damian_zg Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Witam, Jestem nadal przed pierwszym warzeniem i przyszedł czas na przetestowanie sprzętu, żeby nic w takcie warzenia mnie nie zaskoczyło. Zmontowałem sobie lodówkę styropianową ze styropianu o grubości 5cm. W lodówce na razie trzymam fermentor z wodą. Wymieniam wkład chłodzący w postaci 1,5l butelki PET (1 sztuka) raz na 12 godzin, po tym czasie w butelce jest jeszcze około pół objętości lodu. Odnotowałem następujące temperatury: - temperatura otoczenia w granicach: 22-24st. - temperatura wewnątrz lodówki w granicach: 16,5-17,9st. - temperatura w fermentorze w granicach: 15,4-16,5st. Zamierzam warzyć coś z górnej fermentacji na drożdżach US-05 i mam kilka pytań i uwag: 1) zaskakuje niższa temperatura wody w fermentorze niż temperatura otoczenia w lodówce - podejrzewam, że powodem jest stykanie się butelki z fermentorem 2) optymalna temperatura dla drożdży US-05 to 15-22st. - ja w swojej lodówce zbliżam się blisko dolnej granicy, czy zmniejszyć wkład na powiedzmy 1,0l? 3) jak bardzo pracujące drożdże podnoszą temperaturę fermentującej brzeczki? 4) czy wkład chłodzący może się stykać bezpośrednio z fermentorem, czy lepiej żeby była jakaś przerwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkkr Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2016 ad1. Jeżeli faktycznie temp. w fermentorze (rozumiem, że chodzi o temp. wody) jest niższa niż temp. otoczenia to chyba jednym wytłumaczeniem jest stykanie się PET-a z fermentorem ad2. Możesz ad3. To zależy od wielu czynników ale możesz przyjąć 2-5°C, choć pewnie są przypadki, że jeszcze wyżej ad.4. Wg. mnie lepiej żeby była przerwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek- Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2016 ad 1) zgaduję, że sporo zależy od sposobu pomiaru, np. na jakiej wysokości umieszczony jest czujnik. Wewnątrz lodówki temperatura się lekko zmienia w zależności od wysokości. Podobnie będzie z fermentorem. ad 2) Zależy, jaki profil zamierzasz uzyskać. Czy czystszy, czy bardziej estrowy. Na początku zbijałbym temperaturę bardziej, bo i tak fermentująca brzeczka ją podbije, później mniej. ad 3) j.w. ad 4) Moim zdaniem wszystko jedno. Najwyżej będzie minimalny ruch cieczy w fermentorze przy ściance wywołany różnicą temperatur. Nic się od tego nie pogorszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr_Herman Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Siema Kup sobie kontroler temperatury, ja mam ten http://www.pamel.pl/sklep/prestashop/pl/jednofazowe/33-regulator-temperatury-prt1-z-czujnikiem-zewnetrznym.html, wiatraczek taki komputerowy 5cm, podłącz wiatraczek do starej ładowarki telefonu. W pudle zrób dodatkową komorę na zamrożone butle, 2 otwory pomiędzy komorami, w jednej umieść wiatraczek. Czyli zamrożone butle są oddzielnie od fermentującego piwa. I włala. Ustawiasz 15 jest 15, oczywiście to nie jest takie mega dokładne, zależy gdzie umieszczasz czujnik temperatury ze sterownika, ja przyklejam taśmą klejącą na środku fermentora, na dole fermentora jest niższa temperatura. jkx6 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zygberto Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Dr_Herman!Zrób kilka zdjęć, bo jestem ciekawy jak to wygląda i jak działa Nie bardzo wiem, w jaki sposób sterujesz temperaturą zamrożonej butelki. Opowiedz trochę o zasadzie działania tego wynalazku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Nie bardzo wiem, w jaki sposób sterujesz temperaturą zamrożonej butelki. Opowiedz trochę o zasadzie działania tego wynalazku Opowiedzieć o zasadzie działania termostatu w zamrażarce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Dr_Herman! Zrób kilka zdjęć, bo jestem ciekawy jak to wygląda i jak działa Nie bardzo wiem, w jaki sposób sterujesz temperaturą zamrożonej butelki. Opowiedz trochę o zasadzie działania tego wynalazku Wygląda to mniej więcej TAK. Do jednej komory wsadza się zamrożone pety, a do drugiej fermentor. Sterownik temperatury kiedy uzna, że jest za ciepło włącza wiatraczek i ziemne powietrze leci do komory fermentacyjnej. Opowiedzieć o zasadzie działania termostatu w zamrażarce? Chętnie posłucham. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Dr_Herman! Zrób kilka zdjęć, bo jestem ciekawy jak to wygląda i jak działa Nie bardzo wiem, w jaki sposób sterujesz temperaturą zamrożonej butelki. Opowiedz trochę o zasadzie działania tego wynalazku Wygląda to mniej więcej TAK. Do jednej komory wsadza się zamrożone pety, a do drugiej fermentor. Sterownik temperatury kiedy uzna, że jest za ciepło włącza wiatraczek i ziemne powietrze leci do komory fermentacyjnej. Opowiedzieć o zasadzie działania termostatu w zamrażarce? Chętnie posłucham. Podrzuciłeś mi świetny pomysł, co zrobić, żeby mi się styropian na ściankach nie kruszył Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Opowiedzieć o zasadzie działania termostatu w zamrażarce?Chętnie posłucham. Po takie rzeczy zapraszam na forum elektroda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Po takie rzeczy zapraszam na forum elektroda. Ja takie rzeczy wiem, ale chętnie posłucham i poszerzę horyzonty jak już zaproponowałeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr_Herman Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Dr_Herman! Zrób kilka zdjęć, bo jestem ciekawy jak to wygląda i jak działa Nie bardzo wiem, w jaki sposób sterujesz temperaturą zamrożonej butelki. Opowiedz trochę o zasadzie działania tego wynalazku Z góry mówię, że ta komora nie jest ani ładna ani mała, chcę zrobić drugą, trochę mniejszą i ładniejszą, może obić czymś, jeszcze nie wiem. W niższej części są zamrożone butelki wkładane od góry. Sterownik z podłączoną ładowarką od telefonu. Komora z butlami przedzielona ścianką, ścianka nie dochodzi do "podłogi" tylko jest mała szpara na przepływ powietrza. 2 otwory, w jednym wiatraczek 5cm podłączony do ładowarki tel. Prawym otworem (bez wiatraczka) wpływa powietrze z komory z fermentorem, chłodzi się o jedną butelkę, następnie leci do dołu i przepływa szparą do części z drugą butelką i dalej wiatraczek kieruje schłodzone powietrze do komory z fermentorem. Tworzy się taki obieg zamknięty. Na prawym wiadrze przewieszony czujnik temperatury Otwory przepływu powietrza od strony komory z fermentorem. Lewym powietrze wpływa do części z butlami, a prawym wiatraczek kieruje je do chłodzenia piwa. jkx6 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2016 chcę zrobić drugą, trochę mniejszą i ładniejszą, może obić czymś, jeszcze nie wiem. Jak będziesz ją robił to może udokumentujesz i na forum w formie poradnika jak zrobić mini lodówkę bez konieczności zastanawiania się ile wkładów włożyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Ja bym ten czujnik temperatury przykleił do wiadra izolując go styropianem. Wystarczy 2cm grubości styropianu 5x5cm, w nim wyżłobić kanał na czujnik i przykleić do fermentora. Masz wtedy bardziej wiarygodną temperaturę brzeczki a nie powietrza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sredstvom Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2016 @Dr_Herman: To jest w swojej prostocie tak genialne, ze mnie inspirujesz Taki wiatraczek komputerowy pod jakim napieciem idzie? Ladowarka do nokii ogarnie temat? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr_Herman Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2016 @Dr_Herman: To jest w swojej prostocie tak genialne, ze mnie inspirujesz Taki wiatraczek komputerowy pod jakim napieciem idzie? Ladowarka do nokii ogarnie temat? 5 woltowy wiatraczek , 5 cm, powinna ogarnąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwiatek75 Opublikowano 7 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2022 Czuje że sam muszę wprowadzić taka budowle do siebie. Może na weekend uda mi się ją zbudować, wykonam testy i pochwale się jak działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 7 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2022 Ja osobiście uważam że lepiej zrobić normalna komorę ze styropianu i ogarnąć jak schładzaja same butelki, albo wrzucić 4 butelki i w razie czego pas czy przewód grzejny na okolo fermentora z stc-1000. Szybciej będzie zagrzać niż schodzić wentylatorkiem a butle można wymieniać. Pan Szczur i Browar Sobie Warzę 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczawiosław Opublikowano 9 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2022 Jak już chcesz tjuningować komorę styropianową to polecam Jak się bawić to choć porządnie zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Szczur Opublikowano 22 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2022 W dniu 7.11.2022 o 20:04, Koora napisał: Ja osobiście uważam że lepiej zrobić normalna komorę ze styropianu i ogarnąć jak schładzaja same butelki, albo wrzucić 4 butelki i w razie czego pas czy przewód grzejny na okolo fermentora z stc-1000. Szybciej będzie zagrzać niż schodzić wentylatorkiem a butle można wymieniać. Podoba mi się ten pomysł...chyba sam go zastosuję, pas podłączyć pod takie coś https://browamator.pl/kontroler-temperatury-inkbird-itc-308-zakres-tem,3,3411,4197 i dać to takiej torby (już mam to nie będę budował dodatkowego pojemnika) https://twojbrowar.pl/pl/akcesoria-piwowarskie/fermentownia/cool-brewing-bag-lodowka-fermentacyjna kabelki otworem koło kranika i chyba powinno banglać ❤️ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 23 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2022 (edytowane) Stc 1000 tańszy niż inkbird i przewód grzejny do terrarium 8m na fermentor. Kabel grzejny Terra Zoo 80 W 8m na portalu aukcyjnym Edytowane 23 Listopada 2022 przez Koora Browar Sobie Warzę 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Szczur Opublikowano 24 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2022 Dziękuję serdecznie! W wolnej chwili się zapoznam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się