groszeq Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Cześć, Poszukuję stylu ( a idealnie receptury) na piwo, które będzie gotowe na 16 września. Problem w tym, że uwarzyć je będę mógł za 2 tygodnie dopiero ( ok 20 sierpnia). To ma być coś pijalnego, na imprezę rodzinną. Raczej górna fermentacja i refermentacja w butelkach. Nie mam możliwości kegowania i sztucznego nasycania CO2. Robię właśnie american wheat, ale nie uchowa się raczej do września. Wszelkie sugestie mile widziane. Dzięki ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Weizen, grodziskie, lekka apa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2016 American wheat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2016 To co wyżej + witbier. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Najlepszy będzie bitter. dirk gently 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Z mojego doświadczenia bitter wymaga jakiegoś tam minimalnego leżakowania i w ciągu 4 tygodni (czyli pewnie po 1-2 tygodniach w butelce) pewnie nie będzie w optymalnej formie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amrish Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2016 ogólnie to wszystko o małym ekstrakcie tak do 11 blg i ze sporą dawką chmielu, który jak perfum przykryje wszystkie niedociągnięcia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2016 ogólnie to wszystko o małym ekstrakcie tak do 11 blg i ze sporą dawką chmielu, który jak perfum przykryje wszystkie niedociągnięcia Mylisz się Może słabemu sensorykowi zakryje, ale większości wad mocne nachmielenie nie zakryje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2016 ogólnie to wszystko o małym ekstrakcie tak do 11 blg i ze sporą dawką chmielu, który jak perfum przykryje wszystkie niedociągnięcia Jak Undeath pisał, często jest dokładnie odwrotnie, to wady (np. mocna estrowość) przykrywają aromaty od słodu czy chmielu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Może Kölsch ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Cześć, Poszukuję stylu ( a idealnie receptury) na piwo, które będzie gotowe na 16 września. Cześć. Zaskoczysz rodzinkę zapewne stylem APA. Bo wątpię, żeby komuś na pierwszy raz przysmakował grodzisz, a pszeniczne pewnie pili Co do receptury to standardowo. Np. 3-4 kg pale ale, 0,5-1 kg wiedeńskiego, i chmielenie żebyś nie przesadził z goryczką, np 20-25 g Marynki - 60 minut, Cascade 30 g - 5 minut, i na whirpool np 20 g Cascade i 20 Mosaic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Może Kölsch ?Piwo fermentacji hybrydowej? Może od razu pilsa polecisz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2016 (edytowane) American blond! Edytowane 7 Sierpnia 2016 przez FurioSan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darinho Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2016 (edytowane) Na Twoim miejscu powtórzyłbym american wheat'a, któregeo już zrobiłeś. Będziesz wiedział co ewentualnie poprawić. No chyba że ten styl jest już w Twojej rodzinie ,,oklepany" i nie chcesz go powtarzać. Ja robiłem to piwo wg receptury z bloga Dori homebrewing.pl. i mogę śmiało polecić. Edytowane 7 Sierpnia 2016 przez darinho Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
groszeq Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2016 (edytowane) American Wheat jest właśnie wg receptury Dori robiony ( tylko coś nie chce fermentacja ruszyć, ale to inny temat). Pomyślałem, ze kilka butelek przechowam na wrzesień, a zrobię jeszcze coś innego. Myślałem o weizenie, ale to nowu pszenica, może apa wg Pindina ? 20 sierpnia warzenie, 27 przelew na cichą, 3 września butelkowanie i na 17 gotowe. Wygląda ok ? Bardzo dziękuję za odzew i fachową pomoc. Edytowane 8 Sierpnia 2016 przez groszeq Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2016 (edytowane) 20 sierpnia warzenie, 27 przelew na cichą, 3 września butelkowanie i na 17 gotowe. Wygląda ok ? Nie zapomnij drożdży poinformować o swoich planach, bo inaczej nic z tego może nie wyjść A tak na poważnie Kolego, to odpuść sobie takie wyścigi z czasem... Gdyby to było jeszcze gazowanie w kegu to bym rozumiał. Plany planami, ale wiadomo jak jest z piwem. Fermentacja rządzi się swoimi prawami czasami i ciężko nad nimi zapanować. Jeśli jednak jesteś przekonany o tym, że chcesz spróbować, to jedyna opcja jak dla mnie to Weizen. Reszta odpada! Edytowane 8 Sierpnia 2016 przez PawelH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2016 (edytowane) Myślałem o weizenie, ale to nowu pszenica, może apa wg Pindina ?Przecież to już właśnie APA ma dużo więcej podobieństw z American Wheat niż Hefeweizen. 20 sierpnia warzenie, 27 przelew na cichą, 3 września butelkowanie i na 17 gotowe. Wygląda ok ?Nie, 7 dni burzliwej to mało dla praktycznie każdego piwa. Nawet jak przefermentuje to drożdże nie sprzątną do końca. 20 sierpnia warzenie, 3 września butelkowanie bez cichej - to już wygląda dużo bardziej sensownie. Edytowane 8 Sierpnia 2016 przez Oskaliber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Przepraszam za delikatne OT, ale nie mogę się powstrzymać: 7 dni burzliwej to mało dla praktycznie każdego piwa. Nawet jak przefermentuje to drożdże nie sprzątną do końca. Przesadzasz ... Pan Tomasz twierdzi co innego. Ale żeby nie było tylko OT to: groszeq, może jednak pomyśl o warzeniu wcześniej niż ten 22 sierpnia. To by znacznie ułatwiło Ci cały proces, bo warzenie "na czas" to zły pomysł. Szkoda żeby np. piwo było niedofermentowane i na okazję 17 września przy otwieraniu pięknie strzelały kapsle z "gratisową" pianą na kilka cm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
groszeq Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Cześć, Dziękuję wszystkim za pomoc. Myślę, ze zrobię weizena. American wheat i apa to trochę za dużo ameryki na raz. Jak nie zdążę, to trudno Lepiej żałować, że coś nie wyszło, niż to że nie nie spróbowało ( że tak filozoficznie wyskoczę). Wasze zdrowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Cześć, Dziękuję wszystkim za pomoc. Myślę, ze zrobię weizena. American wheat i apa to trochę za dużo ameryki na raz. Jak nie zdążę, to trudno Lepiej żałować, że coś nie wyszło, niż to że nie nie spróbowało ( że tak filozoficznie wyskoczę). Wasze zdrowie. Jakich drożdży chcesz użyć do tego weizena? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
groszeq Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Jeszcze nie wiem. Szukam receptury. Jestem początkujący, więc korzystam z gotowców. Preferowałbym jakieś suche( mam nadzieję, że czegoś nie palnąłęm) bo nie mam kiedy zrobić startera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się