 25 SKŁAD: Pils Viking 4,25 kg Owsiany Viking 0,5 kg Pszeniczny 0,85kg Płatki owsiane 0.25kg Iunga 10g Wai-iti 100g Citra 100g Trident 100g Ahhhroma 50g chlorek wapnia/sól White labs London Fog ŚRUTOWANIE: ok 5'; łącznie5.85 kg - rollercrusher czas łączny z odważaniem, i rozstawieniem sprzętu ZACIERANIE: dodane 2,6g chlorku wapnia i 1g soli woda do zasypu -19l 69C - 50' 75C - 10' WYSŁADZANIE: ok 13L; do ~27L; dodane po 1g chlorku wapnia i soli FWH 10g Iunga Polish hops GOTOWANIE 60': 0' 50g Ahhhroma; hopstand w 83-85C, ok 20 minut. CHŁODZENIE: przeciwbieżna G30 - ok 15 minut, wraz ze zlaniem do Fermzilli Drożdże: London Fog -gęstwa po #135 Po gotowaniu(do fermentora): 24 L o gęstości 14,4 Plato, IBU 25 Czas pracy 4h +30' sprzątanie/ wydajność ok 77%(wg BS) FERMENTACJA:burzliwa(planowana) 19C-20C - 7 dni Fermentacja w Fermzilli, bez ciśnienia przez 1-2 dni, żeby estrów nie zdusić, potem podbicie naturalne do 15 psi cicha(planowana) 20C -4 dni - chmielenie na zimno: Trident 100g, Citra 100g, Wai-iti 100g do fermentora, chmielenie pod lekkim ciśnieniem. Coldcrash 2 dni ok 5C Do kega poszło ~xx litrów o x,x BLG , alkoholu ok x,x%+ xL PET Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zdrawko Opublikowano 15 Lutego 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2023 (edytowane) #137 Schwarz Schwanz - cold black ipa albo american schwarzbier ? receptura własna; 15 luty(środa) 16,5L/12.2P/IBU 25 SKŁAD: Pils Viking 2.5kg Monachijski 0,5kg Brown 0,2kg Płatki jęczmienne 0,2kg Carafa Special III 0,12kg CHÂTEAU CAFÉ 500 EBC 0,15kg Barwiący Viking - 0,1kg Sabro 50g Mosaic 100g Drożdże W34/70 gęstwa ŚRUTOWANIE: ok 2'; łącznie 3,8kg - na Roller Crusher ZACIERANIE(Grainfather G30): woda do zasypu -13,7l 67C-60' WYSŁADZANIE ok 10,3 litrów /wysładzanie do 21 litrów - przed gotowaniem ~10,5P GOTOWANIE 60': 20' Sabro 2g, tak na smaczek 0' hopstand 20 min w 85C 48g Sabro CHŁODZENIE: przeciwbieżna G30 - ok 15 minut, wraz ze zlaniem do KegPet Junior Drożdże: po jeden słoik gęstwy z poprzednich warek(miałem tych słoików 2 duże i jeden mały), zadane w okolicach 16C; dość mocno się schłodziło Po gotowaniu(do fermentora):16,5L o gęstości 10,5P, IBU 35 Czas pracy 3,5h +30' sprzątanie/ wydajność ok 72%(wg BS) FERMENTACJA: burzliwa 18C - 12 dni./KegPet Junior w lodówce, bez ciśnienia na początku, niech się samo zbuduje do ok 15Psi fermentacja ruszyła po ok. 18h. Po burzliwej FG:x,xP, co daje ok x.x% cicha 3 dni max na chmielenie na zimno, 100g Mosaic, potem cold crash i do kega. Edytowane 22 Czerwca 2023 przez Zdrawko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zdrawko Opublikowano 10 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2023 (edytowane) #138 - Polska Agencja Kosmiczna hazy oaty ipa; 10 marca London Fog po raz trzeci, tym razem na tegorocznych aromatycznych z Polish hops. 24L/12.7 Blg/IBU 25 SKŁAD: Pils Viking 4,25 kg Owsiany Viking 0,5 kg Pszeniczny 1 kg Zula 200g Amora Preta 100g Rody Hodowlane 2/20 (EXP 2/20) 100g chlorek wapnia/sól White labs London Fog ŚRUTOWANIE: ok 5'; łącznie 5.75 kg - rollercrusher czas łączny z odważaniem, i rozstawieniem sprzętu ZACIERANIE: dodane 2,6g chlorku wapnia i 1g soli woda do zasypu -19l 68C - 50' 75C - 10' WYSŁADZANIE: ok 14.6L; do ~27L; dodane po 1g chlorku wapnia i soli GOTOWANIE 60': 10' Zula 20g 0' 50g Zula; hopstand w 84-85C, ok 20 minut. CHŁODZENIE: przeciwbieżna G30 - ok 15 minut, wraz ze zlaniem do Fermzilli Drożdże: London Fog -gęstwa po #136 zadane w ok 18C Po gotowaniu(do fermentora): 24 L o gęstości 12,7 Plato, IBU 25 Czas pracy 4,5h +30' sprzątanie/ wydajność ok 73%(wg BS) FERMENTACJA:burzliwa 19C-20C - 10 dni Fermentacja w Fermzilli, bez ciśnienia przez 1-2 dni, żeby estrów nie zdusić, potem podbicie naturalne do 15 psi cicha(planowana) 14C -2-3dni dni - chmielenie na zimno: Zula 130g, Amora Preta 100g, Rody Hodowlane 2/20 (EXP 2/20) 100g do fermentora, chmielenie pod lekkim ciśnieniem. Coldcrash 2 dni ok 5C Do kega poszło ~xx litrów o x,x BLG , alkoholu ok x,x%+ xL PET Edytowane 23 Marca 2023 przez Zdrawko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się