Skocz do zawartości

Browar Onufry


Rekomendowane odpowiedzi

Pieron' date=' a Ty co? Grasz w skata?[/quote']

No właśnie? Może jakaś podgrupa skatowa :rolleyes:

Hmm' date=' a co to znaczy "grać w skata" ? :/[/quote']

Tako karciano gra, dojść popularno na śląsku, po za mało popularno. U zachodnich sąsiadów również dość popularna jest.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

# nr 43 LAGER

 

Zasyp

Pilzneński 4.2 kg

Monachijski 1,3 kg

Caraamber 0,8 kg

 

Zacieranie

Przez nawał obowiązków i nieuwagę zacieranie zacząłem bez sensu od

44°C 10' teraz nie wiem czy w piwie będzie pianka. Jeśli ktoś już podobnie zacierał proszę o kilka słów jak się piwko udało?

54°C 20'

65 °C 40'

72°C 30'

76 °C 15'

 

Chmielenie 65 minut

60' ? 25g Magnum granulat

60' ? 40g Hallertau Tradition granulat

5' - 30g Spalt Select granulat

 

Wyszlo 30L 14 °Blg

 

Gęstwa Wyeast 2124 Bohemian Lager

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak na tych samych, których Ty Mateusz nie chciałeś i popełniłeś tylko jedną warkę. To są jedne z moich ulubionych drożdży

Nie to, że nie chciałem :) Chyba coś mi fermentacja nie poszła w moim Mocnym Lagru. Podobno piwo na tych drożdżach ma czysty profil, moje takie raczej nie było :) Chciałem też wypróbować inne szczepy i to się udało. Chyba musimy porównać mojego Mocnego Lagra z jakimś Twoim piwkiem na Bohemian Lager i to najlepiej przy jakimś grilu ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Cześć.

 

wczoraj # nr 41 została zabutelkowana z dodatkiem 160g cukru rozpuszczonego w 2 L wody

Krzysiek, dlaczego aż tyle wody? Ja rozpuszczam w maks 0,5 l, a najczęściej w 0,5 piwa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć.

 

wczoraj # nr 41 została zabutelkowana z dodatkiem 160g cukru rozpuszczonego w 2 L wody

Krzysiek, dlaczego aż tyle wody? Ja rozpuszczam w maks 0,5 l, a najczęściej w 0,5 piwa.

Podgrzewasz piwo kiedy rozpuszczasz w nim cukier ???

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć.

 

wczoraj # nr 41 została zabutelkowana z dodatkiem 160g cukru rozpuszczonego w 2 L wody

Krzysiek, dlaczego aż tyle wody? Ja rozpuszczam w maks 0,5 l, a najczęściej w 0,5 piwa.

jak to po co? żeby więcej wyszło :) na wesele to lepiej żeby nie było za gęste - 14°Blg to sporo goście mogą za szybko stracić kontakt z ziemią :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć.

 

wczoraj # nr 41 została zabutelkowana z dodatkiem 160g cukru rozpuszczonego w 2 L wody

Krzysiek' date=' dlaczego aż tyle wody? Ja rozpuszczam w maks 0,5 l, a najczęściej w 0,5 piwa.[/quote']

jak to po co? żeby więcej wyszło :D na wesele to lepiej żeby nie było za gęste - 14°Blg to sporo goście mogą za szybko stracić kontakt z ziemią :)

Tak Wiktor ma racje, żeby więcej wyszło. 14°Blg to troszeczkę za dużo

 

19Mateusz87 napisał/a:

 

Podgrzewasz piwo kiedy rozpuszczasz w nim cukier ???

 

Cukier rozpuszczony w wodzie gotuje ok 5 min i czekam aż ostygnie

Nie podgrzewam piwa. Zawsze tak robiłem i wszystkie piwa nagazowane są tak samo

Edytowane przez apolloks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dzisiaj magiczna cyfra 44

# nr 44 Koelsch

Według receptury kol. jkocurka Warka 67 Koelsch v.4

 

Zasyp:

słód pilzneński Litovel 4,15 kg

słód monachijski Litovel 0,65 kg

 

Zacieranie

 

50°C - 10'

62°C - 45'

72°C - 45'

76°C - 10'

 

Chmielenie 75'

 

w 15' - 20g Sybilla, granulat 7,1% alfa-kw.

w 50' - 16g Halertau Tradicion, granulat 5,2% alfa-kw.

w 72' - 16g Halertau Tradicion, granulat 5,2% alfa-kw.

 

Gęstwa od kol sziszi wielkie dzięki Szymon Wyeast 2565 Koelsch

Uzyskałem 25 L i 13,5 °Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.