dziedzicpruski Opublikowano 29 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2016 Jest temat ile zrobiliśmy, to dla przeciwwagi będzie ile z tego jest niewypałem, czyli infekcje,do wypicia (o ile oczywiście ktoś pije zrypane piwo) i ile poszło w kanał. Zaczynam; w kibel 5 warek po 25 l, czyli 125 L 314wo.pl 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 29 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2016 20 l bocka, zabutelkowałem ale tylko do podlewania kiełbasy na grillu, gorzej że chyba mild do tego dojdzie (niestety też już w butelkach, a mogłem Bretty mu wpuścić w ramach eksperymentu) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 29 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2016 Mniej niż w 1015 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkkr Opublikowano 30 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2016 25 litrów IRA. Zadałem drożdże w tempraturze 27°C licząc,że przez noc zejdzie do tych 20 stopni. Zeszło ale do 25... waliło rozpuszczalnikiem niesamowicie więc po dwóch dniach poszło w kanał... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 30 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2016 Zero. Wszystko było w najgorszym razie byle jakie, lecz do wypicia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 30 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2016 25l Peated stout na MJ M44 suchary - nie ruszyły + 2 fermentory do wyrzucenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 30 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2016 2.5l Szampańskiego Cherry - nie mieściła mi się bańka 5l do lodówki, więc wstawiłem ją pod kątem 45*. Na drugi dzień jak otworzyłem lodówkę okazało się że kąt zmienił się na 90* i połowa zawartości była na podłodze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fantastyczny Pan Lis Opublikowano 30 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2016 22L Best Bitter. Wyszło klarowne i na tym zalety się kończą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hopman Opublikowano 30 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2016 20l Owsianego RISa gdzie temp. fermentacji przekroczyła na początku 30°C :-) ale nie wyszło takie tragiczne jak sądziłem więc zabutelkowałem bo szkoda mi było wylewać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 31 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2016 Mój browar dopadła jakaś nieusuwalna zaraza. Wyrzuciłem na szrot cały sprzęt. Wylałem mnóstwo piwa i przestałem warzyć. Myślę, że było tego ze 200l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markos227 Opublikowano 31 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2016 12 litrów imperialnej ipy sa granaty jest mocno wyczuwalny alkohol ale pije Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 31 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2016 (edytowane) Mój browar dopadła jakaś nieusuwalna zaraza. Wyrzuciłem na szrot cały sprzęt. Wylałem mnóstwo piwa i przestałem warzyć. Myślę, że było tego ze 200l. Edytowane 31 Lipca 2016 przez jkx6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
needmorehops Opublikowano 1 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2016 23L podwójnej, żytniej IPA. Przy butelkowaniu fermentor spadł mi ze skrzynek, nie zdążyłem nalać nawet jednej butelki. Warzę w pomieszczeniu ok 2x2m, miałem po kostki piwa (przesadzam). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2016 25 litrów apy spieprzonej przez trefny chmiel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Zawyze statystyki. Wylalem 0 L Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luis Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Moze nie wylane, ale mega slabe. Summer ale 17l + 8l z truskawka. Od poczatku warzenia problemy, slaba wydajnosc (7kg slodu= 23l 10blg), wyszlo metne jak cholera, niezbyt smaczne. No i truskawa na pelnym gushingu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2016 slaba wydajnosc (7kg slodu= 23l 10blg), wyszlo metne jak cholera, Może Ci się nie scukrzyło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
needmorehops Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2016 slaba wydajnosc (7kg slodu= 23l 10blg), wyszlo metne jak cholera, Może Ci się nie scukrzyło. Albo słód tylko po części ześrutowany? Wynik tak kiepski że na bank coś nie halo... Ja zamiast FESa 17Blg uwarzyłem ostatnio Milk stouta jak się okazało że odebrałem brzeczkę która ma 10blg. Tylko u mnie problemem było to że źle zamocowałem filtrator w kadzi zaciernej i częściowo wystawał ponad młóto... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luis Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Ja to zwalam na brak mash outu. Zacieralem w 62'C i odrazu wysladzanie. Taki eksperyment, jak widac nieudany. W reszcie warek wydajnosc jak najbardziej w normie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Zacieralem w 62'C Poniżej temp kleikowania, pewnie się nie zatarło do końca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
needmorehops Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Ja zacieram zazwyczaj "na lenia", bez mash-outu i z wysładzaniem ciągłym. Wydajność ok 78% według BeerSmith. Temperatura faktycznie trochę niska, ale to niby jeszcze jest zakres pracy beta-amylazy. Może kłopot jest w tym że 62°C miałeś w najcieplejszym miejscu kadzi, a w innych np. 58... Tak se gdybam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2016 To tak zrobię małe podsumowanie i od siebie dorzucę ordynarne infekcje w butelkach w ilości 8 co daje +4lRazem: 526,5l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 3 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2016 Harcerskie, 50% Pilzneński, 40% bursztynowy, 10% płatki żytnie, marynka. Nie chciało się zatrzeć, niedobre, koszmarny smak, jakiś taki metaliczny, aluminiowy. Poszło w pety, może za kilka miesięcy będzie smaczniejsze albo dopiero na lato przyszłego roku. Puki co nie do wypicia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 3 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2016 Temperatura faktycznie trochę niska, ale to niby jeszcze jest zakres pracy beta-amylazy. Może kłopot jest w tym że 62°C miałeś w najcieplejszym miejscu kadzi, a w innych np. 58...Tak se gdybam. Chodzi o kleikowanie http://www.kierunekspozywczy.pl/Resources/art/776/bmp_4c6a72885515a.pdf cml i needmorehops 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Wylałem Ok 70l zakażenie chlorofenol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się